Missar du också gorillan varje dag?

Dina tankar & känslor är penslarna som du målar ditt liv medHej fantastiska du!

När jag för tjugo år sedan, som trettioåring, gick in i väggen och en stor livskris med dunder och brak gjorde jag en upptäckt som då var helt revolutionerande för mig:

Jag insåg att det enbart är jag själv och mina tankar om mig själv och världen som begränsar mig. Att det till och med är jag själv och mina tankar om mig själv och världen som skapar det jag upplever och därför kallar min ”verklighet”. (Samtidigt blev det väldigt tydligt att det ju inte finns någon egentlig ”verklighet”, i den mening vi vanligen lägger i ordet, utan bara olika ”verkligheter” beroende på vem som tittade på världen och därmed skapade den verkligheten för sig själv.)

I det ögonblick som den här insikten ramlade ner i mig var det som om en helt ny värld av möjligheter öppnade sig för mig, en värld som hela tiden funnits där, men som jag, omedvetet, stängt ute just genom att jag inte känt till den.

Jag insåg att när jag tänkte att jag var sjuk/trött/hängig/…, stängde jag samtidigt ute möjligheten att jag också var frisk/pigg/glad/… – och att jag kunde bli ännu friskare/piggare/gladare/… om jag fokuserade på den delen av mig själv.

Jag insåg att när jag tänkte att jag inte hade råd, stängde jag ute möjligheten att jag kanske skulle kunna få råd – eller att jag kanske hade råd redan nu utan att se det, på grund av tankar och idéer om vad jag ”skulle” lägga mina pengar på, som kanske inte heller var sanna om jag tittade närmare på dem.

Jag insåg att när jag tänkte att jag inte hade tid, stängde jag dörren till många saker som jag skulle ha kunna gjort om jag inte trott på den tanken (och samtidigt skapade jag en stress i kroppen som gjorde att jag inte arbetade effektivt och fick ännu mindre tid).

Jag insåg att när jag tänkte på allt som inte var bra i mitt liv, missade jag allt som faktiskt var bra, och kunde bli ännu bättre om jag hade lagt min energi på det istället för det jag inte ville ha.

När jag fick den här insikten var det bara något som jag plötsligt kände var sant i min kropp. Det var inget jag hade läst om eller hört någon prata om (på den tiden fanns inte den uppsjö av böcker och kurser om hur vi skapar våra liv som nu!).

Men idag finns det massor av forskning som bekräftar och förklarar just det jag intuitivt insåg då: Att vi människor genom vårt fokus bestämmer vad vi ser eller upplever i våra liv (och därmed också vad vi inte ser eller upplever, men som ändå alltid finns där) – och att vi genom detta fokus faktiskt också skapar mer av det som vi fokuserar på och därmed ger energi till.

Så här förklarar forskarna detta (på ett ungefär)

Universum består av oändliga möjligheter som alla existerar i varje ögonblick. (Så allt du någonsin drömt om och mera finns redan, men du ser det inte än för dina tankar begränsar dig!)

Vår mänskliga hjärna kan inte hantera ”oändliga möjligheter” samtidigt, det är för komplext för oss att ta in, istället har vi förmågan att ”välja” den verklighet som blir det vi ser och upplever.

Jag skriver ”väljer” för de flesta av oss tycker inte att de har valt något, utan att det de ser och upplever bara är det som ”är”, alltså ”verkligheten”, det finns inget annat. Men det vi ser, av de oändliga möjligheter som egentligen finns, är bara sådant vi har blivit tillsagda att vi kan förvänta oss att se sedan barnsben, sådant vi har vant oss vid att se och sådant som vi dagligen (åter)skapar i våra liv genom de berättelser vi går runt och berättar för oss själva och andra om oss själva och våra liv.

För att visa hur begränsad vår perceptionsförmåga är gjorde några forskare ett experiment, där människor ombads räkna hur många gånger spelarna med vita tröjor i en videofilm bollar en boll emellan sig. Mitt i filmen kommer en människa i gorilladräkt gående in bland spelarna, stannar en stund i mitten, vinkar och går sedan vidare. Det borde man inte kunna missa, tänker du. Men jodå, cirka hälften av de som deltog i experimentet är så upptagna av att räkna bollar att de inte ens ser en gorilla som går mitt framför ögonen på dem!

Samma sak händer varje dag i våra liv

Vi är så upptagna av att berätta vår historia om hur lite pengar vi har att vi inte ens lägger märke till alla de möjligheter som hela tiden finns omkring oss att förändra den situationen.

Vi tänker och talar så ofta om hur svårt det är att hitta en partner att älska att vi inte ens skulle se människan om hen ställde sig mitt framför våra fötter.

Vi har så fullt upp att försöka åtgärda alla problem vi upplever i vårt liv att vi missar allt som fungerar, allt som är bra, allt som vi skulle kunna älska och njuta av, om vi bara vände blicken mot det.

Och det är inte bara det att vi missar de här möjligheterna, eller inte ser det vi har att uppskatta i livet – som om inte det var tillräckligt illa, så återskapar vi dessutom genom vårt fokus precis det som vi inte vill ha (brist på pengar, brist på kärlek, problem och så vidare), eftersom vårt fokus i sig, det vill säga det vi lägger vår energi på genom att prata om det, tänka på det, störa oss på det, är det vi får mer av.

Det vi lägger vår tid och energi på är det som vi ”beställer” från universum, eller fältet av möjligheter, som en del kallar det.

Den här kunskapen är guld värd

Allt sedan den här insikten ramlade ner i mig med sådan tyngd för tjugo år sedan – att allt inte var vad jag trodde det var utan att jag kunde ändra och påverka min värld genom var jag placerade mitt fokus och min energi – har jag använt den kunskapen medvetet för att bit för bit skapa det liv jag drömde om.

När jag inte hade någon partner fokuserade jag på hur mycket kärlek jag hade i mitt liv, och gjorde plats för honom, så att han skulle känna sig välkommen när han väl kom.

När jag inte haft pengar, har jag fokuserat på hur rik jag känner mig för att jag får göra det jag älskar, för att jag har en familj som jag älskar, för att naturen är så vacker, för att mina vänner är så snälla, för att jag får äta god mat varje dag, för att jag har en så skön säng att sova i, för att solen gick upp idag också!

Och när jag stött på något som jag tidigare kallade för problem (jag tar inte längre det ordet i min mun), så har jag genast vänt blicken mot det jag vill ha istället, visionen. Vad för litet kan jag göra idag för att ta ett steg närmare det jag vill ha?

Bonuseffekten av det här upptäckte jag och förstod först långt senare:

När jag på det här sättet medvetet väljer att tänka på och prata om det som är bra, det jag älskar och det jag vill, istället för att fastna i negativ energi, då försätter jag mig i ett tillstånd som:

a) får mig att bli avslappnad och må bra (vilket är mycket trevligare än att vara stressad och orolig!)
b) gör mig öppen mot världen så att jag kan se och ta vara på de möjligheter som kommer min väg (gorillorna!) – en affärsmöjlighet, en möjlig partner, en lösning på mitt ”problem”!

För när vi sticker ner huvudet i sanden och bara tittar på problemet, bristen, det vi inte vill ha, då kommer vi aldrig kunna se lösningen, överflödet, det vi vill – för det kan inte existera samtidigt i vår värld! Det är omöjligt. Vår uppfattningsförmåga är för begränsad.

Så idag vill jag be dig fundera över: Vilka berättelser går du runt och berättar om dig själv och världen, som du därigenom återskapar? Och vilka berättelser skulle du hellre vilja skapa, och därmed börja berätta och fokusera på idag? Kommentera gärna!

Med mycket kärlek,
Carolina

Carolina Gårdheim är grundare av Kreativ Insikt, författare & diplomerad coach för kreativa kvinnor med hjärta som vill leda sig själva & andra i Själens era. Anmäl dig till hennes nyhetsbrev för att få inspiration att leva & leda från själen samt skapa ett liv att älska.

Fler relaterade

Dela gärna

Facebook

10 svar

  1. Fint skrivet! :-) Jag tycker att man måste ha tålamod med sig själv för det tar tid att tänka om och ibland glömmer man bort sig. Det gör jag hela tiden. Men det tar väl tid att tänka om?

    1. Det är klart att det tar lite tid att ändra ett invant beteende, och självklart ska vi ha medkänsla med oss själva när vi glömmer bort oss, Phyllis! Mer kärlek, både till oss själva och till alla andra, så blir det bra. Det fiffiga är att varje gång vi kommer ihåg skapas nya nervbanor som gör det lättare att komma ihåg nästa gång. Tack! ♥ Carolina

  2. Tack för påminnelsen ❤ jag har liknande story som du, pang in i väggen men av det kom all denna insikt. Ibland tappar jag fokus och just idag var det skönt med att bli påmind. Man måste träna hjärnan lika aktivt som kroppen. Ha det gott till alla

  3. Du är så fantastiskt insiktsfull och har en så stor förmåga att förmedla dina tankar på ett lättbegripligt sätt. Tack! Att vi med vår begränsade mänskliga hjärna kan välja vad vi vill fokusera på och därmed få mer av allt det som vi tycker om och mår bra av, är en stor frihetskänsla.

  4. Tack för dina ord, så självklart men ibland så svårt! Jag behövde verkligen läsa detta idag, har en tid haft fokus på problemen och det löser ju ingenting!
    Dags att ändra fokus

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *