5 nycklar för att rensa bort geggan i dina relationer & bli en självständig individ i Själens era

Sluta kriga: På själens nivå finns alltid en lösning som är bra för er bådaHej fantastiska du!

Som du kanske har sett gör jag ju en video-/Facebook live-serie om vad som är viktigt för dig som vill vara en ledare för dig själv och andra i den mycket speciella och viktiga tid vi går in i nu, Själens era.

Alla avsnitt i serien läggs upp på spellistan Ledarskap i Själens eramin Facebook-sida. I tidigare videos har jag till exempel berättat om hur vi kan börja träna på att ta beslut från själen istället för från egot, att “energy is the new black”, hur du arbetar med hjälp av intention och att vi behöver lära oss ett nytt sätt att göra, genom att vara. Och mer kommer!

Som du vet lämnar vi nu bakom oss en period i mänsklighetens historia som handlat om ego, rädslor och överlevnad, Egots era. På väg in i Själens era lär vi oss att vi inte behöver utgå från rädslor, sår och begränsande historier. Istället kan vi lyfta oss upp till själens nivå, där vi inser att vi redan är hela och perfekta för det vi är här för att göra, att vi egentligen lever i trygghet och överflöd och att det alltid finns lösningar som är bra för alla inblandade.

Vi kan börja leva från kärlek och tillit istället för från rädsla.

Det är ett stort skifte som syns på alla plan i samhället idag. Från inuti oss själva, till i våra relationer, till i våra samhällen och organisationer, och globalt. Det är ett skifte från yang till yin (som leder vidare till en sammansmältning av de två, enligt mina guider), från överlevnad till blomstring, från brist till överflöd, från tanke till känsla, från komplicerat till enkelt, från intellekt till intelligens, från argument till vetskap, från separation till enhet, från kämpande till njutning, från offer till skapare, från grupptryck till självständighet och så vidare.

Det här skiftet betyder att vi måste börja göra saker på nya sätt. Annars fungerar det inte för oss. Det är själva grunden till min video-serie – hur blomstrar vi i Själens era? För här finns verkligen möjlighet att blomstra!

Idag har jag kommit till ett ämne som jag ser som något av det allra viktigaste av allt i den här transformationen, nämligen …

Relationer och hur vi blir självständiga individer som väljer varandra från kärlek & helhet istället för från sår & trauman

Se videon där jag ger dig fem nycklar för att bli fri från geggan i dina relationen, så att du kan kliva in i ledarskap som en självständig varelse i Själens era:

För dig som föredrar att läsa, varsågod – en ungefärlig sammanfattning av innehållet i videon:

– Jag är inte värd en hel relation, så jag nöjer mig med smulorna.
– Jag ser ingen lösning, vi bara krigar hela tiden.
– Kan hon inte bara göra som jag säger!
– Varför förstår han mig inte/når jag inte fram?
Hur många känner du som tycker att nära relationer är något av de jobbigaste och svåraste utmaningar vi har i livet? Hur många kvällar med vänner har du varit med om där relationer avhandlats under 90% av tiden och ändå kom ni inte fram till en lösning, utan samma mönster ändå fortsätter att dyka upp igen och igen och igen? Hur många känner du som går i terapi i åratal för att kunna släppa relationen till sina föräldrar eller ett ex?

Relationer upptar en enormt stor del av våra liv och här finns mycket att göra för dig som vill bli en ledare av dig själv och andra.

De goda nyheterna är att vi just nu får extra mycket hjälp att arbeta igenom och kunna trassla oss ur de här gamla mönstren som så ofta sätter käppar i hjulet för oss. Och det behöver vi!

Jag brukar likna det vid en gegga som kan ligga i botten av våra, särskilt nära, relationer, och som blir som en underström till allt annat. Vi kan säga en sak, men underströmmen, geggan, säger en annan, och det är den vi reagerar på känslomässigt. Så länge geggan finns där har vi svårt att lyfta oss själva till själens nivå och fastnar istället i kamper och konflikter, som skapar sorg och ilska.   

Det är geggan vi måste komma åt och rensa bort, så att vi kan skapa rena relationer till varandra som inte bygger på sår, projektioner och idéer om att du ska göra mig hel, hjälpa mig – eller jag ska vara din hjälte och hjälpa dig, istället för att hjälpa mig själv.

Först som självständiga individer når vi vår fulla kraft som sanna ledare i Själens era. 

Men hur gör vi det?

Det finns förstås många sätt, men jag vill ge dig fem nycklar att börja med som kommer ge dig en rejäl skjuts på vägen.

5 nycklar till att bli en självständig individ i dina relationer:

1. Ta fullt ansvar för dig själv och allt som händer i ditt liv = ta klivet fullt ut och bli Den goda Drottningen i ditt rike!

Lär känna dig själv, din historia, dina sår, trauman och skuggor, dina gamla berättelser om dig själv, om andra och världen och de projektioner du lägger ut på andra människor. Ta ansvar för att det bara är du som kan göra något åt ditt bagage. Arbeta medvetet på att hela och släppa det som begränsar dig och som gör dig benägen att hamna i försvar och rädslor.

Hur vet du vad du behöver hela och släppa? Det är bara att notera vad som triggar dig, får dig att gå i försvarsställning, gå igång känslomässigt. Vad är det som slänger dig ur ditt lugn så att du hamnar i drama och ego? Där har du det du behöver jobba med.

Att ta ansvar för sig själv innebär också att ta reda på sina egna behov och önskemål, uttrycka dem tydligt och ta ansvar för att de om möjligt uppfylls. Att inte förvänta sig att andra ska förstå vilka behov eller önskningar vi har och uppfylla dem åt oss. Så snart vi har icke uttalade förväntningar på andra människor bäddar vi för besvikelse (och gegga!), både hos oss själva och andra.

2. Låt andra ta ansvar för sig själva = låt dem växa av egen kraft

Du kan inte fixa någon annans liv. Ditt ansvar är att ta hand om dig själv och ditt liv. Då är du den bästa förebilden för alla omkring dig. Tar du på dig att fixa din partners liv riskerar du att ni fastnar i en relation där ni agerar förälder-barn. Din partner fråntas möjligheten att själv växa och bli självständig kung eller drottning (= en vuxen människa!) i sitt rike.

3. Rensa din energikropp & lär känna din egen energi

Vi vet nu att vi (och allt omkring oss) består av energi. Våra energikroppar, som går ut ungefär en meter runt den fysiska kroppen, går hela tiden in i varandra när vi umgås med andra människor. Deras “skräp” kan fastna i ditt energifält och du kan få in saker i din sfär som inte hör till dig. Det kan göra dig ledsen när du inte har något att vara ledsen över, arg när du inte har anledning till ilska. Det kan göra att du inte känner dig som dig själv eller mår så bra som du kan. Du kan tappa kontakten med dig själv, med din själ/inre vägledning.

För att rensa din energikropp kan du skaka dina kroppsdelar en i taget, du kan “tappa”/knacka, du kan dra bort energin som inte är din. Du kan spraya salvia, palo santo eller något annat renande över dig. Du kan visualisera att du släpper allt som inte hör till dig. Du kan visualisera att du drar ut trådar som du känner att andra människor har planterat i dig, så att du blir fri från dem (betyder inte att du slutar älska dem eller ha en relation med dem, bara att du återtar din självständighet).

Oavsett hur du gör det, ska du göra det dagligen. Är det något du känner att du inte kan få bort på egen hand, ta hjälp av en energiterapeut, shaman eller healer som kan hjälpa dig att rensa.När du har rensat, sitt tyst och stilla i din egen energi minst 10 minuter om dagen för att lära känna den. Då lär du dig att så här känns det när det är “bara du”, så att du kan känna skillnad när du har tagit på dig något från andra.

Säg till dig själv så ofta du behöver: Jag är en självständig människa, jag är drottningen i mitt rike, jag är en vuxen kvinna, ledare i mitt liv.

4. Lär dig känna skillnad på ego och själ

Börja med att lära dig känna skillnaden i dig själv när du kommer från ego (rädslor) och när du kommer från själen (kärlek och tillit). I den är videon (också den i spellistan Ledarskap i Själens era) delar jag ett enkelt sätt att börja träna på att ta beslut från själen istället för från egot.

Det här är ett stort område, där vi har mycket att lära. Jag har gjort ett helt coachningsprogram om det, Bli själsklar, där deltagarna under tolv veckor får träna sig i att lyssna till och våga börja följa själen. (Ingår numera i Shine Your Light Sisterhood.)

När du lärt dig att känna skillnad på ego och själ hos dig själv kommer du lättare att märka när andra kommer från rädslor eller tillit. Känslan av att bli nedtryckt, förminskad, inte respekterad, oroad, indragen i drama, konflikter och katastrofer är alla tecken på ego. Känslan av att bli upplyft, känna sig ovillkorligt älskad, trygg och med vetskap att vi hittar lösningar som är bra för alla, är några tecken på att ni kommer från själen. Att se när det ena eller det andra sker är 90% av jobbet.

5. När du stöter på ego: Bryt ditt mönster + lyft diskussionen till själens nivå

Om du ändå blir triggad, försök först att bryta mönstret genom att göra annorlunda eller till och med tvärtom mot hur du tidigare har betett dig i samma situation. Om du t ex blir triggad av din partner/barn/föräldrar och du alltid brukar svara med att gå i försvar och bli arg, se om du kan försöka behålla ditt lugn istället. Brukar du tystna och gå undan, utmana dig själv att säga ditt hjärtas mening – från själen, inte från rädslan eller såret. Så börjar du bryta ett mönstret (ihop med punkt 1, att du tar hand om dina egna behov så att du mår bra – när vi är trötta, sjuka eller stressade är det mycket svårare att komma från själen).

För sedan upp problemet/konflikten till en högre nivå. Så här: Det börjar med att någon blir sårad, arg, upprörd eller ledsen. Om ni fastnar här kommer allt handla om vad du gjorde och vad hen gjorde, de jobbiga känslorna och problemet cementeras och ni kommer inte vidare till en lösning.

Försök istället förstå var de här känslorna egentligen kommer från (för vi vet ju alla att det egentligen inte handlar om tandkrämstuben, eller hur?). Är det ett sår från barndomen, en gammal berättelse om dig själv eller andra, ett mönster, trauma, rädslor? Var nyfikna och prata om vad det kan handla om. OBS! Från en lugn plats. Behöver ni lugna er först, innan ni kommer hit, så gör det ni behöver, var och en av er, för att hitta till lugn och ro-känslan. Sen frågar ni er: Vad handlar det här egentligen om? Var kommer det ifrån?

Sedan tar ni det till nästa nivå: Okej, vi kan se att det här egentligen handlar om det här gamla mönstret. Varför kom det upp just nu? Vad kan vi lära oss av det här? Och hur kan vi växa genom de insikter vi får här?

Slutligen, om ni kan och det känns inspirerande, försök att lyfta upp det ytterligare en nivå: Hur kan vi använda det vi lärt oss och expandera till nästa nivå i vår relation? Kan vi till och med använda de nya insikterna i vårt arbete, vårt uttryck, vår grej? Som inspiration för andra?

Så här jobbar vi för att börja bli självständiga individer som väljer varandra utifrån kärlek och inte från våra obemötta behov, sår och rädslor (“Jag kan inte få något bättre”, “Han ska göra mig hel”, “Hon ska göra mig lycklig” osv).

Så växer kraftfulla ledare fram i den viktiga tid vi lever i nu. Ledare som styrs från själ och hjärta. Det är så vi skapar fred, först inom oss och sedan ute i världen, som ju bara är en spegel av våra inre liv.

Hur landade det här hos dig? Vad är dina erfarenheter? Kommentera gärna!

Känner du någon som du tror skulle uppskatta det här? Dela gärna vidare!

Tack för att du är med på resan! Du behövs.

Med kärlek,
Carolina

Carolina Gårdheim är grundare av Kreativ Insikt, författare & diplomerad coach för kreativa kvinnor med hjärta som vill leda sig själva & andra i Själens era. Anmäl dig gärna till hennes nyhetsbrev här nedan för att få inspiration att leva & leda från själen samt skapa ett liv att älska.

Fler relaterade

Dela gärna

Facebook

2 svar

  1. Åh, många ord och drama du beskriver känner jag igen mig i. Har varit fast i känslor och handlingar utan lösning med så mycket frustration men nu känns det lite tydligare, modet ökar att göra sig fri från rädsla. En ny nyfikenhet närmar sig. Tack Carolina ❤️

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *