Blogg

Knepet för att komma igång och göra din grej

Hej fantastiska du! 

I mitt tidigare liv var jag ganska ofta förkyld. Ja, i alla fall några gånger om året, och ofta med feber, halsont, snuva och snuva som satt i ett tag. Mina vänner hade det likadant, det var “normalt” och inget jag ens funderade över att det skulle kunna vara annorlunda. Under ett drygt år, 2002-2003, hade jag till och med halsfluss inte mindre än fem (5!) gånger!

Men, sen hände något …

Från och med 2004 har jag inte haft halsfluss eller ens influensa en enda gång, trots att vi hade våra småbarnsår där i början. Jag har knappt ens förkylningar, annat än några enstaka som är så små att jag inte ens märker att jag har dem förrän jag kroknar lite tidigare än vanligt på kvällen.

Så vad sjutton hände däremellan?

Jo, jag började göra min grej. I november 2003 startade jag Kreativ Insikt, som jag kände mig så kallad att göra. Jag började skriva, plocka fram min kreativitet, utmanade mig själv att växa på så många sätt.

För mig är kopplingen solklar:

När vi gör vår grej skapar vi varje dag kärlek och positiv energi som kommer kroppen till del, så att den lättare står emot eventuella virus och baciller. Så har det i alla fall varit för mig.

Sedan fjorton år vaknar jag varje dag upp till att få göra det jag älskar, det jag får energi av, det som jag känner att jag är här för att göra. Ibland gör det mig så vansinnigt tacksam att jag får tårar i ögonen av glädje. (Och ibland gör det mig enbart vansinnig, för att det är så utmanande! Men tacksamheten vinner alltid i längden …)

Jag vet faktiskt inget annat som gör en människa så nöjd ända in i själen (och, åtminstone i mitt fall, frisk) än att göra sin grej.

Det finns till och med forskning som visar att det enda som är gemensamt för de människor som beskriver sig själva som nöjda med livet är just det, att de större delen av sina dagar gör saker som de både älskar, får energi av och är bra på.

Jo, naturligtvis känner vi oss också nöjda när vi är tillsammans med familj och vänner, med dem vi älskar. Men det verkar inte räcka i längden för att skapa den där fullständiga inre lyckan.

Även om vi var tillsammans med våra älskade hela dagarna så skulle vi till slut inte må så bra som vi kan, om vi inte också fick använda våra unika gåvor, uttrycka oss själva, följa vår själ, vårt syfte eller vad du vill kalla det där som är unikt för var och en av oss, och som får oss att känna att vi är på rätt plats.

Det är som att vi behöver göra vår grej för att må så där riktigt, riktigt bra, innerst inne.

Vi behöver båda vara och göra.

Vara älskade, och göra det vi älskar, vad det än är – bokföring eller gitarrspel, matematik eller hästavel, grafisk formgivning eller meckande med bilar, skrivande eller rörmokeri, kirurgi eller kundservice, skapa ordning & reda eller hjälpa folk trassla sig ur inre kaos eller något helt annat.

Alla gör det inte, men alla KAN göra det …

Jag vet att inte alla gör det de älskar och får energi av varje dag, men jag vet att alla KAN göra det.

Det enda som håller oss tillbaka är våra rädslor, ofta är förklädda till ”rationella argument” (vilket bara är ett annat uttryck för rädslor).

Rädslor är bara tankar, ändå låter vi dem så ofta styra våra liv.

Vi låter dem hållas när de säger saker som att:

Jag kan inte göra det jag älskar – andra kan, men inte jag 
Andra är bättre än jag 
Jag är inte tillräckligt speciell 
Jag kan inget särskilt 
Jag är inte värd att gör min grej 
Jag kan inte få betalt för att göra det jag älskar (andra kan, men inte jag)
Jag har inte det som krävs 
Jag vet inte hur man gör
Vad skulle de andra säga 
– och så vidare.

Hjärnan/egot/rädslorna har så många argument, och de låter så sanna och så riktiga i våra öron, som är vana att lyssna till dem.

Men det enda de spelar på är rädsla – rädslan för att inte vara tillräckligt bra, för att inte få vara med, för att inte klara sig, för att inte vara älskad …

Tänk om du skulle vända på de här tankarna och istället prova hur det känns att tänka: 

Jag KAN göra det jag älskar, precis som andra 
Jag är bra på det jag gör och kan bli ännu bättre på det jag älskar 
Det finns ingen annan som är som jag och ingen som gör det jag gör på samma sätt som jag 
Jag är speciell och unik i mitt uttryck, mitt sätt, min kombination av egenskaper och erfarenheter 
Jag har massor av erfarenheter och kompetens som jag kanske inte alltid tänker på 
Jag är värd att ha det bra 
Jag klarar mig alltid ekonomiskt, det har jag ju gjort hittills – varför inte även framöver? När jag gör min grej har jag ju bäst chanser att få bra betalt för det, för jag är passionerad och mer kunnig på mitt område för varje dag som går 
Jag har allt jag behöver just nu och det jag inte har kan jag skaffa, lära mig eller bli 
Jag är älskad oavsett vad jag gör 
Jag får hjälp när jag behöver 
– och så vidare.

Det är också “bara tankar”, precis som rädslorna. Men hur få de här tankarna dig att må? Och vad får de dig att vilja göra? Hur tror du den känslan och den aktiviteten påverkar dina chanser att också lyckas i det du vill göra?

Men hur blir jag av med rädslorna så att jag kan komma igång?

Du blir inte det! Tro inte att du måste bli av med alla rädslor innan du börjar göra din grej, för då kommer du aldrig igång. 

 Knepet är att GÖRA ÄNDÅ. Vi har alla rädslor inom oss, hur mycket vi än jobbar på att ändra våra tankar. Det är en del av att vara människa, och det är bra! Det håller oss här på jorden. :) Men det ska inte styra oss. Det är skillnaden.

 Skillnaden mellan en som gör sin grej och mår bra och en som (ännu) inte gör det är att den första GÖR ÄNDÅ, trots rädslorna. Då brukar de spricka som troll i solsken, det är i alla fall min erfarenhet!

Du. Världen väntar på dig.

För så är det: Om inte DU gör det som finns i ditt hjärta, så blir det helt enkelt inte gjort. Och då skulle solen och månen och alla stjärnorna gråta i en evighet … eller nåt! Det är i alla fall inte bra!

Önskar dig att få vakna upp varje morgon och göra det som just du älskar.

Med kärlek, 
Carolina

Carolina Gårdheim är grundare av Kreativ Insikt, författare & diplomerad coach för kreativa kvinnor med hjärta som vill leda sig själva & andra i Själens era. Anmäl dig gärna till hennes nyhetsbrev för att få inspiration att leva & leda från själen samt skapa ett liv att älska.

Fler relaterade

Dela gärna

Facebook

2 svar

  1. Tack för att du inspirerar så mycket ! Tack för att du skriver om det som jag just då behöver ! Tack för att du får mig att drömma !

    Kram
    Anci

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *