Blogg

Det enda beslut som leder till kvantsprång mot dina drömmar

Låter du egot sätta skäppan över ditt ljus? Eller låter du själen hjälpa dig lysa som den stjärna du är här för att vara?Hej fantastiska du!

– Jo, jag vill verkligen gå den där kursen! Men det passar inte riktigt nu …
– Jag känner för att ringa min gamla kompis från lågstadiet! Men hon vill nog inte höra ifrån mig …
– Jag skulle vilja ta mig an det där uppdraget! Men jag är nog inte tillräckligt bra, bättre att lämna över det till någon annan …
– Åh, vad jag längtar efter att ta en promenad! Men jag hinner inte …

Känner du igen dig? Vad handlar det här om egentligen? Låt oss ta det från början!

Jaget, egot, själen, … – hur hänger det ihop egentligen?

I min värld är vårt inre befolkat av flera olika röster:

”Jaget” är vårt centrum, vår kärna, det som är vi innerst inne. Jaget är den som observerar våra tankar och känslor, det är inte tankarna och känslorna. Målet är att ha en sådan stark identifikation med och närvaro i sitt jag att jaget blir dirigenten av vårt inres orkester, det vill säga den som bestämmer vilken musik som ska spelas och hur.

Den orkester som jaget har att dirigera består av en mängd röster inom oss, bland annat olika så kallade delpersonligheter, som skapats genom strategier vi utvecklat som barn för att klara de situationer vi hamnar i (det kan t ex vara det sårade barnet, clownen, domaren, rebellen, presteraren osv).

Men de två viktigaste rösterna, som jag ser det, är Egot och Själen (eller din inre vägledning)

Egot är vår identifikation med våra tankar, känslor, åsikter, mentala föreställningar och förhållningssätt. Egots bild av verkligheten är förvrängd, en illusion. Ändå är egot helt övertygat om att dess bild av verkligheten är sanningen. Egot söker ständigt bekräftelse. Det har ett enormt behov av att kontrollera, dömer och försvarar tvångsmässigt och tror att det, egot, ÄR du.

Egot ser som sitt uppdrag att försvara dig mot alla faror, och ”faror” är allt som är okänt och allt som kan få dig att utvecklas och växa (för det innebär att göra något nytt och ännu okänt).

Själen (din inre vägledning) är egots motsats. Själen är den del av dig som är evig – den del som fanns innan du föddes och som kommer att leva vidare när din kropp lämnat in. Själen är en del av och har därmed tillgång till universums hela intelligens, som skapat allt som är. Själen är inte rädd för någonting, för det finns ingenting att vara rädd för. Själen är frid, tillit och kärlek, och själen har som uppdrag att hjälpa dig växa och utvecklas genom att följa ditt syfte, till ditt och allas bästa.

Själen är ditt visare jag, din inre visdom, din intuition, källan, kärleken, det gudomliga eller vad du vill kalla det.

Nu låter det som att egot = dåligt och bara själen = bra, men så är det inte. Egot har vi för att vi ska överleva som människor, det räddar våra liv genom att slå på alarm när vi är hotade. Så egot i sig är inget dåligt. Det som inte är bra är hur vi människor har identifierat oss med egot och tror att det har rätt.

Jagets – ditt – viktigaste uppdrag är, som jag ser det, att lära sig känna igen de här olika inre rösterna, för att kunna sätta själen i förarsätet istället för egot, som istället får bli kartläsare.

Det låter ju enkelt, men …

Men vi är så vana att låta egot styra så det är inte helt enkelt. Det kräver en hel del träning att upptäcka när det är egot respektive själen vi hör.

Varje dag när jag pratar med mina coachningsklienter eller deltagare i mina e-kurser och program blir jag fascinerad över hur luriga våra egon kan vara. De kan vara så förbaskat övertygande när de säger åt oss att vi ska hålla oss till det vi kan och känner till sedan förut. Det har så många till synes helt logiska anledningar till varför vi inte ska ta det där steget eller den där risken. Vi har inte tid just nu, vi kan göra det en annan dag. Vi har inte råd just nu, vi får vänta tills pengarna kommer in. Vi skulle kunna göra det, men vi borde nog skaffa en till utbildning först. Och så vidare.

Det är själen som skapar magin – men vi måste ta första steget!

Men jag har jobbat med både mitt eget och mina klienters ego i många år nu och det jag ser är att varenda gång någon väljer att följa ett ja från själen, trots egots varningar, så har magi skapats. Inte bara att något positivt hänt, utan att kvantsprång tagits i utveckling och framsteg. Allt, precis allt, har förändrats.

Och det kan ske efter att någon kanske i många år har önskat en förändring – men inget har hänt för man har lyssnat till egots varningar, gjort som man alltid har gjort och inte vågat följa själen. För det är så vi är uppfostrade, av familj och samhälle.

Lyssnar du på själen – eller LYSSNAR du på själen?

Mönstret jag ser om och om igen är det här: Du lyssnar gärna på din inre vägledning, men du låter ändå egot få sista ordet och bestämma.

Ja, jag vet att jag vill göra det här, men det passar inte just nu.
Ja, jag ska verkligen göra det där, men jag har inte råd nu.
Ja, det är något jag innerst inne vill, men det passar inte in i mitt liv just nu.

Det här är INTE att följa sin inre vägledning, lyssna till hjärtat, leva från själen. Det här är att vara kvar i Egots era, och att vara styrd av rädslor (jag har inte tid, jag har inte råd, jag är inte tillräckligt bra, jag kan inte, jag får inte hjälp, det kommer aldrig att gå, jag vågar inte, det är för dyrt, jag har inte det som krävs, tänk om det inte blir perfekt, tänk om det inte blir uppskattat, tänk om jag inte klarar det, tänk om jag blir utslängd på gatan, tänk om …).

Så länge du fortsätter låta egot bestämma kommer inga av de förändringar du längtar efter att ske. Eller: Om du bara gör det du alltid har gjort kommer du få samma resultat som du alltid har fått. Det vill säga: Ingen förändring.

Det som krävs för att du ska nå dit du vill är att du vågar lita på själen och följa den. Även om egot ännu inte klurat ut exakt hur det ska gå till! Även om du inte har bevis för att det kommer att fungera, även om ”alla andra” tycker det låter helt galet.

Det är det viktigaste steg du kan ta. Det steget förändrar hela din energi, hela ditt liv. Det är det enda som ger kvantsprång i utveckling. Som leder till de förändringar som ger dig skjuts mot dina allra största drömmar.

Själens era ber oss att landa i tillit

Den tid vi nu går in i, Själens era, ber oss att slå dövörat till egots alla invändningar och rädslor och istället landa i tillit.

Tillit till att vår inre vägledning – själen, som har tillgång till så oändligt mycket mer information och kunskap än vårt begränsade intellekt – faktiskt vet vad det talar om när det ber dig att gå den där kursen, ringa den där personen, åka till den där ön eller tacka nej till det där jobberbjudandet. Den vet att det kommer öppna upp nya dörrar, leda dig vidare till nästa steg, komma något ännu bättre osv. Våga lita på det!

För det är precis som talesättet säger, det är inte påhittat, det ÄR så: Inte förrän du tar steget kommer du få att veta om fallskärmen vecklar ut sig eller inte. Du kommer aldrig få ”bevis” för det innan du själv tar steget. Aldrig! Det enda ”bevis” du får är känslan i din mage: TILLITEN.

Det är den vi ska utveckla, våga utforska, landa i. Det är dags nu.

Egot/rädslorna/separationen har fått styra alldeles för länge, med krig och konflikter som resultat. Nu är det dags att låta själen/kärleken/enheten styra, inse vilka kraftfulla skapare vi är och att vi tillsammans kan skapa en ännu bättre värld.

Tack för att du är med!

Och kommentera gärna – vad är din erfarenhet?

Med kärlek,
Carolina

Carolina Gårdheim är grundare av Kreativ Insikt, författare & diplomerad coach för kreativa kvinnor med hjärta som vill leda sig själva & andra i Själens era. Anmäl dig gärna till hennes nyhetsbrev för att få inspiration att leva & leda från själen samt skapa ett liv att älska.

Fler relaterade

Dela gärna

Facebook

2 svar

 1. Hej Carolina!
  Så himla, himla fint och bra och BÄST, Carolina!!! Jättebra beskrivning och precis vad jag behöver nu. Nu när jag bara gör saker som egot tycket är vidrigt läskiga!
  Detta skriver jag från Chichester, England! Vi har varit här nästan en vecka. Jag jobbade hela sommaren för att få till att kunna flytta och hyra ut huset. Blod, svett och tårar (när inte huset blev uthyrt på en gång som jag trott att det skulle bli utan först bara fem dagar innan vi for). Att åka hit och klara av det ekonomiskt ser inte bra ut “på papperet” men jag visste att jag skulle dö/förtvina om jag var kvar i Sverige och att jag här kommer att finna det som är min själs önskan och vad jag är här på jorden för att göra.
  Vi tar det väldigt lugnt nu i början och jag gör alla övningar jag kan för att lyssna inåt för att få reda på nästa steg. Att släppa egots förtärande orostjat är inte lätt men det går framåt!
  Tack för allt stöd jag fått av dig och dina kurser!
  Margareta

  1. Åh, vad spännande att höra detta, Margareta, underbart! Du är en sådan inspiration! Jag är jättenyfiken på att få höra mer framöver om vad det här kommer öppna upp för dig och er. Keep in touch! :) Många kramar ♥ Carolina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *