Blogg

Är du lika klok som Robert Downey Jr?

Du vet väl att du är helt okej, precis som du är? (Carolina Gårdheim)

Hej fantastiska du!

Utmattad slängde jag mig ner på sängen och grät så att jag skakade.

Mantrat som snurrade i mitt huvud var “Varför ska det vara så jobbigt att vara jag?!”

Jag var så innerligt trött på att vara så känslig för intryck som jag är. Att vara tvungen att tacka nej till sociala aktiviteter som min familj skulle ha uppskattat att jag var med på. Att inte kunna göra lika mycket utåtriktade aktiviteter som jag ser att förebilderna inom min bransch gör. Att saker jag gör på fritiden påverkar hur mycket jag kan jobba, och vice versa. Ett evigt pussel för att få energin att räcka till.

Min man tröstade mig, som han är så bra på att göra, med att jag var bra som jag var och att allt var okej.

Men det räckte inte riktigt, för det kändes inte så för mig, inuti.

Och så, några veckor senare när jag stod och borstade tänderna, fick jag plötsligt en solklar uppenbarelse, som slog ner i mig som en blixt: 

– Det är helt okej att vara som du är, sa den.

Det gick rakt in i hjärtat på mig: Det är helt okej att vara som jag är!

Jag såg solar och månar och stjärnor och bara visste det, det blev en visshet i mig. Det var verkligen helt okej att vara som jag är!

Och plötsligt föll även den här insikten ner i mig:

Jag hade gått runt och känt skuld för något som jag inte kunde rå för, något jag fötts till! Jag hade känt skuld för något som jag hade fått som gåva, av en anledning – för att jag skulle använda mig av det!

Jag förstod i ett ögonblick att jag är som jag är just för att jag ska vara så. Och den enda anledningen till att det är jobbigt är jag själv, som tänker att det ska vara på något annat sätt …

Om jag slutar kämpa emot det som är, och istället accepterar hur jag är och bygger mitt liv utifrån det, så kommer det inte längre vara något problem för mig. 

Aha!

Jag insåg att den skuld jag gått och burit på i så många år hade varit helt i onödan. Mina barn har en kärleksfullt och trygg uppväxt, även om den inte består av sociala aktiviteter med mig varje helg. Min man är vuxen, fullt kapabel att ordna sitt eget sociala liv. Och jag måste inte göra som “alla andra” i branschen, utan jag kan göra på “mitt sätt”. 

Vilken enorm lättnad som rusade genom min kropp när de här insikterna landade djupare i mig än någonsin tidigare … (För visst har jag förstått det här intellektuellt tidigare, men nu kom det ner i kroppen och det är stor skillnad.)

Du behöver inte förställa dig, förändra dig eller anpassa dig. Du är helt okej precis som du är. Ja, du är till och med helt perfekt för det som just du ska göra i världen. (Carolina Gårdheim)Och vilken energi jag fick av nästa tanke: Nu när jag slipper den här skulden som tyngt ner mig så, vad vill jag då göra och skapa i mitt liv?

Plötsligt öppnade sig oändliga möjligheter framför mig!

När jag slutade fokusera på hur jag trodde att andra skulle vilja att jag var, och på hur jag själv tänkt att jag borde vara, och istället började med vad jag själv ville blev allt så mycket enklare.

För jag vill ju egentligen inte gå på en massa fester, jag sätter mig hellre och skriver på min bok. Jag vill ju inte nätverka, jag bygger hellre nära relationer med ett fåtal. Jag vill ju inte ha veckans alla dagar uppbokade, för jag älskar min egentid och att få möjlighet att tänka mina tankar klart. Och jag är helt och fullt övertygad om att det är meningen att jag ska vara som jag är även i mitt entreprenörskap, jag är som jag är av en anledning.

Plötsligt förstod jag inte ens hur jag hade tänkt tidigare!

Men var kommer Robert Downey Jr in i det här, undrar du?

Jo, strax efter den här epifanin läste jag en artikel om honom, där han tillfrågades om vad som var skillnaden nu, när han mår bra och lever ett gott familjeliv, jämfört med de många åren av missbruk. Han svarade:

Den största förändringen i mitt liv är att jag slutat försöka fixa mina problem (Robert Downey jr)Den största förändringen i mitt liv är att jag slutat försöka fixa mina problem.

Det sa ju allt. Eller hur? Jag har också slutat försöka fixa mina problem! 

Har du?

För komihåg: Du är helt okej som du är. Du behöver inte fixa eller ändra något. Bara lev ditt liv!

(Och dessutom: När du hela tiden fokuserar på det du inte vill ha – dina ”problem” – så får du bara mer av det, eftersom det vi fokuserar på växer. Se istället till att engagera dig i, prata om och ägna dig åt allt som redan är bra. Då kommer det att växa i ditt liv istället.)

Börja idag: Vad tycker du om hos dig själv? Vad är du bra på? Vad vill du? Vad uppskattar du? Vad längtar du efter?

Att börja varje morgon med att besvara frågor som dessa istället för att älta skuld kan vända hela livet. (Vill du ha hjälp? Dagbok för ett magiskt liv >)

Tack för att du är precis som du är. Du behövs i världen!

Känner du att du är okej precis som du är? Hur skräddarsyr du ditt liv? Kommentera gärna! Och känner du någon som du tror skulle må bra av att läsa detta, dela gärna texten vidare. Tack!

Med kärlek,
Carolina

Carolina Gårdheim är grundare av Kreativ Insikt, författare och diplomerad coach för kreativa kvinnor med stora hjärtan, själar & drömmar. Anmäl dig till hennes nyhetsbrev på CarolinaGardheim.se för att få hjälp och inspiration att skapa ditt drömliv från hjärtat.

Fler relaterade

Dela gärna

Facebook

15 svar

 1. Känner igen mig i det du skriver. Det är såååå härligt när poletten trillar ner och ytterligare en bit faller på plats. Att bli ett med insikten. Tack för att Du är Du.

 2. Tack <3 precis vad jag behövde höra <3
  Jag skall verkligen landa i detta, jag behöver inte fixas, jag är den jag är av en anledning <3
  Jag försöker förvalta detta gott för mig och världen :-)

 3. Hej Caroline!
  Visst är det jobbigt när man måste tänka hur man gör för att orka, man vill ju så mycket… Men härligt när man verkligen förstår att jag får vara som jag är! Jag (du) behöver inte orka mera än jag orkar… Emellanåt glömmer man det och hamnar i diket. Härligt att du påminner oss att vi får vara precis som vi är. Jag känner ofta att jag är en konstig person, när jag måste säga nej på många sak. Men jag behöver få vara i lugn och ro och med mig själv. Liksom du och många med oss. Tack!

  1. Tack själv, Päivi! Ju fler vi är som accepterar och står upp för att vi är som vi är desto fler kommer våga göra det. Och det är enda vägen, känner jag, till en bättre värld. För när vi är tillfreds med oss själva vill vi ingen annan illa. ♥ Carolina

 4. Så många gamla mönster att reflektera över och kanske göra sig av med, och det där dåliga samvetet, skulden, för att jag är som jag är…. men jag är som jag är för att det är meningen att just jag ska vara just så här. Ett innerligt tack för att du berättade om din insikt <3 . Jag hoppas även min insikt landar i min kropp snart, för egentligen är jag ju så glad över att få vara just jag, jag skulle inte vilja vara någon annan! Men jag är ännu inte framme vid punkten där jag faktiskt kan stå upp för mig själv, mina behov, mina värderingar och fullt ut känna att jag har en mening och är lika viktig som alla andra. Men jag är på väg – ett steg närmare nu!

  1. Så underbart, Anna, att du är på väg! Fortsätt med det, så kommer det att landa djupare i dig för var dag som går. Jag tror inte att det bara sker vid ett tillfälle, detta att vi lär oss accepterar oss själva som vi är, utan vi kommer få välja det om och om igen i olika situationer, och gå djupare och djupare in i känslan och acceptansen. Våra sår och mönster återkommer alltid, på nya sätt, för att vi ska kunna få visa vad vi lärt oss eller förstärka för oss själva det vi innerst inne vet. Resan är målet, som någon vis person sa … :) Och resan är härlig! Med kärlek från Florida, dit min resa tagit mig över helgen (men snart på väg hem igen, full av intryck och insikter och nya vänner) ♥ Carolina

 5. Känner verkligen igen mig!
  Blev såå glad när jag läste detta !
  Det är alltså helt ok för mig att vilja ha mycket egentid och jag precis som du älskar egen tid !
  Jag har länge inte vågat starta eget på grund av att jag läst och hört personer säga att som företagare måste du vara framåt , sociala , med i rampljuset så du syns , vilja ta plats , gå på workshops !!
  Jag blev rädd och nedstämd ! För jag visste att så är ju inte jag ! Jag är inte den personen . Så jag startade aldrig min dröm på grund av det .. Så tack
  /!
  Maria

  1. Tack, Maria, så glad att höra att du fick inspiration av inlägget! Det finns MASSOR av introverta entreprenörer, inklusive mig själv, så låt inte det hindra dig från att följa din dröm! “Internet är Guds gåva till introverta” var det någon som sa, och de har helt rätt. Man kan idag driva ett framgångsrikt företag utan att ens lämna sitt eget hem. :) Önskar dig varmt lycka till! ♥ Carolina

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *