Äntligen! Jag har blivit med diagnos

Att ha adhd är att både vara högkänslig och ha superkrafterHej fantastiska du!

Jag gick ut skolan med högsta betyg. Har examen från Handelshögskolan i Stockholm. Har en harmonisk och bra relation och en fin familj. Har det städat och undanplockat hemma, har bra ordning på mina prylar och brukar inte glömma saker jag bokat in i kalendern. Jag skäller inte ut folk till höger och vänster och hamnar inte i fler konflikter än andra, kanske snarare tvärtom. Jag har många goda vänner och kan betala räkningar, prata med myndigheter och deklarera själv.

Låter det som en person med adhd?

Det trodde inte jag heller tidigare. Eftersom jag inte visste något om det, hade jag en hel del fördomar mot adhd. Jag trodde att det mest handlade om ”bråkiga killar”.

Men nu vet jag bättre.

Jag har nämligen också varit in i väggen tre gånger, första gången redan i 30-årsåldern. Jag var i början av den här hösten, efter sexton år som förälder och nästan tjugo som entreprenör, så pass sliten att jag var tvungen att vila hela helgerna för att orka med mitt arbete under veckorna. Detta trots att jag genom åren knappt gjort annat än minskat på stressen och anpassat hela livet efter mig istället för tvärtom. Inte så sällan har jag ramlat ner i kortare depressioner. Och jag har de sista åren haft så lite ork över till sociala aktiviteter att jag bara har en handfull vänner kvar som jag träffar.

Jag har lärt mig att så kan adhd också se ut. Särskilt om du är kvinna, inte har inlärningssvårigheter och gör din grej (det är ännu viktigare för människor med adhd att göra sin grej!), för då märks det mindre utåt. Det “syns” kanske bara genom att du gång på gång går in i väggen.

Min kropp talade om för mig det jag själv inte kunde se

Själv förstod jag det först när vår äldste son fick diagnosen för drygt ett år sedan, vid 15 års ålder. Han var inte heller en ”bråkig kille”, utan väldigt snäll med sina många vänner, och hade i början lätt för sig i skolan. Därför upptäcktes det inte förrän i högstadiet, när kraven ökade, att han fick kämpa med koncentrationen.

Då blev jag ju tvungen att läsa på och lära mig om detta, för mig, nya. Ju mer jag läste och lärde mig, ju fler pusselbitar jag lade, desto mer berörd kände jag mig. Till slut kunde jag inte läsa en mening om adhd utan att börja gråta, så starkt var det.

Det kändes som om min kropp försökte tala om något för mig som min hjärna aldrig hade kunnat tänka ut själv: det här handlade om mig! 

Trodde det var högkänslighet

Själv trodde jag att jag kommit på vad allt handlade om när jag läste om högkänslighet (HSP) för några år sedan. Det var ju jag! Jag är högkänslig! Det kändes jätteskönt att få ord på vad jag upplevde. Jag kunde skriva under på allt – känslig för smärta, ljud, ljus, temperatur, blodsockernivå, andra människors känslor, egna känslor, natur-, musik- och kulturupplevelser och så vidare.

Men idag vet jag att adhd också är högkänslighet. Att ha adhd är att vara högkänslig: Att inte kunna sålla bland alla intryck, inte kunna stänga av alla stimuli som möter sinnena, att bli utmattad av för mycket umgänge, känslor och upplevelser.

Lägg till hyperaktiviteten som gör att du har svårt att vila och återhämta dig. Och koncentrationssvårigheter, som gör dig jättetrött varje kväll, eftersom du fått anstränga dig hela dagen för att fokusera på jobbet.

Då är det inte så konstigt om kroppen blir utmattad regelbundet, så utmattad att du kanske till och med får depressioner eller ångest då och då.

Men de där sakerna är inte heller så lätta att upptäcka.

Jag hade aldrig tidigare i mitt liv reflekterat över att jag skulle ha svårare att koncentrera mig än andra människor (jag har ju aldrig varit inne i någon annans hjärna, så det är lite svårt att jämföra …). Däremot har jag alltid, omedvetet, haft strategier för det, som till exempel att jag alltid antecknade i skolan, redan tidigt (jag förstår nu att det var för att kunna hålla koncentrationen). Jag blev så bra på att anteckna att kopior på mina föreläsningsanteckningar fortfarande cirkulerade på Handels 10 år efter att jag gått ut …

När jag pluggade satt jag dessutom ofta och läste på nätterna. Då blev jag inte störd och hade lättare att koncentrera mig än när vi satt på biblioteket eller i skolan. Samma sak i början av mitt entreprenörskap, jag gjorde alla mer krävande arbetsuppgifter när barnen lagt sig och det äntligen var tyst i huset. Dagtid, med telefoner och mejl, kunde jag inte fokusera på större saker.

Sedan flera år tillbaka klarar inte längre min kropp att jobba kvällar, nätter eller helger, så jag har fått hitta andra sätt att lyckas fokusera. Till exempel “koncentrations-brus” eller musik i öronen, och min egen Planeringsdagbok för ett magiskt liv. Att jag är egen är också en förutsättning för mig – när jag jobbade “på kontor” senast ledde det till min första utmattningsdepression redan vid trettio.

Det där med hyperaktiviteten var också lite svårt att få syn på först, för jag trodde det handlade om att vara utåtagerande, hamna i konflikter och aldrig kunna sitta still.

Men för mig handlar det om att nästan alltid ha någon kroppsdel i rörelse, även om du sitter still (vicka på foten, bita mig i kinden, pilla på mina naglar, på mobilen eller, som ung, snurra på håret så att jag idag inte har mycket hår kvar …), alltid gå om dem framför mig, alltid gå i rulltrappan, undvika att behöva vänta på bussen eller stå en kö, ha svårt för att lägga sig och vila och svårt att somna på kvällen, och att ha dåligt tålamod med långsamhet, om det så är hos andra människor, i en film eller i livet. Det måste hända något hela tiden.

Det handlar om en inre drivkraft att alltid göra något nytt, skapa förändring i livet, att inte trivas med för mycket rutin.

Sen har vi det där med att alltid skjuta upp att komma igång med större projekt för att i sista minuten slå på ”extramotorn”, det vill säga hyperfokusera i flera timmar utan paus – sen är det klart. Pust!

Inte så konstigt att man blir utmattad!

Sammantaget, år efter år, tär allt detta på kroppen och leder ofta till utmattningar, både större och mindre.

I början av livet är man ung, stark och har mycket energi. Och bara sig själv att ta hand om. Då går det kanske ganska bra, om man har skaffat sig strategier för att handskas med utmaningarna. Särskilt om man ser till att jobba med något man gillar och trivs med, som jag har gjort.

Sen, när man inte längre har bara sig själv att ta hand om, utan även en partner och en hel familj – det är ofta då det börjar krackelera. Det är när familjen tillkommer som det plötsligt blir för mycket att hålla ordning på.

Jag är oändligt tacksam över att ha en fantastisk man som varit en sådan klippa och tagit massor av föräldramöten, kört till matcher och hejat på killarnas intressen, när jag inte orkat och behövt vila. Länge hade jag jättedåligt samvete över att inte orka mer, att vi inte kunde ha mer gäster och göra fler roliga utflykter, utan mest var hemma och tog det lugnt. Idag tror jag inte längre att barnen har tagit skada av detta. De har haft en kärleksfull mamma och pappa som älskar dem och varandra, och det är ändå det viktigaste av allt.

Men nu ska det bli ändring på torpet!

Jag har alltså äntligen, efter ett helt års väntan och utredning, fått min adhd-diagnos. Tack och lov! Och med den medicin, som jag redan märker gör all skillnad i världen. Verkligen all skillnad i världen.

När jag började den här resan var jag oerhört tveksam till medicin. Det har jag varit hela mitt liv, jag har nästan aldrig tagit något starkare än Alvedon.

Jag var livrädd för att den skulle ta bort det som jag betraktar som mina superkrafter: Kreativiteten, min inre drivkraft att hela tiden utvecklas och göra nya saker, mitt starka engagemang och passion för det jag gör och min klara intuition.

Alla dessa egenskaper tackar jag adhd:n för och är oändligt tacksam för. Utan dem vore jag inte JAG, utan dem skulle jag inte kunna göra det jag sysslar med och älskar.

Men nu har jag under ett drygt års tid sett vad medicinen har gjort för vår son. Hur han äntligen får komma till sin rätt i skolan och hemma, hur han har blommat ut och mår så otroligt mycket bättre på alla sätt. Och hur det påverkar hela familjen, så att vi alla mår bättre.

Så jag vågade prova.

Och det visar sig, även om jag bara provat en kort tid ännu, att det verkar fungera tvärtom mot det jag befarade: Den hjälper mig istället att verkligen kunna använda alla mina superkrafter.

Medicinen gör så att min inre motor – som annars går dygnet runt och som jag bara har lyckats slå av helt genom att lämna kroppen, vilket jag helst inte gör för det är så otroligt smärtsamt att komma tillbaka – äntligen kommer till ro. Det blir lugnt och skönt i bröstet. Jag har kvar hela mitt driv, men lugnet hjälper mig att också få återhämtning, så att jag faktiskt orkar använda drivet till att göra det jag vill.

Den hjälper mig också att fokusera. Det gör att min kreativitet får ännu större utlopp, på ett mindre splittrat sätt.

Det här gör att jag blir mindre trött. Det gör att jag har ork att bygga relationer, skapa mer glädje i mitt liv och göra allt det där som jag inte tidigare har haft energi till.

Jag hoppas kunna inspirera fler att ta vara på sina superkrafter

Det var länge sedan jag sett med så stor tillförsikt och så mycket hopp på ett nytt år. Det ska bli så spännande att se vad detta kan leda vidare till, för mig, min familj och vårt företag.

Jag är så tacksam för att ha fått hjälp. Samtidigt vet jag att det säkert finns många fler där ute som, precis som jag, inte har en aning om att det är just adhd som får dem att bli utmattade gång på gång.

Det är något jag gärna skulle vilja uppmärksamma på något sätt. Att adhd kan se så olika ut. Kanske särskilt för kvinnor som jag själv, som kanske redan gör sin grej och har ordnat livet på ett helt okej sätt, men som ändå inte mår så bra som de skulle kunna, och därför inte når ut i världen på det sätt som de skulle kunna.

För jag vet ju att människor med adhd har enorma gåvor att ge världen. Dessa fantastiska superkrafter får inte spillas, de ska användas. Vi har fått dessa egenskaper av en anledning, och jag är övertygad om att det är för att göra gott i världen. Vi behövs, helt enkelt, precis som alla människor gör.

Har du själv erfarenhet av adhd eller misstänker du att du har det? Känner du igen dig? Kommentera gärna!

Med kärlek,
Carolina

PS. Jag tror inte att adhd är en funktionsnedsättning, tvärtom. Jag tror det är en personlighetstyp som vi behöver i samhället. Jag tror dessutom att människor med adhd kommer att behövas ännu mer i framtiden. Många vittnar om att det sker en energihöjning på jorden just nu. Vi är på väg in i ett nytt paradigm, där vi behöver kunna känna av energier, för det är genom energier vi skapar vår värld. Högkänsliga människor har den förmågan. I det skapandet kommer vi dessutom behöva vara både kreativa och ha drivkraft nog för att kunna skapa våra jobb och den nya värld vi vill se. Jag tror att det föds fler och fler barn med adhd just för att vi kommer behöva den kompetensen i den nya värld som växer fram nu.

En värld där människor med adhd får utrymme att använda sina fantastiska gåvor på bästa sätt ser annorlunda ut än den vi lever i idag. Jag upplever att det finns alla möjligheter för oss att bygga en sådan värld, utifrån det vi redan vet idag och det vi kommer att lära oss framöver.

I framtiden tror jag inte att vi kommer medicinera adhd. Det kommer inte behövas. I det nya samhället vi har chans att bygga upp nu tar vi vara på allas gåvor och talanger genom att alla gör sin grej, det vill säga jobbar med det som de har lättast för och tycker är roligast. Det gör de på det sätt som de mår bäst av, som tar minst energi och ger störst effekt. Vi kommer arbeta väldigt annorlunda än idag, på sätt som gör att vi mår bra av att bidra med våra gåvor istället för att slita ut och stressa sönder oss.

Jag ser enorma möjligheter här. Vi är bara precis i början av att se konturerna av hur en sådan värld skulle kunna se ut. Jag drar mitt strå till stacken genom att hjälpa människor att acceptera och respektera sig själva och sina gåvor, och börja göra sin grej, på sitt sätt.

Fler relaterade

Dela gärna

Facebook

80 svar

 1. Tack för inspirerande läsning ❤️!
  Jag är själv högkänslig med en dotter med adhd . Vilken medicin tar du som inte dödar kreativiteten o superkrafterna?
  Mvh Anneli

  1. Jag har fått remiss till neuropsykiatrin genom öppenpsykiatrin. Sedan lite mer än 2,5 år är jag sjukskriven för depression och utmattningssyndrom….. är efter händelser överflyttad till öppenpsykiatrin.
   Till att börja med, då det sagt pling hos specialistsjuksköterskan, fick jag fylla i skattningsschema hemma. Ett tillsammans med min samtalskontakt och sedan ett med sjuksköterskan. Detta gjordes bedömning på av psykolog om remiss skulle skrivas och det blev det. Så har det sett ut för mig. Ta kontakt med din vårdcentral och se vad de säger. Kanske kan de slussa vidare!!❣
   Kramar

  2. Hej Caroline! Jag gick till vårdcentralen. De gav mig en remiss till neuropsykiatrin och där gjorde de först en screening för att se om de trodde det fanns anledning till utredning, vilket det alltså gjorde. Sedan gjorde de utredningen. Lycka till! ♥ Carolina

 2. Härliga fantastiska Caroline,
  Du bjuder så enormt på dig själv, det är så beundransvärt och visar vilken fantastisk kreativ person du är. Härligt!

  // Med vänlig hälsning, AnneSofie med Slöjdmagasinet

 3. Jag är högkänslig,men man kanske skulle be igen att få en utredning! Känner så väl igen mig i allt du skriver! Kram❤

 4. Vilken fint skriven text! Så härligt att läsa att du funnit dig själv och kan hitta vidare på din väg. Det låter verkligen som pusselbitarna i ditt liv funnit sin plats. Så glad för din skull. Kramar

  1. Haha, det är tydligen fler än jag som har svårt att vänta på svar här, kanske inte så konstigt med tanke på ämnet … ;) Själv firade jag 17 år sedan vår förlovning med min man igår och prioriterade inte att svara på bloggen just då. Men nu så. :) Jag tar Concerta, men det finns många andra mediciner som också fungerar bra, man måste prova sig fram till den som fungerar för en själv. Bra att veta är dock att ca 30-40% inte upplever att medicin hjälper, så jag är mycket tacksam för att det fungerar på mig. Vad gäller diagnosticeringen så läste jag ju på själv mycket först eftersom vår son gick igenom utredningen först, och när jag själv kände mig säker på vad det handlade om tog jag kontakt med vårdcentralen, som skickade mig vidare till neuropsykiatrin. Där gjordes först en screening för att se om det fanns anledning att göra en utredning, och sedan utredningen. För mig tog det drygt ett år hela processen, men det kan gå snabbare. Lycka till! Med kärlek ♥ Carolina

 5. Tack! Jag har barn med add, men inte tänkt att jag kanske har det själv. Har väl tänkt tanken någon gång, men nu ska Jag läsa på lite mera. Tack för att du skrev detta! Tack för att du inspirerar.

 6. Hej
  Texten kunde lika gärna handla om mig… har en son med adhd och har bestämt mig för att kolla upp det vad det gäller mig själv också Tack

 7. Tack för att du delar med dig och belyser ämnet högkänslig kontra ADHD. Jag jobbar som samtalsresurs inom primärvården och kan ibland se det hos människor att det förväxlas. Det är inte alltid samma sak men ibland. Har också en del “andliga” vänner som starkt ger uttryck till att ej vara positivt inställd till medicinering MEN jag ser ofta att människor blir hjälpta så tack för att du delar med dig.
  Du är fantastisk och gör ett enormt arbete med att sprida inspiration på ett vackert sätt.
  MVH Annika Holm:)

 8. Tack, så inspirerande läsning. Jag har adhd i familjen, och det har gjort, att jag intresserat mig för denna diagnos, och försökt lära mig om den. Det jag kommit fram till, är att jag älskar adhd-människor. Det är verkligen människor med speciella gåvor, och det är människor som alltid kommer och klara sig här i livet. Tack Carolina❣

 9. Känner absolut igen mig i det du skriver. Är också en snäll och lugn flicka som blev diagnostiserad för 4 år sedan. Jag skriver och jobbar väldigt mkt med adhd, ångest o depression så kika gärna in min blogg ☺️

 10. Så underbart skrivet, så klockrent! Det du skriver sist om utveckling av människosläktet är något jag också funderat på: att det behövs högkänslighet, simultankapacitet, göra många saker samtidigt. Kanske det är ett naturligt steg i utvecklingen? Vi stimulerar våra hjärnor med allt mer information som ska filtreras, inte bara sociala medier, men chefen förväntar sig att du håller dig uppdaterad om omvärlden varenda dag, det finns ju gooogle? Neanderthalare och sen Homo Sapiens, sen kom…. Homo Adhd-iens? ;)

 11. Vilken aha-känsla din berättelse gav mig Carolina! Känner igen mig i allt, så hädanefter ska jag vara “snällare” med mig själv
  Kärlek till dig, och ett stort tack!

 12. Oj, så jag känner igen mig. Har sedan en tid tillbaka börjat läsa mycket om högkänslighet och känner igen mig. Får nu en tankeställare av din text här. Fint skrivet ❤

 13. Kunde varit min text Möttes av en läkare som sa – mycket talar för adhd men det finns en sak som talar så starkt emot så jag vet att du inte har adhd.
  Jaha, vad?
  – jo, du har läst högskola, är högpresterande och har familj….

  1. Då hade han inte läst den senaste forskningen om adhd och kvinnor med hög begåvning, som tidigt hittar strategier för att hantera utmaningarna, vilket gör att det inte “syns” lika mycket. Det enda sättet man brukar upptäcka det på är upprepade utmattningsdepressioner. Gå tillbaka och be honom/henne läsa på. Lycka till! ♥ Carolina

   1. Hej! Vill gärna ha länkar till den forskningen! Börjar fundera själv på att be att bli utredd, det hjälper att jag känner igen mig i mycket du skriver!

 14. Hej Karolina,

  stort tack för en väldigt insiktsgivande läsning.. jag känner igen mig på massor av de punkter du beskriver.. har också gått in i väggen flera gånger i mitt liv och gör numera min grej efter att ha upptäckt den via din fantastiska e-kurs 2016/2014 och äntligen vågat satsa på något nytt och för mig helt okänt. Men jag mår fortfarande inte helt bra utan känner mig ofta helt utmattad på kvällarna och orkar inte riktigt med dagarna även om jag älskar det jag gör numera. Har ofta funderat på om de är rätt att fortsätta som egen när jag ofta upplever det som så slitsamt även om det ger så oerhört mycket glädje och kraft på samma gång. Kanske det finns vägar framåt för att ändå kunna ta vara på min gåva och kunna få ge omvärlden mer av den? Stort tack för att du delar med dig så av dina egna erfarenheter!

  Varma kramar
  Lotta på Bönan & Roten med pralinmakeriet Coeur de Praline

  1. Tack, Lotta! Jag önskar verkligen att du hittar ditt sätt att ta vara på din gåva och om möjligt inte låter det hindra dig från att göra din grej. Jag tror att om jag inte gjorde min grej skulle det vara ännu värre. Då hade jag kanske blivit förtidspensionerad istället. Att göra sin grej är extra viktigt för oss, men ibland räcker, som sagt, inte ens det, utan man behöver ännu mer hjälp. Kanske i form av medicin, kanske på annat sätt. Att till exempel ordna sitt företagande så att man har mycket hjälp, bara gör sin grej och inget annat och kan jobba lite färre timmar kan räcka en bra bit på vägen. Jag önskar dig varmt och innerligt lycka till! Varm kram ♥ Carolina

 15. Oj, så mycket jag känner igen i din “bakgrund”! I samband med senaste sjukskrivningen fick jag en väldigt bra rehabkontakt, som efter två träffar sa “jag tror att du har aspberger”.

  Jag fick göra en “första” screening via psykkliniken här med resultatet “ja, det är mycket troligt att du har någon form av adhd/aspberger eller så, men eftersom du klarar av ditt liv utan hjälp så har vi inte resurser för att låta dig gå igenom en full bedömning”… (Klarar man verkligen sitt liv om man blir utbränd eller ligger på gränsen “stup i ett”?)

  Nåja, jag bestämde mig för att “låtsas-ge” mig en sådan diagnos. Inte så att jag går omkring och säger att jag har en diagnos, men det hjälper mig själv att hantera mitt mående… Men egentligen skulle det vara ganska skönt att kunna säga till andra (arbetsgivare, kollegor t ex) att jag har en diagnos…

  1. Hej Maria och tack för ditt inlägg! Nej, jag tycker verkligen inte att man “klarar sitt liv” om man gång på gång går in i väggen. Dessutom riskerar man genom stressen det innebär för kroppen att det förvärras och leder vidare till depressioner, ångest och mer “fysiska sjukdomar” som kommer av stress. Det känns som ett väldigt kortsiktigt resonemang att säga så. Det låter bra att du tar hand om dig i enlighet med det du tror att du har, men det vore naturligtvis ännu bättre om du fick det bekräftat och därmed kunde informera till exempel arbetsgivare om din situation, så att du får de hjälpmedel som finns och kan behövas. Jag önskar dig varmt och innerligt lycka till! Kram ♥ Carolina

 16. Tack. Mitt i prick! Har försökt beskriva hur det känns på min blogg (nillafokus.wordpress.com). Det är svårt, men har nytta av att skriva av mig och hoppas det är till nytta för någon annan också.

 17. Hej Carolina. Det var tufft att läsa genom hela inlägget då jag läste med gråten i halsen. Jag känner igen mig i det du skriver. Jag har tagit mig genom en högskoleingenjörsexamen med väldigt mycket slit. Jag trodde att jag bara va skoltrött. Men sen kom verkligheten ikapp med att vilja prestera och glänsa på jobbet samtidigt som jag bildade familj. Har genom åren haft en hel del åkommor som viftats bort med förklaringen, stress. Tillslut kraschade jag och blevstämplad med utmattningssyndrom och därmed kunde jag börja knapra antidepressiva. Efter 2 år så kände jag att det kan inte vara depression. Satte ut medicinen och fick vården att gå djupare. Fick därmed min adhd diagnos för bara 3 månader sen. Är betydligt bättre nu. Dock inser jag att jag saknar en grej som du berör… ett yrke som jag brinner för. Känns som om jag helt plötsligt vaknat upp och känner mig vilsen. Är 35 år och vet inte riktigt vad jag ska göra med mitt liv. Det enda jag vet är att jag har en brinnande längtan över att få ägna mig åt något av värde, inte enbart för mig men något som också gör skillnad för andra. Jag är nyfiken på om det finns möjlighet att komma i kontakt med dig via mail?

  Bästa hälsningar och gott nytt år
  Atheer

  1. Hej Atheer! Så skönt att höra att du äntligen hittat rätt gällande diagnosen. Och så glad att du inser hur viktigt det är att hitta din grej och att du har en längtan efter det. Det är första steget! Att göra sin grej är något som jag försöker inspirera så mycket som möjligt om, bland annat genom min e-kurs Gör din grej, mina Inspirationsdagar Gör din grej, mycket av det jag skriver om i blogg, nyhetsbrev och på Facebook, och snart även i en bok på väg ut. Det jag skulle rekommendera dig varmt är min e-kurs Gör din grej, men den börjar inte igen förrän till hösten. Tills dess finns mini-e-kursen Gör din grej, som bara är tre veckor, men som kanske kunde vara ett startskott på resan så länge? Du hittar den här, skrolla ner lite på sidan bara: http://carolinagardheim.se/gor-din-grej/. Jag önskar dig varmt och innerligt lycka till! ♥ Carolina

 18. Just nu sjukskriven för 3e omgången utmattning… Min äldsta dotter har Asperger och den yngre kanske ska kollas för liknande när jag friskat på mig.
  Har den senaste tiden läst mycket på olika ställen om ADHD, kanske gäller mig också känner jag mer och mer. Jag vill ut och rädda världen, men orkar ju inte nånting alls just nu. Å kanske behöver chilla lite istället och fokusera på mig själv. De vill att jag ska igång och jobba den 10/1, vi får väl se.
  Tack för information och inspiration.
  Får se vart jag hamnar, men kommer absolut att kolla upp det här med ADHD….

 19. GRATTIS TILL DIAGNOSEN!!!
  Redan när du nämnde detta på Inspirationsdaharna, så fick jag “aha-upplevelsen”. HSP, kroniskt deprimerad, återkommande sjukskrivningar för utbrändhet…allt stämmer. I detta inlägg blev jag dock full i skratt… att inte kunna stå och vänta i köer, att armbåga sig förbi i folkmassor för att det går för långsamt. Ja, det här är definitivt värt att studera närmare.
  Stort tack för att du belyser och för in nyansering i vad adhd är för något!

 20. Gott nytt år 2017 och God fortsättning
  Varmast Tack för att du delade med dig Carolina
  Ett stort mynt ramlade ner här; kändes som om jag läste om mig själv hela vägen!! Otåligheten, vill rädda världen,
  ändlöst med idéer som jag inte lyckas/orkar genomföra, Vill Allt!
  Om inte jobben inom vården och annat kört mig i väggen så har mina egna krav på mig själv gjort det!! Hejdlöst!!
  Har alltid varit Hyper med allt möjligt; tal, effektivitet mm!
  Fick ju diagnosen ME 2012, men många olika faktorer ligger till grund för den: utmattningssyndrom, olika stressfaktorer, infektioner mm!!
  Blev skickad på en psykiatriutredning 2009, men fick ingen diagnos då!
  Det var mycket frågor om aggressivitet och utåtagerande som inte stämde in på mig!
  Väntar nu på återkoppling på min TMU (utredning beställd av FK) som gjorts under hösten! Får se vad de kommit fram till!
  Många med ME-diagnos har även adhd har det visat sig!
  Jag känner nu att jag skulle vilja ha en adhd-utredning, den skulle nog ge mig svar och stöd för vad jag känner inom mig!!

  1. Gott nytt år, Anne, och tack! Jag hoppas innerligt att du får hjälp vidare och hittar rätt. Hejar på dig! ♥ Carolina

 21. Hej. Tack för intressant läsning. Är själv sjukskriven för hundrafemtioelfte gången pga utmattning och ångest. Några läkare har genom åren snuddar vid adhd/add men så fort jag sagt att jag hade bra betyg i skolan så har de lagt det åt sidan.
  Där jag bor är det flera år långa köer till npf-utredningar via öppenpsykiatrin. Har en vuxen son som fick utredning relativt fort via BuP, och ja, han har ADD (som idag heter ADHD), vilket inte uppdagades förrän på gymnasiet. Vi är väldigt lika jag och min son Och en läkare på psyk sa till mig att jag troligtvis skulle bli hjälpt av Concerta men eftersom jag inte har den diagnosen så fick han inte heller förskriva det.
  Min sambo har väntat på npf-utredning i snart 3 år. Det känns som de resonerar att personer över 40 som “klarat sig” hittills inte behöver nån diagnos. När det faktiskt kan vara PRECIS det de behöver för att orka fungera utan att ständigt rasa ihop. Det är faktiskt helt sjukt!!

  1. Hej Fia, och tack. Det verkar som om kunskapen om den senaste forskningen om adhd inte är riktigt spridd överallt, det gör det ännu viktigare att prata om det. Det är ju fruktansvärt viktigt att hjälpa människor att orka hela livet. Det finns många som blivit förtidspensionerade för att de inte fått hjälp, och vilken kostnad innebär inte det för både samhälle och individ! Det här känns jätteviktigt att belysa. Jag hoppas innerligt att du och din familj får hjälp snart. Att en familjemedlem, som din son, har fått diagnos brukar väg tungt i screeningen, som jag förstår det, då det till stor del är ärftligt, så jag hoppas det kan hjälpa till. Önskar dig all lycka till! ♥ Carolina

 22. Tack underbara du för att du kommit ut och med det belyser något oerhört viktigt! Du ger ADHD både perspektiv och ett ansikte. Igenkänningsfaktorerna är många och jag är övertygad om att detta är så viktigt för alla oss kvinnor, som liksom du, alltid kopplat ADHD till stökiga killar.

  Stort tack för att du bjuder så innerligt på dig och inspirerar!

 23. Åh, vad jag känner igen mig!
  Idag är jag sjukpensionär med fibromyalgi. Allt för att hela jag alltid gått på högvarv och varit superduktig och lyckad. Har, som vuxen, läst på universitetet i 3+3 år med hus på landet, 3 barn, djur, man med egna intressen och gått ut som en av de bästa på kursen
  Nu är det svårt för läkarna att säga om det är ADHD eller min sjukdom så visar sig med samma symptom.
  Det vore dock kul att testa om det går att göra något åt konsentrationsproblemen och alla andra saker.

  Tack och lycka till!

 24. Det du skriver är en ögonöppnare för mig. Kan det vara adhd och inte hsp? Skall fråga min läkare om detta och tar med din text för den förklarar det så bra. TACK! <3 :)

  1. Så glad om det kan vara en ögonöppnare för dig! Alltid bra att utforska alla möjligheter, så att du får rätt hjälp. Lycka till! ♥ Carolina

 25. Fick en tår i ögat när jag började läsa detta inlägg, satt på bussen och kunde först inte läsa vidare då jag blev så berörd… herregud vilken fullträff för var jag befinner mig i livet just nu! Allt stämde klockrent in på mig och den jag är som person. Konstaterade HSP för nåt år sedan men har aldrig någonsin reflekterat över adhd tidigare. Att jag som liten flicka var tyst, lugn, blyg och “duktig” skulle vara i närheten av adhd finns liksom inte på kartan… ska verkligen ta upp detta med min psykolog nästa gång. Har redan varit inne på diagnosen/dragen bipolaritet med tanke på mina lätt “maniska” perioder och brinnande engagemang som sällan går att stoppa utan jag kör på tills jag stupar istället… men ingen utredning är gjord då jag är fullt fungerande och framgångsrik i övrigt (förutom att jag då gått in i väggen…)…. Ja, verkligen intressant! Tusen tack för att du delar med dig!

  1. Tack, Johanna! Att bli berörd av något brukar vara att ett tecken på att det finns något viktigt där, så jättebra om du kan prata vidare om det med din psykolog. Hoppas du får bra hjälp, oavsett vad det är! ♥ Carolina

 26. Om man har allt det där du skriver, och känner igen sig i allt, förutom hyperaktiviteten, för den har jag aldrig haft, i vilket fack hamnar man då?

  1. Hej Henrik! Om jag var du skulle jag läsa på om add, dvs adhd utan hyperaktiviteten. Lycka till! ♥ Carolina

 27. Har precis fått diagnosen o känner igen mig i ALLT! Väntar på att börja med medicin o ser fram emot det nu. Tack! ❤️

 28. Hej Carolina!
  Jag är nyss fyllda 25 år och har precis börjat jobba 50% efter en sjukskrivning grundad på sömnproblem, ångest, minnesproblematik och koncentrationssvårigheter. Antar att det går under kategorin utmattning. Var inne i en likadan period för ungefär 1,5 år sedan men har, med toppar och dalar, lyckats klara vardagen utan längre pauser från jobbet. Tills nu.
  Strax innan jag riktigt gick i botten så började jag gå till en samtalsterapeut via ungdomsmottagningen och under vår sista träff nämnde hon att många av mina drag/egenskaper påminner om adhd. Eftersom jag hade ungefär samma bild som dig av adhd så sa jag ”jag vet inte, men jag är ju så lugn så det känns inte som jag”, och precis som du så förklarade hon att det är skillnad från person till person och framförallt mellan kvinnor och män.
  Detta var för ungefär en vecka sedan och jag har låtit tanken vila tills igår när min mamma skickade denna artikel och sa; ”tänkte direkt på dig när jag läste”. Och jag förstår min mamma för det gjorde jag med, tänkte på mig alltså.

  Tack för att du delar med dig. Oavsett vad jag har eller inte har, vad jag bestämmer mig för att kolla eller inte kolla, så har din text hjälpt mig. Det känns hoppfullt och fint att det finns likasinnade där ute som dessutom har hittat ett sätt att göra om ”svårigheterna” till superkrafter.

  Allt gott!!

  1. Tack, Angelica, så glad att du blev inspirerad. Som sagt, oavsett vad det leder till, så finns det hopp. Fokusera på dina styrkor, oavsett vad du gör, så blir allt lättare. För alla har styrkor, alla har gåvor, alla har något att bidra med. Det gäller bara att våga skapa livet så att det passar en själv, så att gåvorna kan komma fram och lysa, istället för att försöka passa in någonstans. Varmt lycka till! ♥ Carolina

 29. Det var lite läskigt att nästa läsa om sig själv… Samtidigt lugnande och bekräftande -jag är inte bara lat, slarvig och någon som skyller på annat i mina misslyckande. Min diagnos är inte fel, utan andra har faktiskt samma symptom som jag. Tack! Dock är det inte superkraft hos mig (än), men det kanske det blir.
  Försöker hitta en fungerande medicin men känner lite hopplöshet för att få det i balans. Är det fortfarande Concerta?
  Trevlig kväll!
  //Johanna

  1. Härligt att höra att du kände igen dig, Johanna, och kunde hämta lite kraft i det. Ja, för mig är det fortfarande Concerta, men jag har nu kunnat gå ner i styrka på grund av allt jag har gjort för att förbättra min arbetssituation så att den passar mig bättre, vilket jag är väldigt glad för. Målet är att på sikt kunna slut helt, men jag är inte riktigt där än. Men jag vet att det kommer! Önskar dig varmt lycka till och hoppas att du hittar något som funkar för dig! ♥ Carolina

 30. Hej Carolina, jag kunde ha kopierat texten rakt av för min del. Jobbar för att komma tillbaka i ”gamla” arbetslivet” efter flerårig utmattning, nu på 50%, men det går sådär. Har framför allt svårt att begränsa mig i arbetsinsats och mina krav på kvalitet samt arbetstid… Psykologen på vårdcentralen har nämnt ADHD mtp min sons diagnos, men pratar mer som att ”det gör ändå ingen skillnad med diagnos” du får jobba med samma utmaningar. Ingen runt omkring mig stöder en ev diagnos för mig, varken familj (man, syster, mamma) eller vården, vilket gör att jag också tvekar. Tänker: Ska jag verkligen sätta den bollen i rullning också – och vilka konsekvenser har det? Har du några tankar/hjälpande ord för min situation?

  1. Hej Anna! Förstår precis ditt dilemma, jag var där själv också. Själva utredningen var på sätt och vis jobbig, för det blir ju ett väldigt fokus på det som inte funkar, och jag brukar ju i normala fall försöka fokusera på allt som faktiskt funkar, för det mår jag bättre av. Så det kan vara ganska tufft. Men om man är medveten om det och inte grottar ner sig i det utan förstår att det handlar om att psykologen ska kunna göra en bedömning så finns det också mycket intressant att lära sig om sig själv i den processen (om man har en bra psykolog). För mig var det t ex väldigt skönt att få ord på de utmaningar jag upplevde att jag hade, men som andra lätt kunde vifta bort som saker man ju borde kunna klara av utan att bli helt utmattad. Skönt att få förståelse för att det faktiskt tog mer energi för mig än för andra. Så att få diagnosen blev för mig en lättnad, som ett erkännande av hur enormt jag kämpat i hela mitt liv för att klara det som för andra bara var självklart. Sen funkade medicin bra för mig så det var en ENORM hjälp. Innan den var jag i stort sett utmattad, även om jag klarade jobbet (men inget annat, inget socialt liv). Med hjälp av medicinen och de kurser jag fick gå (jättebra!) där jag lärde mig ännu mer och träffade andra i samma situation har jag nu kunna styra om mitt liv så att jag sedan i vintras (ett drygt år efter diagnosen) kunnat sänka dosen till en minimal nivå, den minsta man kan ha, och jag räknar med att fasa ut den helt framöver. Utan diagnosen, medicinen och den förståelse jag fick för att jag faktiskt inte kan jobba som andra hade jag inte idag haft ett liv där jag känner att jag faktiskt blomstrar. Så frågar du mig så tycker jag att det är värt det. Men OBS! Fastna inte i utredning/diagnos/”funktionsnedsättnings”-tankar så att du identifierar dig med diagnosen! Du är SÅ mycket mer än adhd! Fastna inte i det. Det är bara en liten del av mig, som det var bra att jag fick lära mig mer om. Nu, 1,5 år efter diagnosen, tänker jag nästan inte på det längre. Jag har anpassat mitt liv efter mig och då har jag inte längre någon “funktionsnedsättning”, för den märks bara när jag försöker vara som alla andra. Så tänk hellre Vad är min superkraft och hur kan jag se till att jag får använda den så stor del av tiden som möjligt? än att tänka på allt du inte klara av, som andra gör. Varmt lycka till! ♥ Carolina PS. Det finns också konsekvenser i form av att man inte får ta alla försäkringar när man har diagnos, att man måste ha läkarintyg för att få köra bil och lite sådana grejer. Inget som har hindrat mig, för mig kändes det viktigare att förstå och hjälpa mig själv, men det är naturligtvis bra att känna till.

   1. Carolina, stort, stort tack för ditt uttömmande svar! Det gav mig väldigt mycket, så tack igen! <3 Vet med mig att jag har lätt att fastna i "felen" så det var en bra sak du förmedlade… MEN: är också med i Shineyourlight, så ser ljust på framtiden. All kärlek!
    /Anna

 31. Hej! Och jag ramlade in på din sida när ja sökte adhd och högpresterande. Det är som du skulle skriva om mig!
  Jag sprang nyligen in i väggen och med en del psykologsamtal o läkarsamtal så kom min psykolog idag in på mitt snabba prat o min impulsivitet. Jag skrattade igenkännande! Och då tog hon fram ett frågeformulär o sa att vi döljer rubriken. O jag svarade och skrattade samtidigt. ADHD test!! Det var som en stor AHA upplevelse. Resten av samtalet pratade vi o ja tog upp flera situationer där min hyperaktivitet både kommit till användning men också att ja kastar mig in i allt som är roligt o gör det bra! Men de kan bli lite tokigt också
  Och nu när ja läst lite mer inser jag att ja anpassat mig och lärt mig hur man ska vara o göra! Sen sa hon att det kanske inte är en adhd diagnos som blir av det hela men att vi ska jobba utifrån dem delarna

 32. Åh herregud… tårarna flödar…. tittar mig omkring och känner om det är någon som “skämtar” eftersom orden möter mig som om det vore en spegel eller att möta en person som är synsk och skulle beskriva mig utan att jag ens börjat berätta om mig… att detta inlägg och denna sida också kom som ett tecken… En underbar lättnad och så sårbart på samma gång! Jag pratade nyss med en sjuksköterska på vårdguiden som nu hänvisat mig att söka tid på vårdcentral efter ett mycket bra och stöttande samtal. Hon tipsade just om att det också finns bloggar om personer som efter utmattning även lett vidare till en diagnos som ADHD i uppbyggnaden och förståelsen kring sig själv och sitt sanna jag. Så i väntan på telefontid så började jag googla och ja det känns som en otroligt viktig del att fortsätta titta på för att stärka mitt Jag och ge mig själv bästa förutsättningar att vara jus jag! <3
  Är egentligen inte behov av en diagnos men att förstå sig själv och sina förutsättningar för att också kunna omfamna sig själv är viktigt enligt mig!
  Under min rehabilitering har så mycket fokus handlat om miljöbetingade orsaker som lett till utmattning och på sådant som format en till en "prestationprinsessa" osv…. Men inom mig har det växt fram tankar som att det kanske finns fler orsaker och faktorer som är en del av mig och min neuroanatomi. Men jag har hela tiden slagit bort tanken och inte tittat på det "ett varv till" just för att jag haft lite samma förutfattade meningar/trosföreställning som du beskriver ovan. Men nu när jag börjar titta på det allt mer så känns det som att allt mer stämmer och för jag läser denna text är det som att något djupt inom mig berördes väldigt starkt. Det är något inom mig som fortsätter att tvivla och ifrågasätta det som känns inom mig. Som att jag inte skulle ha "rätt" till en diagnos… att jag skulle bli ifrågasatt i min diagnos. (Kan se vart det kommer ifrån, men känslan finns med mig).
  Som sagt nu snurrar det mycket… vad är vad.. vad är jag, vad är symtom/faktorer som är format av miljö/uppväxt och vad är nedsättningar/svårigheter pga skador från utmattning.
  Men helt klart har jag satt igång en boll i rullning jag nu inte kommer kunna stoppa förrän jag fått mer klarhet och stöd i detta "snurr". TACK för denna artikel! Oavsett vad jag landar i så har detta gett mig kraft och mod att fortsätta lyssna till det som nu pågår i denna process.
  Varma hälsningar, Johanna

  1. Tack för din kommentar, Johanna. Så glad jag blir att den berörde och att du känner att du vill ta reda på mer. Det är klart att du ska! Du har all rätt att förstå dig själv och hur du fungerar, så att du kan bygga upp ett liv som stöttar dig istället för att försöka anpassa dig. Varmt lycka till! ♥ Carolina

 33. Hej!

  Jag blev precis diagnostiserad med adhd, 27 år. Psykologen sa att jag skulle läsa på ordentligt nu (vilken jag såklart även gjorde när jag började min utredning) och gav mig även boktips. Jag har haft väldigt svårt att känna igen mig när jag läser på om adhd. Nästan så att jag har börjat tvivla på om jag har adhd… Jag är inte en person som är slarvig, tappar bort saker, ständigt kommer försent, inte klara av skolan eller är väldigt impulsiv. Dessa saker är det som det står absolut mest om när man läser om adhd… vilket är synd för mina problem är ju också adhd men med andra symptom. Jag vill bara säga att jag blev så lättad när jag hittade din sida för jag har väldigt liknande symptom (eller vad man nu ska kalla det) som du har och det var så skönt att äntligt läsa om någon och få känna lite igenkänningsfaktor :)

  1. Hej Ida och tack för din kommentar! Vad skönt att höra att du fått din diagnos och att du kunde känna igenkänning i min historia. Det är så viktigt att berätta att adhd kan se väldigt olika ut, så det värmer att kunna hjälpa till. Särskilt högbegåvande tjejer faller annars mellan ramarna – som jag gjorde i 48 år innan jag fick min diagnos. Skönt att du fått insikt och hjälp tidigare! Jag hoppas det kan göra att du slippe återkommande utmattningar och att du medvetet kan se till att organisera ditt liv så att det passar dig istället för att försöka passa in någon annans ram och förväntning om hur det ska se ut. För vi kreativa driftiga människor och vår energi, våra idéer och våra talanger behövs – vi ska inte behöva köra slut på oss av okunskap för hur vi fungerar och mår bra, så att vi inte kan bidra med det vi är här för att bidra med. Önskar dig varmt lycka till! ♥ Carolina

 34. Det var jätteinspirerande att läsa detta.
  Jag är 25 år och gick in i väggen 3:e gången riktigt illa när jag var 24 år. Första gången var jag 15 men då var det andra omständigheter. Andra gången var jag 19. 3e gången gillt så var det jobb, vänner jag tog hand om och min fritid. Aldrig kunde man ta det lugnt – förrän man blev så illa tvungen.
  Jag gör en utredning och hoppas verkligen jag får diagnosen adhd. Det skulle förklara så oerhört mycket i mitt liv!

  Jag är en glad och kreativ person i naturen. Som liten lugn men på insidan helt tvärtom.

  Just nu äter jag SSRI men vet inte vad jag mår dåligt av längre och hoppas kunna sluta med dessa om jag får den andra medicineringen. Jag är väldigt noga med mat, sömn och träning så kanske detta bara är det sista lilla som behövs! Och även om jag inte får den så kanske jag ändå kan ta till vara på andras erfarenheter med diagnosen.

  Tack Carolina ❤️

 35. Stark igenkänning. Men utan utbrändheter. Är bra på att vila och har inte familj/barn att ta hänsyn till, kanske därför. Framförallt har jag otroligt svårt att fokusera på det som inte känns meningsfullt/motiverande, och svårt att planera och “göra det jag borde”. När jag läser detta känner jag mig som en högpresterande adhd.

 36. Igenkänning stor. Jag tog också min examen på Handels och presterar väl i arbetssituationer, men går in i dem så intensivt att kroppen till slut säger nej. Innan jag fick familj klarade jag mig okej. Barn innebar mycket mer stimuli och min hjärna kokar därför över oftare. Vid ett par tillfällen har det lett till att jag slutat sova. Numera försöker jag skala bort, umgås i mindre grupp, vistas i lugna miljöer. Det går bättre, även om jag ibland önskar att det fanns en knapp jag kunde trycka på för att stänga ute bruset.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *