Harmoni

himlen_finns_1197Naturen är harmoni. Du är en del av naturen. Alltså har även du harmonin i dig. Helt naturligt.

Men intellektet, tankarna, kan ibland komma i vägen och skymma sikten. Du ser inte längre harmonin, för det är så många tankar i vägen som skapar så mycket oro, som vill planera så mycket att du till slut har helt tappat bort din naturliga inneboende harmoni.

Harmonin finns alltid, men den finns i nuet, i här och nu-et, medan tankarna mest handlar om gårdagen, som inte längre finns, eller morgondagen, som ännu inte är här. På så sätt håller tankarna dig borta från nuet, och därmed från harmonin.

För att tanka harmoni behöver du därför lugna tankarna, och hämta tillbaka ditt medvetande till kroppen och till nuet.

Försök att hitta harmonin inom dig idag genom att vara så mycket som möjligt här, i din kropp, och nu, i det här ögonblicket.

I nuet, när du känner vinden mot huden, hör fåglarna, barnens tjut eller bara tystnad, hämtar du ny kraft, får perspektiv och hittar tillbaka till livsglädjen. Tillbaka till harmonin i dig, den naturliga.

Önskar dig all harmoni.
Carolina

Fler relaterade

Dela gärna

Facebook

8 svar

 1. Jag mår så dåligt, det enda jag ser är alla negativa tankar, all oro, all stress. Så kan man ju inte ha det, så trots att jag redan läst “alla” böcker och “vet” vad man “ska” göra så googlade jag på “vända negativa tankar” och upp kom ditt blogginlägg. Jag älskar Kreativ insikt, jag får månadsbreven och älskar dem också men bloggen har jag inte följt. Nu kommer jag att göra det. Dagens blogginlägg var precis vad jag behövde och jag har läst igenom Kickstart för 2013 och jag ska starta med den idag. Jag ska lyckas vända situationen. Tack och kram.

  1. Tack, fina Anna. Vad glad jag blir att höra att du verkligen är redo att förändra ditt sätt att tänka och därför må i livet, så bra av dig! Det finns så mycket möjligheter, och det är så bra att söka stöd i det ljusa och positiva som ändå alltid finns i livet. Tacksam för att du följer min blogg, och jag hoppas innerligt att du ska känna stöd härifrån. Du är verkligen värd ditt allra bästa liv! Kärlek och glädje och värme finns alltid i livet, frågan är vart vi har vänt strålkastaren, vart vi tittar. Mot ljuset? Eller mot det som är mörkt och negativt? Även om det känns ovant, så har du alltid ett val. Jag önskar dig all kraft att vända blicken mot det som är gott och bra i ditt liv, för det finns där. Börja hitta lite, en sak varje dag, eller tre. Skriv ner dem varje dag. Ansträng dig för att hitta det som är gott i allt som händer. Du har så många möjligheter att vända din situation, så att du ska kunna börja må bättre. Och klarar du det inte på egen hand, var inte rädd för att söka hjälp. Du är värd så mycket mer än att kasta bort livet på oro, stress och att må dåligt. Jag skickar mycket kärlek och ljus till dig! ♥ Carolina

 2. Jag måste fråga en sak som jag hela tiden hakar upp mig på i det du skriver, som till 99% är jättebra och inspirerande. Du skriver ofta att man ska hitta det som är gott i ALLT som händer. Menar du verkligen det? I allt som händer i livet? Jag har förlorat båda mina föräldrar i hemska sjukdomar alldeles för tidigt och i det oerhörda lidandet finns inget gott, det finns ingen mening. Men livet går vidare och jag bär dem med mig MEN jag kommer aldrig att se meningen med att de blev sjuka och dog, att de inte fick uppleva sina barn och barnbarn. Jag tycker att människor i allmänhet är alldeles för snabba med att mena att ALLT har en mening. Att människor råkar ut för tragedier kan ingen ändra på men jag kommer aldrig att köpa att det ska finnas en mening med att människor befinner sig i ett oerhört lidande. Det är rent av ganska förminskande att hävda det till människor som befinner sig i en oerhörd sorg och kris. Man kommer igenom med kanske en större livsinsikt och lärdomar men att hävda att det finns en mening med allt som händer är mer än jag kan köpa. För vad i ligger den meningen? Jag jobbar med svårt sjuka människor varje dag och när jag träffar föräldrar som fått reda på att deras barn kommer att dö i en hjärntumör då kan man inte komma dragandes med att det finns en mening med allt som sker.
  Så jag skulle gärna vilja veta det? Var i ligger den här meningen i ALLT som sker?

  1. Hej Jullan,
   Tack för en jättefin fråga. Jag förstår till fullo vad du menar, och ska försöka svara från mitt hjärta, och hoppas att du ska förstå mig (annars får du fråga igen).

   Jag brukar inte heller påstå att det finns mening i precis allt som händer oss (även om jag personligen tror det, eftersom jag har en andlig tro, men det brukar jag inte lägga ut på någon annan, som inte har det). Däremot brukar jag, precis som du skriver, uppmuntra till att försöka se mer av det som är gott i livet. Tyvärr ser jag alltför många människor som har lätt att falla in i att enbart, eller huvudsakligen, se livets baksida, det de inte har, det de saknar, det de inte gillar, det de inte vill. Det är dem jag vill försöka inspirera till att istället vända blicken mot det som ändå är gott, för det finns alltid något, i allas liv. Och det tror jag, eller snarare vet, hjälper oss att må bättre.

   För mig är det skillnad på detta, som jag alltså ofta pratar om, och det du skriver, som handlar om att det skulle finnas en mening med allt.

   En sorgeprocess är oftast fruktansvärd att gå igenom. Men den kan också, om vi låter den, ge oss fina saker, som vetskapen att vi klarar av mer än vi kanske trodde var möjligt, insikter om vad som egentligen är viktigt i livet, medvetenhet om vilka vänner vi har, en ökad närhet inom familjen, kanske känslan av en närvaro som är större än vi i det vanliga livet brukar uppfatta, eller något helt annat. Det är också vanligen så att oavsett vad vi har förlorat så finns det fortfarande saker kvar i livet som vi uppskattar. Vi kan, efter att ha gått igenom den mest akuta delen av sorgeprocessen, som måste få ta sin tid, återigen hitta tillbaka till glädjen i livet och välja att se det vi har kvar, det vi kan glädjas åt, det som är gott i livet.

   Märk väl – jag säger inte att de här sakerna skulle betyda att det som orsakat sorgen skulle ha en mening. Jag säger inte heller att de på något sätt kan uppväga förlusten. Men jag tror att vi kan få hjälp igenom sorgeprocessen av att försöka se, också, vad som är gott i livet. Jag tror att det här synsättet kan hjälpa oss igenom sorgen, och det kan hjälpa oss igenom resten av livet, att försöka ha den synen.

   Jag pratade en gång med en kvinna som förlorat nästan hela sin familj och nästan hela sin bästa väninnas familj i tsunamin. Hon menade att en av de största skillnaderna i hennes liv hade blivit var hon hittade mening. Innan hade hon sett meningen i de stora sakerna – att bilda familj, att ha ett bra jobb, att göra karriär osv. Nu efteråt, det här var fem år senare, såg hon istället meningen i de små sakerna – den ljumma vinden mot kinden en vårdag, att prata med en väninna en stund, att få ett leende av någon, att vakna en morgon och inte ha ont. Det här är självklart inget som kan uppväga hennes förlust, men det är saker som gör att hon orkar gå vidare i livet, som gör att hon, fortfarande efter att ha förlorat så många av sina närmaste, kan finna något som är gott i livet. För det finns alltid, om vi väljer att se det.

   Jag förstår att det är en livslång sorg att dina föräldrar inte fått leva vidare för att följa sina barn och barnbarn. Det finns ingen människa som kan säga något annat. Och även här finns olika sätt att ta hand om det som skett. Allt från extremen att låta det överskugga allt annat i livet, att bli bitter och inte alls ta tag i sitt liv – till att förlikas med det som hänt i upplevelsen av att föräldrarna ändå är med en och ser allt, men från andra sidan (om man har en sådan tro).

   Jag tycker det låter som att du på ett moget sätt har med dig dina föräldrar i din vardag, kommer ihåg det som varit positivt med dem, bär på sorgen, självklart, att de inte är med er längre, men att du inte låter det helt förstöra livet – du har barn, du lever och jobbar, tröstar andra, och gör ditt bästa. Och det är precis det jag menar när jag pratar om att försöka göra det bästa av det som sker, försöka se det som är gott i livet utan att försöka försköna och blunda för livets mörkare sidor. Man behöver inte se någon mening i lidandet, men man behöver inte heller låta lidandet överskugga allt som fortfarande är gott i världen, och sluta se det som ändå är bra.

   Jag vet inte om jag alls har gjort mig förstådd på något sätt, om du tycker att jag har svarat på din fråga eller inte? Du får gärna be mig förklara ytterligare om du vill.

   Med mycket kärlek,
   Carolina

   1. Tack för ditt fina och uttömmande svar. Det är helt rimligt det du skriver och för mig handlar det just om att leva vidare, det är ju som du skriver skillnad på att leva och att överleva. Att kunna se till det som man har och inte till det som man inte har. Men jag ska säga att jag förstår ändå inte varför så många måste (nu menar jag inte att du ska svara på detta) svänga sig med termer som innefattar att allt har en mening.
    För en sak kan jag skriva under på och det är att efter alla svårigheter jag har varit igenom så har blommorna aldrig luktat godare, solen aldrig varit så härlig och fåglarna aldrig kvittrat så fint och för det är jag evigt tacksam. Men jag hade ändå önskat att jag fått gjort de upptäckterna utan en hel del tragedier i mitt liv.

    1. Du skriver det så bra, Jullan. Tack för din påminnelse om att inte lägga på andra sina egna värderingar. Många människor mår bra av att se mening i allt som händer (vår hjärna är ju konstruerad för att söka mening i det vi ser och är med om), de hämtar tröst i den tanken, men för den skull behöver man ju inte lägga på den meningen på andra, som inte vill ha den. Även om det säkert är i största välmening från den som säger det, så handlar det ju ändå om att respektera att alla människor måste få göra sina egna val och se på världen på sitt eget sätt. Frågan om varför vi har så mycket lidande på jorden och varför det är nödvändigt (är det?) är ju en av de största existentiella frågor som vi människor brottas med, och där måste alla människor få känna sig fria att söka sina egna svar – och kunna bli respekterade för de svar man kommer fram till. ♥ Carolina

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *