Blogg

Rapport inifrån torktumlaren eller Hur jag hämtar mig från 2015

Inspirationskort_Na-dina-mal_8Hej fantastiska du!

Det här året går nog till historien i vår familj som året då allt hände. Eller vad sägs om:

1 st cancer
1 st utmattning
1 st (försök till) försäljning av hus och letande av nytt hus
1 st adhd-diagnos
1 st nytt jobb
1 st glutenintolerans
2 st kostomläggningar
2 st benbrott
1 st försäljning av butik
1 st ny skola och nytt stadium med allt vad det innebär av att lära känna nya lärare och få allt att funka
1 st niondeklassare med allt vad det innebär i fråga om att lära sig allt om hur man söker till gymnasiet nuförtiden (en djungel om du frågar mig!)

Ja, och så kan vi ju lägga till att jag dessutom utmanar mig själv något oerhört med att göra något större än jag någonsin gjort tidigare, nämligen bjuda in flera hundra kvinnor till en transformerande helg med inspiration i november!

Allt detta är saker som var och en för sig kan orsaka tillräckligt med stress i livet (TACK mina älskade föräldrar för att ni är så bra på att hålla er friska och starka!).

(Och jag vet, det finns säkert folk där ute som är med om ännu mer och ännu jobbigare saker på ett år. Men för mig räcker det här. Jag tar gärna ett sabbatsår nästa år, om jag kan få, tack? ;))

Det jag ville dela med dig idag är hur jag handskas med mig själv, mina tankar och känslor när vi nu går igenom ett sådant här år.

Jag vet ju att många andra går igenom liknande saker och vi har alla olika strategier för att handskas med det. Om vi delar och berättar kan vi kanske hjälpa varandra? Du får gärna kommentera här nere med dina egna tips!

Här är mina 5 bästa tips för att ta sig igenom torktumlaren:

Inspirationskort_Na-dina-mal_131. Bryt ihop!

För det första händer det förstås även mig (eller kanske särskilt mig, som högkänslig) att jag emellanåt bryter ihop och bara blir överväldigad av allt. Det blir bara för mycket!

Mitt råd här är att inte kämpa emot detta. Låt det ske. Det är bättre att bryta ihop ordentligt och sedan resa sig och gå vidare, än att gå på knäna och försöka hålla ihop. Det tar mycket mer energi.

När jag bryter ihop avbokar jag allt jag kan, skjuter upp allt som går och så lägger jag mig på soffan och tar hand om mig själv. Jag låter alla känslor komma ut och bara är i det jobbiga tills det går över och jag mår bättre.

För att blunda för jobbiga känslor håller inte i längden. Stanna istället upp och erkänn för dig själv att det är SK-TJOBBIGT just nu! Se situationen i vitögat, låt alla känslor komma upp och ut. Skrik om du behöver, gråt om det känns så, förbanna allt som går att förbanna om det är den känslan som vill komma ut.

Jag tror inte på att stänga in känslor som vill ut.

Samtidigt tror jag inte heller på att fastna i de känslorna, att förstärka dem genom våra negativa tankar om dem.

Nej, meningen är att släppa ut dem, som ånga ur en tryckkokare, för att sedan kunna slappna av i efterdyningarna av dem, och till sist vakna upp med ny energi och gå vidare. Först när vi släppt ut det som ska ut blir sikten fri att se vad som faktiskt är nästa steg.

2. Snacka om det!

Inspirationskort_Na-dina-mal_18Att gå runt och ensam bära världen på sina axlar har aldrig varit en bra idé. Vi människor är gjorda för att samarbeta och kommunicera med varandra.

Prata med andra och du ska se att du inte är ensam om att ha det intensivt! Det kan kännas ganska skönt att höra att andra också har det tufft (och har de inte det kan de ju vara ett superbra stöd till dig under din torktumlartid!).

Sen ska vi inte sitta och tycka synd om varandra i evighet. Det är inte meningen. Visst kan vi få tycka lite synd om oss själva till en början, men sen får vi hjälpa varandra att hitta lösningar, skala bort det som behöver skalas bort och komma vidare i livet.

Ta hjälp när du behöver och dela det tunga med människor som du respekterar och älskar och som respekterar och älskar dig. Då känns det genast mycket lättare.

3. Föreställ dig att det finns en mening med det som sker.

Inspirationskort_Na-dina-mal_5Jag har en grundsyn på livet som säger att allt som sker har en mening. Jag kanske inte kan se den från början, men den finns där, och det tröstar mig.

Ibland kan jag ganska snart se vad jag uppfattar som en mening med något, ibland tar det längre tid – och ibland förstår jag aldrig varför något händer. Men jag tror ändå på att det finns en mening, även om jag inte kan se eller förstå den.

Det här är oerhört tröstande och hjälper mig verkligen igenom intensiva tider.

För i min värld är det viktigare att vi mår bra än att vi har ”bevis” för allt. 

Jag kan inte bevisa att allt som sker har en mening. Men när jag tror att det är så (och jag tycker mig ha sett det så många gånger att det inte är svårt att tro på!) så slappnar jag av och mår bättre. Och när jag slappnar av och mår bättre hittar jag lättare lösningar på problem eller ser möjligheter ur en svår situation. 

Så hämta tröst i tanken att det finns en mening, även om du inte kan se den, med allt som sker. Slappna av i visshet om att allt det här kommer att leda till någonting bättre, även om du aldrig får veta exakt vad.

4. Ta hjälp av ditt inre, klokare jag.

Inspirationskort_Na-dina-mal_32Det allra, allra viktigaste jag gör i intensiva tider är att jag tar jag hjälp ”inifrån”.

Jag grundar mig varje morgon med meditation och söker kontakt inåt. Ibland, om jag är för mycket uppe i allt som sker (och det händer ganska ofta), hittar jag inte kontakten, men bara att sätta mig ner några minuter och försöka lugna ner mig själv hjälper långt.

Andra dagar kan jag hitta den där inre kontakten och det hjälper mig igenom hela dagen.

För där inne, i min kärna, där vet jag att allt, precis allt, är bra, precis som det är. Det gör mig trygg och lugn. Jag vet att jag klarar det och jag vet att allt kommer bli bra (eller att det till och med redan är det, men jag ännu inte kan se det).

Det är mitt allra bästa knep för att klara av torktumlaren!

Hur du gör det spelar ingen större roll. Du kan meditera på olika sätt, visualisera, be om hjälp, skriva tacksamhetsdagbok, lyssna på något eller sitta tyst, upprepa ett mantra eller inte, svara på positiva frågor, göra yoga eller tai chi, dra kort, lyssna till peppande ord eller läsa något som höjer energin och stärker tilliten, skriva, sjunga eller göra ingenting.

Jag gör det som känns rätt just den dagen, det viktiga är att få uppleva den där kontakten inåt som grundar och stärker.

5. Fokusera på vart du är på väg mer än på det som händer just nu.

Vi människor har en fantastisk förmåga som vi inte alltid använder medvetet: Det vi fokuserar på växer i våra liv. 

När det händer många saker som vi upplever som jobbiga är det lätt att fokusera enbart på dem. Vi pratar om det som sker, tänker på det, skriver om det i mejl och lägger mycket känsloenergi på det.

Och som jag skrev här ovanför – ja, vi behöver få ur oss känslorna, vi behöver prata om det!

Men. Vi behöver inte älta det. Vi behöver inte fastna i det.

När det väl kommit ut (kanske i flera omgångar, det sker inte bara en gång), så vänd istället fokus mot vart du är på väg. Fokusera på ljuset, om du vill, istället för mörkret. 

Och var medveten om att när du är i mörkret och väljer att börja gå mot ljuset, så kommer dina första steg att vara i mörkret … Så ge inte upp om du till en början inte märker att du är på väg ut ur mörkret, det kommer.

För det du fokuserar på är skapande, och kan du hålla fokus så mycket som går på det som är gott och bra, det du vill, det du är på väg mot, så kommer du också att ta dig dit.

Ja, det var mina bästa tips. Som sagt, kommentera gärna här i bloggen om dina bästa tips, så peppar vi varandra!

Hjarta-miljo_400Jag känner själv att vi nu är på väg ut ur det ”värsta” torktumlandet det här året. Vi har nått kulmen och är på väg mot något som känns lite mer stabilt. Alla är friska, vi har en vision framåt och vi har så mycket att njuta av här och nu.

Själv njuter jag just nu i en stuga ute i skärgården, med havet utanför fönstret, skog och tystnad omkring och den höga, klara höstluften i lungorna. Jag jobbar intensivt med programmet inför Inspirationsdagarna Gör din grej.

Och eftersom jag känner så med alla som också har varit i torktumlaren den här sista tiden (för det är många av oss som har varit det!), så vill jag ge dig som ännu inte hunnit anmäla dig till Inspirationsdagarna en RABATT på 500 kr om du använder rabattkoden GÖRDINGREJ när du anmäler dig.

Sista anmälningsdag är den 1 nov, men vänta inte tills dess, för platserna håller på att gå åt nu!

Läs mer om den transformerande helgen här! >

Hoppas att vi ses den 14-15 november och kan fira tillsammans att vi klarat ännu en torktumlar-period och nu ser framåt mot ännu roligare tider och nya drömmar!

Önskar dig allt gott och att dina drömmar får ännu större plats i ditt liv!

Med mycket kärlek,
Carolina

Carolina Gårdheim är grundare av Kreativ Insikt, författare och diplomerad coach för kreativa kvinnor med stora hjärtan, själar & drömmar. Anmäl dig till hennes nyhetsbrev på CarolinaGardheim.se för att få hjälp och inspiration att skapa ditt drömliv från hjärtat.

 

Fler relaterade

Dela gärna

Facebook

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *