Besvikelse eller blessing?

Sok-efter-det-godaHej fantastiska du!

I våras hade jag bokat en länge efterlängtad vecka på egen hand i skärgården för att skriva på min nästa bok. När jag gör detta brukar alltid båtresan dit kännas som halva nöjet – jag älskar skärgårdsbåtarna, de är faktiskt en av anledningarna till att vi flyttade ut hit till Vaxholm. Att få sitta på båten och skriva med världens vackraste utsikt utanför fönstret är en lisa för själen. 

Men den här gången blev det inte så. Det var strejk och båten var inställd. Jätteledsen konstaterade jag att det ändå var tur att jag just den här gången hade bokat stuga på en ö dit det faktiskt gick att köra bil, så att Dag kunde köra mig. 

När vi ändå tog bilen så passade vi på att handla på vägen ut, det hade jag annars tänkt göra på plats, även om jag hört att det var en bit till affären. Och det var tur att vi gjorde det! När jag kom fram insåg jag att jag inte alls hade velat utsätta mig för att cykla 12 km på de otäckt smala bilvägarna för att handla …

Det som började som en besvikelse slutade alltså med att jag skickade upp ett tack till de strejkande sjömännen för att min vecka blev så bra och bekväm, och att jag därmed fick mycket skrivet! 

Lite senare under våren satt jag på flyget över till Florida för en retreat med min coach och funderade på vilken film jag skulle se. Du vet hur skönt det kan vara att fastna i en bra film som gör att åtminstone ett par timmar av den långa resan försvinner? Men när jag testade skärmen fungerade den inte. Jag sa till tre gånger och till sist fick de igång den. Då fungerade inte hörlurarna …

Men skam den som ger sig! Det fanns ett annat ledigt säte, så jag samlade ihop mitt pick och pack och trängde mig ner mellan två stora amerikaner för att äntligen få se min film. Trodde jag! Skärmen funkade förstås inte …

Till slut gav jag upp – det var tydligen inte meningen att jag skulle se på film! Istället satte jag mig och mediterade och lyssnade till en fantastisk inspelning av en lärare jag inspireras av. Resultatet? Jag fick massor av bra idéer, stuvade om bland mina kurser, och vilade hjärnan med brusreducerande hörlurar så att jag kom fram mer utvilad än vanligt!

Även detta äventyr slutade alltså med att jag tackade för att allt inte fungerade som det skulle.

Nästa morgon upptäckte jag att frukosten inte var inkluderad i priset för hotellrummet. Lite besviken satt jag och tittade på menyn och kände att jag hade sett fram emot en frukostbuffé med både frukt och scrambled eggs, men eftersom det var ett fint hotell så blev det lite mer än jag hade tänkt lägga på min frukost.

Jag valde till slut scrambled eggs och frågade om det möjligen gick att få glutenfritt bröd till dem istället för vanligt? Nej, det fanns tyvärr inte. Gick det möjligen bra med frukt istället?

Återigen, tack!

Du börjar kanske se den röda tråden?

Jag har pronoia = övertygad om att universum konspirerar för att allt ska bli så bra som möjligtJag hade i alla dessa fall kunnat fastna i besvikelsen över hur fel det gick. Det hade kunnat förstöra mina resor (i det här fallet), och sänkt min energi, vilket gör det svårare att se det positiva i det som sker.

Men är det något jag lärt mig genom åren som entreprenör, så är det att släppa varje motgång som en het potatis, och istället ställa mig frågorna: Vad är jag tacksam för idag? och Vad vill jag skapa idag?  

Det hjälper mig att vända situationen och landa i positiv energi istället för besvikelse och negativitet.

Det intressanta är att jag efter att ha gjort detta i många år kommit fram till att de flesta vardagsbesvikelser egentligen inte är besvikelser alls, utan att det så gott som alltid kommer något gott ut ur det som sker.

Det är nästan att jag nuförtiden blir nöjd och förväntansfull när något inte går som jag tänkt mig, för jag tänker genast att det beror på att något bättre står och väntar på mig, och snart får jag reda på vad!

Det är en ganska skön inställning till livet, som jag gärna delar med mig av.

Sedan några år tillbaka har jag sett att det till och med finns ett ord för detta, att se på livet som om universum konspirerar för att allt i slutänden ska bli så bra som möjligt.

Det kallas PRONOIA, vilket alltså är motsatsen till paranoia, med betydelsen att allt konspirerar för att göra mig illa.

Jag har definitivt pronoia – har du?

Känner du igen dig? Har du fler exempel? Kommentera gärna!

Med kärlek,
Carolina

Carolina Gårdheim är grundare av Kreativ Insikt, författare & diplomerad coach för kreativa kvinnor med stora hjärtan, själar & drömmar. Anmäl dig till hennes inspirerande nyhetsbrev för att få stöd i att skapa ditt drömliv från hjärtat. Anmäl dig på CarolinaGardheim.se eller www.kreativinsikt.se.

Fler relaterade

Dela gärna

Facebook

10 svar

 1. Tack för ditt inlägg! Det var precis det jag behövde läsa just nu. Brukar försöka tänka att inget sker av en slump. Det finns ett större sammanhang och en vidare mening med vad som händer. Just idag, precis innan jag fick ditt utskick hände en grej.

  Det kan låta banalt, men det bjuder jag på. Jag spinner eget garn och för ungefär ett år sedan gjorde jag ett garn av angoraull från egen kanin blandat med silke. Det är ett tunt sjalgarn som tog väldigt lång tid att göra. Jag påbörjade en sjal i ett komplicerat hålmönster där det gäller att hålla tungan rätt i munnen. Första försöket fick repas upp och jag bestämde mig för att göra en “provsjal” i annat garn för att få kläm på mönstret. Den blev nästan klar när jag tappade en maska och fick lägga undan den. Jag gav mig på fingarnet igen. Nu, ett år senare har jag 10 varv kvar. Jag har vart noggrann och haft med en sk “livlina” för varje varv och har satt ihop nupporna var för sig med extra tråd för att allt skulle bli rätt och vad händer!? Jag tappar fokus ett ögonblick och ser inte att rundstickan går upp och tappar flera maskor IGEN! Hade fått upp ett flyt med arbetet så jag fuskade med livlinan.

  Just då kunde jag inte tänka att “inget sker av en slump”. Man kan säga att frustrationen var på topp! Så fick jag ditt nyhetsbrev bara minuterna efter. Nu kan jag småle åt eländet och fundera på vad detta för med sig. Tack!

 2. Jag driver eget och har under dessa 7 år aldrig haft så lite jobb som jag har nu.
  Det skrämmer mig såklart men försöker så gott jag kan att vända det här till att jag nu har chansen att
  jobba på det projekt jag vill göra. Att tiden har givits mig till detta.
  Att jag ska vara tacksam för att dessa månader är lugna.
  Men brottas dagligen såklart med de andra tankarna som inte är lika positiva.
  Jag är övertygad dock att allt kommer lösa sig. :)

  1. Det är den bästa inställningen, Maria, för oro, tvivel och rädslor stänger ner energin och gör att vi drar till oss mer av det. Tacksamhet för det vi har, allt som är gott, och nyfikenhet på vad som komma ska, i tillit till att vi är omhändertagna och lever i flödet, attraherar mer av samma sak. Lycka till! ♥ Carolina

 3. Hej och tack för ditt härliga inlägg!
  När det händer saker som inte blev som jag hade tänkt mig, då lyfter jag blicken och tänker högt, vad är det nu jag behöver lära mig eller ta till mig som jag inte redan vet. Just då infinner sig ett lugn hos mig och jag kan se saker från ett annat perspektiv. Så det finns alltid något nytt att lära, så är det för mig i alla fall!

 4. Vilket härligt inlägg. Det väcker mig så jag för en stund byter fokus och riktning. Och försöker se det positiva i det som händer.
  Jag arbetar mycket med barn och relationer och har större små barn själv. Känner att det kan vara påfrestande och man känner att det inte alltid är som man vill utan som du menade så kan vägen till dit man ska bli krokigare än man tänkt. Där kände jag att du så fint påminner om vad var det som blev bra
  Tack så mycket för det

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *