Jag ville vara som hon

kort_livskonstnar-10_3416Hej fantastiska du!

En gång för länge sedan träffade jag en kvinna som fick mig att tappa andan och önska att jag var som hon. Hon var så självklar och verkade så helgjuten.

Det hon sa stämde med det hon gjorde och man kunde alltid lita på henne, vad som än hände. Hon var tydlig med vad hon själv tyckte, tänkte, ville och förväntade sig och hon respekterade samtidigt andra som tyckte och handlade annorlunda.

Hon stod upp för det hon tyckte på ett rakt sätt, hon bad aldrig om ursäkt för sig, tog sin naturliga plats i rummet och lät samtidigt andra få den plats som de behövde. Jag tyckte hon var så cool!

När jag funderade på vad det var som jag tyckte så mycket om hos henne så kom jag fram till att jag upplevde att hon var sann mot sig själv. Integritet var ett ord som kom för mig. Det var skönt att vara med någon som inte lade in undermeningar i allt, som många människor omedvetet gör. Det kändes enkelt, och rent.

Hon blev för mig sinnebilden för en person som är ett med sig själv.

Jag ville bli som hon. Men hur skulle jag gå till väga?

Det kändes som om den här kvinnan alltid visste vad hon skulle göra och vilket beslut som var rätt för hon var klar över vad som var viktigast, vad som var rätt och fel och vem hon var.

Jag insåg att jag behövde ta reda på detta:
1. Vad är viktigt för mig?
2. Vad tycker jag är rätt och fel?
3. Vem vill jag vara?

Är du med?

1. Ledstjärnor som visar vägen
Att ta reda på vad som är viktigt för dig är som att skaffa en inre kompass som hjälper dig att fatta bra beslut i livet. När du inte vet vad som är viktigt för dig är det lätt att lyssna för mycket på andra. Besluten du tar vid olika tillfällen kan då strida mot varandra och resultatet kan bli kaosartat.

Men om du alltid väger besluten mot vad som är viktigt i ditt liv, så blir det lättare att ta beslut, och de beslut du tar blir bättre för dig.

När jag första gången gjorde en lista över vad som var viktigt för mig i mitt liv och sedan vägde alla saker på listan mot varandra två och två – vilken är allra viktigast för mig om jag vore tvungen att välja? – blev de tre viktigaste sakerna för mig frihet, kreativitet & skapande och starka, nära relationer. Detta ledde till att jag tog beslutet att starta eget företag (frihet), söka in på en utbildning i grafisk formgivning (kreativitet & skapande) och att öppet önska mig både man och barn (starka, nära relationer), vilket ledde till att jag några månader senare träffade min man.

Så ta reda på vad som är viktigt för dig och låt det bli dina ledstjärnor i livet, låt det få konsekvenser för dig, ta beslut utifrån vad som är viktigt för dig, så kommer du lättare att hamna rätt – och må bra.

2. Respektera dina rätt & fel-känslor!
Om det kan krävas lite arbete med att ta reda på vilka dina ledstjärnor ska vara i livet, så är
det oftast inga som helst problem att ta reda på vad du tycker är rätt och fel. Innerst inne vet du precis vad du tycker är rätt och vad du tycker är fel. Det är det som brukar kallas moral, med ett nu för tiden lite gammaldags ord.

Du tycker kanske att det är rätt att vara ärlig och att respektera andra människor, oavsett hudfärg och bakgrund, och att det är fel att slåss eller stjäla. Du tycker kanske att det är rätt att ställa tillbaka varorna på rätt plats i butiken, och fel att skräpa ner i naturen. Och så vidare.

Tyvärr gör vi alldeles för ofta våld på våra rätt- och felvärderingar, även om vi inte gör det medvetet. Det bara blev så, Det var inte meningen, Alla andra gjorde likadant kanske känns igen.

Men varje gång vi går emot våra inre övertygelser om rätt och fel minskar vår egen kraft och den inre vägvisaren blir tystare och tystare.

Till slut, om vi har trampat på oss själva tillräckligt många gånger, kanske vi inte ens hör den längre. Då har vi kommit väldigt långt från vår inre kompass och kan till och med vara till skada för oss själva och andra.

Om du vill ha tillgång till den största kraften i livet (vilket du får om du är sann mot dig själv) behöver du leva efter dina värderingar, även om det kräver lite mod av dig.

Det kan handla om att inte skratta med när kollegorna drar ett rasistiskt skämt, att gå de extra metrarna till sopkorgen istället för att slänga pappret på marken, att inte prata illa om Anna bakom hennes rygg eller att själv leva som du lär dina barn (en utmaning!).

Det kanske känns lite jobbigt, obekvämt eller läskigt till en början, men när du väl har börjat
kan du inte gå tillbaka till det gamla sättet, för det känns så rätt inuti att göra så här. Du blir stolt över dig själv, får större kraft och mår så bra! För varje gång du gör ”rätt” istället för ”fel” (enligt din egen måttstock) så blir också din inre vägledning starkare.

Om du skulle tvivla på det här, pröva att trycka ner din väns utsträckta arm när hon säger något som är sant (t ex sitt namn), och sedan igen när hon säger något som inte är sant (t ex att hon heter något helt annat). Du kan komma att bli förvånad över resultatet! När du är sann, säger och står upp för det som är sant för dig, blir du stark, inifrån och ut.

3. Vem vill du vara?
Att ta reda på vem och hur du är när du är ditt bästa jag är att inte nöja dig med att vara en mindre människa än du kan vara.

Vilka ord skulle du vilja beskriva ditt bästa jag med, den som du vet att du innerst inne är och vill vara oftare än du kanske är i dag? Är det engagerad, ödmjuk, generös, kärleksfull, trygg, lugn, rättvis, noggrann, lojal, storsint, ambitiös, rolig eller någonting helt annat?

Försök att hitta de ord som stämmer med din inre bild av den bästa människa som du kan och vill vara.

Ta sedan några ord i taget och använd som affirmationer. Till exempel lugn, trygg och harmonisk – Jag är lugn, trygg och harmonisk. Upprepa det så ofta du kan, och känn att det verkligen är så i detta ögonblick. Sätt upp orden där du ser dem ofta. Ha dem som mantran i svåra situationer, meditera över dem. Bara genom att tänka på dem ofta kommer du allt oftare att börja agera och vara så att du lever upp till dem.

När du känner att du har uppnått din affirmation kan du byta ut den mot en ny.

Att vara en människa med integritet
Att veta vad som är viktigt för dig, vad du tycker är rätt och fel i livet, vem du vill vara – och att respektera det i både tanke, ord och även i handling, det är att vara en människa med integritet.

En människa som andra kan lita på, som de vet var de har. Det är också att vara en människa som har enklare att ta beslut i livet och som alltid vet vad som är rätt sak att göra.

Det är skönt!

Det handlar om att inte leva i lögner, att inte ljuga inför sig själv eller någon annan. Att kunna stå rakryggad, att vara stolt: Det här är jag! Det handlar om att stå för din tro, ditt yrkesval, din hårfärg, ditt val av partner, din kropp, din politiska åsikt – ja, hela ditt liv.

Motsatsen: Om du tummar på din övertygelse, trampar du på dig själv. Då finns det en stor risk att andra också kommer att göra det.

Med de orden låter jag dig återvända till hängmattan och njuta av sommaren!

Önskar dig allt gott, som alltid, och med mycket kärlek,
Carolina

Fler relaterade

Dela gärna

Facebook

18 svar

 1. Tack Caroline för detta inlägg! Så otroligt klokt och bra tips! Hoppas du har en skön sommar!
  kram Sofia

 2. Den här texten behövde jag just nu, jag har ett tag funderat över hur mycket jag förändrats senaste åren, blivit någon som jag inte känner igen, inte den jag vill vara. Tack!

  1. Tack, Anna, vad glad jag blir att höra om dina reflektioner, det är så viktigt! Önskar dig allt gott och att vara den du kan vara stolt över. Med mycket kärlek ♥ Carolina

 3. Tack kloka Carolina! Så fint…. verkligen viktigt detta.. Önskar dig en fina dag. Hälsar Therese

 4. Tack, så viktig påminnelse! Vet vad som händer då min egen sanning drunknar i alla andras åsikter…Det är nu 10 år sedan jag fick diagnosen utmattningsdepression, vägen framåt har varit krokig, ibland gått bakåt MEN vad jag lärt mig mycket på den vägen! Den mesta tiden har jag arbetstränat med helt andra yrken än det jag arbetat med tidigare. Då hade jag möjlighet att lyssna på kroppen och ta hänsyn till vad den sa.
  Då utförsäkring närmade sig började jag försiktigt arbeta med människor med speciella behov (vilket är mitt egentliga yrke vilket jag varit ifrån ca 7 år.) Det var intressant och sakta men säkert,trotts min erfarenhet och kunskap var jag efter 1,5 år helt uttömd igen. Låg så på gränsen, då min far blev sjuk och senare avled var jag helt tom igen.
  Den gamla miljön, krav från arbetsgivare och min egen tanke : jo, jag vet var min gräns går och imorgon blir det lugnare – det håller inte.
  Nu är jag uppsagd från det arbete (på egen begäran), vilket jag trodde skulle kännas hemskt – det var ju det jag ville arbeta med, trodde jag i alla fall. Känslan då jag fick pappret i min hand var en STOR LÄTTNAD nu kan det bara bli bättre :))
  Kram Susanne

  1. Hej Susanne och tack för ditt inlägg! LÄTTNAD är en så otroligt viktig känsla, den visar oss vad som är RÄTT för oss. Önskar dig allt gott och att du hittar tillbaks till din livskraft igen! Med mycket kärlek ♥ Carolina

 5. Tack för ett jätte bra inlägg! Tycker mycket om att läsa allt du skriver. Jag har börjat hitta mig själv mer och mer och vågar satsa på det jag gillar och drömmer om. Det jag funderar på är bara hur man går till väga när man vet vad man vill, men ändå inte hittar sin plats i livet där saker flyter på? Jag har valt att satsa på min konstnärsdröm, men saker går inte så lätt. Jag har knappt något stöd av varken vänner eller familj. De kommer inte på mina utställningar och tillåter mig inte att vara den jag är. Jag är vänlig och ställer upp på dem omkring mig, men får inte samma tillbaka. På den utbildningen som jag går är lärarna varken trevliga eller uppmuntrande mot mig och det får mig att tvivla på om det är rätt utbildning. Fick ett jobb som jag trodde var mitt drömjobb men där jag behandlades som att jag inte var mycket värd. Trots att jag är medveten och gör allt för att det ska bli så bra som möjligt, tar hand om mig själv, tänker och talar positivt, affrimerar, väljer utifrån hjärtat, litar på livet osv. Men ändå blir det inte bra, ändå känns det bara som att jag kämpar och inte får något för det. Har du tips och råd kring detta vore jag jätte tacksam! Ha en fin sommar! Varma hälsningar Therese

  1. Hej Therese,
   Tack för ditt fina inlägg med en så viktig fråga! Jag tänker på två saker när jag läser ditt inlägg. Det första som kommer upp är att vi alltid möter det vi har inom oss, och då tänker jag på rädslor. När vi bär på rädslor visar de sig på samma sätt i alla delar av våra liv – på jobbet, med vännerna, i kärleken etc. Det låter som att du möter någon form av avståndstagande på alla de områdena. Jag tänker att du kanske i ditt undermedvetna bär på någon form av rädsla som dragit till sig detta, det kan vara rädsla för närhet, rädsla för att bli avvisad – jag vet inte, det är något du själv, om det väcker genklang i dig, kanske kunde titta lite närmare på (själv, eller med hjälp av en terapeut). Den goda nyheten är att när vi kommer tillrätta med en sådan här grundläggande, omedveten rädsla på ett område, t ex i nära relationer, så kommer det att lösa sig även på alla andra områden. Så det är väl värt att jobba med!

   Det andra jag tänker är att det ibland tar lite tid för ens omgivning att svara an på oss själva när vi höjer vår energi, lyssnar mer på oss själva och börjar följa våra drömmar. Det beror dels på att vi lever i en värld som tar tid att omskapa sig (oftast) och dels på att vi själva tror att det tar tid, och då gör det också det. Så om du inte alls känner igen dig i mitt tal om rädslor ovan, så kanske det helt enkelt handlar om att fortsätta på ditt spår, höja din egen energi, medvetet försöka söka dig till mer positiva miljöer där du känner dig accepterad, strunta i alla dem som inte bryr sig om dig (lägg ingen energi på allt det som du INTE vill, och mycket energi på det som du VILL) etc, så kommer även din omgivning så småningom att ändra sig efter din höjda energinivå. Det måste bli så.

   Jag vet inte om detta kan hjälpa dig eller inte, men det är vad som kommer upp för mig. Det är en viktig fråga, så jag ska fundera på att skriva ett helt blogginlägg om detta, faktiskt. Håll utkik, så kanske det kommer längre fram. :-)

   Önskar dig allt gott och en riktigt fin sommar!
   ♥ Carolina

   1. Tack Carolina för ditt svar! Jag känner igen mig i det du skriver om avvisning, jag har sen jag var liten blivit avvisad av mina föräldrar och det har satt djupa spår. Sen tror jag också att jag kanske bryr mig lite för mycket om alla andra, jag vill att de ska tycka om mig och att jag ska passa in, och på så sätt lägger jag energin på det jag inte vill (människor som hela tiden avvisar mig) Det blir en ond spiral. Jag tar till mig av dina ord och är tacksam för att du finns och delar med dig av din visdom och sprider så mycket positiv energi omkring dig. Jag håller utkik här på bloggen. Vore väldigt tacksam om du skrev något om hur man kan jobba med inre rädslor!

    Ha en jätte fin sommar!
    Allt gott,
    Therese

 6. Ett mycket bra inlägg , att leva på sätt som du beskriver här formar ens dagliga handlingar och är ett livslångt arbete. Varma hälsningar till dig!

 7. Så bra skrivet o fina ord ord! Värmer mig! MEN jag vet inte hur jag vill vara. I en jätte svacka nu. Mår dåligt i själen o småäter som tröst. Glad o positiv mot alla. Men mår så dåligt o vikten går uppåt. Ingen självdisciplin o motivation. Blä blä kram♥

  1. Hej Nenne,
   Tack så mycket för dina fina ord! Nej, det är inte alltid som vi har kontakt med den där kärnan där vår vilja finns, och då mår vi dåligt. Jag hör att du är där nu – eller i alla fall när du skrev din kommentar. Jag hoppas att du hittat tillbaka till din kärna och mår lite bättre nu! Önskar dig allt gott! Varmaste kramar, ♥ Carolina

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *