Hur min inre vägledning hjälpte mig följa en ”omöjlig” dröm

Själen hjälper dig varsamt att växa i stövlarna. Foto: Anja Callius.

Hej fantastiska du!

Jag låg i badet och slappnade av för första gången på evigheter kändes det som. En trött småbarnsmamma som fick några minuter för sig själv med lite tända ljus och värme för själen.

Rätt vad det var ramlade en insikt ner i mig: Jag ska anmäla mig till år 2 på HumaNova!

Jag hade gått första året några år tidigare, men slutade när jag blev mamma.

Visst, det fanns invändningar. Vi hade till exempel en vild 2-åring och en 6 månaders bebis att ta hand om. Var det rätt läge att satsa på sin egen utveckling? Att vara borta på kurskvällar, grupparbeten och egen terapi?

Men känslan var så stark. Så tydlig. Och jag hade redan fem år tidigare, när jag gick in i utmattning första gången, lärt mig med dunder och brak vad som händer om jag inte litar på känslan, min inre vägledning.

Så efter lite överläggning med min fantastiska man, som stöttar mig i allt, anmälde jag mig och började ett par månader senare, i januari 2003.

Det blev ett oerhört spännande år. Jag älskade att läsa psykosyntes och siktade på att bli terapeut. Men varje gång vi mediterade fick jag budskap som handlade om kreativitet och om att skriva. Jag såg böcker, färger, pennor, sprakande fyrverkerier.

Jag förstod inte alls vad det betydde!

I nio månader gick jag runt och kände det som att jag var gravid. Jag skulle tydligen skapa något kreativt, så mycket förstod jag, men absolut inte vad. Jag sa till och med upp mig från det stora uppdrag jag hade just då och älskade att jobba med, för jag kände så tydligt att det var något annat jag skulle göra.

Jag sökte hela hösten och gick helt på känn – gick igenom min adressbok och bokade lunch med de människor som jag kände gav mig något slags ”ping” i magen, tittade på böcker och läste dem som verkade tala till mig, skrev dagbok och var uppmärksam på vad som kom upp och om jag såg några mönster i det som skedde.

Du är en tupp …

Så var det någon av de sista träffarna i kursen för året. Vi gjorde en meditation där vi fick frågan Vem är du? Jag fick svaret Du är en tupp. En tupp?!? Jag ville inte vara någon skränig tupp, och höll på att stänga av! Men jag hejdade mig eftersom jag ju visste att den inre vägledningen emellanåt talar i symboler.

Och mycket riktigt. När jag bad att få veta mer, hör jag:

– Du väcker människor med det du skriver. Du berör. Skriv, skriv, skriv!

Då trillade poletten ner ordentligt. Jag skulle verkligen skriva! Jag gick hem fast besluten att börja skriva, men hade fortfarande inte en aning om vad.

På väg in i mitt arbetsrum trillar något ner ur bokhyllan, utan att jag ens rört den. Det är en av de tio tändsticksaskar jag skapade när jag var sjukskriven fem år tidigare – en för vart och ett av de viktiga insikter (eller budord, som jag kallade dem) som jag fick då och bestämde mig för att aldrig glömma genom att skapa saker med budorden på att ha omkring mig i mitt hem som påminnelser: tändsticksaskar, tavlor, bokmärken, magneter, kort osv.

BANG! Insikten ramlade ner i mig som en järnpanna i vatten:

Jag skulle skriva om mina insikter från utbrändheten och göra produkter att sälja av det som jag tidigare gjort bara för mig själv!

Jag nästan sprang fram till datorn och satte igång. Det bara rann ur mig. Jag skrev i timmar, och fortsatte varje kväll efter att barnen somnat.

En vecka senare stirrar min man på mig, den en gång så trötta småbarnsmamman som nu lyste av inspiration och energi, och konstaterar:
– Jag har fått en ny fru!

När vi följer själen går vi utanför boxen

Sen händer sakerna slag i slag:

Jag får till mig företagsnamnet i en meditation där frågan var Vad är mitt nästa steg? Jag ser ”Kreativitet” komma nedsinglande från ena hållet och ”Personlig utveckling/Insikter” från andra hållet = Kreativ Insikt. Jag köper genast domänadressen kreativinsikt.se!

Jag spånar produkter för brinnande livet, sitter uppe sent på kvällarna, men har ändå energi så att det räcker och blir över.

På en tjejmiddag får jag tips om Formex, mässan där de som vill sälja till butiker ställer ut.

Den är om bara en dryg månad och som genom ett under finns det en nyss avbokad monter till oss!

Och mitt i allt detta kommer min kära make hem och berättar att han har blivit uppsagd från Ericsson i den sista uppsägningsomgången (den där 65.000 anställda fick gå under tre år).

Vad gör vi nu? Jag har just sagt upp alla mina konsultavtal för att ”skriva en bok och göra tändsticksaskar”, Dag har fått sparken och vi har en gammal villa och två barn på 1 och 3 år att ta hand om …

Så här i efterhand är det nästan märkligt att vi ändå bestämde oss för att gå vidare med företaget, men jag vet att just då fanns det inget alternativ. För mig har det aldrig gjort det.

Jag kände mig ju vägledd. Det var det här jag skulle göra. Då måste det ju också fungera, eller hur? :)

Alla förstod inte vad vi höll på med …

Men inte alla förstod det, förstås. De hade inte haft min upplevelse av inre vägledning.

Dag gick till exempel till Nyföretagarcentrum för att se om vi kunde få någon hjälp med uppstarten och fick höra att det bästa vi kunde göra var att lägga ner innan vi ens startat. De trodde inte alls på idén!

I januari 2004 stod vi där på Formex, med 50.000 tändsticksaskar, 10.000 magneter, 10.000 bokmärken, 40.000 (!) kort, 1000 anteckningsböcker och 1000 böcker. Och fick tretton (13) beställningar.

Men det var som bekant bara början. Nu, tretton år senare, har vi överbevisat alla skeptiker: Det funkade!

Och hela vägen har jag naturligtvis fortsatt att följa min inre vägledning, min själ om du vill, som du har märkt som har följt mig ett tag.

Lägg märke till det här!

Som du kanske märkte fick jag bara veta ett steg i taget – och informationen kom från olika håll:

 • ”Läs andra året på Humanova!” (Insikt i badet)
 • ”Säg upp dig från uppdraget!” (Känsla i magen)
 • ”Träffa den och den, läs den och den boken!” (Känsla + sånt jag läst eller sett)
 • ”Skriv!” (Budskap i meditation)
 • ”Skriv om dina insikter!” (Tändsticksask trillar ur bokhyllan)
 • ”Kalla företaget Kreativ Insikt!” (Beslut taget utifrån budskap i meditation)
 • ”Kolla om du kan vara med på Formex!” (Vän till vän berättar)
 • ”Ha Dag som partner i företaget!” (Dag får sparken trots att han är utsedd av företagsledningen till ”Morgondagens ledare” inom företaget)

MÄRK VÄL: Hade den inre vägledningen talat om för mig, när jag låg i badet hösten 2003, att jag ett drygt år senare förväntades stå på en mässa och sälja mina egna produkter, så hade jag förstås slagit bakut och sagt Aldrig i livet! Det går ju inte! Jag kan inte! Det är helt och fullt OMÖJLIGT!

Men så fungerar inte själen. Den är snällare än så. Den ger oss ett steg i taget, så att vi ska kunna växa in i drömmen. Den ger oss verktyg att kunna handskas med de rädslor som uppstår på vägen. Den ger oss resurser vi behöver för att klara det.

Den hjälper oss att växa i de lite för stora skorna så att de passar precis när vi väl är där.

Jag tycker det är ett smart sätt att jobba!

Men det kräver ett visst mått av TILLIT av oss. Vi behöver jobba på att skapa kontakt med den här inre vägledningen, öva oss på att skilja dess röst från egots och rädslornas röst, börja lita på den igen (för vi har fått lära oss att inte göra det) och våga börja följa den, att ”göra ändå”.

För det är inte farligt att vara lite rädd. Tvärtom, det är ett tydligt tecken på att du valt rätt väg!

Själen vill ju att du ska utvecklas, och utvecklas gör vi inte om vi bara gör saker vi redan kan eller vet vad de ska leda till. Och när vi gör saker vi INTE redan kan eller som vi inte vet om de kommer fungera eller inte, då ÄR det lite läskigt. För det är då vi växer och får superkrafter.

Det är då vi känner oss så där oerhört levande och som att livet är så meningsfullt och fullt av möjligheter och kärlek.

Om du är nyfiken på att få en ännu bättre kontakt med din inre vägledning och våga börja följa den mer, varmt välkommen att gå min e-kurs Bli själsklar, som ingår helt kostnadsfritt när du blir medlem i Shine Your Light Sisterhood.

Med mycket kärlek,
Carolina

Carolina Gårdheim är grundare av Kreativ Insikt, författare & diplomerad coach för kreativa kvinnor med stora hjärtan, själar & drömmar. Anmäl dig till hennes inspirerande nyhetsbrev för att få stöd i att skapa ditt drömliv från hjärtat. Anmäl dig på CarolinaGardheim.se eller www.kreativinsikt.se.

Fler relaterade

Dela gärna

Facebook

2 svar

 1. Tack för dessa ord !! Det är en inre vägledning till mig, tror jag. Jag skulle vilja prata mer med dig och få höra om hur det är när man litar på sig själv :)

  Kram
  Anci

  1. Tack, Anci, så glad om det kunde hjälpa. Om du är nyfiken på att lära dig mer, anmäl dig gärna till mitt program Bli själsklar, som handlar om just det här. Vi börjar på torsdag, så sista dagen att anmäla sig är imorgon onsdag 12 april! Läs mer här: http://valkommen.carolinagardheim.se/ Kram ♥ Carolina

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *