Blogg

Är du Den Goda Drottningen i ditt rike?

Är du den goda drottning ditt rike behöver för att blomstra? Om inte, putsa kronan, kliv upp på tronen och ta steget från Eldsjäl till Ledarsjäl Du behövsHej fantastiska du!

Bland entreprenörer som gör sin grej, brukar de första åren handla mest om dig själv och vad du kan, vill och har lust med. Detsamma gäller eldsjälen som driver en intressefråga, eller en mer informell ledare i en organisation, som tar täten lite när det passar.

Men sedan händer något som skiljer ut den som kommer lyckas från den som riskerar att inte klara det hela vägen.

Det brukar ske när företaget börjar bli lite mer etablerat – du har ett flertal produkter och/eller tjänster, en trogen tribe som följer dig och kanske ett mindre team eller åtminstone en assistent; när du blivit formell ledare för en mindre grupp i organisationen; eller när intresset för din sak har växt så att du har flera människor som vänder sig till och räknar med dig för vägledning och styrning.

Det är då frågan uppstår: Kliver du in i rollen som Den Goda Drottningen i ditt rike?

Eller drar du dig för att iklä dig rollen som ledare och intalar dig att ”det går nog ändå”?

Rannsaka dig själv:

Gör du lite här och lite där när du känner för det, istället för att ta ett helhetsgrepp om din verksamhet? Tar du hjälp bara när det erbjuds gratis eller till en mindre summa och gör annars så mycket som möjligt själv, för att du inte tycker du har råd med något annat, och inte förstår att det är du som skapar ”råd” genom de investeringar du gör?

Tar du ansvar mest för det du tycker är roligt och struntar i resten, till exempel genom att producera bra saker men inte marknadsföra dem ordentligt, anlita bra folk, men inte använda dem till det de är bäst på, eller låta ytan se bra ut medan det som är bakom spakarna är av lägre kvalitet?

När det är något du inte kan, struntar du i det hellre än att se till att lära dig det eller ta hjälp med det? Har lätt för att skylla på andra – branschen, kunderna, konjunkturen, vädret, … – när det inte går som du tänkt dig?

Kliver du in då och då och gör ett ryck på sociala medier, med ditt nyhetsbrev eller talar för din sak, men försvinner sedan och gör annat och undrar varför du aldrig får de resultat du vill ha? Är du dålig på att sätta gränser, jobbar dygnet runt, servar dina medarbetare mer än de servar dig och tar för dåligt betalt?

Är du ofta distraherad, tycker inte att du får något gjort, ägnar arbetstiden åt annat än det som är viktigast och känner inte att du har någon styrsel på din dag eller koll på vad som ger resultat och inte?

Eller:

Har du tagit steget och blivit regenten över ditt rike, ledaren som förkroppsligar visionen, drottningen som ser till allas bästa, den trygga punkten i företaget, organisationen eller föreningen, som ser till att alla uppgifter görs av någon som älskar det de gör och gör det bra, att alla i teamet jobbar mot det gemensamma målet och att förutsättningar finns för att göra ett gott jobb, ha roligt och må bra?

Ser du till helheten och visionen för verksamheten först och främst och håller fanan högt för de värderingar som den byggs på? Tar du på dig det fulla ansvaret, även om du ibland får ta svåra, men nödvändiga, beslut och samtal?

Sätter du gränser, både mot intressenter, medarbetare, kunder, din tribe, samarbetspartners samt familj och vänner för att värna din värdefulla tid och se till att du enbart gör det som bara du kan göra, det vill säga det som får verksamheten att utvecklas och växa, så att missionen kan uppnås?

Ser du till att sätta upp system som automatiserar, sparar tid och kvalitetssäkrar din verksamhet? Att ha insyn i och ta fullt ansvar för allt som sker i verksamheten, även om det ibland enbart är på en övergripande nivå? Är du drivande i att planer görs, budgetar hålls och justeras, och att siffrorna går ihop, även om det inte alltid är du själv som gör det?

Tar du initiativ till, målar upp och håller visionen aktuell och inspirerande för alla? Inspirerar du ditt team att arbeta både passionerat, effektivt och resurssnålt, med tanke både på hälsa, resultat och miljö? Tar du ansvar för att allt som sker inom företagets ram ska göras med gott uppsåt, kärlek och god etik?

Investerar du hela tiden i det som är viktigt, om det så är teknikutveckling, teammedlemmar, marknadsföring eller kompetensutveckling? Och ser du till att aldrig kompromissa med din egen utveckling, som är grunden för verksamhetens framgång, och det du behöver för att göra ett bra jobb och må bra?

Är det här du?

Har du medvetet satt på dig kronan och tagit steget från eldsjäl till ledarsjäl?

Ditt liv och det du brinner för behöver en god ledare, precis som barnet behöver en kärleksfull och trygg förälder och medarbetaren en rättvis och inspirerande chef.

Om du brinner för det du gör, men fortfarande inte har klivit in helhjärtat i rollen som den regent ditt rike behöver för att blomstra: Gör allt du kan för att stärka och hjälpa dig själv att våga bli den ledare du kom hit för att vara!

Lär dig det du behöver. Ta hjälp av andra med det du inte kan eller ska göra. Se till att få stöd av coacher, mentorer, medsystrar. Lyssna till din själ och våga göra vad den ber dig, för den vet hur du blir den bästa drottningen du kan i ditt rike.

Och kom ihåg: Inom dig är du redan den ledare du vill vara. Se henne för ditt inre. Kliv in i henne och känn hur det är att vara denna ledare. Hur är hon som regent? Vad behöver hon för att kunna regera så? Gå sen ut och låtsas vara din inre Goda Drottning tills du en dag känner att du blivit ett med henne och inte längre behöver låtsas.

Tack, Goda Drottning, du behövs!

Med kärlek,
Carolina

Carolina Gårdheim är grundare av Kreativ Insikt, författare & diplomerad coach för kreativa kvinnor med hjärta som vill leda sig själva & andra i Själens era. Anmäl dig gärna till hennes nyhetsbrev för att få inspiration att leva & leda från själen samt skapa ett liv att älska.

Fler relaterade

Dela gärna

Facebook

Ett svar

  1. Tack för bra – viktig – knäpp på näsan :) Efter 21 år som företagare snålar jag, gömmer jag mig, undviker jag ta “tyglarna” och låter det bli lite hur det vill. Är dock mer motiverad nu än förr. Flytt, nya arbetsuppgifter (tack vare tid att göra dem när verksamheten “börjar om” på ny ort) ger mig motivation och vilja jag inte känt på många år. Tack för dina ord idag. Behövde höra dem. Önskar dig en härlig helg. Malinkram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *