Får man välja det som är underbart?

Du får välja det som är underbart. Foto: Anja Callius.

Hej fantastiska du!

– FÅR man verkligen välja det som är underbart??

Den vackra, kraftfulla kvinnan som frågar har länge kämpat med att våga välja det som känns rätt i hjärtat istället för det som hon tror förväntas av henne, att våga följa sin egen väg istället för den traditionella.

Hon har kommit så långt. Hon har utmanat sig själv så mycket. Hon har försatt berg genom sin vilja att utvecklas och förändra sitt liv.

Ändå finns tvivlet kvar i henne – får man verkligen göra så? Får man verkligen välja det man älskar, det som är roligt, det som är underbart?

Och hon är inte den enda som frågar mig detta, jag har många coachningsklienter som frågar sig precis samma sak. ”Får” man verkligen … Men hur skulle det gå då …?

Jag tänker på hur otroligt djupt det sitter i oss det här, att någon del av oss tror att vi inte är fria att få välja det vi älskar och tycker är underbart.

Varför sitter det så djupt i oss att livet ”ska” vara hårt, att vi ”ska” slita och kämpa?

Naturligtvis framför allt för att livet så länge, i tusentals år, till stor del har bestått av en kamp för oss människor. Många av våra förfäder har kämpat och slitit för sin överlevnad, det har varit tufft.

Samtidigt kan vi se att det inte alltid har varit så, överallt. När jag läste om aboriginerna i Australien för första gången för många år sedan slogs jag framför allt av med vilken glädje och lätthet de verkade leva. Ett sätt att leva som jag upplevde så väsensskilt från vår historia och kultur.

Jag gör inget anspråk på att ha något vetenskapligt svar på varför lust och glädje har kommit att till så stor del förtryckas och förminskas i värde i just vår kultur, till förmån för plikt och hårt arbete.

Men jag tycker mig se att något hände när andligheten togs över av det som vi idag ser som kyrkan, religionen med en sträng, manlig gud.

Tidigare hade man världen över främst kvinnliga gudar. Det fanns en andlighet som var nära knuten till naturen och kroppen och till mysteriet i hur barn blir till. Eftersom kvinnan var den som bar och födde barnen betraktades hon som närmast det gudomliga. Man visste inte hur barnen blev till, mer än att hon måste ha något med det att göra.

Efter upptäckten att mannen också behövdes för barnalstrandet petades kvinnan ner från “tronen” och det verkar ha uppstått någon slags motreaktion. Religioner med manliga gudar uppstod, och den kvinnliga kraften, kopplingen till naturen och kvinnans sensualitet och lust började förtryckas istället för att dyrkas.

Kanske var det där någonstans det började, alltså för flera tusen år sedan, det här med att vi har så svårt att välja det som är underbart?

Om vår lust inte betraktades som rumsren, om vår kunskap och våra glädjeämnen inte värdesattes, då fanns liten möjlighet att välja det lustfyllda, det vi älskade, det som var underbart. Vi kunde till och med bli av med livet om vi ändå gjorde det. 

Kanske bär vi fortfarande med oss i generna att vi kan bli utsatta för våld och till och med dödade om vi ifrågasätter auktoriteten och hellre vill göra ett eget val?

Kanske bär vi fortfarande med oss i generna att vi kan bli brända på bål om vi berättar vad vi vet och kan, vad vår intuition säger oss, vad vi tror på?

Kanske bär vi fortfarande med oss i generna att vi kan bli fråntagna vårt hem, egendom, hälsa, frihet och till och med livet om vi följer vårt hjärta eller visar vår lust och sensualitet?

I så fall vore det inte så konstigt om vi fortfarande ställer oss frågan Får jag verkligen välja det som är underbart? I våra cellminnen kanske rädslan lever kvar för vad som skulle kunna hända om vi vågade oss på att följa vår lust och glädje, om vi vågade oss på att välja något underbart.

Men idag lever vi i en helt annan värld …

Idag riskerar vi inte att mista livet om vi skulle välja det som är underbart, åtminstone inte i vår kultur.

Nu gäller det för oss att berätta för våra gener, för den där rädslan inuti, att det inte längre är farligt att välja det som är underbart. Att det tvärtom är det vi är här för att göra.

Människan är skapt för njutning. När vi väljer det som är underbart öppnar vi upp hela kroppen för att ta emot mer gott. När vi njuter skapar vi en direktkanal till vår inre vägledning, och vi får tillgång till inspiration, de bästa idéerna, vi blir kreativa, generösa, glada och välvilligt inställda till vår omgivning.

Kort sagt, vi hamnar i ett perfekt läge för att kunna skapa precis det vi önskar i livet. 

När vi istället låter bli att välja det som är underbart, när vi arbetar hårt och med huvudet långt nere i våra todo-listor, då stänger vi istället ner den här kanalen, ger inte oss själva det vi behöver för att må bra, blir ogina mot andra som väljer glädje, blir grinigare mot våra nära och kära och så vidare. En negativ spiral som det är lätt att ta sig ur genom att, just, börja välja det som är underbart.

För du får. Du får!

Så vad kan du välja idag som är underbart?

Med kärlek,
Carolina 

Carolina Gårdheim är grundare av Kreativ Insikt, författare & diplomerad coach för kreativa kvinnor med stora hjärtan, själar & drömmar. Anmäl dig till hennes inspirerande nyhetsbrev för att få stöd i att skapa ditt drömliv från hjärtat. Anmäl dig på CarolinaGardheim.se eller www.kreativinsikt.se.

Fler relaterade

Dela gärna

Facebook

8 svar

  1. Det landar direkt i mitt djupaste inre, den plats där den där oerhört starka kvinnliga kraften har sitt säte. I den känns det som att vi kan åstadkomma precis vad som helst! Tack gör att du delar med dig av dina insikter!

    1. Det värmer mitt hjärta att höra, och så är det. Det är den platsen vi ska komma ifrån, det är då miraklen uppenbarar sig. Tack! ♥ Carolina

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *