Kärlek är hjärtats sätt att visa vilken väg du ska gå

kort_livskonstnar-9_3415Du som gjorde Lyckoboost-listan i söndags och vill fundera vidare på vad de insikterna skulle kunna leda vidare till i ditt liv, får idag fler övningar för att ta reda på det. Ha det så roligt!

Nedan följer ett par övningar där du får svara på frågor om vad du tycker om hos dig själv och vad du tycker att du är bra på. Syftet är dels att hitta fram till vad som faktiskt är du, under alla lager som du kanske lagt på dig genom åren, och dels att vrida fokus från vad andra tycker om dig till vad du själv tycker. Du kommer visserligen att hitta några rader där det står till exempel ”Andra tycker att jag …” eller ”Min partner tycker om mig för att …”, men de står där mer för att hjälpa dig att hitta nya infallsvinklar. Andra kan ju uppfatta saker om dig som du själv har svårt att få syn på av olika anledningar.

Så passa på att gå till ditt hjärta när du gör övningarna och välj det som stämmer med ditt innersta jag, den där livskonstnären som du vill släppa loss!

Vad tycker du om hos dig själv?
För att våga ta steget att börja leva ditt liv behöver du först acceptera dig själv som du är, börja respektera dig själv, dina talanger och drömmar, och till slut älska dig själv och därmed vilja ditt eget bästa.

Ett första steg på den vägen kan vara att skriva en lista på saker som du tycker om hos dig själv. Det här är inte alltid så enkelt om du kämpar med låg självkänsla, men du behöver börja någonstans och det här kan vara ett sätt. Har du väldigt svårt för det här, gör först meditationen Kärleksboost, och fortsätt sedan med den här övningen.

Börja meningarna till exempel så här:

Jag tycker om att jag är …
Jag tycker om när jag …
Det jag gillar bäst hos mig själv är …
Min bästa egenskap är …
Min finaste egenskap är …
Jag känner mig mest stolt över …
Jag har en bra attityd som har hjälpt mig och det är …
Jag har många bra egenskaper, till exempel …
I hemlighet tycker jag om det här hos mig …
Den kroppsdel jag tycker bäst om hos mig själv är …
Jag har dessa bra erfarenheter som kan vara till nytta: …
När jag gjorde/var … kände jag mig stolt över mig själv.
Jag beundrar mig själv för att …
Jag är tacksam för att jag …
Min bästa vän tycker om mig för att jag …
Min partner tycker om mig för att jag …
Det jag tror att andra tycker mest om hos mig och som gör mig glad är …
Jag tror att det är lätt att tycka om mig för att …

Vad är du bra på?
Skriv nu en lista på saker som du tycker att du är bra på! Det här kan kanske vara lite svårt för oss som är fostrade i Jantelagens Sverige, men försök. Tänk att ingen någonsin behöver se listan – du gör den bara för dig själv. (Observera att för dig som har en stark Presterare som delpersonlighet, det vill säga är uppfostrad med att endast det du gör ger dig ett värde, kan den här listan vara lite ”farlig”. Du ska fokusera mer på och träna på att plocka fram det du älskar och det du tycker om hos dig själv än det som du tycker att du är bra på.)

Vi andra, som behöver träna på detta, kan börja meningarna till exempel så här:

Jag är bra på …
Jag har talang för …
Jag har lätt för …
Jag brukar få hjälpa andra med …
Andra brukar tycka att jag är bra på att …
Det går enkelt för mig att …
Något som jag alltid har tyckt att jag klarar bra är …
På sistone har jag blivit bättre och bättre på att …
Min partner skulle säga att jag är bra på …
Mina barn tycker att jag är bra på att …
En hemlig talang jag har är …
När jag var liten var jag bra på att …
Om jag fick Nobelpriset skulle jag få det i … (ämnet).

Vad älskar du OCH vad är du bra på?
Titta nu på dina 3 listor, med saker som du älskar att göra och vara, saker som du tycker om hos dig själv, och saker som du tycker att du är bra på.

Kan du se något mönster, något som återkommer, något som sammanfaller på listorna? När du tittar på alla de här sakerna som du älskar och är bra på, är det något som får det att pirra till lite extra i magen?

För dig som funderar på vad du vill syssla med i livet kan de här listorna hjälpa dig en bra bit på vägen. För egen del var det övningar som de här som fick mig att våga gå vidare på det kreativa området, något som jag tidigare ratat för att jag trodde att det inte var lika mycket värt som t ex en ekonomiutbildning. Men det som jag älskar, och ofta därför är bra på, kan aldrig vara fel. Kärlek är ett av hjärtats sätt att tala om vilken väg vi ska gå. Det du älskar att göra och vara är din väg. Gå den, ett litet steg i taget.

Önskar dig allt gott och många aha-upplevelser med övningarna!
Carolina

PS. Övningarna ovan är hämtade ut boken Släpp loss din inre livskonstnär! – Börja leva ditt liv.

Fler relaterade

Dela gärna

Facebook

2 svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *