Du kan bli vad du vill när du blir stor

Boken Våga flyga - en liten bok om att ha tillit. Av: Carolina Gårdheim. Foto: Anja Callius. © Kreativ InsiktJag hör ibland vuxna som tycker det är hemskt att säga till barn, som vi ofta gör idag, att de kan bli ”vad de vill” när de blir stora, för ”tänk vad de blir besvikna när de upptäcker att det inte är så”.

Då skulle jag vilja svara så här:

1. De vuxnas tankar om att ”man inte kan bli vad man vill” är skapande i deras liv, så i deras liv stämmer det säkert att man inte kan bli vad man vill, för de har själva begränsat livet på det sättet. De gör säkert heller inte det de vill, för de tror inte att det är möjligt (vilket också kan göra dem bittra och ogina gentemot andra, som faktiskt vill och tror sig kunna följa din egen lycka i livet). Och de barn som växer upp i deras närhet får med tiden samma synsätt om de inte ifrågasätter det (med samma resultat, att det inte går att bli ”vad man vill”).

2. Vad är det som är så hemskt med att bli besviken? Det är inget vi dör av. Och för varje besvikelse vi går igenom finns en lärdom att göra, en lärdom som gör att vi kan gå starkare ur besvikelsen, om vi vill. Hellre sikta mot stjärnorna och riskera att bli besviken, än att aldrig ens ha försökt, säger jag.

3. När jag säger till mina barn att de kan bli vad de vill när de blir stora, så lägger jag alltid till, ”så länge ni väljer från hjärtat”. Det finns inget självändamål i att bli vad som helst, bara för att man kan, det viktiga är att göra det man innerst inne vill. Gör man det, då kommer man att lyckas, på ett sätt eller annat. Även om det man försöker sig på i världens ögon till en början ”misslyckas” – syftet var kanske att man skulle lära sig något, som sedan ledde rätt i nästa steg. Det är aldrig fel, oavsett vad det leder till, att ärligt lyssna till hjärtat. Oavsett vart det leder oss gör det oss lyckliga och ger en känsla av meningsfullhet som inget annat i världen kan konkurrera med. (Sedan kan det ibland vara svårt att lära sig att ”höra” vad hjärtat säger, så ibland blir det lite irrfärder innan vi hittar rätt, men det är det värt!)

Det var några tankar så här efter alla studentkalas. Vad vill du bli när du blir stor?

Önskar dig och de dina allt gott,
Carolina

Fler relaterade

Dela gärna

Facebook

8 svar

 1. jag vill bli mig själv och det håller jag på att bli efter många år av destruktivt tänkande att jag inte är något om jag inte presterar. Nu är jag JAG och jag gillar det.
  Vad jag vill jobba med när jag blir stor vet jag inte… gillar alltså inte uttrycket vad ska du bli när du blir stor. Om du förstår…

  Jag vill att mina barn blir sig själva och att de arbetar med olika saker i olika delar av sitt liv. Vi satt faktiskt och pratade om just det min dotter och jag idag. Och hon menar att hon inte vet vad hon vill jobba med och mitt svar var just det. Det vet inte jag heller, jobbat som montör, sekreterare och lärare men nu utbränd vet jag inte. Så du kan arbete med olika saker under olika delar av ditt liv. kram och tack för ett tänkvärt inlägg.

  1. Tack, Marie-Louise, för din jättefina kommentar! Visst är det precis så och det är det jag skriver om hela tiden, att vi är perfekta och bra precis som vi är, helt oavsett vad vi gör. Jag älskar att du har hittat dig själv, och gillar det! Det är vad jag önskar alla människor.
   Det jag vill säga med just det här inlägget är att när vi väl gör saker (för människor gör saker, vi uttrycker hela tiden vår kreativitet på olika sätt) – låt det komma från hjärtat. När det gör det, då kan vad som helst hända, om vi inte begränsar våra tankar om vad som är möjligt.
   Varm kram,
   Carolina

 2. I de tankar jag haft senaste tiden, för att kunna skapa ett liv som är jag, har jag kommit på att det jag ville göra när jag var 20, och hela tiden velat, är att bo på en bergstopp, odla grönsaker, dansa på ängen och ”lukta på blommorna”. 25 år senare förstod jag att man inte kan leva på att odla grönsaker på en bergstopp och dansa på ängen, så nu har jag ett betalt arbete. Men jag försöker att få in så mycket av ängsdansande som möjligt under min lediga tid.
  Så jag skulle vilja lägga till till barnen att även om det är svårt att helt förverkliga sina drömmar, så kan man i alla fall försöka få så mycket som möjligt av det hjärtat vill. Och sedan försöka utöka denna biten mer och mer.

  1. Precis så, Ann, bra skrivet! När jag säger ”följ dina drömmar” eller ”gör din grej”, så pratar jag aldrig om i vilken form det skulle vara eller när eller hur (eller ens om det handlar om att GÖRA, det kanske handlar om att VARA). Bara att leva varje dag av livet och känna att jag gör det här MED mig själv, inte MOT mig själv, oavsett vad jag gör, och att det i alla fall är en del av eller ett steg på vägen mot det som känns rätt i mitt hjärta, räcker fint. Tack! ♥

   1. Men DÄR fick du verkligen till det! Att det handlar om att ”vara”! Tack! Nu satte du mig på rätt spår :-)

 3. Vilken härlig fråga :) Det satte fart på ideer. Kom på jätte många saker och det fanns
  aldrig en tanke eller fundering på om jag hade utbildning eller kunskap talang
  för de yrkena. Så jag blev väl medveten om hur lätt det är att begränsa sig i tankarna.
  För mig var allt möjligt att göra och vara. Vilken befrielse! Sen kom alla tankar in och då hände nåt hjärtat blev åsidosatt och ledsen. För att följa hjärtat är sååå viktigt det är det som håller hela mig levande. Så jag är fri och mottaglig för det mest fantastiska jobb som kommer att berika mitt liv positivt på alla sätt o vis!!!
  Tack för allt underbart du delar med dig utav Carolina!!
  En fantastisk fin midsommar till dig!!
  Tack för mig och glad Midsommar!!

Kommentera gärna!

Följ mig på Facebook

Följ mig på Instagram

Upptäck andra inlägg

Kategorier