Blogg

Hur viktigt är det att de gillar det du gör?

Hej fantastiska du!

I somras, när jag berättade för dem som prenumererade på mitt nyhetsbrev att jag börjat kanalisera, fick jag en hel del som kommenterade det med ”modigt gjort!”. Likadant kommer jag ihåg att det var när jag startade Kreativ Insikt. Folk tyckte jag var modig som vågade hoppa av en fast tjänst, följa mitt hjärta och göra något som jag aldrig gjort förut.

Men jag har inte känt mig modig. Varken då eller nu. Lite pirrig, absolut, det erkänner jag villigt! Konstigt vore annars. Men modig? För att vara modig måste man ju vara rädd. Och jag har inte varit rädd, vare sig när jag startade mitt företag eller när jag skickade ut de här mejlen.

Jag förstår förstås reaktionen. Det verkar modigt att berätta om något som inte alla tycker är självklart att prata om, som inte alla ens tror på. Särskilt när man är entreprenör och beroende av att människor köper det man gör! Då gäller det ju att göra något som man vet att följarna kommer gilla, eller hur? Egot säger: ”Du vet vad du har, men inte vad du får. Du vet att de gillar dig nu, men tänk om de inte gillar dig när du berättar det här …?”

Jag kommer ihåg att jag redan när jag startade Kreativ Insikt sa: ”Det spelar ingen roll om inte en enda person gillar det jag gör, för jag gör det här för min egen skull. Jag gör det här för att jag känner mig kallad att göra det, för att jag älskar det jag gör. Om någon sedan gillar det är det bara grädden på moset.”

(Och visst, det går självklart inte att driva ett företag om ingen gillar det man gör, för då får man inga intäkter och kan inte försörja sig. Men det är min poäng – poängen är att om en person gör det hon gör för att hon älskar det, oavsett vad andra säger, och en annan person gör det hon gör för att andra ska gilla det och köpa hennes grejer, så är jag övertygad om att det är den första personen som det kommer gå bäst för, för passion är en energi som är attraktiv och som andra människor vill vara en del av.)

Jag känner fortfarande idag likadant. Det säger mig att jag gör rätt saker, att jag kommer från själen. För om jag kom från egot skulle jag bry mig mycket mer om vad andra tyckte och om de gillade mig eller inte. Då skulle jag aldrig våga göra en sådan här förändring som jag påbörjade i somras. Då skulle jag verkligen agera från rädsla!

Mitt tips den här veckan till dig som ledare eller entreprenör!

Se på dig själv och din verksamhet eller ditt arbete och ställ dig själv frågorna:

  • Vad, av allt du gör, gör du enbart av kärlek och skulle fortsätta göra även om ingen annan uppskattade det?
  • Vad, av allt du gör, skulle du inte kunna leva utan att göra?
  • Och vad, av allt du gör, gör du – egentligen, innerst inne – framför allt för att andra ska tycka om dig, tycka att du är duktig/smart/klok/rolig/kompetent/…, ge dig förmåner, marknadsföra dig, köpa av dig, befordra dig, …?

Ingen blir en autentisk och karismatisk ledare som människor vill följa om hon inte vet varför hon gör det hon gör, och om det hon gör inte kommer från själen. För människor känner när du bara vill dela din gåva med världen, och egentligen inte bryr dig om någon annan gillar det eller inte/köper det eller inte/befordrar dig eller inte/…

Det är det mest attraktiva som finns: En person som tror på det hon gör hela vägen inifrån och ut. En person med passion. En ledare med själ.

Det är precis samma sak som att dejta någon som är så trygg i sig själv att hen vet att hen kommer överleva utan dig, även om hen gärna skulle vilja ha en relation med dig. Mycket mer attraktivt än den desperata dejten som gör allt för att imponera på dig så att du ska gilla dem. Eller hur?

Så fram med anteckningsblocket eller datorn och börja svara på frågorna ovan! Kommentera gärna och berätta om du fick några insikter. Ha det så roligt!

Med kärlek,
Carolina

Carolina Gårdheim är grundare av Kreativ Insikt, författare & diplomerad coach för kreativa kvinnor med hjärta som vill leda sig själva & andra i Själens era. Anmäl dig gärna till hennes nyhetsbrev här nedan för att få inspiration att leva & leda från själen samt skapa ett liv att älska.

Fler relaterade

Dela gärna

Facebook

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *