Bli bäst på att släppa

Kort-Hjartan-ma-alltid-solens_1316Något av det viktigaste jag har lärt mig genom åren är konsten att släppa taget. Du vet, när något jobbigt händer, när något blir fel eller tokigt, när något inte känns bra. Att bara släppa det, inte älta, utan bara lämna och gå vidare. Mot det som känns bättre.

Råkar du ut för tråkiga saker, olyckor, sjukdomar och annat som du upplever som besvärligt? Är någon ilsken mot dig, gör dig illa eller behandlar dig fel? Du gör det du behöver för att ta dig ur situationen, men det viktigaste är sedan att bara att släppa, släppa, släppa.

Låt det inte fastna i huvudet och gå på repeat, försök istället att lägga så lite energi på det som möjligt, prata mindre om det än du skulle ha gjort förut och försök istället tänka på roliga saker och sådant du gillar. Släpp, släpp, släpp! Du vinner ingenting – det har jag lärt mig – på att fortsätta att älta det som inte känns bra.

För varje sak som händer oss händer bara EN gång. Sedan är det vi själva som plågar oss med att upprepa det som hänt hundratals, tusentals gånger genom att tänka på det om och om igen, och genom att prata om det om och om igen.

Vår hjärna kan nämligen inte skilja på en händelse som vi betraktar som “riktig”, det vill säga att den händer “i verkligheten”, och en som du “bara tänker”. Din hjärna och din kropp upplever samma (i det här fallet negativa) påfrestning varenda gång du tänker eller pratar om händelsen. Bespara dig själv det. Släpp så snart du kan!

(Observera att jag inte menar att du ska förtränga något här, stänga in dina känslor och bli en pysbomb – självklart ska du först känna dina känslor, gå igenom dem utan att döma dem, sedan klart och tydligt se på situationen utifrån ditt intellekt och hjälpa dig själv att analysera vad som egentligen hänt. Men därefter: sluta. Älta inte det som hänt. Släpp, släpp, släpp – för att bespara dig själv, och din omgivning, fortsatt negativ påverkan.)

Jag hade till exempel definitivt aldrig blivit (någon bra) entreprenör om jag inte hade lärt mig att släppa. Vi har mött så många motgångar och tidvis enormt jobbiga saker att om jag tänkte på det hela tiden skulle jag bara må dåligt. Jag väljer att släppa och gå vidare och istället fokusera på det som är positivt (det är inte enkelt, men det går).

Och det intressanta är att ju mer jag lärt mig att släppa och gå vidare, desto färre jobbiga saker har faktiskt hänt. Det är klart att ingen människa går genom livet utan svårigheter, det är det vi lär oss och växer av – och jag är absolut inte undantagen! – men jag väljer medvetet att ta hand om mig själv, min kropp och min omgivning genom att inte fortsätta älta sånt som bara sprider negativ energi.

Så det vill jag inspirera dig att göra idag: Släpp – och gå vidare! Mot ditt liv, din framtid. Det är du värd.

Önskar dig allt gott!
Carolina

Fler relaterade

Dela gärna

Facebook

15 svar

 1. Åh vad bra tips och precis vad jag behöver idag. Efter att ha läst det du skriver om kärlek passar det här in perfekt på mig! Jag har valt att ta tag i saker istället för att älta (vilket jag gjort alldeles för länge:)), men det tror jag också beror på att jag har varit rädd för det goda som kommer med det. Att släppa taget och prova vad som kommer att hända ska bli spännande:) Tack <3

 2. Det är så sant! Vi har också mött motgångar och svårigheter och känt oss svikna av andra människor – händelser som vi har ältat många varv….
  Men till slut mådde jag själv så dåligt av detta ältande så jag var tvungen att bestämma mig för att “nu får det vara slut med dessa negativa tankar, nu måste jag gå vidare”! Det har inte tagit bort de händelser vi varit med om, men jag mår så mycket bättre om jag fokuserar på annat (positivt) i stället! Det gäller att försöka förlåta, släppa och gå vidare. Mycket kan man faktiskt förändra, beroende på sin egen inställning till tillvaron!

 3. Fina kloka carolina !!
  Precis så är det ju !!!
  det vi omger oss med får vi mer av .
  viktigt att säga JA när det skall vara ja och NEJ när det skall vara nej,
  också till tankarna =)
  önskar dig en underbar dag !!
  kram
  Anna

 4. Nu reser jag mig upp, tar ett djupt andetag, och släpper! De senaste tre veckorna har jag samlat på mig alldeles för mycket negativt istället för att njuta av och fokusera på allt det underbara som hänt.

  *Släpp!* <3

 5. Vilka passande och kloka ord just för denna dag! Jag hade en jobbig morgon, med barn som trilskades (antagligen jag själv med för den delen), en missad buss och andra negativa tankar som fyllde min hjärna. Jag ville helst gå hem och lägga mig med täcket över huvudet men tvingade mig själv till att sträcka på ryggen, inte låta “tycka synd om mig själv”- tankarna ta över utan bara ta nästa buss och åka till jobbet. Dagen blev trots den dåliga starten en alldeles bra dag mycket tack vare att jag var stolt över min egen förmåga att rycka upp mig själv och mota de negativa tankarna.
  Tack för en inspirerande blogg med så många kloka och fina ord!

 6. Har märkt att ältandet fungerar som ett skydd mot att behöva ta steg man är rädd för. Speciellt efter en jordbävning med efterföljande tsunami i livet, och man inser att nu måste man göra det man vill men aldrig förut vågat. Som att ta plats i livet, t.ex. Då “skyddar” ältandet en mot att behöva ta det där steget, för all kraft går ju åt till ältandet.

  1. Ja, det kan nog vara sant, Ann. Och ibland får vi tillåta oss lite ältande, det är inte så farligt. Ibland är det viktigare att bara vara och ta hand om sig och inte kräva något mer. Men när det blir för mycket, en dålig vana, helt enkelt, då får man ibland rycka sig själv i kragen lite och inse att det finns alternativ. :-) Stor kram till dig, hoppas att jordbävningen ska klinga av snart, Carolina

 7. Men, hur gör man när det händer nya saker hela tiden. När det har pågått i över ett år och kraften och orken bara rinner av en. När man ändå går upp varje dag och kämpar och kämpar och det aldrig, aldrig blir bättre..

  1. Hej Katarina,
   Ja, ibland blir vi ordentligt prövade av livet, känns det som, och du verkar vara precis där just nu. Det känns som om det alltid kommer att vara så här, det är svårt att se någon utväg, det känns tröstlöst och utsiktslöst. Jag har själv varit där, även om jag självklart inte kan veta hur just du har det just nu. För mig handlade det om att se med ömhet och kärlek på mig själv och låta det ta den tid det tar. Det handlade om att ta hand om mig själv lite extra, minska på aktiviteter och ta bort “måste-grejer”, istället lägga till sådant som känns bra i hjärtat. Det handlade om att inse att detta INTE kommer att vara hela livet, utan att det är något jag går igenom just nu och det, liksom allt annat i livet, kommer att gå över. Det handlade om att försöka ha inställningen att någon gång i framtiden kommer jag att se tillbaka på det här och känna att jag lärde mig någonting viktigt där, även om jag inte såg det just då. Det handlade om att se till att ha bra stöd omkring sig – för mig var en bra terapeut guld värt, för någon annan kan det vara en vän, bra böcker eller något annat. Stöd är också att se till att inte umgås med energitjuvarna under den här tiden, utan bara de vänner som hjälper och lyfter en. Jag hoppas att du hittar dina sätt att ta dig igenom den här utmanande tiden, Katarina. Jag vet att det finns möjligheter för dig att komma ut starkare på andra sidan, som man brukar säga. Jag hoppas att du hittar dem och jag önskar dig allt gott på vägen! Mycket kärlek, Carolina

 8. Hej jag har haft en relation med en kille i 4 år som jag precis lämnat. Jag väntade på killen i 3 år för att han satt inne pga droger och kriminalitet vilket jag inte visste från början då han avvek från permission. Han tog ifrån mig hela mitt liv och har gjort mig till en person jag inte trivs med. Har ingen familj/vänner kvar till slut orkade jag inte gå till jobbet och har därför ingen inkomst.all fysisk och psykisk misshandel lögner och svek har gjort att jag glömt av vad humor är. Jag har kämpat och gett min själ till den här killen för att vi ska ha det bra utan respons. Jag har lyft killen från 0-100 flera gånger, varit den enda som funnits där för honom så att han ska må bra och fått honom flera gånger till att bättra sig.men alltid återgår han till droger,kriminalitet och umgänget.när jag lämnade honom hade han tagit mina sista pengar på banken.jag sitter fast i hur han gjort allt det här emot mig när jag varit den som tagit hand om honom och kämpat varje dag när jag inte ens längre kan ta hand om mig själv. Det känns som att jag aldrig kommer kunna släppa den här händelsen i mitt liv och jag är bara 21 år vad ska jag göra?

  1. Hej Cornelia,
   Tack för ditt meddelande. Vilken tuff situation du är i! Jag förstår om det känns hopplöst. Samtidigt är det aldrig hopplöst, och det finns alltid vägar ut. Det är en process och först behöver du gå igenom både sorg och ilska över det som hänt, kanske tillsammans med en duktig terapeut? Eller en klok och erfaren vän eller släkting? När du tillåtit dig att känna alla de här känslorna, tittat på det som hänt med “utifrån-ögon” (ställa dig känslomässigt vid sidan av det som skett, “kliva ur” situationen) och därmed kommit lite längre i processen så kommer du vara mer redo att släppa det som hänt. Det kanske inte är lätt, men det är nödvändigt för att du ska kunna gå vidare och skapa det liv som du vill leva tillsammans med människor som respektera och älskar dig. Parallellt med det här arbetet att jobba igenom processen för att kunna släppa, se till att vända din blick och ditt fokus tillbaka till dig själv igen. Du har satt strålkastarljuset så länge på den här killen att du kanske har glömt att ta hand om dig själv? Vad älskar du att göra? Gör det! Vem ger dig energi och glädje att umgås med? Träffa henne eller honom eller dem! Vad vill du med ditt liv? Utgå från dig själv och lägg din tid och energi på det som DU vill ha i ditt liv. Till slut kommer du genom att du gör roliga saker och använder dina talanger och gåvor att börja uppskatta dig själv, livet och människorna omkring dig igen och du kommer att må bättre. Jag önskar dig varmt lycka till! Det kommer att bli bra, det säger min erfarenhet. Våga lita på det! Du har allt du behöver, och ta gärna emot hjälp om du känner att du behöver det. Med kärlek ♥ Carolina

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *