Blogg

Vad din inre röst egentligen säger

Först när vi medvetet väljer att drivas av tillit istället för rädsla kan vi skapa något bättreHej fantastiska du!

Och där hände det igen! Jag, som högtidligt har givit mig själv löftet att följa själen i allt jag gör, föll än en gång tillbaka i gamla fotspår och tappade kontakten med min inre vägledning.

Tack och lov upptäckte jag det ganska snabbt och kunde ta mig tillbaka igen, jag har ju trots allt tränat på att urskilja egots röst från själens ganska länge.

Ändå är jag fascinerad över hur lätt det är hänt … Men egentligen är det ju inte särskilt konstigt, eftersom vi både är uppfostrade till, vana vid och ofta dessutom uppmuntrade av vår omgivning att både lyssna till och lita på den där rösten, som alldeles för sällan ifrågasätts.

Så här kan det låta om vi lyssnar noga:

 • “Jobba på nu, lite till orkar du (annars kommer du inte få in tillräckligt med pengar)!”
 • “Kolla mejlen nu på en gång (annars kanske du missar något viktigt)!”
 • “Du har absolut inte råd att anmäla dig till den där kursen (för tänk om pengarna inte räcker)!”
 • “Lägg upp en plan B för säkerhets skull (för tänk om det du planerat redan inte fungerar)!”
 • “Köp den där toppen nu, även om den är utanför din budget (annars kanske din dejt inte tycker du är tillräckligt snygg på fredag)!”
 • “Nej, du kan inte söka det där jobbet (för tänk om du får ett nej)!”
 • “Gör de där Facebook-inläggen nu, trots att du är trött och egentligen vill gå och lägga dig (annars kanske folk glömmer bort dig/slutar tycka om dig/inte längre tycker du är cool och kul/…)!”
 • “Ring inte den där killen/tjejen du träffade häromdagen, även om hen verkar trevlig (för tänk om hen inte ens kommer ihåg dig)!”
 • “Svara på alla mejl på en gång (annars kanske någon blir sur på dig)!”
 • “Du hinner inte gå till gymmet idag, du har så mycket att göra (för vad skulle hända om du inte hinner allt på att göra-listan?)!” ELLER “Gå till gymmet nu, även om du egentligen skulle behöva vila (för ingen kommer vilja ha dig med den där plufsmagen)!”
 • “Håll nu tyst på mötet (för annars kanske de tycker du ställer en dum fråga)!”
 • “Ställ klockan ännu tidigare på morgonen, du har så mycket att göra (för tänk om du inte hinner klart)!”

Är det något du känner igen?

De flesta av oss har någon form av sådan här dialog inom oss. Ibland kan den till och med vara så internaliserad att vi inte ens hör den, utan bara utgår från att det är så här, att det är Sanningen (Jag måste jobba hårt och mycket, Jag har inte råd med något roligt, Jag är för tjock för att någon ska gilla mig, Jag har inte tid att träna, Jag har inget att bidra med osv).

Men många av oss “hör” bara den första delen av meningarna. Det är inte alltid vi är medvetna om anledningen till varför vi “måste” eller “inte får” göra det eller det, alltså det som står inom parenteserna.

Och det är ju parenteserna som är det intressanta …

För kan du se vad som är gemensamt för parenteserna? Vad som är den bakomliggande anledningen till allt den här rösten manar oss att göra eller inte göra?

Just det, det handlar om rädslor. Det handlar om bristande tillit.

Rädsla för att inte räcka till, rädsla för att inte vara älskad, rädsla för att inte få höra till gruppen, inte tjäna tillräckligt med pengar, inte uppskattas eller beundras, rädsla för att misslyckas eller för att lyckas. Bristande tillit, till både oss själva, till vår omgivning och till livet.

Först när vi får syn på hur ofta vi faktiskt är drivna av rädsla istället för av tillit och kärlek kan vi börja skapa något bättre för oss själva och världen.

För hur skulle ditt liv se ut om din inre dialog istället lät så här:

 • “Sluta jobba nu och gör något kul istället (för du behöver lek och återhämtning för att må bra, hålla dig frisk och vara kreativ)!”
 • “Stäng ner mejlen nu så att du kan ägna dig åt att skapa det du är här för att göra (om det är något viktigt kommer de höra av sig igen, och du är inte här för att göra andra nöjda, du är här för att göra din grej)!”
 • “Blir du lycklig av den där kursen? Följ ditt hjärta och anmäl dig på en gång (för när du följer din inre vägledning finns det en plan för att allt ska gå bra – för du är alltid trygg och omhändertagen, och din viktigaste uppgift är att utvecklas och må bra)!”
 • “Lägg inte för mycket tid på att planera, då får du ingen tid över till att ha roligt och göra din grej (du är ändå alltid vägledd och får hjälp längs med vägen, och allt är redan bra som det är)!”
 • “Gör toppen dig glad och ligger inom din budget? Köp den! Om inte, låt bli (för du är redan trygg, älskad och bra precis som du är och behöver vare sig kläder eller smink för att någon annan ska kunna uppskatta dig)!”
 • “Blir du lycklig när du läser arbetsbeskrivningen för det där jobbet? Sök det (för genom att söka det kommer du att växa och lära dig något, oavsett om du får jobbet eller inte, och genom att respektera din magkänsla stärker du kontakten med din inre vägledning så att du får ännu mer hjälp nästa gång)!”
 • “Gå och lägg dig – Facebook-inlägg ska du göra när du är inspirerad och så full av glädje och kärlek att du bara måste få dela med dig (för du är alltid älskad och trygg och inget du gör eller säger kan ändra på det)!”
 • “Blev du glad av att träffa den där killen/tjejen häromdagen? Ring honom/henne (för det är inte viktigt om hen inte skulle komma ihåg dig, du ska ringa om det gör dig glad)!”
 • “Svara med kärlek på de mejl som är viktiga när du har planerat in tid för det, eller när du känner att du vill (för du styr din tid och ingen annan, och ditt värde är inte beroende av hur andra reagerar på din gränssättning, det säger mer om dem själva än om dig)!”
 • “Gå iväg till gymmet om det känns bra, ta en löptur eller promenad eller dansa loss i vardagsrummet en stund (för att du tycker det är roligt och mår bra av det – efteråt har du tid att göra det som är viktigt för dig – det viktigaste är att du mår bra)!”
 • “Säg din åsikt och ställ dina frågor på mötet (för du och din åsikt är viktiga och när du uttalar din sanning växer du som människa, en anledning till att du är här)!”
 • “Låt din kropp bestämma hur länge och när du ska sova, så att du mår så bra som möjligt (då kommer du alltid att hinna allt som du älskar och som är viktigt för dig, något annat måste du inte göra)!”

Skulle den rösten kännas bättre att lyssna till?

Det bästa är att du redan har en sådan röst inom dig, din inre vägledning! Tyvärr kan den vara begravd under år av förnekande och förträngning, eftersom vi sällan får lära oss att lyssna till och lita på den, så vi behöver träna på att höra den och våga börja lyssna till den.

Eftersom jag insett hur otroligt viktig den här inre intelligensen är, inte bara för oss själva, utan för hela världen, är det något jag fokuserar på för att hjälpa dig, mina kursdeltagare och klienter att bygga upp relationen med den inre vägledningen för att slippa den där stressande, rädslo-rösten inombords (även kallad egot).

Själv har jag följt min inre vägledning i över tjugo år. Men den största skillnaden kom för ett par år sedan när jag bestämde mig för att inte bara följa den i stort, utan i allt. Läs gärna om vad som hände då här:

9 insikter från ett år i harmoni med själen >

Med mycket kärlek,
Carolina

Carolina Gårdheim är grundare av Kreativ Insikt, författare & diplomerad coach för kreativa kvinnor med hjärta som vill leda sig själva & andra i Själens era. Anmäl dig gärna till hennes nyhetsbrev för att få inspiration att leva & leda från själen samt skapa ett liv att älska.

Fler relaterade

Dela gärna

Facebook

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *