Inga fler ursäkter! Dags att sätta själen i förarsätet

Egot gör allt för att du ska vara trygg. Själen vet att du redan är det.Hej fantastiska du!

Förrförra helgen hade jag den stora äran att få jobba med, coacha och inspirera över hundratjugo modiga kvinnor med stora hjärtan, själar & drömmar som ville lyssna till sin inre vägledning och göra mer av sin grej i världen, på Inspirationsdagarna Gör din grej.

Vi pratade mycket om det här med hur svårt det kan vara att våga följa sin inre vägledning, sin själ, sin intuition – eftersom egot hela tiden tar till luriga knep för att vi inte ska göra det.

Och det är inte konstigt. Egots uppgift är ju att hålla dig trygg. Och det är en viktig uppgift, så vi vill inte vara utan det!

Men alltför ofta sätter vi egot i förarsätet, när dess plats egentligen borde vara i baksätet – redo att rycka ut om vi verkligen är i livsfara, som om det skulle komma en fartblind cyklist i hög fart emot oss …

Ett ego som styr och ställer är inte bra av en mycket viktig anledning: Egot gillar inte utveckling. Det tycker inte om när du gör något nytt, något annorlunda än tidigare. Då kommer det att hitta på allt för att hindra dig.

Många höll med om att det här är något som de känner igen. Jag själv med, alla gånger! Jag har ofta suttit där och tvekat göra det jag känner är rätt i hjärtat för att egot skrikit så högt i mina öron att det är svårt att höra något annat …

Det här måste vi jobba medvetet med, för vi kommer aldrig kunna göra de positiva förändringar vi vill i våra liv så länge vi låter egot styra!

Vi måste ta oss förbi egot och rädslorna och börja lyssna till själen för att kunna utvecklas och komma vidare.

Hur kan egot låta, då? Vad är det vi ska hålla utkik efter?

Säg att du just hört talas om en kurs (eller något annat) som får det att pirra i magen av glädje och förväntan, även om det samtidigt känns läskigt. Det är din själ som säger JA, JA, JA!

Då kan du ge dig den på att ditt ego kommer att svara med något av dessa argument eller något liknande:

 • Jag har inte tid just nu.
 • Jag orkar inte, det är så mycket annat hela tiden.
 • Jag har inte råd – det är ju jul snart!
 • Jag mejlade in och frågade om den där kursen men fick inget svar/försökte betala för kursen med stötte på problem på nätet/…, så det är nog inte meningen att jag ska gå den.
 • En kurs? Det kan jag gå när barnen flyttat hemifrån/när jag får ett nytt jobb/när jag avslutat det här uppdraget/…
 • Jag tror inte jag skulle passa in i gruppen, de är säkert mer avancerade än jag
 • Jag har alltid tidigare hoppat av kurser halvvägs, varför skulle det funka bättre den här gången?
 • Det är nog inget för mig …
 • Hur skulle det gå med barnen om jag var borta en kväll i veckan?
 • Jag vet inte …

Alla de här argumenten låter ju logiska på någon nivå, eller hur?

Men när du har fått ditt Själs-JA, är allt detta bara till för att hålla dig tillbaka, att se till att du inte gör några förändringar i livet, att du inte får det bättre, att du inte ska få göra din grej, känna dig mer levande, få uppleva att du använder alla dina unika talanger och gåvor till att skapa ett kärleksfullt och fantastiskt liv för både dig och andra människor.

För egot är våra rädslor. Och att vara människa är att utmana dem.

Själens uppgift däremot, är att hjälpa oss växa och leva de bästa liv vi kan, samtidigt som vi bidrar med vårt bästa på jorden.

Själen vet att du har alla resurser du behöver för att göra detta; för att utvecklas, utmana dig själv och klara mer än du trodde var möjligt. Själen vet att du har oändliga möjligheter till lycka, glädje och kärlek om du bara utmanar rädslorna och egot.

Så vad händer om vi istället frågar själen samma sak?

Du står där med kursinbjudan framför dig och känner hur hjärtat pirrar, du känner hur möjligheterna öppnar sig framför dig när du bara tänker på allt du kommer lära dig, människorna du kommer lära känna, inspirationen du kommer att få och vad allt detta skulle kunna leda till för dig och ditt liv.

Det känns läskigt, ja! Jätteläskigt! Men vad säger själen när vi frågar?

Jo, själen säger:

 • Allt kommer att ordna sig.
 • När du följer dina drömmar öppnas dörrar som tidigare var stängda.
 • Du har alltid hjälp på vägen.
 • Pengar och tid är bara draman som du väljer att tro på – eller inte. När du följer din inte vägledning får du hjälp att klara det.
 • Tillit skapar under, låt mig få visa dig …
 • Det är inget fel på dig. Du är hel och perfekt precis som du är, för det syfte du är här för.
 • Var inte rädd för dina rädslor. Dina rädslor har du fått för att de ger dig superkrafter när du agerar trots dem!
 • Du är här för att utvecklas, må bra, njuta av livet, använda dina talanger och gåvor och följa dina drömmar. Det är din uppgift. Det andra får du hjälp med. 
 • Allt kommer inte gå lätt när du följer min vägledning, men du kommer aldrig uppleva så stor meningsfullhet och så hög energi som när du gör det.
 • Jag ser till allas bästa och skulle aldrig guida dig att ta ett steg som var till skada för andra. 
 • ”Jag vet inte”? Det är egots språk. Jag vet alltid vad som är bra för dig. Bara lyssna …
 • Du är trygg. Du är trygg. Du är helt och hållet trygg …

Vem lyssnar du hellre till – själen eller egot? Du skapar din värld genom vad du väljer att tro på …

Vågar du lyssna? Det är dags nu! Världen behöver oss

Jag har stått där många gånger och velat – ska jag våga, ska jag avstå? Inte en enda gång har jag ångrat mig när jag har tackat ja till en möjlighet som varit ett Själs-JA. Saker och omständigheter som jag trodde var omöjliga (tid, pengar, möjligheter, kunskap osv) har visat sig vara ”böjliga ting” som förändras när jag tar klivet upp en nivå.

I den tid vi lever nu är det viktigare än någonsin att vi kliver upp och ansvarar för vår egen utveckling, höjer vår energi och ser till att bidra i världen med det som vi är unikt bra på och älskar att göra.

Det som sker i världen idag visar på hur viktigt det är att vi som vet att det vi fokuserar på växer, medvetet väljer att fokusera på det goda, på att utvecklas och växa som människor.

Världen behöver inte mer drama och konflikter, världen behöver att vi, var och en av oss, tar ansvar för den energi vi sänder ut i världen, tar ansvar för våra egna skuggor och slutar projicera dem på andra.

Världen behöver att vi, var och en av oss, slutar använda undanflykter som att vi inte har tid, råd, ork eller kompetens att göra det som behövs.

Att vi slutar lyssna på egot, rädslorna, som målar upp skräckscenarios om hur vi inte kommer klara det och ser till att vi är upptagna så att vi inte ska tycka att vi har tid att gå den där kursen, be om den där hjälpen, följa vårt hjärta, stå upp för det vi tror på osv.

Ingen av de stora ledarna vi har upplevt i världen hade säkert egentligen tillräckligt med tid, pengar, ork eller kompetens när de började – men de såg till att skaffa det. För att det var för viktigt att inte hålla tyst, det var tvunget att lösa sig – och då löser det sig också alltid!

Vi kan också, var och en av oss. Om alla gör någonting – slutar dela ett drama, tar ansvar för sin egen röst, tar hand om sina egna sår och helar sig själva för att våga stå upp och göra sin grej i världen osv – så kommer det att leda till en bättre värld.

Men det krävs modiga människor. Modiga människor som vågar utsätta sig för utveckling. Som vågar utsätta sig för risker. Som vågar göra ändå, trots att de är rädda. För det är alla som vågar stå upp som ledare. Och idag krävs det av oss alla att vi gör det, i det lilla såväl som i det stora.

Du behöver vara en ledare nu, för dig själv och för de dina.

Du behövs. Du påverkar världen. Vi påverkar alla det som sker. Vi kan inte peka finger och säga att det är någon annans fel. Det är allas vårt ansvar.

Tack för allt gott du gör och är.

Känner du någon som behöver en puff i rätt riktning för att våga agera på sitt Själs-JA? Vidarebefordra gärna den här inlägget! Kommentera också gärna här nedan med dina egna erfarenheter. Tack!

Med mycket kärlek,
Carolina

Carolina Gårdheim är grundare av Kreativ Insikt, författare & diplomerad coach för kreativa kvinnor med stora hjärtan, själar & drömmar. Anmäl dig till hennes inspirerande nyhetsbrev för att få stöd i att skapa ditt drömliv från hjärtat.

Fler relaterade

Dela gärna

Facebook

2 svar

 1. Tack Caroline för din alltid lika inspirerande energi och glädje. Jag blir alltid lika peppad.
  Förstår att jag behöver jobba mer med att följa själens intuition. Har gjort många förändringar i mitt liv som människor runt mig sett som modiga och nästan livsfarliga, men det har varit mitt hjärta som styrt och det har alltid gått bra. Känner att jag skulle behöva göra ett nytt avstamp med idéer jag bär på, men vet också att jag behövs så mycket i mitt yrke som undersköterska . Svårt när man känner sig egoistisk för att man vill jobba med något annat då.. dilemma … lämna andra i sticket eller lämna sig själv i sticket med sliten kropp o själ… det är frågan . Stor kram till dig! Och återigen Tack att du finns!

  1. Tack, Annika, så glad att höra det! Jag förstår dig till fullo i ditt dilemma, det är så förståeligt. Men egentligen är det inget dilemma, för hur bra hjälper du patienterna om du blir sliten i kropp och själ och kanske till slut själv sjuk och utbränd …? Det kanske går en stund, men inte i längden och till slut blir du en martyr och ingen bra undersköterska. Då hjälper du nog fler om du lyssnar till ditt hjärta. Eller hur? Dessutom är det så i min värld att du har fått dina idéer för att det är meningen att du ska följa dem, just för att det kommer bli bättre för både dig och andra … Varmt lycka till! Med kärlek ♥ Carolina

Kommentera gärna!

Följ mig på Facebook

Följ mig på Instagram

Upptäck andra inlägg

Kategorier