Blogg

6 insikter som hjälper dig att följa själen

Med själen vid ratten kan du slappna av och börja njuta av livetHej fantastiska du!

– Ånej. Inte igen!

Men visst, nu hamnade jag där igen. Missade själens signaler än en gång. Kanske upptäckte jag dem lite tidigare än förut. Men ändå för sent.

Det är en ständig lär-resa, det här med att följa själen, eller hur? Eftersom det inte är något de allra flesta av oss får lära oss från början kräver det att vi övar. Att vi gör fel och rättar till, provar oss fram och justerar allt eftersom. Ibland fungerar det ganska bra och går inte ut över någon annan än oss själva (vilket på intet sätt är “bra”, förstås). Men ibland hinner vi involvera andra människor och då känns det mindre bra.

Som för mig nu.

Jag kände att jag ville beskriva vad som hände steg för steg för att hjälpa dig att kanske tidigare upptäcka i tid när du själv är på väg åt fel håll.

För det finns alltid varningssignaler utmed vägen – men de är lätta att missa om du inte är uppmärksam!

Så här var det …

I höstas fick jag en supertydlig signal från min inre vägledning om att göra en workshop-turné över landet till våren. Mina guider gav mig till och med namnet på en handfull städer jag skulle åka till, och ett utkast till program. Jag pratade med mitt team och alla var eld och lågor – vad roligt det ska bli! Det ska vi absolut göra!

Sen hände livet, som det gör ibland. Min projektledare slutade och innan jag hann ens söka någon ny kollapsade hela min framförhållning. Projekt som redan sjösatts tog längre tid än planerat. Och så var det vinter, då allt bara tycks gå långsammare än annars …

Resultat: Workshop-turnén sköts framåt i tiden, planeringen hanns inte riktigt med.

Varningssignal 1: Saker händer som gör att vi får rucka på den ursprungliga planen.

Här är läge att sätta sig ner och känna in: Vilken skillnad gör de här ändringarna för känslan inför projektet? Ibland är det fortfarande full energi i det, vi bara gör lite förändringar och fortsätter på spåret. Men ibland gör de ändrade förutsättningarna att det inte längre är lika mycket i harmoni med själen och vi får ändra oss, ställa in, göra något annat som känns mer rätt just nu.  

Men vägledningen hade ju varit så stark! Och jag hade varit så peppad att göra den, längtade efter att få komma ut och möta människor runt om i landet. Vi fortsatte utan att ifrågasätta något att planera för turnén. Men eftersom den skjutits framåt i tiden hann vi nu bara med tre ställen i slutet av våren.

När vi bestämt oss för datum, de tre orterna och bokat lokaler känner jag plötsligt en tveksamhet. Jag känner mig inte lika säker på det här som förut. Jag frågar min man: Vad känner du, ska vi kanske satsa på en större turné nästa vår istället?

Men han litade så fullt ut på min vägledning från i höstas att han tyckte att vi skulle köra ändå. Och jag var inte svårövertalad. Jag stod inte på mig. Det hade ju ändå varit en så stark vägledning, det måste väl fortfarande vara rätt? Även om jag kände mig tveksam så övertalade jag mig själv att ändå fortsätta.

Känner du igen dig?

Observera att när jag säger “övertalade mig själv” handlar det inte om någon lång förhandling med argument hit och dit. Eftersom vi är så vana vid att låta egot styra går det på några sekunder att köra över själen! Vi märker det ofta inte ens. Inte ens jag, som arbetat medvetet med det här i flera år, lägger alltid märke till när det sker!

Varningssignal 2: Halvvägs in i något känns det inte lika roligt längre.

Kanske lite pressat. Kanske formen inte är som du hade tänkt dig. Kanske någon parameter har ändrats som tar bort lite av glädjen i projektet. Här har vi en gyllene möjlighet att ifrågasätta projektet: Antingen hela existensen, formatet eller tidsplanen. Vad skulle kännas mer i harmoni, ha mer energi?

Sagt och gjort, vi lanserar mini-turnén – sent, men dock. Vi får en handfull anmälningar direkt, men ingen anstormning, som vi haft vid tidigare liknande tillfällen.

Men det hade vi ju bara gått några dagar! Vi måste ge det en chans, det kanske kommer igång?

Hör egots röst: “Vi måste hålla oss till planen. Vi kan inte backa när vi väl har startat. Vi måste slutföra det vi har påbörjat. Vad skulle det annars ge för intryck?”

Varningssignal 3: När ett projekt inte är i harmoni med själen brukar det kännas!

Det har ingen energi, inget flow, det händer inte så mycket. När den känslan kommer är det ytterligare en signal att checka in igen och fråga sig varför händer inget? Var är energin, flowet? Kanske känner du större energi åt något annat håll? Dags att omgruppera?  

Efter 10 dagar känner vi fortfarande inte det där flödet som kommer när det är rätt. Dessutom känner vi istället ett starkt flow i en annan riktning där inspiration och idéer flödar, och plötsligt inser vi att vi bara måste ta beslutet: Vi ställer in turnén.

Ja, det var personer som redan hade anmält sig. Det smärtar mig alltid att göra människor besvikna, människor som kanske hade längtat länge efter en sådan här möjlighet på hemmaplan. Som ett litet plåster på såren får de gå gratis nästa gång, men det känns ändå inte roligt.

Samtidigt vet jag, innerst inne, att det här bättre också för dem. För när det inte är i harmoni med det högsta bästa så blir det aldrig riktigt bra. Inte så där bra som det blir när vi har hela universum bakom oss.

Så bra som jag har börjat vänja mig vid att det kan bli och ska vara.

För mig blev det här ännu en läxa i hur klurigt det kan vara att navigera i den här nya tiden, Själens era, när vi ska följa energin istället för vår planering:

För även om turnén var helt rätt i höstas (som allt såg ut då), så var den inte det när vi väl kom till skott.

Det betyder dock inte att den aldrig mer skulle vara rätt! Jag känner ett starkt flow i att göra det nästa vår istället, på det sätt jag såg det i höstas. Men då kommer jag inte att glömma att checka in längs med vägen: Är det fortfarande aktuellt? Känns energin? Har vi flödet? Är det kul? Finns inspirationen där?

Det här fick mig i alla fall att för mig själv sammanfatta …

6 saker du som vill leva från själen behöver vara medveten om:

 1. Vårt eget motstånd mot att ändra en plan som vi har satt. Det kan vara svårt att vända en oceanångare … Men det behöver det inte vara! Vi kan träna upp vår flexibilitet och hjälpas åt att bekräfta för varandra att det är okej att ändra planer, att sätta känslan först, eftersom det blir bäst i slutänden. 
 2. Att det som är ett ja från själen vid en tidpunkt inte behöver vara det vid en annan. Checka alltid in! Gärna ofta. Saker och ting i omvärlden, och i dig, kan ha ändrats sedan du kollade sist och gjort att förutsättningarna förändrats, så att du behöver förändra dina planer. 
 3. Vår enorma förmåga att rationalisera bort den inre vägledningen till förmån för egots invändningar/rädslor. Sedan barnsben har vi itutats saker som att känslor inte är något att bry sig om, åtminstone inte som beslutsunderlag, och att ju mer “rationellt” vi tar beslut desto bättre går det för oss. Det här gör att vi är så snabba att köra över vår inre vägledning att vi inte ens märker när vi gör det! 
 4. Våra rädslor för att själva hamna utanför & för att såra andra. Vi har ofta lätt för att köra över vår inre vägledning om någon annan tycker tvärtom. Vi ger oss, står inte på oss, av rädsla för att uppfattas som krångliga, inte bli omtyckta, inte få vara med. Eller helt enkelt för att vi inte litar på oss själva. Det är också ett enkelt sätt att slippa ta ansvar – funkar det inte är det ju den andras fel kan vi intala oss! (Vilket förstås inte stämmer, för även den som inte säger något är ju med om beslutet.) 

  Men då gör vi faktiskt oss själva (och dem omkring oss) en björntjänst. Vi medverkar (för att rädda vårt eget skinn) till ett beslut som är sämre för alla. Din inre vägledning tar nämligen alla andra med i beräkningen också. När den säger JA till något är det för att det är bra inte bara för dig, utan också för resten av världen.Så våga stå på dig nästa gång, även om du känner dig lite krånglig. De kommer förmodligen tacka dig efteråt! (Och om inte, så kommer du själv känna dig stolt över att du stod upp för dig själv och växa av det.)

  Och är det någon som inte förstår ditt beslut, så får du förklara hur det fungerar för dem, så lär de sig också att följa sin inre vägledning.

 5. Själen har oftast ingen koll på tid – du måste vara ledaren! Själen (och våra guider och hjälpare som också talar genom vår inre vägledning) lever inte helt och fullt här på jorden och har därför inte alls samma tidsuppfattning som vi har. Du kan få känslan att något måste göras nu på en gång, men det beror mest på att det “på andra sidan” alltid är “nu” – det finns ingen tid och rum som här. Så när du får en inspiration att göra något och det inte passar just nu, var inte orolig för att du missar tåget – du bestämmer när det passar dig bäst. (Men kom ihåg att checka in igen innan du väl sätter igång, förutsättningarna kan ha ändrats sedan sist!) 
 6. Energi är budskap från själen. Eftersom vi inte fått lära oss att tolka energi och känslor kan vi ibland ha svårt att lägga rätt vikt vid vår egen energi. När du känner dig dränerad är du på fel väg, när du är full av energi är du på rätt väg. Det är ett av själens sätt att tala med dig, ett av de viktigaste. Vår ingrodda vana att ignorera vår energi och köra på fast det inte är flow funkar inte längre. Vi måste börja respektera själens budskap till oss.

Hur minskar vi då risken för att köra över inre vägledning?

Förutom att vara uppmärksam på ovanstående saker, kan vi också minska risken att vi kör över vår inre vägledning genom att …

 • Stressa mindre. När vi stressar går vi automatiskt in i egot och hör inte längre själen.
 • Checka in varje morgon och flera gånger under dagen. Det behöver bara ta några minuter! Avsätt en stund för reflektion, meditation, bara sitta i din egen energi och känn in din mage: Vad säger den? Vilken riktning pekar den mot?
 • Lägg in check in-punkter under ett projekts gång då du tar in hela situationen just nu och frågar magen: Ja eller nej? Fortsätta eller inte? Göra som nu eller ändra något? Gör det gärna för varje del av projektet också.
 • Bli mer medvetet närvarande i vardagen. När du är avslappnad och närvarande, vilket du är när du är medveten om och känner livet med alla dina sinnen, får du realtidsbesked från din inre vägledning i varenda ögonblick – ja, nej, höger, vänster, ditåt, stopp, avvakta … Det är bara att följa. Det är det som kallas flow, och då lever vi i lätthet.

För varje gång vi kör över vår inre vägledning lär vi oss något och kommer reagera snabbare nästa gång. Så jag får väl tacka för lektionen helt enkelt!

Känner du igen dig? När brukar du ignorera din inre vägledning och vad har det lett till? Hur kan du lyssna bättre i framtiden? Kommentera gärna!

Önskar dig allt gott!

Med kärlek,
Carolina

Carolina Gårdheim är grundare av Kreativ Insikt, författare & diplomerad coach för kreativa kvinnor med hjärta som vill leda sig själva & andra i Själens era. Anmäl dig gärna till hennes nyhetsbrev här nedan för att få inspiration att leva & leda från själen samt skapa ett liv att älska.

Fler relaterade

Dela gärna

Facebook

2 svar

 1. Jag känner igen mig jättemycket o du beskriver det så bra. Det gäller verkligen att vara uppdaterad mot sin själ hela tiden o inte ”förutsätta” något bara för att man får en stark signal som är ihållande. Som när jag kände jättestarkt att jag skulle flytta ut på landet från storstan, det var helt rätt där o då i känslan som förmedlades till mig, men sen efter sommaren kändes det inte alls lika rätt o då lyssnade jag till den vilket jag är tacksam över o jag blev så glad i att stanna i min lägenhet i stan Eller när något i mig sa att jag skulle ge mig in i ett projekt som på ”något plan” kom från min själ men sen tog mitt ego över o började planera, ”tänka ut” o pressa på o där blev det bara motstånd o det kändes inte längre engagerande o kul. Där tog det tid för mig att inse att jag själv tagit kommandot o slutat lyssna inåt men jag förstod en del när insikten kom o det är jag väldigt glad för. Det här är så himla viktigt det du skriver! Det är verkligen vägen, att leva o agera efter sin energi o inre känsla o våga lita på o vara följsam med den. Tack för att du är så inspirerande o så skarp i att förmedla dina lärdomar o din visdom

  1. Tack, Camilla! Nej, det är inte alltid vi får veta varför själen säger en viss sak eller leder oss i en viss riktning. En stor del av den här resan handlar om överlämnande och tillit. Att följa själen trots att vi inte förstår varför. Det är då magin uppstår. Tack för att du är med på resan! ♥ Carolina

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *