Blogg

Det här visste du inte om stress …

Dina tankar skapar ditt livHej fantastiska du!

Återhämtning är så viktigt. Samtidigt får vi inte vara rädda för stressen. Jag tittade nyligen på ett mycket intressant TED Talk med Kelly McGonigal, How to make stress your friend. Om du inte har sett det, skulle jag vilja dela det hon berättar, för det kan faktiskt rädda liv.

Kelly McGonigal är hälsopsykolog, och hon börjar med att göra ett erkännande: Hon har i tio års tid talat om för sina klienter att stress är farligt för dem. Att de i möjligaste mån ska undvika det. Att stress är fienden, som ger dig allt från förkylningar till hjärt- och kärlsjukdomar.

Men nu, efter att ha tagit det av forskning på området, är hon rädd att hon sagt något fatalt till sina klienter genom åren …

I en studie i USA, gjord på 30.000 personer över en period om 8 år, ställde man frågorna:

  • Hur mycket stress har du i ditt liv?
  • Tror du att stress är farligt för dig?

Efter åtta år studerade man vilka som överlevt och vilka som dött.

Det visade sig att bland de som hade mycket stress i sina liv ökade risken att dö med 43% – men bara för de som trodde att stress var farligt!

Bland de som inte trodde att stress var farligt var risken att dö till och med lägre än för de flesta andra grupper, inklusive de som hade väldigt lite stress i sina liv.

Intressant, eller hur?

Studien drog slutsatsen att ca 20.000 amerikaner per år dog inte på grund av stress, utan på grund av att de trodde stressen var farlig … Ganska svindlande, eller hur?

Och en viktig påminnelse om hur starkt vårt psyke är – det vi tror om världen är det vi också får uppleva.

Jag låter den tanken sväva över till dig idag med frågan:

Vilka tankar går du runt med som skapar ditt liv?

Att det är svårt att göra sin grej? Att du inte kan få betalt för att göra det du älskar? Att du inte har tid att lyssna till din inre vägledning? Att du kommer bli utmattad om du lyckas på ditt arbete? Att dina kunder kommer gå någon annanstans om du höjer dina priser?

Något att fundera över! Tänk på vad du tänker … :)

Med mycket kärlek,
Carolina

Carolina Gårdheim är grundare av Kreativ Insikt, författare & diplomerad coach för kreativa kvinnor med hjärta som vill leda sig själva & andra i Själens era. Anmäl dig gärna till hennes nyhetsbrev här nedan för att få inspiration att leva & leda från själen samt skapa ett liv att älska.

Fler relaterade

Dela gärna

Facebook

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *