Blogg

Ont om tid? Tänk om!

Kort_Ljus_och_karlek-3-300x300

Hej fina vänner!

Hur vanligt är det inte att tänka Jag hinner inte, eller Jag har så ont om tid?

Den här känslan av att inte ha tid är ju en mycket konkret känsla som många går runt med, en känsla av att ha bråttom och hela tiden ligga steget efter. Jag har själv varit där alldeles för ofta i mitt liv.

Men sanningen är, har jag kommit underfund med, att … det inte är sant! 

Oj, nu provocerade jag alldeles säkert någon! Ja, jag hade nog själv blivit oerhört provocerad av ett sådant tvärsäkert uttalande för några år sedan, innan jag började ompröva mitt eget sätt att se på tiden.

Så ha tålamod med mig, jag är inte ute efter att göra någon arg. Bara att dela med mig av erfarenheter och verktyg som jag själv har haft stor nytta av.

Så här tänker jag:

När du säger saker som “jag har inte tid”, “det hinner jag aldrig”, “vart tog tiden vägen?”, “det är helt enkelt inte tillräckligt med timmar per dygn” och så vidare, så stärker du känslan av att det är tiden som styr, och det gör dig till ett offer för tiden. Och dessutom stärker du din uppfattning om att tiden är linjär och en begränsad resurs, vilket Einstein för länge sedan bevisat att den inte är.

Om du har den här känslan av att vara ett offer för tiden, så tar du inte fullt ansvar för ditt liv, och det resulterar alltid i en känsla av stress och otillfredsställelse.

Bara det enkla att byta ut “jag har inte tid med det här” mot “jag prioriterar inte det här just nu” är att vara mer sann mot sig själv, för det är ju så det egentligen är. Det du gör just nu är det du, även om det är omedvetet, prioriterar att göra just nu. Du hade kunnat (välja att) göra något annat.

Att tänka så gör också att du tar tillbaka makten, tar ansvaret; det är du som väljer att prioritera – det är inte tiden som väljer åt dig, vad du ska “hinna” eller inte. Är du med?

Tänk så här:
Om din lilla dotter kom in och frågade dig om du ville leka med henne när du satt och jobbade kanske du svarar “jag har inte tid”. Men mer rätt hade varit att säga “jag vill gärna jobba klart först, sen kan vi leka”. För om hon kommit in och hade skurit sig i fingret så hade du ju visst haft tid att vara med henne. Eller hur?

Alltid när vi är osanna med oss själva förlorar vi kraft.

Här ges en möjlighet att växa och ta större ansvar, och därmed öka möjligheterna att må bra!

Mitt förslag är att börja med att ta över ansvaret för ditt liv från tiden, och sluta säga saker som gör tiden till din chef. Prova ett tag och se hur det känns!Jag vet, det är en STOR utmaning, för vi är inte alls vana vid att tänka så här.

Men när du väl börjat inser du snart att kraften du får av att styra, och inte längre “kunna” skylla på tiden, är större än bekvämligheten som bor i att ha tiden att skylla på, att vara ett offer för tiden. Är du med?

Jag har en affirmation som jag brukar ta till: Jag har all tid jag behöver. Kanske du också kan ha glädje av den? Brukar få mina axlar att halka ner om jag har lyckats stressa upp mig.

Slutligen vill jag säga att du kanske har märkt att upplevelsen av tiden förändras när vi är i vår geni-cocktail*, eller hur?

När du gör det du älskar hinner du så mycket mer på kortare tid, och du upplever inte att tiden är ett problem, du “tappar tid och rum” och bara “är”, i flow. När du gör det oftare och oftare kommer du ännu tydligare förstå vad jag menar ovan. Tiden är verkligen inte linjär. Den är synnerligen böj- och töjbar, skulle jag säga, och den är helt och hållet vad vi gör den till …

När du är i nuet kan du få samma känsla av att tiden sträcker ut sig och räcker till allt du behöver den till. Det är bara när vi oroar oss och tänker negativa tankar – som att vi inte kommer att hinna! – som tiden inte verkar räcka till … Det är i alla fall min erfarenhet!

Och sedan försöker jag alltid att vara snäll med mig själv när jag misslyckas att ta det här ansvaret! Jag är konstant “under utveckling”, och det innebär att jag provar och gör mitt bästa hela tiden, och ibland funkar det och ibland inte. När det funkar hurrar jag högt för mig själv, och när det inte funkar ger jag mig själv en kram och säger bättre lycka nästa gång!

Det rekommenderar jag dig att också göra.

Önskar dig en skönare inställning till tiden!

Med kärlek,
Carolina

* Välkommen till min workshop Gör din grej! där jag berättar mer om hur du kommer fram till vad som är just din unika geni-cocktail! Läs mer här >

Fler relaterade

Dela gärna

Facebook

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *