Att leva från kärlek – hippie-flum eller effektiv metod att uppnå dina drömmar?

Väljer du från rädsla, får du brist tillbaka. Väljer du från kärlek, får du överflöd. Foto: Anja Callius.

Hej fantastiska du!

En av de första produkter jag gjorde i mitt företag Kreativ Insikt var en magnet, ett kort, en tändsticksask och en tavla med orden Välj kärlek på ett fotografi som blivit bearbetat så att det såg ut som ett rött, levande hjärta mot svart bakgrund. Det var länge en av våra bäst säljande motiv.

När vi stod på mässa hade vi tröjor med Välj kärlek tryckt på bröstet. (Särskilt på Dag, min man, var det uppskattat och väckte viss uppståndelse – på den tiden var ordet ”kärlek” inte något som man vanligtvis pratade högt om, och särskilt inte män!)

För mig har det begreppet alltid varit helt grundläggande för hur jag vill leva mitt liv. Jag försöker verkligen att i allt välja från kärlek, och inte från rädsla.

Men det kan vara en riktig utmaning, för hela vårt samhälle bygger på rädslor och är utformat för att ta beslut utifrån rädsla. Och vi är själva så vana vid det att vi ofta inte ens märker att vi gör det! Tvärtom blir vi gärna bekräftade av vår omgivning i att vi gjort rätt, när vi valt från rädsla.

Att till exempel hela tiden ha ”många bollar i luften”, att alltid säga ”det är mycket nu” eller ”bizzi, bizzi som vanligt” eller att inte hinna träffa dem man älskar för att kalendern är fullbokad är inte för mig ett tecken på framgång eller ett lyckat liv. Det är ett tecken på stress, och stress handlar mycket lite om att ”ha mycket att göra” (för vem har lagt in allt det där i din kalender och varför?) och allt att göra med att leva från rädsla:

Rädslan att inte räcka till, att inte vara perfekt, att inte hinna med, att inte bli älskad, att inte få vara med, att inte överleva (vilket på grott-tiden var resultatet om vi blev uteslutna ur gruppen, därav vår starka drivkraft att bli älskade).

Men vi vill inte se oss själva som någon som väljer från rädsla. Hur sexigt är det liksom!?

Det tog många, många år för mig att inse att det var rädslor som var grunden för allt mitt hårda jobbande. Rädsla för att inte räcka till, inte vara tillräckligt bra, inte vara perfekt, inte bli älskad, inte överleva och så vidare. Klassiskt. Ändå såg jag det inte hos mig själv, för jag gjorde ju det jag älskade. Jag valde från kärlek.

För det är fullt möjligt att leva från kärlek på en nivå, men inte på en annan. Att göra det du älskar – men göra det för mycket, av rädsla för att inte räcka till. Att stå upp för något du tror på – men göra det på fel sätt, av rädsla för att inte få höra till gruppen. Att välja partner av kärlek – men inte vara öppen med det i alla delar av sitt liv, av rädsla för vad andra ska tycka.

Men för varje gång vi väljer från rädsla skadar vi oss själva. (Undantaget är naturligtvis när vi agerar på instinkt för att rädda vårt liv, till exempel genom att ta ett steg tillbaka upp på trottoaren om en bil kommer rusande.) Det kan vi klara av några gånger då och då.

Men om vi varje dag går till ett jobb som vi avskyr bara för att vi tror att vi inte kan få in pengar på något annat sätt … om vi varje dag låter andra människor styra vår kalender för att vi tror att vi inte annars skulle bli älskade … om vi varje dag slår dövörat till när vår inre vägledning ber oss att göra något vi älskar av rädsla för att någon annan ska tycka vi är konstiga – då skadar vi oss själva, bit för bit, dag för dag.

Vi karvar i vår själ, skapar ohälsa, missnöje och negativ energi.

Det leder inte till några uppfyllda drömmar. Det leder inte till ett bättre liv, vare sig för dig eller för någon annan. Tvärtom.

Du förstår att det finns mycket att vinna på att välja från kärlek!

Men de här rädslorna har väldigt stark makt över oss, så hur gör du?

Det allra viktigaste är att se till att först ge dig själv kärlek. Prio ett!

Gör allt du kan för att acceptera och älska dig själv som du är, för du är en hel och fantastisk människa som kommit till jorden av en anledning: att använda dina medfödda talanger och gåvor, drömmar och erfarenheter för att göra ditt och andras liv ännu bättre. Ta hand om ditt lilla barn inuti som har så svårt att tro på det! Ge henne det hon längtar efter och det hon behöver för att må bra – ge henne bekräftelse, kärlek, tid. Gör det du behöver för att få energi och känna dig levande. Gör det du älskar. Ta hand om dig och din kropp. Ät bra. Sov. Rör på dig. Skratta. Sätt gränser. Visa dig själv och andra respekt. Njut. Allt börjar med DIG.

Jag vet att många har svårt redan här, och det är en anledning till att rädslorna har så starkt fäste i oss. Men det här är grunden för allt annat.

För när du är påfylld, känner dig älskad och trygg, då har du inte längre någon anledning att agera från rädsla, och kan istället börja välja från kärlek.

Hur du sedan gör det kan se ut på många olika sätt. Du måste hitta ditt!

I mitt liv är det bästa sätt jag vet att hitta kärleken till mig själv att ta kontakt med min innersta kärna, min själ, min inre vägledning. Det är kärlek för mig. När jag har den kontakten känner jag mig alltid älskad och trygg.

Ibland hittar jag den genom att meditera, ibland genom att ta en promenad, gå ut i naturen, lyssna till eller läsa något av någon som inspirerar mig och känns sann, andas, yoga, gå på spa, besöka en helig plats eller göra något jag älskar.

Du kan ha andra sätt att hitta fram till ditt må-bra-känna-dig-sann-älskad-och-trygg-ställe. Se till att hitta ditt, så att du alltid kan ta dig dit, oavsett vad andra säger eller gör!

Allt du gör för dig själv fyller på din korg så att du får kraft och mod nog att välja från kärlek. För mig är det här det enda sätt jag vet att slippa ur den spiral av rädsla och negativa känslor som jag ibland kan känna det som att hela vårt samhälle bygger på och vi så lätt drar in oss själva och varandra i.

Så fort jag mår mindre än bäst vet jag att jag har ramlat ner i ”rädslo-gropen” och behöver en ”pick-me-up”, något som återför mig till kärleken och livet som jag vill leva.

För jag vet att det är bara från kärlek jag kan göra det jag är här för.

Endast från kärlek, från själen, kan jag nå mina drömmar för både mig själv och världen. De är så stora att jag inte har tid att välja från rädsla!

För enbart när jag väljer från kärlek kan jag uppleva kvant-språng av utveckling och framgång, och det är endast då jag kan uppnå drömmar jag inte ens vågade tro att jag hade.

Rädsla begränsar, stänger av och stänger in. Kärlek öppnar upp, bjuder in och tar emot.

Nej, det är inte alltid enkelt (och samtidigt är det egentligen  mycket enklare än att gå runt och vara rädd!). Men vem sa att “enkelt” var något att eftersträva? Inget som verkligen har betytt något för mig i mitt liv har någonsin varit enbart enkelt. Jag strävar hellre efter kvillrande glädje, lagom stora utmaningar, växande, lyckas-mot-alla-odds-stolthet, innerlig kärlek och njutningen att veta att jag kan vända rädsla till kärlek på ett ögonblicks ögonblick genom min egen inre kraft.

Hur känns det här för dig? Är det bara fluffiga ord från en flummig verklighetsfrånvänd wannabe-hippie? Eller talar det till dig på någon nivå, som något som kan ha verklig inverkan på ditt liv, ditt mående och de resultat du uppnår?

Det enda jag behöver som bevis och svar på den frågan är att varje gång jag väljer från kärlek mår jag bra på djupet, får massor av energi och får hundra gånger mer tillbaka på min insats i tid och energi än när jag kommer från rädsla.

Önskar dig allt gott och förmågan att välja från kärlek varje dag!

Med så mycket kärlek,
Carolina

Carolina Gårdheim är grundare av Kreativ Insikt, författare & diplomerad coach för kreativa kvinnor med hjärta som vill leda sig själva & andra i Själens era. Anmäl dig gärna till hennes nyhetsbrev för att få inspiration att leva & leda från själen samt skapa ett liv att älska.

Fler relaterade

Dela gärna

Facebook

4 svar

  1. Tack Carolina, så sant skrivet <3 Precis vad jag behöver höra (och agera efter:)) just nu. Kram på dig, Camilla

  2. Exakt där är jag just nu. Har styrt mig själv utifrån rädsla i hela mitt vuxna liv, och nu sa kropp och knopp ifrån å det grövsta. Nu ska jag först och främst acceptera att det är så, att jag är där jag är. Nästa steg är att hitta kärleken till mig själv. Sen kan jag nog börja se mig omkring, tror jag… Det gör ont att inse att jag inte gjort det bästa för mig hittills i mitt liv. Att jag måste förändra förhållningssätt och beteende. Men alldeles, alldeles nödvändigt.

    Tack för bra inlägg!

  3. Tack❤️ Så klokt, och kärleksfullt av dej att dela din visdom… älska sig själv är svårt när rädslan pockar och vill ta all plats,men jobbar hårt på att välja rätt varje dag i det lilla, för att ge mer å mer plats åt kärleken i mitt liv.
    Tack igen ❤️
    Varma kramar Rosmarie

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *