Blogg

Att handskas med andras negativitet – några tips som fungerar

morgonpeppingkort_bra_dag_utmaning_1724Jag fick följande kommentar till mitt inlägg Lycka är en form av mod häromdagen:

“Jag tycker det är så svårt att hantera när andra människor fastnar i negativitet. Hur gör man när man inte bara kan gå där ifrån? Och faktiskt inte vill det heller. Tänker framför allt på en kollega som jag tycker väldigt mycket om, men som har det tufft med depressioner. Det går inte en dag utan att allt som inte är bra kommer upp till ytan på något sätt. Hur gör man? Jag vill ju inte såra henne heller. Jag har försökt att ge henne andra vinklar kring hur man kan tänka, men hon kan inte ta emot det ännu. Och jag känner hur hennes missnöje och framförallt misstänksamhet mot alla andra suger musten ur mig. Hon är en go och glad tjej egentligen. Hade jag inte gillat henne hade jag ju bara kunnat stänga av.”

Jag kände, när jag svarade på kommentaren, att det kanske är fler därute som känner igen sig i den här situationen. Så här kommer lite inspiration och tankar runt detta ämne!

Enligt min erfarenhet är det bästa vi kan göra i en sådan här situation att fortsätta jobba med oss själva – vi kan ju aldrig ändra en annan människa, bara oss själva.

Jag skulle börja varje morgon på jobbet med att skriva ner eller tänka ut fem saker som jag var tacksam över gällande kollegan. Att göra så här tar bort fokus från det negativa och riktar strålkastaren mot det som är bra (för alla människor har något som är bra!) och det blir lättare att närma sig henne med en positiv inställning. Enbart detta kan faktiskt förbättra en relation!

Nästa sak jag skulle göra var att varje gång jag ser henne, tänka att jag häller kärlek över henne, som om jag hade ett trollspö som jag viftade över henne (i tanken) med min ärliga önskan att hon ska må så bra hon kan.

Jag skulle också bestämma mig för att inte spela med i hennes negativitet, utan föreställa mig att det hon säger bara rinner av mig som vattnet i en dusch, eller att jag kan släppa det hon säger som en ballong som flyger ifrån mig. Jag skulle också välja att replikera med någonting positivt när hon säger något negativt. Och känner jag fortfarande att hon drar ner mig för mycket, så skulle jag försöka att undvika henne så gott det går, åtminstone de dagar som jag själv känner mig som mest känslig – det viktigaste är att ju att vi själva mår bra, annars kan vi över huvud taget inte hjälpa någon annan.

Jag tänker också att det är viktigt, när man är i en konflikt av något slag, att vara lite extra snäll med sig själv och fokusera mycket på tacksamhet över allt som är bra i ens eget liv, ta hand om sig (äta bra, sova ordentligt, röra på sig) och se till att fylla sitt eget liv med sådant man älskar. Det stärker motståndskraften mot negativitet rent generellt.

De här sakerna kanske kan låta lite fåniga för somliga, men jag har upplevt så många tillfällen, när en enda liten förändring i min egen energi – från negativitet och oro till tacksamhet och kärlek – har påverkat mina relationer på ett helt magiskt sätt. Så jag skulle varmt rekommendera den som är i en relation med negativitet att i varje fall prova. Det gör i alla fall ingen som helst skada!

Jag önskar dig varmt lycka till, och allt gott!
Carolina

PS. Vill du ha hjälp att hålla din egen energi hög? Prova några av våra inspirationskort, som du kan ha stående framme och som peppar dig varje dag att välja det som får dig, och därmed världen, att må bäst! Bilden ovan är från våra Morgonpeppingkort Idag är en bra dag, som hjälper dig att välja en positiv attityd redan på morgonen.

Fler relaterade

Dela gärna

Facebook

Ett svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *