Hur gör man för att bli positiv och glad när livet är skit?

dagens_affirmation_7AHej fantastiska du!

Ja, frågan i rubriken fick jag på Facebook en dag. Och den är ju riktigt bra, eller hur? Jag tänkte att det kanske är fler som går och funderar på detta!

Så här kommer mitt svar (bidra gärna med ditt eget svar och bästa tips i kommentarerna!):

Livet går upp och ner och ibland är det som du säger mest “skit”. Mitt första rekommenderade steg är alltid att acceptera att livet inte alltid är på topp.

Det som är bra med att börja med att acceptera läget, oavsett hur det ser ut, är att vi då slutar kämpa emot.

Du vet ju att det du fokuserar på växer i ditt liv, eftersom du skapar ditt liv genom vad du lägger din energi på.

Och när du dagligen kämpar emot verkligheten, alltså det som är ditt liv just nu, t ex genom att prata om hur mycket skit du har i ditt liv, genom att vara arg på det som hänt, genom att älta osv, så lägger du massor av energi på det som du INTE vill ha mer av, eller hur?

Men när du accepterar att livet är så här JUST NU (inte för alltid, bara just nu!), så åker axlarna ner ett snäpp och du kan slappna av lite. Okej, så här ser mitt liv ut just nu. Jag accepterar det.

Från det här stället är det lättare att ta bra beslut. När du slutat vara i negativ frustration får du bättre överblick och kan lättare se vad nästa steg ska bli för att du ska kunna ta dig iväg från det här stället där du är just nu.

Härifrån är det enklare att bestämma sig för att istället för att fortsätta fokusera på allt som inte är bra, vända blicken mot det som ÄR bra. För det finns alltid saker som är bra. Saker som kanske försvinner i marginalen av vår uppmärksamhet när vi lägger större delen av den på allt som vi inte gillar.

Så börja med att fundera över vad som faktiskt är bra i ditt liv just nu.

Förmodligen har du tak över huvudet, kanske till och med ett trevligt hem, eller åtminstone ett helt okej hem? Jag gissar att du har mat på bordet, kanske till och med god mat. Du har säker någon eller några som älskar dig och uppskattar dig, och någon eller några som du själv uppskattar.

Kanske du har ett arbete, som ger dig en inkomst, kollegor och en möjlighet att utmana dig själv på något sätt. Och har du inget arbete, kanske du har något annat som du tycker om att göra, och kan göra då och då. Du kanske spelar spel, handarbetar, träffar kompisar, gillar att titta på film, dansa eller något helt annat.

Börja varje morgon med att skriva ner eller säga tio saker som du är tacksam över att de finns i ditt liv, och förklara också varför du är tacksam över dem.

Kanske det känns övermäktigt till en början, men prova. Efter ett tag kommer du att få mer och mer att vara tacksam över, för det är så det fungerar. Till slut kanske du inte kommer kunna sluta, för du har så mycket att tacka för!


dagens_affirmation_4ADu kan se på livet som en butik där det du lägger tid och energi på är det som du ”beställer”,
det som du tackar ja till, det som du vill och kommer att få mer av.

om du lägger mycket tid och energi på sådant som du inte tycker om – med dig själv, med livet, med allt som händer – så tolkar universum det som att du vill ha mer av det, och det kommer du också att få.

Det betyder i sin tur att om du vill förändra något – t ex försöka få mindre “skit” i livet – är det alltså det som du vill ha MER av som du ska lägga MER tid och energi på – det är det som du ska prata om, njuta av, glädjas åt, vara tacksam för, ägna tid åt. Strunta i allt som inte är som du vill ha det just nu – det kommer att ändras, när du ändrar på dig och din uppmärksamhet.

Det kan kräva lite fantasi, men det är värt det. Om du till exempel inte har ett jobb du gillar, sluta genast att tala illa om jobbet. Lyft istället fram de saker som är bra med jobbet. Höj din energi genom att skämta på jobbet eller spela bra musik som du blir glad av. Ge en present till din kollega, ta med fikabröd, var den som höjer energin. Samtidigt kan du visualisera ditt drömjobb och låtsas att du går till det varje morgon. Klä dig som du skulle klä dig om du gick till ditt drömjobb. Prata med dina vänner som om du redan hade det. Läs de böcker du skulle läsa om du hade ditt drömjobb. Och så vidare.

Till slut kommer antingen ditt nuvarande jobb att transformeras till något bättre, eller så kommer du att hitta ett annat jobb som passar bättre överens med den högre energi som du nu har jämfört med ditt jobb.

För din energi är det som drar till sig saker in i ditt liv och om du har hög energi kommer du att locka till dig mer högenergi-saker, som t ex ett roligare jobb. Men du måste börja göra förändringen inuti dig själv och i ditt agerande, annars kommer det inte att ske.

Det krävs alltså en medveten ansträngning för att sluta tänka på det som inte är som du vill ha det (särskilt om du har mycket i ditt liv som inte är som du vill), och istället ägna din uppmärksamhet åt det som du älskar, gillar, får energi av och tycker om.

Men det går, det är det viktiga.


Morgonfragor-14Mitt andra tips är att se till att göra mer av sådant du älskar
– helst både på jobbet (om du jobbar) och hemma (och mindre av sådant som stjäl din energi).

Det leder dels till att du får mer energi och blir piggare och gladare – och dels till att du har mindre tid att klaga på allt som är fel. :)


Morgonfragor-4Slutligen är mitt bästa råd för att lyfta sig ur vilken grop som helst: Att göra något för någon annan!

Det finns inget annat som ger oss lika mycket endorfiner– kroppens eget lyckohormon – än när vi får hjälpa andra, göra andra glada, när vi får känna oss behövda och uppskattade. Vi blir faktiskt lyckligare av att ge än av att få, har forskarna visat. Ibland är det lätt att glömma bort …

Mitt recept ser alltså ut ungefär så här:

 • acceptera läget som det är just nu (släpp ner axlarna),
 • vänd fokus mot det du älskar och vill ha mer av,
 • hitta saker att vara tacksam för och
 • hjälp någon annan.

Kanske låter det för enkelt, men det fungerar, det vet jag av egen erfarenhet!

Och du – ge det lite tid, det är sällan så att all “skit” i livet transformeras på en dag när du ändrar ditt fokus. Men du kommer snabbt att märka att du börjar må bättre om du inte ger dig.

Önskar dig all lycka till!

Med kärlek,
Carolina

Carolina Gårdheim är grundare av Kreativ Insikt, författare och diplomerad coach. Anmäl dig till hennes nyhetsbrev på CarolinaGardheim.se för att få hjälp och inspiration att skapa ditt drömliv från hjärtat.

 

 

Fler relaterade

Dela gärna

Facebook

8 svar

 1. De här behövd jag. Fast jag vet inte om de hjälper mig. Jag är långt nere i depression. Jag är 30 år och kan inte jobba pga olika diagnoser. Jag har svårt att ta hand om hem och sonen pga min värk och trötthet. Jag har inga vänner och jag orkar inte utöva mina fritidsintressen längre. Vet knappt vad jag tycker om längre för de är är minst 10 år sen jag hade några intressen. Förstår inte alls varför jag ska finnas i detta liv.

  1. Hej fina, tack för ditt inlägg. Det låter allvarligt. Så dåligt ska du inte må!

   Jag rekommenderar dig att höra av dig till någon som kan hjälpa dig, någon terapeut som jobbar med både kropp och själ, en läkare som ser till helheten, eller någon annan som kan hjälpa dig att se hela bilden av det du är i just nu. Jag förstår att du redan träffat/träffar vårdpersonal i och med att du har depression och diagnoser, som du skriver, men eftersom du mår så dåligt betyder ju det att det inte är rätt personer du fått hjälp av. Det finns alltid hjälp! Och i ditt fall låter som att du skulle behöva något annat än vad den traditionella sjukvården kan hjälpa dig med, du behöver hopp och mening i ditt liv, du behöver hitta tillbaka till din själ. Börja med att be om hjälp, bara be om att träffa rätt person som kan hjälpa dig vidare – eller rätt läsning eller annan inspiration, det finns mycket idag som vi har tillgång till på egen hand, även om det i allvarliga fall kan vara bra att ta hjälp av en annan människa, när man inte alltid orkar själv.

   Jag hoppas innerligt att du hittar rätt, för både din och din sons skull. Du är värd så mycket mer!

   Skickar dig mycket ljus och kärlek. ♥ Carolina

 2. Dina två senaste inlägg är så fantastiska att läsa att det pirrar och sprudlar inombords. Ska printa ut dem så att jag kan läsa om och om igen, och inspireras till att ta de steg jag behöver just nu!
  Tack!
  :-)

 3. Tack Carolina <3 Detta var precis vad jag behövde just nu. Oavsett vad det är som gör att man söker efter glädjen så kan man hitta svaren hos sig själv i dina ord. Man spinner igång tankarna! För egen del känner jag att jag fastnat i de negativa tankar som kom i och med att jag blev lämnad av min sambo för en annan kvinna. Det låter så banalt, och så vanligt, men självkänslan får sig en rejäl smäll, kan nog många som erfarit detta hålla med om. Sorgen att bli lämnad på ett så oärligt sätt verkar hålla ett stadigt grepp om mig. Men som du skriver- Jag behöver acceptera mitt liv som det är- just nu. Inte för alltid. Bara just nu. Dessa ord kommer jag att ta med mig, läsa då och då nu när jag behöver det. Kram

  1. Tack, Carina, så glad att du kunde hämta lite ny energi i detta, att du kunde känna i ditt hjärta vad det kan ge att acceptera – just nu – för dig själv. Stor kram och fortsatt lycka till på din väg ♥ Carolina

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *