Knepet som gör att egot slutar sabotera dina drömmar

Känn först. Tänk sen.

Hej fantastiska du!

Att låta själen leda vägen är som du vet en av de absoluta grundstenarna för en ledare i Själens era. 

Att sätta själen bakom ratten och låta egot bli kartläsare istället för chaufför, är att låta intelligensen som skapat hela universum, och dessutom vet vad du är här för att göra, bestämma mål och riktning, och ta hjälp av intellektet, det verktyg som den här intelligensen har skapat för att hjälpa oss att klara oss här på jorden, för att kunna räkna ut hur snävt vi ska ta nästa kurva eller hur snabbt vi måste bromsa för att undvika en krock.

Det vill säga: Rätt person på rätt plats. Eller: Alla jobbar i sin geni-cocktail och gör sin grej!

Men du vet ju också att de allra flesta av oss inte har fått lära oss hur vi talar med vår inre vägledning, och än mindre blivit uppmuntrade att följa den, de gånger vi väl hört den.Det vi istället har fått lära oss är att känslor inte är att lita på och inget man kan grunda beslut på. Ändå visas i många undersökningar att ledare ofta intuitivt vet direkt vilket beslut de ska ta, men sen måste lägga dagar, veckor eller till och med månader på att göra analyser och hitta argument som visar upp att deras beslut inte är ”taget ur luften”.

Nu vill jag på en gång säga att det här med att låta själen leda inte betyder att vi ska stänga av intellektet helt och aldrig göra några analyser eller ställa upp argument! Både själen och egot behövs, frågan är bara vem vi ska låta bestämma riktningen. I Egots era har egot haft den självklara ledarrollen. Målet i Själens era är att uppnå ett samarbete där själen har den naturliga ledarrollen, men egot/intellektet också har en viktig uppgift.

Jag brukar kalla det här för: KÄNN först – tänk SEN!

Så här: När jag ska ta ett beslut går jag alltid till magen/min inre vägledning/min själ och frågar vad som är rätt. Jag känner in – vilken väg känns bäst?

För mig är det enklast att göra detta när jag är avslappnad och har lite eget utrymme, gärna under min morgonstund. Jag behöver också alltid påminna mig själv om att lämna huvudet och låta mitt medvetande gå ner i kroppen, så att jag kan få kontakt med den visdomskälla jag har där inne.

Därifrån, på själens nivå, kan jag ställa frågor och få svar. Jag kan prova olika alternativ och se hur de känns. När jag landar i ett beslut här känns det inspirerande, lätt och roligt!

SEN, när jag beslutat riktningen, kopplar jag på tanken/intellektet för att reda ut detaljerna: Okej, vilket steg kan jag ta nu för att röra mig i riktning mot målet? Vad kan jag börja med?

Observera att här bör du inte be intellektet försöka tänka ut hela planen ända fram till mål, för det kan vara för avancerat och då kommer egot försöka ”övertala” dig att lägga ner drömmen. Själen vet redan hur du ska ta dig hela vägen dit. Men nu behöver egot få känna sig behövd, så fråga vad nästa steg är!

Det handlar egentligen inte om att sätta känslorna och intuitionen över intellektet och planeringen, utan bara före.

Den stora skillnaden är att när vi väljer från själen väljer vi från kärlek istället för från rädsla. När vi inte tar oss tiden att känna in vilket beslut som är bäst från själen, så har vi nämligen oftast en autopilot som tar beslut utifrån rädsla, från brist, från att det är något fel på oss. Och vi är så vana vid att göra det att vi ofta inte ens reflekterar över att vi gör det.

Vi tackar ja till det där jobbet som bara kändes halvdant, för ”vi måste ju försörja oss” (dvs rädsla för att inte överleva). Vi lägger tre timmar extra på kvällstid på att förbereda presentationen till nästa dag trots att vi är trötta och hade behövt vila och återhämtning, för att ”vi vill göra det så bra som möjligt” (andra ord för rädslan att inte bli älskad om det vi gör inte är ”perfekt”). Vi låter våra kunder/klienter/chefer/kollegor/föräldrar på skolan/… ringa oss kvällar och helger när vi egentligen behöver vila från jobbet, för ”vi måste ju vara tillgängliga” (igen, av rädsla för att inte räcka till/få vara med/bli älskad/…).

Det här beteendet finns det inte längre något tålamod med i Själens era. Om du fortsätter göra så här kommer saker och ting rasa omkring dig. Det är dags att börja välja, genomgående, från kärlek, tillit och överflöd – från själen.

Hur gör du det? Precis som jag skrev ovan: Ta dig tid och rum att känna in din inre vägledning. Vi behöver oftast aktivt och medvetet slappna av för att kunna lyssna/känna in beslut som utgår från att vi är hela, trygga och älskade, lever i överflöd och är omhändertagna. För det är vad din själ vet är sant, och talar om för dig, bara du lyssnar.

Varför inte prova redan idag? I varje valsituation du ställs inför – välja kläder på morgonen, välja vad du ska äta till frukost, välja väg till jobbet, tacka ja eller nej till erbjudanden och förfrågningar, välja vilken ordning du ska göra saker osv – stanna upp en stund, ta ett djupt andetag, släppa huvudet/tankarna och gå ner i kroppen, till hjärtat, solar plexus, magen. Landa i din inre visdom.

Känn sedan efter därifrån: Vilket alternativ känns bäst? Ett själs-JA kan kännas varmt, öppet, expanderande, ljust, glädjefyllt, inspirerande och kanske lite pirrigt, men på ett positivt och lockande sätt.

Utmana sedan dig själv att så långt det går försöka välja det som du får ett själs-JA för!

Hur går det? Vad händer när du väljer från själen? Kommentera gärna!

Jag önskar dig en skön dag med många själs-beslut!

Med kärlek,
Carolina

Carolina Gårdheim är grundare av Kreativ Insikt, författare & diplomerad coach för kreativa kvinnor med hjärta som vill leda sig själva & andra i Själens era. Anmäl dig till hennes nyhetsbrev för att få inspiration att leva & leda från själen samt skapa ett liv att älska.

Tyckte du om det här?

Anmäl dig till mitt nyhetsbrev för att få gratis inspiration från själ & hjärta direkt i din mejlbox! Som ett litet tack får du mitt webinar Bli själsklar – Hitta din inre vägledning & våga börja följa den (värde 500 kr) helt gratis.

Tack för att du finns!

2 Responses to “Knepet som gör att egot slutar sabotera dina drömmar

 • Tack Carolina
  Jag står just nu inför två jobbval. Det ena en trygg anställning men jag känner mig tung i själen när jag tänker på det. Det andra är eget företag, dvs osäkert och till råga på allt vill jag bli gravid och då är inte eget företag så bra men jag blir mer upprymd över känslan att satsa på mitt egna företag även om inriktningen inte är helt rätt. Så jag antar att jag har en intern fight mellan intellektet och hjärtat/själen.
  Det första finns risk för att jag blir uttråkad på, det andra att bli utbränd. Men jag borde kanske snarare tänka positivt, vad ger jobben mig?
  Egentligen vill jag ju inte ha något av jobben utan måla och hålla i yogaklasser istället.
  /En bekymrad

 • Hej.
  Allt du förmedlar är så inspirerande och ”sant” för mig och jag bara bubblar av förväntan och tacksamhet över att komma igång med mitt magiska liv. M E N jag kan inte se/höra/känna mina drömmar. Jag vet inte vilka de är… Tänkte köpa Dagbok för kreativa drömfångare men inser att jag inte kan komma upp med en enda stor härlig dröm längre. Det är så sorgligt. Hur hittar jag M I N A drömmar? Jag jobbar med boken Släpp loss din inre livskonstnär och Gör din grej vilket är kul o givande men många gånger kan jag inte svara på frågorna – det är helt blankt o stilla. Jag mediterar o ber om hjälp men det är precis som om allt är låst/stängt för mig. Vad gör jag nu?
  Inte ens om jag hade alla pengar i världen eller om allt var möjligt kommer något upp!
  Jag frågar magen, jag frågar hjärtat, jag frågar själen o universum men jag hittar inte vad jag längtar till. Är en alldeles vanlig mamma, fru o arbetskamrat som tidigare upplevt stor inspiration o idérikedom. Nu är mina visioner som bortblåsta o jag hittar inte spåret…

Kommentera gärna!