Blogg

Trött? Energilös? Förvirrad? Det kan bero på det här …

Hej fantastiska du!

Egot håller dig trygg, men tar din energi Själen utmanar dig, men överöser dig med gnistrande livskraft

-Åh, jag är så himla glad, det känns som om jag svävar på moln! Varför har jag inte gjort det här tidigare?! Jag är full av energi, får nya idéer hela tiden och går bara runt och ler. Och jag har aldrig tidigare fått så många fina hejarop och positiva kommentarer! Det känns helt otroligt!

Rösten i andra änden av luren kommer från en av deltagarna på min retreat för några veckor sedan, Shine Your Light. Hon hade antagit utmaningen jag gav dem (som jag berättade om förra veckan), att våga dela något med världen som de inte tidigare vågat, av rädsla för vad andra skulle tycka.

Så nu hade hon lagt upp en ny hemsida för sitt företag, där hon berättade om och erbjöd tjänster inom ett område hon länge drömt om att få jobba med, men inte tidigare vågat prata öppet om. Det här var något som hon för bara några månader sen knappt ens vågade prata med sina närmsta vänner om – och nu hade hon lagt upp det för alla att se. Ett enormt steg!

Och tänk att hon hållit sig tillbaka så länge av rädsla, när det nu visade sig att det inte funnits något att vara rädd för alls! Tvärtom.

Precis det här är anledningen till att jag så ofta pratar om hur viktigt det är att följa sina drömmar, följa själen och den inre vägledningen, vara sann mot sig själv, vara sig själv och stå upp för sig själv.

Vi tror att det är farligt, men det är bara hjärnspöken. När vi väl gör det får vi massor av energi och växer som människor.

Men varför är det ändå så svårt att faktiskt göra det?

Ja, dels vet vi inte alltid vad som är sant för oss.

Och dels har vi ofta tidigt fått lära oss att det inte är något som omvärlden tycker är viktigt – vilket samtidigt är anledningen till att vi idag inte vet vad vi vill och tycker!

Fundera en stund på hur det var när du var liten!

Hände det att du fick höra att du skulle vara tyst när de vuxna pratade? Eller var det kanske något du bara kände och anpassade dig till, ingen behövde säga något? ”Barn ska ses men inte höras.”

Eller var det kanske inte någon som tog vad du sa på allvar, så att du inte upplevde att dina tankar och dina känslor var värda att lyssnas till? Du kanske till och med blev straffad för att du sa något som faktiskt var sant, men som de vuxna inte ville höra? Eller var det så mycket konflikter i familjen att du inte kände att det finns utrymme för dig att uttala dig, så att du istället tystnade och slutade säga din mening?

Kanske fick du höra någon av de här fraserna:

”Krama moster Anna nu!” (Även om du inte gillar moster Anna.)

”Sluta gråta – kom så gör vi något roligt istället!” (Även om du är ledsen och behöver gråta.)

”Ät upp maten nu!” (Trots att du är mätt och/eller inte gillar maten.)

”Nu är det dags att sova!” (Trots att du inte är trött.)

Du lär dig att förtrycka eller åtminstone inte lägga stor vikt vid dina känslor och vad som är sant för dig. Ja, du lär dig till och med att ljuga om det!

”Säg förlåt till Anders nu!” (Trots att du inte ännu kommit till att kunna förlåta i din inre process, du har kanske inte ens fått berätta hur det känns och säga din mening om vad som egentligen hände.)

”Tack kusin Vera, för den fina presenten!” (Trots att du inte alls tyckte om den.)

”Allt är bra nu, mamma!” (För annars blir mamma arg och besviken, du förstår instinktivt att dina känslor inte är lika viktiga, så du gömmer dem istället.)

Det kan också finnas uttalade eller outtalade ”regler” som säger att du inte får vara glad om någon annan är ledsen, eller stolt över en framgång, för att det kan sticka andra i ögonen.

Du kanske tycker att det här är småsaker. ”Men vi måste ju vara sociala med varandra, och man måste faktiskt äta och sova …”

Men för det lilla barnet är varje tillfälle när den vuxne kör över barnets känslor, det som barnet känner är sant för henne, en sten på högen som steg för steg stänger ner kontakten inåt, kontakten med vår inre vägledning, kontakten med vår själ, kontakten med vår egen sanning, vår egen styrka, vår egen kärna.

(OBS! Jag menar inte att vi ska låta barnet bestämma när det ska äta och sova. Det enda som behövs är ett erkännande, en respekt, inför att barnet har egna känslor och egna åsikter, som det har rätt att uttrycka och få bemötta: ”Jag förstår att du inte är jättetrött just nu, du kan väl läsa en stund innan du somnar? Så ser vi till att gå upp lite tidigare i morgon. Då kommer du vara tröttare när det är läggdags i morgon. Eller har du någon annan idé för hur vi kan göra för att det ska bli bättre för dig och lättare att somna?”.)

När barnet inte får lära sig att hennes känslor räknas är det inte så konstigt om hon växer upp och har inte tillit till sin egen röst, sina egna åsikter, sig själv. Att hon inte tror att hennes tankar, känslor och åsikter är något att lyssna på, något som andra människor faktiskt tycker är intressant och viktigt. Och hon tystnar, undviker att säga det hon tänker och står inte upp för sig själv och det som är viktigt för henne.

Alternativt kanske hon istället blir högljudd och skriker ut sina åsikter till höger och vänster utan utskiljning, för hon har lärt sig att det är enda sättet att bli lyssnad till. Men inte heller här är hon sann mot sig själv, för hon lyssnar inte inåt, utan vänder sig bara utåt, för att få bekräftelse.

Resultatet kan till och med bli att vi inte längre vet vad som är sant för oss. Och hur lätt är det då att tala sin sanning?

Varför är våra känslor så viktiga för att kunna veta vad som är sant för oss? Kan vi inte tänka oss fram till det?

Våra känslor är direktkanalen till vår inre vägledning.

De talar till oss hela tiden och säger JA eller NEJ till allt vi upplever:

JA, det här är sant för dig.
NEJ, det här är inte sant för dig.
JA, det här är bra för dig.
NEJ, det här är inte bra för dig.
JA, det är det här du är här för att göra.
NEJ, det är inte det här du är här för att göra.

JA, det är här du.
NEJ, det här är inte du.

Den här informationen får vi konstant via våra känslor, men om vi inte lyssnar till våra känslor så ”hör” vi det inte.

Vi har oftast fått lära oss att det är vad hjärnan ”säger” som är det viktiga. Men hjärnan har ingen aning om vad som är sant för oss! Hjärnan är bara ett verktyg. Hjärnan kan tänka ut vad den tror vore bra att säga för att andra ska tycka att vi är bra, eller för att vi ska få en fördel eller bli populära, så att vi får vara med i gänget. Men den kan inte tänka ut vad som är sant för oss.

Det som är sant för oss – vem vi är, vad vi är här för att göra, vad som är viktigt för oss – det vet vi bara. Vi känner det. Det sitter i magen, i våra känslor. Det kan vi inte att tänka oss fram till.

Så om du ska kunna …

  1. Veta vad du vill, och
  2. Börja leva efter det (= vara sann), så måste du börja lyssna på dina känslor, din inre vägledning, din själ om du vill.

Du behöver förflytta ditt fokus medvetet från huvudet och ner i kroppen, ner i magen. Det är där du hittar din sanning, och styrkan att våga stå för den.

Det här är egentligen grunden till ALLT för dig som vill leva medvetet

Ja, visst, det finns en risk i att börja tala om det som är viktigt och sant för dig. Det kan finnas någon som triggas av det (oftast för att de själva inte vågar tala sin sanning, och projicerar ut det på dig). Det kan till och med vara någon som tar avstånd från dig på grund av det. (Är någon som inte vill vara med dig när du är dig själv verkligen någon som du vill vara med?)

Men är inte risken ännu större att inte tala din sanning och istället manifestera problem, dissonans, trötthet och förvirring? Och dessutom stänga ner kanalen till det som kan hjälpa dig att nå dina drömmar?

Så: Vad kan du göra den här veckan för att börja tala mer av din sanning? Har du en dröm du inte berättat om för någon? Är det något du velat säga länge, men inte vågat uttala? Är det någon del av dig som du inte har vågat visa för världen? Är det något som du tycker är viktigt, som du inte har berättat om?

Gör det nu! Det jobbigaste är alltid precis innan du tar steget – när du väl gjort det brukar energin rinna till och du känner att du, äntligen, lever! Våga ta steget. Världen behöver dig och din sanning. Det är den du är här för att berätta!

Tack för att du och din sanning finns och bidrar till skönheten i världen!

Och kommentera gärna – vad tar du med dig av det här? Är det något som berör? Vad skulle du vilja berätta?

Med kärlek,
Carolina

 Carolina Gårdheim är grundare av Kreativ Insikt, författare & diplomerad coach för kreativa kvinnor med hjärta som vill leda sig själva & andra i Själens era. Anmäl dig gärna till hennes nyhetsbrev för att få inspiration att leva & leda från själen samt skapa ett liv att älska.

Fler relaterade

Dela gärna

Facebook

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *