Låt rädslan visa vägen – bli starkare än du trodde var möjligt!

Hej fantastiska du!Utmana dina rädslor

Den här våren har jag jobbat igenom en del rädslor. Det är intressant med rädslor, för de är en så stor del av oss att vi ofta inte ens uppfattar att vi har dem. Vi tycker inte att vi agerar utifrån rädsla när vi tackar nej till något som vi kanske skulle kunna växa av att våga göra, för vi har så många helt “rationella” förklaringar hela tiden till varför vi gör eller inte gör det eller det.

Men egentligen är jag övertygad om att rädslor styr betydligt mycket mer av våra liv än vi tror.

Om jag frågar dig vad du är rädd för, så kanske du kommer upp med en rädsla för spindlar, en rädsla för att bli sjuk eller till och med dö. Men ingenting av det här hindrar dig egentligen så mycket i din vardag.

Det som verkligen gör oss ofria är de underliggande rädslorna, du vet de där jobbiga typerna, som pratar om att vi inte duger som vi är, att vi inte räcker till, att vi inte hör till gruppen, att vi inte får vara med, att vi känner oss otrygga när vi går ute på kvällen, att vi inte vågar stå upp för det vi tror på av rädsla för att bli utesluten ur gruppen och så vidare. Det är de här rädslorna som verkligen påverkar våra liv.

I hur hög grad de påverkar eller i hur hög grad vi ska låta dem påverka våra liv har att göra med hur synliga de är för oss.

För många av oss är de kanske helt osynliga eller åtminstone skymda bakom så mycket annat, som sociala förväntningar om hur man ska vara och bete sig, gemensamma kulturella uppfattningar om vad som betraktas som helt okej att undvika och så vidare. Därför kan de vara svåra att se – vi är helt enkelt så vana vid dem att vi ibland inte ens vet att vi bär på dem.

Ställ frågan så här istället: Känner du dig helt och hållet fri att göra det som din själ ber dig att göra? Om svaret inte är ja, så styrs du av rädslor.

Du kanske tycker att du styrs av omständigheter, som till exempel att du inte har tillräckligt med pengar men det är egentligen en brist på tillit, vilket är rädsla för att inte få in tillräckligt mycket pengar i framtiden för att kunna försörja dig. Eller så tycker du att du inte har kompetens att göra det du vill det är också en rädsla, för att göra bort sig, för att bli utstött, för att inte räcka till. Kompetens går att skaffa sig, om du verkligen vill. Eller så tycker du att du inte har tid, vilket också i grunden är en rädsla – för att sätta gränser, prioritera och ta ledarskap i ditt liv.

Det spännande med de här “vardagsrädslorna” (till skillnad från den faktiska skyddsrädslan som till exempel uppstår när en bil kommer körande emot dig eller du blir angripen av någon fysiskt) är två saker:

  1. De här rädslorna finns bara i ditt huvud. De är bara tankar. De “existerar” inte i “verkligheten”. Men effekten av dem är att du tappar enorma mängder energi när du lyssnar till dem. Att gå runt med mycket rädslor i huvudet gör oss trötta!
  2. När du slutar lyssna på de här rädslorna och istället gör dem till dina bästa bundsförvanter så FÅR du massor av energi. De tar bara energi så länge du tror på dem – när du utmanar dem och “gör ändå” får du superkrafter!

Så hur gör man då, för att vända de här rädslorna till att bli energi och styrka? Det finns naturligtvis massor av sätt att jobba med det här, men i min värld är det ganska enkelt:

Det handlar om att utmana dem, “göra ändå” och känna vilken kraft vi får när vi slutar lyssna på de här idéerna om att vi inte är älskade, inte är värda något eller är otrygga av någon anledning.

Men obs! Ta det i rätt ordning. Börja inte med dina allra största rädslor på en gång. Det kan säkert funka, men jag tycker det är snällare mot dig själv att bygga ditt självförtroende genom att börja med de små sakerna.

Jag önskar dig varmt lycka till att börja skapa mera frihet i ditt liv. Det fina i kråksången är att när vi är fler och fler som gör det så sprider det sig också till andra. Tillsammans förändrar vi synen på oss själva som offer för omständigheter och rädslor till kraftfulla skapare av våra liv och en fantastisk värld. Tack för att du är med!

Med kärlek,
Carolina

Carolina Gårdheim är grundare av Shine Your Light Sisterhood & Kreativ Insikt, författare, prästinna, Shaman, civ ek DHS & diplomerad coach för kreativa kvinnor med hjärta som vill leda sig själva & andra i Själens era. Anmäl dig gärna till hennes nyhetsbrev för att få inspiration att leva & leda från själen samt skapa ett liv att älska.

 

Fler relaterade

Dela gärna

Facebook

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *