Rädslan har så många ansikten – låt den inte stoppa dig från att leva ditt liv

du-ar-den-endaHej fantastiska du!

– Jag förstår inte varför den här processen ska vara så smärtsam! Jag har hållit på i så många år nu, och hela vägen har varit kantad av kommunikationsproblem, missförstånd och stress. Varför?

Jag pratade med min coach om den resa jag genomgick med att få min bok Släpp loss din inre livskonstnär! – Börja leva ditt liv utgiven på ett amerikanskt förlag. Det hade vid det här laget tagit många år, kostat mig massor med både tid och pengar, och fortfarande fortsatte det att krångla.

Vad handlade detta om egentligen? Jag hade ju känt att jag fått vägledning inifrån att översätta den här boken och ge ut den på engelska. Varför gick det då inte lättare? Var det inte meningen att den skulle ges ut nu?

Min coach lyssnade och fråga sedan stillsamt:

–Vad är du rädd för?

Och plötsligt såg jag det i neonskrift framför mig: HJÄLP! När boken var klar var jag ju tvungen att berätta att jag varit så förmäten att jag trodde att min bok skulle sälja i USA, att jag skulle nå ut internationellt – det var ju skrattretande! Alla skulle håna mig, jag skulle bli utskrattad, de skulle inte tycka jag var klok! Hur kunde hon tro det …?

Jag insåg att jag helt enkelt var livrädd för att den här boken skulle bli klar! Och då är det klart att det manifesteras i min omvärld genom allt som kan försena processen, som till exempel missförstånd, kommunikationsproblem, stress och tidsbrist …

Så snart jag hade uttalat vad det handlade om släppte ångesten runt bokprocessen, och den började kännas rolig igen. Jag hittade tillbaka till kärleken till min bok, istället för den stress den hade fått stå för under alla år när den kommit längst ner på min att göra-lista, alltid förknippad med negativa känslor.

Jag började varje morgon med att ge min bok kärlek och berätta varför jag älskade den så mycket. Jag läste återigen recensionerna av den svenska boken, och den fantastiska återkopplingen från mina läsare, som hade fått ut så mycket av att läsa den. Och så tänkte jag på de engelsktalande läsare som snart skulle kunna få uppleva samma sak.

Värre än att misslyckas är att inte ha försökt alls. Foto: Anja Callius

Jag pratade med min lilla tjej inuti som var rädd för att bli utskrattad och förklarade att det är värre att inte försöka alls än att misslyckas. Oavsett om den här boken sålde slut direkt eller inte sålde ett enda exemplar så hade jag redan vunnit mot mig själv och min inre kritiker genom att våga göra den.

Jag kände hur hon växte inuti och blev stoltare och stoltare över att ha gjort en bok på engelska! Hennes glädje blev min och tillsammans fortsatte vi jobba för att få ut boken så snart som bara möjligt.

Plötsligt gick det snabbt och lätt. Inga problem i kommunikationen, bara kärlek och lätthet, allt flöt på på ett sätt som det aldrig tidigare hade gjort. Om bara ett par månader kommer den äntligen ut …   

Ibland ser rädslan inte ut som vi tror. Den kan som sagt visa sig i form av att vi stöter på motstånd, som med min bok.

Men den kan också visa sig i form av trötthet i den egna kroppen – precis när vi ska till att ta nästa steg blir vi så trötta, så trötta att vi inte orkar. Och vi tror att det handlar om att vi är känsliga, att vi är sjuka, att vi inte har tränat tillräckligt eller något annat. När det egentligen är rädsla.

Rädslan kan också visa sig i form av att vi så snart vi närmar oss att börja göra vår grej råkar ut för olyckor eller hamnar i konflikter eller andra draman som hindrar oss.

Så var uppmärksam på allt som hindrar dig från att göra din grej.

Det handlar mycket mera sällan om att någon annan skulle hindra dig, än att det är du själv som, omedvetet, sätter käppar i hjulet för dig själv.

Har du liknande erfarenheter? Kommentera gärna här på bloggen!

Önskar dig mod att “göra ändå”!

Med kärlek,
Carolina

PS. Nu (januari 2017) har boken äntligen blivit klar – YAY! Du hittar den på Amazon och på Barnes & Noble. Tipsa gärna dina engelskspråkiga vänner! Tack.

Carolina Gårdheim är grundare av Kreativ Insikt, författare & diplomerad coach för kreativa kvinnor med stora hjärtan, själar & drömmar. Anmäl dig till hennes inspirerande nyhetsbrev för att få stöd i att skapa ditt drömliv från hjärtat. Anmäl dig på CarolinaGardheim.se eller www.kreativinsikt.se.

Fler relaterade

Dela gärna

Facebook

13 svar

 1. Påminner mycket om min och min mans dokumentärfilm som vi nu haft premiär av i Las Vegas och Los Angeles. Är rädd för att vår USA-satsning ska misslyckas efter att vi har arbetat hårt med filmen under fem års tid. Vill att saker ska flyta lättare och att det är mer glädje och tillit i distributionen av filmen.

  1. Förstår, Hanna, det är så lätt att fastna i rädslorna och tvivlen. Jag brukar hjälpa mig själv genom att sätta upp ord för vad jag vill känna, som t ex Glädje Fokus Lätthet, eller Tillit Glädje Lugn eller något liknande, och så upprepar jag det som ett mantra för mig själv för att påminna mig om att det är mina känslor som skapar och är de positiva blir det lättare ett positivt utfall. Sen är jag också hela tiden öppen för att det kanske inte blir på exakt det sätt jag själv har tänkt mig innan – det finns fler sätt och de kan också bli bra i slutänden. Så ge inte upp, det kommer bli bra. Varmt lycka till, det låter jättespännnade! ♥ Carolina

 2. Hej Carolina! Dina inlägg har en förmåga att komma i precis rätt tid för mig:) Jag har de senaste dagarna funderat på varför i hela fridens namn jag inte kommer loss med mitt företag. Visionen finns där, klar och tydlig, jag vet att jag kan ta mig dit, men ändå känner jag så mycket motstånd och obeslutsamhet. varför har jag inget driv när det är detta jag vill? Börjar kännas som om det inte är meningen… Men då hade väl inte visionen kommit tillbaka till mig hela tiden?
  Kram Eva

  1. Eva, det är bara att fortsätta hålla i din vision om du känner starkt för den, vilket jag märker att du gör! Det är sällan något går superlätt och enkelt när det handlar om att göra sin grej – vi hör om de exemplen, och tror kanske att det ska vara så, men oftast är det mycket hård arbete bakom, tårar, besvikelser etc tills framgången kommer. Det är sällan en “overnight sucess” är det, utan snarare resultatet av flera års arbete med att försöka komma fram. Men ge inte upp, du har fått den här drömmen av en anledning! Kanske den inte kommer förverkligas exakt på det sätt som du tänkt, men den kommer att bli. BAra fortsätta att lära dig allt du behöver och var kreativ, hitta nya vägar. Fokusera på det som är roligt och bra och som ger dig energi. HEJA! ♥ Carolina

 3. Oj, precis min känsla just nu. ” Mina frågor, – Jag förstår inte varför den här processen ska vara så smärtsam! Jag har kämpat i så många år nu, och hela vägen har varit kantad av kommunikationsproblem, missförstånd och stress. Varför?
  Vill ju så gärna att få igång mitt företagande, men även avbryta det energi tjuvande relationen jag har sedan många år. Så visst vet jag varför, rädslan att misslyckas och stå på bar backe om jag måste satsa ensam. Rädslan för att bli ensam och rädslan att stanna kvar. Oj, vad många rädslor jag bär på =(
  Tack för dina peppande inlägg.
  Efva

  1. Tack, Efva! Ja, visst är det lätt att fastna i rädslorna, ändå är det som att betala ränta på ett lån man inte ens fått … du vet ju inte om alla de där rädslorna verkligen är sanna eller inte (och det är de inte i 99,9% av fallen!). Det finns alltid en lösning och när vi agerar från själen, från det vi vet är rätt för oss innerst inne, så kommer det att bli bra. Kanske annorlunda, kanske inte som vi hade tänkt oss, men bra. Jag önskar dig varmt lycka till att följa din inre röst! ♥ Carolina

 4. Hej fina du. Vad klockrent detta blev för mig. Mina rädslor för att ha en relation, efter att ha blivit sviken gång på gång har ställt till det för mig. Det har varit så många hinder, jag kommer inte iväg på möten med män p g a tusen anledningar, sjukdom, andra åtaganden, andra backar ur, barnbarn, andras krav mm. Jag har funderat på varför, vad ska jag lära för läxor, varför har jag sån otur, karma etc. Har även råkat ut för olyckor, nyligen haft ett inbrott i min bostad m fl hinder för att våga ha en relation. Allt detta är alltså mina rädslor och det är jag själv och inte yttre omständigheter som hindrar mig. Blev en riktig ögonöppnare för mig. Tack. Jag skulle så gärna vilja se ditt webinar, eftersom jag missade det den 4 och 5 oktober.

  1. Så härligt att få en sådan insikt, Britt! Då har du ju också möjlighet att själv göra något åt det, och är inte utelämnad till “otur” eller karma. :) Älskar när sådant händer, och önskar dig varmt lycka till med att jobba med dina rädslor för en ny relation! ♥ Carolina PS. Skickar vidare din fråga till Loving Support, så hör de av sig ang webinariet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *