Stärk själens immunförsvar

kort_tio_komihag_12_oppna_hjartat_1737Samma panel som jag nämnde i onsdagens inlägg, pratade även om hur vi kan stärka det de kallade för själens immunförsvar. Kroppens immunförsvar vet vi ganska bra hur vi ska skydda (äta rätt, sova och röra på oss till exempel), men hur stärker vi vårt själsliga välmående?

Här var några av punkterna, som jag skriver under på allihop:

1. En inre tystnad
Att medvetet och regelbundet odla en inre tystnad, en slags vila för själen, en återhämtning.

Det kan man göra till exempel i meditation, men också under en skogspromenad eller simning. Du hittar dina sätt.

Det blir nästan som en förebyggande krockkudde, tänker jag, som att bygga upp ett skydd, som alltid finns där, men som kanske märks mest när något oväntat händer. Som en slags olycksfallsförsäkring?

2. Att känna sig meningsfull
Det finns ett uttryck på engelska som heter “to be of service”, som jag tycker är så bra, men jag vet inget motsvarande uttryck i svenskan (intressant!). Det närmaste jag kommer är just att känna sig meningsfull, men jag gillar “to be” i det engelska uttrycket. Det handlar ju inte bara om att känna sig meningsfull, utan att agera i detta. Att verkligen göra något som känns meningsfullt, att bidra på jorden.

Det här behöver inte handla om stora saker, tänker jag. Inte behöver man varje dag gå ut och skapa världsfred. Men kan jag skapa en liten fred i mitt eget sinne, mellan mina barn eller på jobbet, så kanske jag har gjort något meningsfullt idag? Spridit lite kärlek på jorden, tagit tag i en gammal surdeg och gjort något åt den, eller lyssnat på någon utan att värdera eller vara fördomsfull.

Att känna att det jag gör och är på jorden är meningsfullt stärker själens immunförsvar. Ja, det tror jag också!

3. Att regelbundet tanka inspiration
Den sista punkten handlade om att se till att hämta inspiration för själen så ofta jag kan. Och vad som är inspiration för din själ är det bara du som vet! För mig handlar det till exempel om att ta en promenad vid havet, att läsa böcker om personlig och andlig utveckling, att gå en kurs och lära mig något nytt eller att umgås med kärleksfulla och inspirerande människor.

Visst var det bra påminnelser? Inte bara kroppen behöver sitt, även själen har behov av påfyllnad för att må bra. Tack.

Önskar dig allt gott!
Carolina

Fler relaterade

Dela gärna

Facebook

9 svar

 1. Tusen tack Carolina för din fina blogg och dina kloka, varma och inspirerande ord. Har precis läst din bok “släpp loss din inre livskonstnär” och nu känns det som att jag har fått de verktyg jag behöver för att våga satsa på mina drömmar. Jag känner att du står där lite bakom och hejar!! :) Är så tacksam över detta! Ha en fin dag! Varma hälsningar från Thereze

 2. Hej Carolina!
  För att man ska må bra måste både själen och kroppen vara ett som jag tycker många glömmer bort idag.
  För mig har du blivit en husgud som jag både läser och tänker på det underbara sätt du förmedlar detta.
  Mer omtanke och kärlek mellan människor skulle göra att fler mådde bättre. <3
  Tack för alla kloka och fina ord <3

  1. Tack, Anna, vad fint du skriver. Det värmer att höra, även om jag värjer mig mot ordet “husgud”, eftersom jag tänker att alla har sin egen “gud” inuti – men jag förstår vad du menar! Alla behöver vi andra att hämta inspiration ifrån, och sedan utifrån detta hitta sin egen sanning. Stort varmt tack!
   Och jag tror precis som du att om vi alla aktivt och medvetet sökte oss till glädje och kärlek skulle fler må bättre. Jag tror vi är på väg dit, även om det tar tid, förstås.
   Tack för att du är med på resan!
   Kramar ♥ Carolina

 3. Hej Carolina.
  Det senaste året har du, genom din böcker o din blogg, varit som en ständig följeslagare. Dina ord och budskap har fått mig att välja livet, mitt liv. Om jag tillfälligt tappar modet eller hoppet så finns du där och påminner mig och leder mig tillbaka till den nya stig jag valt. Tack <3

  1. Tack, Annalena, det värmer mitt hjärta att höra att jag fått vara en liten del i din resa. Tack så mycket för att du berättar! Och varmt, varmt lycka till framöver!
   Mycket ♥ Carolina

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *