Hur egot kan stoppa dig från att må bra om du inte lär dig känna igen tecknen

Egot har aldrig varit vid målet för din längtan. Själen kommer därifrån. Vem lyssnar du till?Hej fantastiska du!

– Nej fy sjutton, jag tänker inte ta ett steg till! Jag ligger bara här hemma och gråter och är arg på allt och alla. Nu går jag tillbaka till mitt gamla jobb och struntar i det här projektet. Det är inte värt det!

”Det här projektet” är hennes dröm sedan urminnes tider. Drömmen som hon aldrig riktigt hade vågat tro var möjlig, men som hon till slut kände att hon bara var tvungen att pröva om den gick att sjösätta. Om hon inte ens försökt, hur skulle hon då kunna veta att den inte var möjlig? Om hon inte ens försökt själv, hur skulle hon då kunna inspirera sina barn att följa sina drömmar?  Dessutom, hon mådde redan dåligt, när hon inte följde sin dröm, så hon kände inte att hon hade så mycket att förlora på att ändå prova om hon skulle kunna må bättre av att försöka följa den.

Det tog henne till mitt mastermind-program och där hade hon börjat utforska sin dröm. Ta de första stegen. Hittat sig själv, sitt budskap.

Hon kände hur det växte i henne och ville ut i världen. Hon började prata om det med andra, skriva om det, drömma större.

Hon började sätta hälsosamma gränser mot familj och vänner och på arbetet, ändra sin arbetssituation så att hon fick mer energi och mer tid till sig själv och sin idé.

Hon lyste upp, fick ny glöd i ögonen, ja, hon började stråla.

Det såg ut att gå som tåget.

Men så satt hon där en dag och grät i telefonen, helt säker på att det här ändå inte var rätt väg för henne …

Jag frågade försiktigt vad som hade hänt tidigare i veckan:

– Inget särskilt, svarade hon.

Så funderade hon en stund till och tillade sedan:

– Men det är klart, jag lade upp den där nya Facebook-sidan, där jag för första gången har börjat dela med mig av min andlighet till andra …

Just det.

Det kan verka som en så liten sak. Men för egot är det livsfarligt. Alla varningslampor blinkar för fullt!

För förr i tiden – tänk grott-tiden till exempel (ja, en del av vår hjärna ser fortfarande precis likadan ut som på den tiden) – var allt som gjorde att vi riskerade att uteslutas ur gruppen livsfarligt. Bokstavligen. Om du inte var med i gruppen överlevde du inte.

Inte så konstigt att egot kämpar emot när vi vill växa och utvecklas!

Det är därför vi har så svårt att göra något nytt, något annorlunda, pröva något det minsta riskfyllt (om vi inte känner till det här och har verktyg att ta till och strukturer i vårt liv som hjälper oss att ta oss förbi egot och rädslorna).

Att för första gången berätta om sin andlighet på sociala medier är precis en sådan situation.

Om vi då inte känner till hur våra hjärnor fungerar, hur egot fungerar, så är det lätt att tro att det här påslaget i kroppen betyder att det vi gjorde var fel.

För om det var rätt, skulle det inte då bara kännas “lätt” och “roligt”?

“Är det rätt, går det lätt” är något som vi behöver ta med en nypa salt.

Du, precis som jag, vet att allt som verkligen är värt något i livet oftast inte har varit särskilt lätt att uppnå.

Det som uttrycket anspelar på är att när vi följer själen får vi hjälp och om vi inte kämpar emot kan vi hamna i flow, vilket är en fantastisk känsla av att saker och ting bara faller på plats.

Men så är det inte hela tiden.

Att vara människa innebär att ha ett ego, att ha rädslor, och det är en stor del av själva meningen med att vara här. För när vi övervinner rädslor och gör ändå, det är då vi får superkrafter och växer som människor. Det är då vi känner oss stolta över oss själva, får kontakt med de enorma resurser vi har inom oss. Det är då vi slutar att vara offer för omständigheter och blir ledare i våra liv.

Därför består en stor del av resan av att ta ett eller ett par steg framåt, och sedan fastna, för att egot sätter upp hinder för oss. I början kan det här utgöra en stor del av vår tid, men ju snabbare vi lär oss hur egot fungerar desto mindre tid behöver vi lägga på det.

Det betyder inte att det med tiden försvinner helt, absolut inte! Men vi lär oss med tiden att ta oss snabbare ur situationen så snart vi upptäcker att det handlar om egot.

Så när ego-attacken kommer och säger att det här är fel, du kommer aldrig klara det, det är för svårt för dig, för stort, för omfattande, vi kan vänta med att göra det till i morgon/nästa månad/efter sommaren/nästa år, du har inte råd, du har inte tid, du är inte rätt personen, du kommer bli utskrattad/lämnad/utanför, (ja, egot har många argument i sin arsenal) då ser vi det för vad det är (rädslor från delen av oss som inte har varit här förut), stänger öronen för egots argument och vänder oss istället till själen.

För själen vet ju att det här bara är vår överlevnadsmekanik som slår till och att den inte har något med den faktiska verkligheten att göra.

Själen vet att vi inte kommer dö för att vi berättar om saker som är viktiga för oss.

Tvärtom – det är så vi växer och börjar göra det vi kom hit för att göra! Det är så vi får del av alla de oändliga resurser vi bär inombords och annars inte skulle ens veta att de fanns.

När jag hjälpte min klient att få kontakt med själen igen kunde hon tydligt och klart se att hon råkat ut för en ego-attack. Hon återfick kontakten med sin dröm, som var så viktig för henne, livsviktig faktiskt, och kunde ta nästa steg på vägen mot den, utan att låta egot styra.

För egot har ju inte varit där förut, dit hon vill gå. Det håller sig helst på välkänd mark, där det har varit förut.

Om du vill växa, nå dina drömmar, skapa något bättre – då är det bara själen du kan vända dig till. Själen, som är den del av dig som har kontakt med hela universums enorma intelligens, som har varit med sedan tidernas begynnelse och har sett, vet och kan allt.

Det är själen du ska ha som bundsförvant för att känna dig trygg när du beger dig ut på din resa, det som du är här för att göra. Det som du mår som allra bäst av att göra och vara.

När du har kontakt med själen är då du känner glädje, tillit och kärlek. Inspiration och kreativitet. En känsla av meningsfullhet. Styrka och ödmjukhet. Ledarskap och skaparkraft. En känsla av att aldrig vara ensam.

Min klients strålande glädje när hon hittade tillbaka till sin kraft och sitt ledarskap kommer att inspirera andra att vilja lyssna på henne och vara en del av hennes mission i världen. Hon har redan fortsatt sin viktiga resa, som kommer att vara till sådan glädje för så många – och allra mest henne själv.  

Har du erfarenheter av ego-attacker? Hur tar du dig igenom dem? Kommentera gärna!

Med kärlek,
Carolina

Carolina Gårdheim är grundare av Kreativ Insikt, författare & diplomerad coach för kreativa kvinnor med hjärta som vill leda sig själva & andra i Själens era. Anmäl dig gärna till hennes nyhetsbrev för att få inspiration att leva & leda från själen samt skapa ett liv att älska.

Fler relaterade

Dela gärna

Facebook

Kommentera gärna!

Följ mig på Facebook

Följ mig på Instagram

Upptäck andra inlägg

Kategorier