Arbeta med dina delpersonligheter

kort_symboler_skapande_kraft_1432 (1)Så här kan du göra för att arbeta med dina delpersonligheter:

Identifiera delpersonligheterna
Tänk och känn efter om du kan se någon eller några delar av dig som skulle kunna vara en eller flera delpersonligheter. Ta gärna hjälp av exemplen, men lås dig inte vid dem utan tänk fritt.

Vilka delar av dig själv kämpar du med (de är naturligtvis mest intressanta att titta på)? Finns det tillfällen när du agerar på ett sätt som du inte egentligen vill eller som du inte riktigt förstår? Finns det delar av dig som du tycker mindre bra om eller skäms över?

Lär känna dem, acceptera och tacka dem
Titta på delpersonligheterna en i taget. Rita en bild av den och ge den ett passande namn. När tror du att den uppstod? Varifrån tror du att den kan ha kommit? Vad försökte den skydda dig ifrån? Vilka positiva respektive negativa sidor har den?

Skriv ett brev till den där du tackar den för allt som den har gjort för dig och berätta att den inte längre behövs för just det här jobbet. Kan du försöka utveckla dess positiva sida till något som tjänar dig bättre? Eller tror du att den kan tänka sig att ”pensioneras” eller bli ”mentor”?

Gör så här med alla delpersonligheter som du kan komma på att du har, så att du lär känna dem ordentligt. Tänk i din vardag på vilken delpersonlighet som du använder och inte. Föreställ dig att du är dirigenten som styr alla dessa delpersonligheter i rätt riktning. Du är ledaren!

Utveckla delpersonligheterna
Försök nu att se om det är några av dina delpersonligheter som är motsatser till varandra, som till exempel Stressaren och Soffliggaren eller Pajasen och Den introverte.

Föreställ dig ett möte mellan de två motsatserna. Tänk dig att ditt Jag står i mitten och försöker medla, som en god ledare som vill locka fram det bästa hos alla medarbetare och få dem att arbeta åt samma håll. Se om du kan uppnå en syntes av de två delpersonligheterna, det vill säga något som blir större och bättre än de två delarna tillsammans.

Kanske de inte alls vill närma sig varandra, då är det inte dags än utan du får vänta lite och jobba vidare med respektive del för sig. Men om de är med på det, så kunde till exempel Stressaren och Soffliggaren kanske utvecklas tillsammans till en ny delpersonlighet, Lagomjobbaren, som alltid vet när det är dags att springa och när det är dags att vila! Eller någonting helt annat, det är du som känner dina delpersonligheter bäst.

Stressaren blev Effektiva Lina
En av mina delpersonligheter som jag har lyckats utveckla till något bättre med hjälp av mitt Jag är den som jag från början kallade för just Stressaren. När jag upptäckte den här delen av mig kändes det som om den styrde hela mitt liv. Allt var det bråttom med! Stressaren fick mig att springa runt och göra allt så snabbt, så snabbt, så snabbt. Jag var helt slut!

Men när jag väl hade identifierat den här delpersonligheten så kunde jag ibland be den att sticka iväg och ta det lite lugnt en stund. Jag kunde resonera med den och berätta att jag kommer att vara mer effektiv sen om jag får vila eller träna lite nu. Jag kunde berömma den för att den, i sina bästa stunder, hjälpte mig att vara effektiv när jag verkligen behövde det.

Genom åren har jag utvecklat Stressaren till en delpersonlighet som jag istället kallar för Effektiva Lina. Henne kallar jag in när jag behöver göra någonting snabbt – men bara då! Hon är en jättebra hjälp för mig och har blivit mycket mer fokuserad nu när hon har fått en chef, mitt Jag, som säger till henne när och med vad hon ska jobba. Hon är mycket nöjdare också, det var ju jättetufft för henne att behöva springa på alla bollar … Hon tycker det är så skönt att ”chefen” säger till henne när hon ska rycka in och jobba!

Det är roligt att arbeta med delpersonligheter, för det sker med sådan respekt. Ingen del förtrycks eller ses som negativ, utan alla delar av oss kan utvecklas till någonting positivt som kan hjälpa oss. Och det får ta den tid det tar, inget ska pushas fram utan allt händer när du är redo för det.

Önskar dig, ditt Jag och alla dina delpersonligheter allt gott!
Carolina

PS. Texten ovan är hämtad från min bok Släpp loss din inre livskonstnär!. Om du blir nyfiken på att arbeta med delpersonligheter tillsammans med en terapeut, sök upp en som arbetar med psykosyntes.

Tyckte du om det här?

Anmäl dig till mitt nyhetsbrev för att få gratis inspiration från själ & hjärta direkt i din mejlbox! Som ett litet tack får du mitt webinar Shine Your Light – Hitta din unika gnista & börja lysa som ledare med hjärta, för dig själv & andra, i Själens era (värde 500 kr) helt gratis.

Tack för att du finns!

4 Responses to “Arbeta med dina delpersonligheter

  • Det här tycker jag var väldigt intressant, det är verkligen att ta kontroll över sitt liv, på ett bra sätt.

    • Roligt att du tycker det, Ann-Marie! Mig har det hjälpt mycket att tänka så här. Det är som att ta ledningen över sitt eget liv, sätta sig vid ratten. :-)

  • Detdär låter väldigt mycket som ACT (Acceptance Commitment Therapy) som jag och min psykolog jobbar med utifrån en bok som heter ”Sluta grubbla börja leva” av Steven Hayes. Det handlar om att man ska acceptera sina negativa tankar. Det går inte att mota bort dem för då kommer de tillbaka med ännu större kraft. Istället får man lära sig att se sina tankar och resonera med dem. Det är väldigt hjälpfullt!

    • Det förstår jag, jag känner igen ACT, men har inte jobbat med det själv. Men det låter helt rätt, det är aldrig bra att förtränga någonting som är en del av oss. Däremot kan vi, precis som du säger, resonera med oss själva och därmed ta makten över våra tankar, istället för att vara slavar under dem. Bra!

Kommentera gärna!

%d bloggare gillar detta: