Tänk om det här hade hänt när partiledarna skulle enas om en ny regering …

Hej fantastiska du!

Jag sitter på ett café inne i stan för att skriva detta blogginlägg. Jag har hittat en mysig hörna och förberett mig på en kreativ stund för mig själv. Inser att jag tyvärr har glömt mina airpods, så jag hoppas övriga gäster ska hålla samtalstonen nere så att min adhd-hjärna ska ha någon som helst möjlighet att fokusera. Samtidigt vet jag att jag kan hyperfokusera om jag bara hittar rätt ämne och går in i flow, så jag har hopp om att det ändå ska gå bra.

Men jag har inte mer än satt fingrarna till tangenterna förrän två personer sätter sig vid bordet mitt emot mig och den ena (som jag snart förstår är en missnöjd beställare av ett snickeriarbete) börjar argumentera med ganska hög röst för varför den andra (uppenbarligen snickaren i fråga) ska ge honom rabatt på offerten, eftersom hans kök är, med hans ord, förstört.

– Lyssna, lyssna, lyssna, … säger han. Ofta.

Det intressanta är att det bara är hans egna röst som hörs hela tiden …

– Lyssna, lyssna, lyssna, hör på här nu! upprepar han, gång på gång, med högre och högre röst.

Hantverkaren, som inte verkar få en syl i vädret, för så snart han börjar säga något blir han avbruten med ett Lyssna, lyssna!, har till slut inget annat att göra än att gå därifrån, trots att mannen med rösten hotar med att ta ärendet till rättegång.

Jag vet självklart inte vad som har hänt här. Köparen har naturligtvis rätt att vilja ha avdrag på priset när han inte är nöjd med arbetet. Lika naturligt har säljaren rätt att behandlas med respekt i förhandlingen och inte slås på huvudet med “Lyssna, lyssna, lyssna” så snart han öppnar munnen för att ge sin syn på saken.

Sitter i varsin tunna och pratar för sig själva …

Det som slår mig när jag gång på gång dras in i deras samtal (för naturligtvis är det omöjligt för mig att koppla bort det) är känslan av att de sitter i varsin tunna och pratar för sig själva. Jag hör ingen vilja att verkligen lyssna för att försöka förstå den andre och därifrån kunna hitta en lösning som båda kan få känna sig lite nöjda med.

Efter att snickaren lämnat bordet i vredesmod och hans kund muttrande gått efter uppstår äntligen ett lugn och jag börjar skriva på den här texten. I högtalarna spelas Beatles Here Comes the Sun … It’s Alright … och jag märker hur min kropp slappnar av. Tydligen har jag spänt mig i mina försök att hålla distans till den upprörda diskussionen intill.

Här kunde mitt blogginlägg tagit riktningen att handla om hur vi kan göra för att mötas på ett annat sätt i en förhandling – mer från själen än från egot. Men jag har efter deras fruktlösa diskussion tappat inspirationen, så jag släpper skrivandet en stund för att göra annat och hoppas den kommer tillbaka senare.

Jag sitter kvar ett par timmar på caféet och jobbar. Det är fredag eftermiddag och fullt med folk. Efter ett tag lägger jag märke till att trots detta har ingen – inte en enda – slagit sig ner vid bordet där mina argsinta grannar tidigare satt … (Innan de kom hade minst två andra sällskap använt platsen.) Det är enda bordet på hela stället som står tomt …

Jag har läst om detta i studier, att vi känner av energi från dem som tidigare suttit vid ett bord och väljer bort bord där till exempel par suttit och grälat, utan att vi vet att det är så. Men jag har aldrig sett det själv tidigare. Så intressant!

Detta är ju ett ganska oskyldigt resultat av hur vår energi påverkar andra. Det kanske inte spelar så stor roll exakt vid vilket bord vi sätter oss på ett café.

Men betänk i vilka andra sammanhang det kan vara så mycket viktigare:

Tänk om du hade tänkt att intervjua sökande till din assistent-tjänst på ett trevligare ställe än ditt kontor som håller på att renoveras, så du väljer just ett café. När ni kommer dit tvingas ni sätta er vid det enda lediga bordet – bordet ovan. Hur tror du detta påverkar din energi och hur du ser på de sökande till din tjänst?

Eller tänk om du ska ladda inför ett viktigt framträdande och går in på toaletten, som är det enda ställe du kan vara ifred på. Men där har, dig ovetandes, personen innan suttit och gråtit otröstligt över en onödig kommentar från sin okänslige chef … Hur tror du det påverkar din förberedelse?

Och vad händer om det, precis innan partiledarna ska mötas för att bestämma vem som ska regera Sverige, varit ett känslosamt uppträde i mötesrummet ..? Hur lätt kommer de ha att sätta sig över ego och skyttegravar och istället hitta lösningar på en högre nivå?

Det finns studier som visar att vi bedömer en annan människa mer negativt om vi själva vistats i en ful och stökig lokal eller om vi tittat på en bild av någon vi ogillar innan vi träffar hen.

Sen kan vi ju lägga till alla studier om hur vi presterar på ett prov och hur även vårt generella studieresultat påverkas av vilka förväntningar människor vi bryr oss om har om oss – eller till och med vilka tankar okända människor i rummet intill tänker om oss!

Eller de studier som visar att vi påverkas negativt av blotta närvaron (till och med endast på bild!) av en person som vi ser upp till när vi ska skapa något kreativt …

Vi är alltså långt ifrån så opartiska, självständiga och “logiska” som vi tror … Vi påverkas mycket mer än vi tror av energier – andra människors, miljöers, energin hos bilder och filmer vi ser, artiklar vi läser, program vi tittar på osv.

Det här är ett område vi bara är i början av att upptäcka och förstå hur vi ska handskas med. Den stora majoriteten lever fortfarande i fullständig ovetskap om denna påverkan.

Det finns så många slutsatser att dra av detta …

För mig kommer till exempel upp hur viktigt det är att rensa mitt eget energifält varje dag, så att jag håller min energi så ren som möjligt.

Hur viktigt det är att med urskiljning välja i vilka miljöer jag vistas större delen av min tid och att rensa och göra dessa miljöer så trivsamma som möjligt.

Hur viktigt det är att i möjligaste mån omge mig med människor som åtminstone försöker hålla sin egen energi så ren som möjligt från ego, rädslor och härskartekniker. Och när jag ändå möter sådan energi, lysa mitt ljus på den och släppa den, så att jag inte bär den med mig.

Överhuvudtaget, hur viktigt det är att sätta en hög intention inför varje möte, för att hjälpa alla närvarande att komma från själ och hjärta, oavsett vad vi annars blir påverkade av.

Att vara medveten om min egen energi så att jag kan undvika att själv bidra till energimässig miljöförstöring. Eller åtminstone vara medveten om att jag är påverkbar och minimera riskerna för det genom att rensa och checka in med mig själv så ofta jag kan för att känna av om jag tagit på mig något från någon annan eller inte.

Vad kommer upp för dig när du tänker på hur vi hela tiden påverkar varandra? Jag är nyfiken, kommentera gärna!

Efter två timmar kom till slut en person och slog sig ner vid bordet mitt emot. Då hade tydligen energin lagt sig (eller så var hon ovanligt hårdhudad!). Och jag fick till slut ihop mitt blogginlägg!

Önskar dig medvetenhet om att vi alla påverkar varandra så mycket mer än vi tror, vilket är både en utmaning och en fantastisk möjlighet – för vi människor är skapade för att samarbeta och ditt ljus kan varje dag lysa upp en annan människas mörker.

Tack för att du finns!

Med kärlek & tillit,
Carolina

Carolina Gårdheim är grundare av Shine Your Light Sisterhood & Kreativ Insikt, författare, prästinna, Shaman, civ ek DHS & diplomerad coach för kreativa kvinnor med hjärta som vill leda sig själva & andra i Själens era. Anmäl dig gärna till hennes nyhetsbrev för att få inspiration att leva & leda från själen samt skapa ett liv att älska.

Fler relaterade

Dela gärna

Facebook

5 svar

 1. Hej Carolina,
  Visst är det intressant hur mycket energier påverkar oss?
  Jag har haft det som mitt stora intresse i över ett decennium och både studerar och forskar i energier; vad de är, hur de påverkar oss och hur vi kan jobba med dem.
  Det är så roligt att man börjar prata om detta i bredare forum.
  Allt gott,
  Evelyn

 2. Mycket intressant inlägg. Bra påminnelse till mig också hur min energi påverkar andra. Trots att själv är glad och har hög energi så är det inte alltid rätt utan i vissa sammanhang behöver jag dämpa min energi för att matcha den jag är med. Då samspelar vi bättre och får bättre ett möte med varandra. Finns så mycket spännande att lära sig, det är härligt!

 3. Väldigt bra inlägg! Jag har senaste veckan upplevt något liknande när jag kom in i en personalmatsal. En person som satt på den ena sidan av ett stort matbord var väldigt negativ och pratade om miljöförstöringar och hur hemskt världen var för honom. Några minuter efter att han hade gått kom det en kvinna som satte sig på stolen bredvid hans plats och började prata om precis liknande saker med samma energi. Jag blev så påverkad av att sitta där och valde tillslut att gå därifrån, men energin som fanns i den matsalen följde med mig resten av dagen. Därför har jag förstått och håller verkligen med dig om att det är viktigt att rensa sin energi! Jag försöker komma ihåg att skapa en bubbla kring mig varje dag och att föreställa rinnande vatten som renar mig när jag kommer hem efter en dag ute. Tack för de andra tipsen. Det är också så viktigt att tänka på sig själv, vad ger jag ut? För en sådan energimässig miljöförstöring kan verkligen påverka många andra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *