Blogg

Hemligheten som kunde ha kostat mig företaget – och frågan du bara måste ställa dig för att hitta balans i livet!

Sökes: HjälpHej fantastiska du!

När jag gick av scenen efter Inspirationsdagarna hösten 2016 – helgen då nästan 200 fantastiska kvinnor samlades för att lyssna till sin själ, göra sin grej och skapa ännu mera magiska liv och därmed en bättre jord tillsammans – var jag fullständigt slut.

Men inte enbart slut på sättet som jag hade hoppats: välförtjänt, nöjt slut. Utan även utpumpat, utslitet, totalt, komplett, utmattat, galet, crazy slut.

Varför, kan man fråga sig? Jag, som haft nästan ett år på mig att förbereda mig för det här eventet – kunde jag inte ha planerat det bättre, så att jag inte hade behövt jobba in i det sista, som jag hade gjort?

Ja. Man kan ju tycka det. Jag vet en del andra som tycker det. Jag tycker det själv!

”Jag som är civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm och entreprenör sedan nästan tjugo år, jag måste ju klara av att projektleda mig själv och min verksamhet!”

Så låter en av mina inre valda sanningar. En ”sanning” som har givit mig så otroligt och, inser jag nu, onödigt mycket stress genom åren att jag vid det här laget gått in i väggen inte mindre än tre gånger och jag har inte ens fyllt femtio …

Det här är inget jag har pratat högt om. Det är inget jag ens har erkänt för mig själv förrän det sista året. Det har känts för skamligt.

För visst ska man klara sånt själv? Vi ska ju alla vara våra egna projektledare nuförtiden, eller hur?

Men alla är inte bra på det.

Min man är det, han är fantastisk på det! Om han hade hållit i Inspirationsdagarna skulle han varit klar med programmet tre månader i förväg så att han hade haft gott om tid att repetera, testköra och utveckla innan det var dags.

Själv satte jag de sista detaljerna vid elvatiden kvällen innan …

Och samma sak händer för varje ny produkt som ska skapas och marknadsföras, varje ny e-kurs som ska planeras och lanseras, varje retreat och workshop … Även om jag blivit marginellt bättre på det genom åren, så skapar det här en konstant stress i mig: att vara både den som planerar och sätter deadlines – och den som levererar innehåll och skapar.

Alltså: Jag klarar det. Det är inte att jag inte kan göra det. Men den oerhört viktiga (och alltför sällan ställda) frågan är: Till vilket pris?

Men så vågade jag berätta om det. Och då sa en smart person till mig: Du borde skaffa dig en projektledare!

Min haka föll till golvet av förvåning. Fanns det hjälp att få? Kan jag det? FÅR jag det?

Det lät så genialt att jag var redo att sätta igång och leta reda på rätt person på en gång!

Men så gick tiden och jag gjorde inget åt det. Till slut, efter månader av uppskjutande, frågade jag mig: Varför? Något som så uppenbart vore bra både för mig, för företaget, för min familj, för mina kunder – varför tog jag inte tag i det?

Svaret dök upp i form av en känsla: Är jag verkligen värd det …? Det låter så ouppnåeligt, så fantastiskt …. Är det inte för bra för att vara sant, skulle lilla jag verkligen kunna få det …?

Så jag fick börja med att jobba på den biten: Att älska mig själv som jag är, att se mitt eget värde – igen! (Trodde någon att man någonsin blev klar med det här jobbet? Icke sa nicke!) Jag jobbade också vidare med att det inte är skamligt att ta hjälp, att jag har andra gåvor och att jag måste hitta lösningar i mitt liv som passar mig. För annars kan jag inte följa mitt syfte och göra min grej. Och att det faktiskt är den bästa lösningen inte bara för mig, utan också för mitt företag, som är så viktigt för mig –för om jag sliter ut mig finns inte mitt företag längre … 

Nu känner jag att jag äntligen har jobbat igenom de här bitarna. Idag inser jag att jag verkligen, innerligt och på alla tänkbara sätt är värd den bästa projektledare jag kan hitta. YAY!

Jag har skrivit ihop en annons och ska gå ut och leta efter en driftig och självgående projektledare på deltid, med erfarenhet av online marketing och den typ av verksamhet som vi bedriver. En glad och energifull, extrovert människa som lätt kan driva flera projekt framåt parallellt, för att det är just hennes medfödda gåva. På samma sätt som mitt skapande är min. En person som kan bli mitt bollplank, min morot och min piska (nåja …). Jag längtar! 

Det är inte meningen att du ska klara allt själv.Varför berättar jag det här? Jo, för att jag vill ställa dig frågan:

Vad går du runt och inbillar dig att du borde klara av, men som istället bara orsakar dig stress?

Du kanske behöver en administratör som hjälper dig att sortera kvitton och betala fakturor? En personal shopper som hjälper dig att handla? En clown som muntrar upp dig när du är nere? En matkasse som hjälper dig med recepten och handlingen? En IT-support som du kan ringa när datorn inte gör som du säger?

Ingen människa är född med ALLA gåvor. Alla har vi fått just de talanger och gåvor som bäst passar vårt syfte i detta liv – men ingen har fått ALLA.

Det är alltså inte meningen att vi ska klara allt själva. Hela idén är att vi ska hjälpas åt – du vet, tillsammans är vi starka!

För det som du tappar energi på finns det någon annan som älskar. Var så säker på det.

Uppgiften är alltså att:

 1. Ta reda på vad just du tappar energi på, vad som stressar dig, och
 2. Inse, inifrån och ut, att du är värd att ta hjälp med det!

Tänk vad mycket tid och energi du frigör genom att ta hjälp med sådant som stressar dig – vad skulle du kunna göra istället? Vilka av dina fantastiska gåvor och talanger skulle du kunna dela med världen om du inte gjorde det som dränerade dig på energi?

Det kan handla om tjänster du kan köpa in eller personer du kan anlita, det kan vara tjänster du byter med dina vänner eller andra, det kan vara saker som du helt enkelt kan strunta i att göra (man måste inte tvätta lakanen varje vecka eller ha en perfekt gräsmatta för att vara en lycklig människa!).

Det viktiga är att börja reflektera. Vad mår jag bäst av att göra? Vad kan jag låta andra hjälpa mig att göra, och därmed glädja dem genom?

Kommentera gärna med dina egna insikter och tankar här nedan! Eller dela vidare till någon som du tror skulle bli inspirerad. Tack!

Tack för att du finns. Tillsammans klarar vi allt.

Önskar dig en dag full av sådant som just du älskar och är bra på!

Med kärlek,
Carolina

Carolina Gårdheim är grundare av Kreativ Insikt, författare och diplomerad coach för kreativa kvinnor med stora hjärtan, själar & drömmar. Anmäl dig till hennes nyhetsbrev på CarolinaGardheim.se eller KreativInsikt.se för att få hjälp och inspiration att skapa ditt drömliv från hjärtat.

Fler relaterade

Dela gärna

Facebook

15 svar

 1. Jättebra inlägg
  Jag har delat med mina vänner på FB och sen på min blogg
  Viktigt att tänka att allt behöver jag inte göra själv, sluta erbjuda mig och mina tjänster.
  Gillar din ärlighet den kommer vi långt med i denna stressiga vardag eller ?

  1. Tack, Elisabeth! Så glad att du gillade det, och tack för att du delar vidare. ♥ Och YES, ärlighet och autenticitet är “det nya svarta”! ;) Det är vad vi behöver av varandra idag, inga fler masker och rollspel och försöka vara någon annan än vi är. De vi är räcker – och blir över – precis som vi är. Det gäller bara för oss att förstå det. Jag jobbar på att inspirera andra – och samtidigt mig själv! – att förstå det. Tack igen! ♥ Carolina

 2. Hej Carolina,
  Tack för ett inspirerande inlägg! Sitter här i förberedande att komma igång med mitt företag och min kreativa sida att förmedla ljusa meditationer, konst, Reiki mm. Har arbetat många år med redovisning och tycker mig haft lätt med datasystem och liknande, så visst borde jag kunna slänga ihop en hemsida…! Men med min ambition och önskan att få en riktigt fin sida och ju mer jag börjar sätta in mig i det, ju mer arbetsamt känns det. Och mindre tid och inspiration finns till det jag verkligen känner glädje för att göra, skapa meditationer och konst mm och som ska vara min stomme i mitt företag. Dessutom fördröjs starten av företaget.
  Så kanske tid att kolla upp vad det skulle kosta att anlita någon att skapa denna fantastiska hemsida jag önskar mig…och fråga mig vad hindrar mig egentligen att komma igång…
  Varm kram Maarit

  1. Precis så, Maarit! Det är så mycket vi KAN – men älskar vi att göra det? Om inte dränerar det oss på energi som vi istället kunde ha lagt på det som vi verkligen ska göra. Glad att ha inspirerat dig att börja reflektera! Tack för din kommentar. ♥ Carolina

 3. Hej,
  Jag älskar också det här inlägget. Känner igen mig såååå väl…
  För mig är det en Säljare eller Manager jag behöver. Någon som älskar att dra in affärer, och kan fylla min kalender med meningsfulla, viktiga föreläsningar och kurser som gör skillnad för de många människorna. Och som tar betalt för det värde jag levererar, som den mest naturliga saken i hela världen. DET skulle frigöra sååå mycket energi och tyngd från mina axlar…
  Tack för att du inspirerar. Jag skickar upp den här önskan till Universum, och tar ministeg i den riktningen. Har redan en person i tankarna som faktiskt erbjudit sin hjälp! Nu ska jag bara göra min del av jobbet.

  Kram,
  Alexandra

  1. Underbart, Alexandra! Jag hejar på din önskeballong, så att din önskan ska manifesteras snarast! Spännande. Tack & kram ♥ Carolina

 4. Tack du Modiga Människa <3 precis vad jag behövde få "speglat" idag. Känner så igen mig… och undrar förundrat "hur kan man vara så klok, och så oklok, på en och samma gång" Varför är det så mycket lättare att se hur andra "bör" göra, och inför sina egna brister är man så blind…. ja det är sannerligen en gåta…. Men så… är man mogen… och blir då omedelbart tilldelad kunskap genom etern, av en annan klok människa – och därmed finns det hopp – och vägledning även för mig. Namste <3

  1. Tack, Gordana! Ja, det har jag också undrat över många gånger, hur svårt vi ibland har att se sådant hos oss själva som vi så lätt kan se i andra … Men om det var självklart och enkelt för oss skulle vi ju inte få vara med om en sådan resa som vi får vara när det krävs mod och arbete för att utvecklas, tänker jag då. Och jag föredrar nog det i alla fall i slutänden. Namaste ♥ Carolina

 5. Tack för att du delar dina kloka tankar, det var inspirerande att läsa och jag känner igen mig!
  Ibland glömmer vi lägga handen på hjärtat och gå den ”längsta halvmetern i världen” ner till hjärtat!
  Bara fokusera på det som vi är bäst på, vår livsuppgift, vårt dharma. För precis som du skriver så finns det en annan fantastisk person som är bättre på att göra det som vi själva inte är lika överförtjust i:)
  Du kommer hitta den perfekta projektledaren, lycka till!

  Kram Madeleine

  1. Tack, Madeleine! Ja, det är vårt uppdrag, känns det som, livet igen, att hela tiden återvända till hjärtat. Och det är en spännande resa … Kram ♥ Carolina

 6. Tack för fina ord och tankar. Jag har en sak som jag har skjutit upp ett tag nu. Det är att få skrivaren att fungera till min laptop. Jag känner att jag har ingen som jag riktigt kan lita på som jag skulle anförtro till att göra något sådant. Så det får bli ett företag som jag kommer att ta hjälp av. Nu har jag fått i tankarna att det är dyrt. Men jag har ju inte äns undersökt vad det kostar – det är det som jag skjuter upp. Annars har jag tillåtit mig att använda Linas Matkasse, och jag kan verkligen rekommendera detta. Nu ska jag upp på stan för att köpa tyg till gardiner som jag ska sy själv – för det tycker jag om att göra.
  Ha en fantastisk dag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *