Frågan att ställa dig själv varje dag

lofte-alskaNu när vi närmar oss Alla Hjärtans Dag, så tänker jag just på hjärtat.

Hjärtat som är så viktigt för oss. 

Visste du att när en människa blir till skapas hjärtat innan hjärnan? 

Det går att leva ett fullgott liv med bara 10 procents hjärnkapacitet – men inte utan hjärtat. Det är hjärnan vi tänker med, men hjärtat sänder fler signaler till hjärnan än tvärtom.

Hjärtat genererar också kroppens starkaste elektromagnetiska fält. Det är sextio gånger så stort som hjärnans fält, genomsyrar varenda cell i kroppen och kan läsas av flera meter ut från kroppen. 

Hjärtat är vårt centrum, vår livskraft. Det märks i vårt språk: ”det gick rakt in i hjärtat”, ”mitt hjärta brast”, ”det kändes i hjärtat”, ”han är hjärtlös”, ”hon talade ur hjärtat”, ”min hjärtevän”, ”han kommer från hjärtat” och så vidare. 

Vid stressforskning har man funnit att känslor som frustration, oro och ångest gör hjärtrytmen ojämn. Dessa signaler tolkar hjärnan som stressignaler och reagerar negativt.

När vi däremot upplever kärlek, uppskattning och glädje, inspiration, nyfikenhet, harmoni och andra positiva känslor blir hjärtrytmen jämnare, och hjärnan tolkar dessa signaler som positiva. Stressnivån går ner, blodtrycket sänks, alla kroppens funktioner upplever en ökad effektivitet och harmoni, den inre mentala dialogen minskar, vi känner en större känslomässig balans och ökad mental klarhet.

När vi agerar i och med kärlek – det som vi kallar att leva från hjärtat – har vi därför en enorm kraft bakom vårt agerande. Hela kroppen är med oss! Vi tänker bättre, mår bättre, tar bättre beslut. Sådana beslut som blir bra för alla inblandade, inte bara oss själva. 

Att dagligen träna på kärlek – att älska oss själva och andra, att agera och välja utifrån kärlek istället för rädsla – så ofta vi kan är nog det bästa vi kan göra för att leva ett levande och gott liv med kraft. 

Och visst är det när vi lever från hjärtat som vi känner att vi verkligen lever! När alla känslor är med, när det är äkta, nära och starkt … Det ÄR ju livet, själva essensen av livet!

Jag håller med Julia Fehrenbach, som i sin dikt Hold Out Your Hand (läs gärna hela här) skriver så här i en passage:

Stop asking:
Am I good enough?
Ask only
Am I showing up
with love?

(Ungefär: Sluta fråga: Är jag tillräckligt bra? Fråga bara: Kommer jag med/från kärlek?)

Det är en viktig fråga att ställa sig varje dag, eller hur?

Tänk om det skulle bli ditt enda löfte i år? Att älska dig själv och andra mer, och att försöka att alltid komma med kärlek, både till dig själv och till andra? 

Det ska i alla fall bli mitt. 

Med SÅ mycket kärlek,
Carolina 

Carolina Gårdheim är grundare av Kreativ Insikt, författare och diplomerad coach för kreativa kvinnor med stora hjärtan, själar & drömmar. Anmäl dig till hennes nyhetsbrev på CarolinaGardheim.se för att få hjälp och inspiration att skapa ditt drömliv från hjärtat.

Fler relaterade

Dela gärna

Facebook

Kommentera gärna!

Följ mig på Facebook

Följ mig på Instagram

Upptäck andra inlägg

Kategorier