Blogg

Gör så här för att höra din själs önskan

Vågar du lyssna till den som ser din högsta potential?Hej fantastiska du!

Jag vill börja med att tacka för all den fantastiska återkoppling jag fick på mitt förra blogginlägg ”Nu är tiden inne att inte bara lyssna utan också agera på själens önskan”, både på bloggen och på Facebook. Det känns som om detta med att agera utifrån själens önskan är något som många av oss jobbar med just nu!

Jag fick också en fråga i samband med detta (jag har kortat den lite): 

”Jag vill bygga upp mig själv så att jag ser när det är dags att säga nej till saker, vilket ju verkligen handlar om att lyssna på själen. Men hur lyssnar du in? Jag är lite osäker på vad jag ska känna/leta efter.”

Eftersom jag ganska ofta får den här frågan tänkte jag att det kanske är fler som är intresserade? Här kommer i alla fall ett lite mer ingående svar än det jag hann ge på bloggen när jag fick frågan!

Själv har jag två sätt att känna in min själs önskan.

Det ena är att jag sedan lång tid har byggt upp en kontakt med något som jag kallar för min guide. Sedan jag fick kontakt med honom i en stark meditation för kanske femton-tjugo år sedan kan jag alltid lita på att han kommer till mig när jag har en viktig fråga att ställa. Jag börjar med att slappna av, sedan bjuder jag in honom. Oftast kan jag då sitta och prata med honom, ställa frågor och få svar, som om jag pratade med en annan person. Det var han som förklarade för mig att jag skulle ställa in Inspirationsdagarna i Göteborg och istället skriva på min bok, vilket jag berättade om här på bloggen.

Vill du hitta en liknande kontakt med en inre guide kan jag tipsa om min meditation Samtal med din vägvisare i appen Livskonstnär – Meditationer & Visualiseringar som du hittar i AppStore och på GooglePlay.

Min guide bjuder jag mest in när det handlar om lite större och viktigare frågor. ”Till vardags” har jag ett annat knep.

Jag sätter mig ner, blundar och slappnar av. Sen föreställer mig för min inre blick den väg jag undrar är rätt för mig eller inte. Jag föreställer mig att jag går den vägen och känner samtidigt hur det känns i min kropp att göra det.

Ett “JA, det är rätt väg” känns lätt, ljust, lent, som att något öppnar sig.

Ett “NEJ, stanna” känns som om något sluter sig, det känns tyngre, kanske lite mörkare. 

För dig kanske det känns på något annat sätt. 

Ett sätt att lära känna dina egna JA- respektive NEJ-signaler är att göra så här:

Sätt dig ner och slut ögonen. Ta ett djupt andetag och känn hur du slappnar av i hela kroppen.

Tänk tillbaka på ditt liv, och försök att se framför dig något tillfälle då du hade en känsla av flow, av att allt var möjligt, eller ett tillfälle då du mådde toppen, då du verkligen njöt av livet. Föreställ dig att du är i det ögonblicket igen och försök att hitta den känslan i din kropp. 

Registrera den här känslan i ditt kroppsminne, så att du kommer ihåg den: En känsla av flow, öppenhet och möjligheter, inspiration, glädje, kanske något ljust och lätt. 

Det här är känslan som talar om för dig att du är på rätt väg. Det är kroppens eget vägledningssystem som visar grön skylt: KÖR!

Föreställ dig nu ett annat tillfälle i ditt liv, ett tillfälle då du kände dig instängd, förvirrad, kanske utmattad, som att du saknade mening. Föreställ dig att du är i densituationen och registrera känslan i ditt kroppsminne, så att du kommer ihåg den: En känsla av sammandragning, tröghet och instängdhet, kanske det känns mörkt eller tungt.

Det här är känslan som talar om för dig att du ska sluta göra det du gör, stanna upp och ta en paus, slappna av, göra något annat, försöka hitta hem igen. Det är kroppens eget vägledningssystem som visar röd skylt: STOPP!

Nu kan du öppna ögonen igen. 

Det är de här två känslorna du ska söka efter när du utvärderar olika vägar framåt:

Om du känner en öppenhet, lätthet, en mjuk, len, ljus känsla när du tänker på en alternativ väg för dig (den första känslan ovan), då betyder det Fortsätt så, JA, detta är vägen!

Om du istället känner hur kroppen sluter sig, du känner kanske en tyngd, en instängdhet, ett mörker – då betyder det Stopp – pausa, avvakta, utvärdera. Det som min kära make skulle kalla att ”touch base”!

Hittade du inte känslorna? Ett annat sätt att göra är så här: 

Säg att du heter Anna. Be en vän att fråga dig Heter du Anna? Känn efter hur det känns i magen precis innan du svarar ditt ja. Eftersom det är sant att du heter Anna så kommer din mage att kännas harmonisk och signalera ett JA innan du svarar på frågan. Registrera hur det känns, även om det är en pytteliten inre rörelse.

Be nu din vän att istället fråga Heter du Veronika? Det är ju inte sant, så innan du svarar kommer du att känna en liten sammandragning, en tyngd, eller något annat som signalerar ett NEJ. Registrera och kom ihåg denna känsla.

Prova med några olika frågor som du vet svaret på, och när du lärt dig hur just din mages JA respektive NEJ känns, be din vän ställa frågan Är (alternativ 1) rätt väg för dig? Känn efter vad magen svarar och du hör din själs önskan!

Observera att detta oftast handlar om väldigt små skillnaden i känsla, så du kanske får öva lite innan du kan känna dem klart och tydligt. Det kan också vara så att du känner ditt svar någon annanstans i kroppen än magen, så var också öppen för det. 

Slutligen kan det vara så att du inte alls känner svaret, utan hör något eller ser ett rött, grönt eller gult ljus, eller en siffra, t ex 10 för JA, 1 för NEJ och 5 för TVEKSAM. Eller något helt annat! Prova dig fram tills du har ditt eget signalsystem.

Det här kan du sedan använda på allt i ditt liv – vilken mat som är bra för dig, om du ska vila eller träna, om en person är bra för dig att umgås med eller inte osv.

Och du, den här biten är den enkla. Att lyssna.

Det svåra är att också våga agera på det vi hör … Men det får bli ett annat inlägg!

Hur gör du för att lyssna till själens önskan? Kommentera gärna! Och dela gärna detta inlägg med någon som du tror skulle uppskatta det. Varmt tack!

Önskar dig all lycka till med att börja lyssna till din själs önskan för dig!

Med så mycket kärlek,
Carolina

Carolina Gårdheim är grundare av Kreativ Insikt, författare och diplomerad coach för kreativa kvinnor med stora hjärtan, själar & drömmar. Anmäl dig till hennes nyhetsbrev på CarolinaGardheim.se eller KreativInsikt.se för att få hjälp och inspiration att skapa ditt drömliv från hjärtat.

Fler relaterade

Dela gärna

Facebook

4 svar

  1. du ger så bra tips..precis som jag känner..tyvärr har alla kört över en tidigare.även om man vet vad som är bra för en.men aldrig kunnat välja…utan blivit utnyttjad av familjen och egoistiska män.

    1. Tack, Marie, glad att du uppskattar det! ♥ Och vill gärna skicka med dig det här, sagt med mycket kärlek: Vad som har hänt tidigare behöver inte bestämma vad som kommer att hända från och med idag … Du har alltid ett val, och från och med idag kan du välja att uppskatta och älska dig själv, välja sådant du älskar i ditt liv och känna tacksamhet för allt som ändå är gott och bra (för det finns alltid sådant i våra liv om vi väljer att uppmärksamma det). I takt med att du skiftar fokus kommer ditt liv också att göra det. För du är värd allt gott! Önskar dig varmt lycka till! ♥ Carolina

  2. Tack för dina tips! Och här kommer fler tankar!

    Ibland kan jag uppleva att den det knyter sig i kroppen för att jag är rädd för en utmaning, det behöver inte nödvändigtvis betyda att det är fel, utan jag förväxlar “nejkänslan” med “räddkänslan”. Hur tänker/känner du kring det?

    1. Hej Caroline och tack för dina funderingar, som jag tror de flesta av oss känner igen sig i! Hur skiljer vi på känslan som säger “nej” och känslan som “bara” beror på rädsla? Själv brukar jag rekommendera att istället för att bara känna in det vi ska göra (som vi känner oss lite rädda för), att visualisera hela vägen fram vad det också kommer att leda till. Jag var t ex livrädd första gången jag höll en workshop, men när jag innan workshopen kände in “hela vägen ut”, vad resultatet skulle bli, dvs att de som kom till workshopen skulle bli inspirerade att börja göra sin grej, då fick jag ett jättestort JA av min mage. Så då förstod jag att min känsla av sammandragning inför workshopen bara var rädslor. Ett annat sätt att tänka är att försöka känna efter HUR den sammandragande känslan känns. Ofta när det är rätt väg att gå går det att känna ett litet stråk av spänning eller glädje eller inspiration mitt i rädslan, det är inte enbart mörker och tyngd. Och ibland kan allt det här vara jättesvårt, och det är helt okej, då rekommenderar jag att prova sig fram! Prova t ex att låta bli att göra det som du är rädd för – inte sällan, om det egentligen är rätt väg för dig, kommer du att börja känna dig nedstämd eller få signaler om att du egentligen borde har gjort det där andra. Och om du provar att göra något som var fel väg kommer du att få signaler om det. Så fortsätt bara prova, det kommer alltid nya chanser, och vi lär oss hela tiden! ♥ Carolina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *