Blogg

Du är värd mer än att bara längta efter helgen

fb-puff-119Jag växte upp med en mamma som aldrig gavs möjlighet att hitta rätt i yrkeslivet. En konstnärssjäl som familjen/tiden/samhället tyckte skulle klämmas in i en småskolelärarinne-roll. 

När hon efter ett liv i skolans tjänst blir utbränd och sedan ska få hjälp att komma tillbaka in på arbetsmarknaden tycker man att det enda område som är värt att omskola inom är ”data”. Själv kan jag inte komma på ett mindre passande område att försöka stoppa in denna konstnärliga trädgårdsblomma i.

Redan små barn lär sig snabbt att den runda klossen inte passar i det fyrkantiga hålet.

Det är slående ofta vuxna människor inte verkar förstå samma sak.

Fortfarande får barn i skolan till leda höra vad de är sämst på och därmed förväntas lägga allt sitt krut på att förbättra – när de skulle få betydligt bättre resultat (och må bättre) av att istället fokusera på det som de gillar och redan är bra på (då åker resten med av bara farten).

fb-puff-1Fortfarande uppmanas ungdomar att välja studieinriktning mot ”brist-jobb” – inte mot det som de brinner för och därmed kan bli riktigt bra på (och dessutom skulle må som allra bäst att jobba med).

Fortfarande gör tyvärr Arbetsförmedlingen och dess regler att människor emellanåt känner sig tvingade att ljuga för att slippa tvingas ta jobb som inte passar dem.

Och fortfarande avråds människor från att följa sina drömmar och starta eget för att det anses vara så riskfyllt (Vad är mer riskfyllt än att lita till någon annan för sin inkomst? Så kan man också se det!) eller byta jobb – istället blir de kvar på arbetsplatser där de inte kommer till sin rätt, utan drar ner både energin och resultatet, och kanske till och med blir sjukskrivna.

Enligt en undersökning från förra hösten känner bara 16% (mindre än en femtedel!) av alla som jobbar i Sverige engagemang för sitt arbete. Resten, skriver man, verkar mest sitta och längta efter rasten, kvällen, helgen eller semestern … 

Ja, det låter som en väldigt låg siffra, men jag ser att liknande studier görs hela tiden och alla pekar i samma riktning: Alltför många människor känner inte att deras potential tas tillvara på jobbet (eller hemma heller, för den delen!). 

I mina ögon är det ett helt osannolikt resursslöseri.

Och drivkraft nog för att jag oförtrutet ska fortsätta missionera om vikten av att leva sitt eget liv, och inte bara följa med strömmen, som kanske tycker att det är okej att fasa för måndagsmorgonen och hela veckan längta efter fredagen. Jag tycker inte det!

fb-puff-122Jag tycker att varenda människa är värd mer än så. Mycket mer än så. 

I varje människa bor så mycket kunskap, erfarenhet, drivkrafter, drömmar, passioner, talanger och gåvor, som både hon och världen skulle må bättre av att hon använder sig av istället för att bara göra det som ”förväntas” av henne, eller det som andra tror passar henne, eller det som hon bara gör för att hon inte har tänkt efter eller ännu kommit på vad som är hennes grej.

För vi vet inte alltid självklart vad som är vår grej. Tvärtom!

Det är något vi kan behöva få hjälp för att hitta och förstå om oss själva. 

Inte sällan har ingen tidigare efterfrågat denna kunskap – och inte många vet heller hur man tar reda på det.

Men det vet jag. Jag har en process – en fantastisk resa – som hjälper dig att utforska vad som är speciellt med just dig, vad som är din grej.

Men vad menar jag med att ”göra sin grej” då?

fb-puff-17För mig handlar det om att hitta hem.

Att hitta det där som är DU längst där inne – och uttrycka det i världen. 

Att få utlopp för dina talanger och gåvor, intressen och passioner. Att följa dina drömmar med en känsla av att du gör det som det var tänkt att du skulle göra. Att ha roligt – både på jobbet och hemma – varje dag.

Att trivas med livet, oavsett hur det ser ut utifrån, för att det är ditt eget, för att du medvetet har valt det. Att leva med en känsla av meningsfullhet. Att känna att du bidrar med något gott i världen.

Låter det som något för dig?

I så fall är du varmt välkommen till min 10 veckors e-kurs Gör din grej, där jag varsamt och med glädje hjälper dig genom en resa för att upptäcka vad som finns i just din unika geni-cocktail och vad som är din grej i världen.

Läs mer och se mig och andra berätta om kursen här: http://valkommen.gdg.carolinagardheim.se/

Jag önskar dig ett liv som du trivs med från morgon till kväll, från måndag till söndag, från januari till december!

Med mycket kärlek,
Carolina

Carolina Gårdheim är grundare av Kreativ Insikt, författare och diplomerad coach för kreativa kvinnor med stora hjärtan, själar & drömmar. Anmäl dig till hennes nyhetsbrev på CarolinaGardheim.se för att få hjälp och inspiration att skapa ditt drömliv från hjärtat.

Fler relaterade

Dela gärna

Facebook

Ett svar

  1. du har helt rätt.det har jag kämpat för ett helt liv.tyvärr har männen i min familj.min fd .min pappa,anhörigas män gjort allt de kan för att sätta stopp för min & kvinnornas & barnens frihet att utvecklas & kunna leva sitt liv.Men det är slut med det nu.Förutom att samhället i mkt är helt fyrkantigt för runda bollar. tack kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *