Blogg

Nervös inför dejten, anställningsintervjun, pitchen/ säljsamtalet eller någon annan av livets alla ”auditions”? Då måste du läsa det här!

Låt ingen annan bestämma ditt värde Din blotta existens gör ditt värde oändligt & oförstörbartHej fantastiska du!

Innan jag knackar på dörren förbereder jag mig på att säga några tröstande ord till min väninna, om hon skulle öppna med en deppig min. Risken finns, för hon hade varit på audition tidigare på dan och det är, milt sagt, inte hennes favoritsysselsättning. Till och från har hon till och med gjort allt för att slippa göra dem, vilket inte varit helt enkelt, eftersom hon är artist och auditions hör till jobbet.

Men jag hade inte behövt oroa mig. Jag har knappt kommit innanför dörren innan hon kastar sig skrattande om halsen på mig och säger ”Det gick jättebra!”. Jag ser kanske lite förvånad ut, så hon fortsätter ”Ja, jag vet ju inte om jag har fått rollen eller inte än, men jag gjorde mitt allra bästa och jag såg att jag fullständigt golvade dem, så jag kunde inte vara mer nöjd!”

Så här glad hade jag aldrig tidigare sett henne efter en audition – vanligare har varit ruelse, självkritik och ångest – så jag är tvungen att fråga vad som hänt?

Jo, berättar hon, det som hänt var att hon under det senaste året själv hade hållit auditions för att hitta artister till den föreställning hon producerat på egen hand. Hon hade alltså suttit ”på andra sidan”.

Det som hade gjort all skillnad för henne var det här:

Hon hade insett att när hon tittade på dem som sökte rollerna hon erbjöd letade hon inte i första hand efter den allra bästa sångerskan eller den allra bästa artisten. Hon letade efter den som skulle passa bäst i just den här rollen.

Det handlade alltså inte om att vara bäst, utan att passa bäst in i just det här sammanhanget.

Den insikten hade hon nu kunnat ta med sig in i den audition hon själv varit på den här dagen. Tidigare hade det alltid funnits ett element av att bli bedömd utifrån skalan ”bra – inte bra”. Det betydde att ett ”nej tack” kunde tolkas ”du är inte tillräckligt bra” och det känns ju inte känns särskilt roligt.

Nu hade hon gått in på scenen med en helt annan inställning: För att visa upp precis vem hon var, så att de skulle kunna göra en så bra bedömning som möjligt av om hon stämde med vad de sökte efter för just den här rollen. Hade hon den energi, det uttryck, den känsla de ville ha, eller inte?

Hon visste att hon skulle kunna sjunga bäst av alla i hela startfältet, hon skulle kunna golva juryn med sin sång och sitt artisteri, och ändå inte få rollen – för att de sökte något annat än det som är just hennes unika uttryck. Hon förstod att den bedömning de gjorde inte hade något som helst med hennes värde att göra, eller hennes talang som artist.

Det var den insikten som gjorde all skillnad: Det handlade inte om prestation. Det handlade om passform!

Det här handlar om livets alla ”auditions”!

Jag tycker den här historien illustrerar så bra hur vi i många situationer går runt och tror att det handlar om vårt värde, när det egentligen bara handlar om passform. Om vi kunde se det, som min väninna gjorde, skulle vi slippa så otroligt mycket vånda:

När en kund tackar nej till dina tjänster behöver det inte betyda att du är dålig eller har ett dåligt erbjudande. Det betyder inte att du måste ändra på något för att få henne att vilja köpa av dig. Mer troligt är att den här kunden helt enkelt inte är rätt kund för dig – hon tillhör inte din tribe, hon är inte din drömkund. Så ta det inte personligt, släpp henne med tacksamhet till någon annan och fortsätt vara du och erbjuda det som kommer från ditt hjärta på ditt sätt, så att dina drömkunder, de som har en perfekt ”passform” för dig, får möjlighet att hitta dig och tacka ja.

När en dejt inte vill träffa dig igen betyder inte det att det är något fel på dig, att du inte är tillräckligt snygg/smart/rolig/… Det betyder bara att du inte hade rätt passform. Hon eller han sökte något annat. Och kanske du också? Om du är fullt upptagen med att försöka vara ”den perfekta dejten” istället för dig själv är det lätt att glömma att det är lika viktigt att ta reda på om din dejt passar dig, dina värderingar och dina drömmar …

När en tilltänkt arbetsgivare inte ber dig komma tillbaka på en andra intervju behöver inte det betyda att du inte skulle vara tillräckligt kompetent eller att du skulle ha gjort bort dig på intervjun. Det var förmodligen bara så att de sökte en annan typ av person att komplettera gruppen med. Igen: Det säger inget om ditt värde, bara om hur väl du passade arbetsgivarens bild av den roll som hon eller han ville fylla.

Känner du igen dig i någon av situationerna?

Jag tror vi alla har varit där någon gång, eller flera. Men sanningen är att ingen annan kan bestämma ditt värde, för det är redan oändligt och oförstörbart. Du har det enbart genom att finnas till. Det vet du redan i ditt hjärta, men det kan vara lätt att glömma bort.

Därför påminner jag dig nu! Så att din nästa ”audition” i livet kan bli lika energifylld, lättsam och rolig som min väninnas.

Ditt nästa säljsamtal kan bli enkelt, roligt och trevligt, med enda syfte att skapa kontakt så att ni båda kan utröna om ni passar varandra eller inte, helt utan pressen att känna att du måste få den potentiella kunden att välja dig och köpa dina tjänster.

På din nästa dejt kan du göra en grej av att ”komma som du är” – du behöver inte göra om dig eller enbart visa upp dina bästa sidor. Ganska skönt, eller hur? Och istället för att efteråt oroa dig för vad din dejt tyckte om dig, känner du efter om du vill träffas igen. Vill din dejt inte träffas igen, så tar du det inte personligt – du vet ditt värde, och om passformen inte var bra för båda så hade det ju ändå inte blivit bra. Du fortsätter njuta av ditt liv!

När du går till nästa anställningsintervju vet du att du kan ”golva” den tilltänkta arbetsgivaren med din enorma kompetens och fantastiska personlighet, och ändå kanske du inte får jobbet, och det är helt okej. Eftersom du vet att det inte handlar om ditt värde tar du det inte som ett nederlag, utan bara som ett steg till på vägen mot ditt drömjobb, det som både passar dig och där du har rätt ”passform” för ”rollen” du sökt. En dag ramlar du på det!

Att ständigt hänga upp sitt värde på vad andra tycker och tänker om oss tar massor av energi. Det hindrar oss från att ägna oss åt det vi älskar, bidra med våra gåvor i världen och njuta av livet.

Vad säger du? Ska vi skippa det där ständiga värderandet av oss själva, och sluta ta det så personligt när vi inte blir ”valda”? Inse att det inte handlar om att vi inte skulle vara tillräckligt bra, utan om att det just den här gången helt enkelt inte passade, och att det inte har något som helst med vårt värde att göra?

Jag tror vi blir både bättre entreprenörer, ledare, medarbetare, partners, dejter, vänner och människor om vi gör det. Och jag vet att vi mår bättre själva när vi gör det!

Vad tänker du om det här? Känner du igen dig? Kommentera gärna!

Med kärlek,
Carolina

Carolina Gårdheim är grundare av Kreativ Insikt, författare & diplomerad coach för kreativa kvinnor med hjärta som vill leda sig själva & andra i Själens era. Anmäl dig gärna till hennes nyhetsbrev för att få inspiration att leva & leda från själen samt skapa ett liv att älska.

Fler relaterade

Dela gärna

Facebook

13 svar

  1. Tack!! Det här hjälpte mig enormt mycket att läsa då jag står i begrepp att forma mitt liv inifrån mig själv, min själ och mitt hjärta.

  2. Jag slutar aldrig fascineras över synkroniciteten i livet. Fick för en stund sedan besked om att jag var kallad på videointervju. Aldrig varit på en bideointervju och blir lite osäker. Så faller blicken på innehållet i ditt nyhetsbrev och bloggen. Precis vad jag behövde hjälp med nu.

  3. Fattar helt, jag går ju också på auditions. Minns väl inte att jag har blivit nedslagen utan i så fall av roller jag verkligen velat ha men inte av att jag har varit dålig. Men nu när jag är 28 så märker jag veeeerkligen skillnad på mig själv för jag har flyttat fokuset till “Vill JAG ha det här?”. För jag vet att jag är bra, jag vet att jag levererar, och om vi ska samarbeta så är det på bådas villkor. Håller också helt med om det där med att hitta sin tribe, istället för att jag ska försöka forma mig efter nån som passar så utgår jag från vad som passar mig. Det är ett ständigt arbete att tänka så och har krävts mycket personlig utveckling, och det är SÅ skönt att känna att JAG har makten och inte låta mina känslor bero på omständigheter.

  4. Tack, väldigt fint skrivet. Jag var på en intervju en gång på ett jobb jag egentligen inte trodde att jag ville ha och var då väldigt mycket mig själv. Och det blev en sån bra dialog att de erbjöd mig jobbet vid sittande bord och då bad jag om jättemycket i lön. Och fick jobbet Och lönen…
    Jag tog jobbet och blev kvar under fyra roliga år. Kram Monica Levin

    1. Härlig historia, Monica, tack! Visar verkligen på skillnaden i avslappning när vi inte försöker “imponera”, och resultatet det kan leda till. ♥ Carolina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *