Blogg

Rädslorna är inte vår största utmaning

Fear is a fake challenge. Alexandra M JamiesonHej fantastiska du!

– Hur blir jag av med rädslorna så att jag kan börja göra det jag vet att jag är här för?

Kvinnan framför mig, så vacker, stark, full av energi och drömmar, tittar mig djupt in i ögonen och vill verkligen ha svar. Det här plågar henne. Jag känner hennes längtan, vet att hon har en stor mission här på jorden. Vet också att med de stora uppdragen kommer ofta mötet med de stora demonerna – ju större ljus som ska igenom, desto större mörker att forcera för att kunna lysa så starkt som vi är här för.

Jag fäster min blick i hennes och säger, med all kärlek jag kan uppbåda:

– Rädslorna är inte hindret. Hindret är du själv, när du tillåter dem att hindra dig. Rädslorna kommer alltid att finnas där. Du kommer aldrig helt bli av med dem. Det finns inte en människa som har gjort stora ting här på jorden som inte samtidigt varit rädd. Ingen!

– Ditt jobb är att se rädslorna, acceptera dem, prata med dem, ge dem kärlek – och sedan göra ändå. Dela upp din stora mission i små babysteg och ta det första, det som ligger framför dina fötter. Bara det lilla, trots att det känns läskigt. Sen tar du nästa, och nästa, och nästa …

– Det är inte farligt att vara rädd! Det är inget du dör av. Tvärtom, när du väl tagit steget, trots rädslorna, får du superkrafter. När du släppt sargen och vågat dig ut får du ny energi och känner “det där var ju inte så farligt ändå!”. Det tuffaste är alltid innan vi tagit steget. Det som händer sedan, det som vi oroat oss så mycket för innan, är sällan ens i närheten.

Jag fortsätter:

– Du ska vara mer rädd för att INTE ta steget, för då kommer du verkligen att “dö”. Om du inte gör det du kom hit för, om du inte följer den starka längtan du bär på, då kommer du sakta men säkert dö långsamt medan du lever. Och det är ännu värre än att möta rädslan, gå igenom den och följa dina drömmar.

Jag lägger in all den övertygelse jag känner i orden, för jag vet. Jag har gjort det så många gånger själv och jag har sett så många klienter göra samma sak. Jag ser hur åtminstone en del av det jag säger går in och jag hoppas hon upprepar det här för sig själv varenda dag tills hon vågar. För denna kvinna behövs i världen, i all sin kraft.

Precis som du.

———————

Så ja, jag känner verkligen med dig som kämpar med rädslor (jag gör det själv, hela tiden). Och – vi får inte tappa perspektivet …

I samma veva läste jag en mening skriven av en entreprenörskollega och vän i vår gemensamma fb-grupp som gick rakt in i mig:

“Fear is a fake challenge.”

Jag insåg plötsligt med smärtsam tydlighet hur mycket tid jag lägger på att hjälpa kvinnor ta sig igenom lager efter lager av rädslor så att de ska kunna lysa sitt ljus i världen. När jag kunde ha lagt den tiden på att hjälpa dem ta sig an världens verkliga utmaningar!

Jag vet, jag förstår, det är århundraden, årtusenden av förtryck som fortfarande sitter i vårt DNA. Jag har verkligen full förståelse, för jag kämpar själv med samma rädslor.

Dessutom överöses vi av rädslor genom media, internet och vänner varenda dag. Och eftersom rädslor sprids som skogsbrand, så är det inte lätt att stå emot.

Och ändå … Alla dessa rädslor för att misslyckas (eller för att lyckas!), för att inte klara det vi föresatt oss, för att bli utskrattade, för att inte tjäna så mycket pengar vi vill, för att hamna utanför gruppen, för att bli ensamma, för att vara “sämre än”, för att “hamna på gatan”, för att bli betraktade som dumma, …

Inför min egen blick känner jag hur dessa våra rädslor, i ärlighetens namn, plötsligt känns lite … futtiga? … när vi lyfter blicken och tittar på vad som är våra verkliga utmaningar …

Hur skapar vi möjligheter för alla barn att få växa upp i trygghet, gå i skolan och vara friska, älskade för dem de är, som de är, och uppmuntrade att följa sina drömmar?

Hur mäklar vi fred mellan länder och folk, där barn föds in i krig och därför inte känner annat än krig, hat och vedergällning?

Hur ser vi till att sluta tära på Moder Jords resurser så att hon åter kan blomstra och förse oss med allt vi behöver för ett gott liv?

Hur skapar vi frid inom oss, så att vi kan sluta stressa, jämföra oss, prestera och vara tillgängliga dygnet runt, köra över oss själva och andra, med ohälsa och konflikter som resultat?

Hur hjälper vi människor att upptäcka att de inte är trasiga som hela samhället försöker tuta i dem, utan hela, fantastiska, magiska ljusvarelser, fullständigt perfekta för det de är här för att göra och med allt de behöver för att kunna leva det liv de kom hit för – och njuta av resan?

Hur får vi folk att förstå att de inte är offer för omständigheter, arv, miljö, historien eller något annat, utan kraftfulla skapare av både sina egna och våra gemensamma liv?

Hur gör vi för att i allt börja vi välja från tillit och kärlek istället för från rädsla?

Där har vi det som är de riktiga utmaningarna.

Jodå, jag vet att rädslor kan kännas väldigt, väldigt verkliga. Att de kan skapa smärta i kropp och själ. Att de kan paralysera oss.

Det är inte för inte som någon (kan det ha varit Jack Canfield?) fastslog att ordet FEAR egentligen är en akronym för Fantasized Experiences Appearing Real, alltså ungefär “påhittade upplevelser som förefaller verkliga”.

Rädsla har ju historiskt sett varit oerhört viktigt för att skydda oss från fara, då vi kunde bli attackerade av tigrar och björnar om vi inte såg oss för, eller råka ut för ett bakhåll från ett rövarband.

Men idag är det mesta vi är rädda för inte livshotande. Paradoxalt nog, kan det ändå hota oss för rädslan i sig skapar ohälsa i våra kroppar. Men då är det alltså rädslan som är hotet, inte det vi är rädda för …

Rädslan har slutat skydda oss. Idag är den istället ett hinder för vår utveckling.

Något som står i vägen för att vi ska kunna samla alla våra resurser för att skapa en bättre värld.

För tänk om vi kunde slänga alla “men vad ska folk tycka?”, “men tänk om det inte blir perfekt?” och “men tänk om det misslyckas?” i sjön och istället bara sätta igång och GÖRA!

Sätta igång och – redan nu, direkt! – agera från kärlek, från tillit, även om vi inte ännu känner det hela vägen in.

För det är så människor som gör sin grej alltid har gjort. Det finns ingen som gör något viktigt i världen som aldrig är rädd. Vi gör ändå.

Och upptäcker, som jag sa i inledningen, att på andra sidan bor de superkrafter som vi endast får tillgång till när vi gör ändå, trots rädslan.

GÖR ÄNDÅ. Mantrat i min e-kurs Gör din grej (som nu är en del av Shine Your Light Sisterhood – varmt välkommen!).

Eller: “Fake it ‘til you make it”. Man kan tycka vad man vill om det citatet, men här passar det in. Om du behöver: LÅTSAS att du inte är rädd. Låtsas vara Wonder Woman (för det är du redan, du vet bara inte om det!) eller Superman.

Fråga dig: Vad skulle den människa jag skulle vilja vara göra?

Och så gör du det bara! För du är redan den människan.

Vad väntar du på? Du är redo. Du har varit redo sedan du föddes. Det är dags nu. Nu fixar vi till den här världen, tillsammans!

Darrande som asplöv håller vi varandra om ryggen och ger varandra den styrka som behövs för att våga steget framåt. Ett steg i taget. Tillsammans fixar vi det.

Tack för att du är med. Du är viktig.

Vad väcks i dig när du läser det här? Kommentera gärna!

Med kärlek & tillit till dig & hela din fantastiska kraft som bor bakom rädslorna …,
Carolina

Carolina Gårdheim är grundare av Shine Your Light Sisterhood & Kreativ Insikt, författare, prästinna, Shaman, civ ek DHS & diplomerad coach för kreativa kvinnor med hjärta som vill leda sig själva & andra i Själens era. Anmäl dig gärna till hennes nyhetsbrev för att få inspiration att leva & leda från själen samt skapa ett liv att älska.

Fler relaterade

Dela gärna

Facebook

2 svar

  1. Alltid spännande att läsa dina tankar! Det fick mig att inse att jag inte har så många rädslor men det är en enda, stor som hindrar mig: Att inte veta om ekonomin går ihop då jag har två barn. Det innebär iofs att när de är utflygna så kommer INGET att hindra mig :)

    1. I andan av vad jag skrev i inlägget: Vad för litet kan du göra redan idag för att trotsa den rädslan och börja följa dina drömmar ändå? Det behöver inte vara något stort, men om du bara lägger dina drömmar (dvs dig själv och din uppgift här på jorden) på hyllan tills barnen flyttar hemifrån är risken stor att ditt ego tills dess kommer ha kommit på något nytt “argument” som “hindrar” dig även fortsättningsvis och du aldrig kommer komma till skott. Se igenom rädslan (det finns inget som säger att det måste kosta en massa pengar att följa sina drömmar, men egot hävdar gärna det för att hålla oss på mattan) och gör ändå. Lycka till! ❤️ Carolina

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *