Hjärtats kraft

tavla_hk_karleken-ar-borjan_1806Nu börjar forskarna också kunna bevisa det som vi ju redan vet: Ett gott liv börjar i hjärtat!

I en artikel i Institute of Noetic Sciences tidning SHIFT från 2005 kan man läsa om kroppens hjärtfält*. Forskarna berättade att hjärtat genererar kroppens starkaste och mest rytmiska elektromagnetiska fält, som är sextio gånger så stort som hjärnans fält, genomsyrar varenda cell i kroppen och kan läsas av flera meter ut från kroppen. Bara det är ju ganska häftigt, eller hur?

Forskarna berättar också att de har upptäckt att negativa känslor, som till exempel ilska och frustration, ger oregelbundna mönster i hjärtats rytm, medan positiva känslor ger ett jämnare mönster. Och ihållande positiva känslor menar de tycks upprätta ett särskilt tillstånd i kroppen som de kallar för psykofysiologisk koherens. Detta tillstånd karakteriseras av en ökad effektivitet och harmoni i kroppens funktioner, en minskning av den inre mentala dialogen, minskad stress, ökad känslomässig balans, mental klarhet, intuitivt omdöme och kognitiv prestanda. Ganska bra grejer, alltså!

Vad betyder det här egentligen? Ja, min tolkning blir ju att det är viktigare än vi kanske tror att medvetet arbeta på att ha så mycket positiva känslor som möjligt. Det påverkar inte bara hur vi mår idag utan ger även kroppen bästa möjligheter att sköta sina funktioner och sitt jobb på bästa sätt, så att vi också kommer att må bra i framtiden.

Och några tankar om hur det går att träna upp sina positiva känslor tänkte jag skriva om i nästa inlägg!

Jag önskar dig allt gott!

PS. Ett sätt att få kroppen att slappna av och må bra en stund kan vara att lyssna och titta på våra bildspel!

* Läst i boken Frekvens, av Penney Peirce, 2011 ICA Bokförlag.

Fler relaterade

Dela gärna

Facebook

10 svar

  1. Tack för en underbar start på dagen med ett av dina bildspel.
    Önskar dig en solig och avkopplande påsk/ Catharina

  2. Tankar och känslor påverkar hur vi uppfattar saker i kroppen. Stress vet vi i är skadligt därför är ju mindfullness en bra metod att hantera den. Kanske meditation vore ett bra sätt att hantera starka negativa känslor. Samt den självhjälp det är med dina affirmationskort och peppkort. Metoder för att må bra är kanske livsavgröande för att behålla hälsan. Jag önskar dig en glad påsk! Zinnia

    1. Hej Zinnia, meditation och mindfulness är fantastiska verktyg! Använder det själv varje dag. Tack för det! Jag är övertygad om att vi kan göra mycket själva för att hålla oss friska och må bra. Tack för att du delar. Önskar dig också en riktigt skön påskhelg! Kram, Carolina

  3. Vilket intressant resultat, det där vill jag veta mer om.. för det fascinerar mig. Jag tror på hjärtats kraft och det är häftigt när man hittar resultat som stöder det. Ha en riktigt fin påsk!

    /Liv

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *