Blogg

Är det här du? De två bokstäverna som gör all skillnad

Hej fantastiska du!

Du vaknar, drar upp gardinen och tappar geisten direkt när du ser snöstormen utanför. På väg till badrummet snubblar du över tvätt som din partner slängt på golvet och blir irriterad. Gör en kopp kaffe och allt känns bättre. Läser i tidningen om klimatutmaningen och får ångest. Får en överraskande puss av tonårsdottern på väg till skolan och blir glad! Missar bussen och svär högljutt – förbannad! Tar nästa och får sista lediga sätet – sjunker tacksam ner där och tar upp mobilen för att kolla mejl! Kommer fem minuter för sent till jobbet och möts av en utskällning av chefen, vilket får all energi att rinna av dig och du spenderar en halvtimme med att försöka komma igång med jobbet … Och så vidare!

Är det här något du känner igen dig i?

I så fall är du inte ensam! De allra flesta av oss går igenom livet på precis det här sättet. Vi spenderar hela dagarna i REAKTION. Våra känslor är hela tiden ett resultat av vad vi möter. Går något bra eller som vi tänkt oss blir vi glada, går något mindre bra eller inte som vi tänkt oss blir vi ledsna, irriterade eller arga. Det är inte vi själva som styr vårt mående, utan andra och annat – omgivningen, vädret, chefen, partnern, busschauffören, miljön, tidningen, radion, andras reaktioner och så vidare.

Det här gör att vi går runt i en konstant offer-roll. Vi blir beroende av att omständigheterna ska vara perfekta för att vi ska kunna må bra. Och eftersom många omständigheter är sådana att vi inte kan styra över dem, blir vi offer för dessa omständigheter.

Hänger du med? Kan du känna igen dig? När vi lever omedvetet är det här det enda sätt vi känner till att leva. Det är självklart och inget vi ens funderar över. Så ÄR det bara.

Men tänk om det finns ett annat sätt att leva?

Ett sätt där du inte åker känslomässig bergochdalbana från morgon till kväll, där du inte slängs mellan hopp och förtvivlan, där du inte tappar så mycket energi på dessa känslosvängningar att du är helt utmattad när du kommer hem?

Det finns!

Föreställ dig samma morgon som i inledningen, med precis samma omständigheter och samma händelser som utspelar sig, men där den inre resan för dig är helt annorlunda:

Du vaknar, drar upp gardinen och ser snöstormen utanför. Du bestämmer dig för att ta på dig varmare kläder än du plockat fram kvällen före. På väg till badrummet snubblar du över tvätt som din partner slängt på golvet och går och lägger den i tvättnedkastet. Gör en kopp kaffe och njuter av aromen. Läser i tidningen om klimatutmaningen och påminns om att du behöver ta med dig påsen med tidningen till pappersinsamlingen på väg till jobbet. Får en överraskande puss av tonårsdottern på väg till skolan och noterar att det är skönt att hon verkar må bättre än igår. Missar bussen och passar på att ringa farmor för att höra hon har det efter sin operation. Tar nästa och ser att det bara är ett säte ledig – erbjuder det till den gravida kvinnan bredvid som ser ut att behöva sitta. Kommer fem minuter för sent till jobbet och möts av en utskällning av chefen. Eftersom du ser att hon verkar trött och stressad, säger du till henne att hon kan slappna av – du har full koll på läget. Snabbt kommer du igång med jobbet.

Känner du skillnaden i energi? Tänkte väl det!

I detta scenario låter du inte omständigheterna påverka ditt humör och dina val av handlingar. Du är subjektet, den som agerar utifrån din egen vilja. Du står stadig i din egen energi och låter den inte svikta eller påverka ditt omdöme.

Föreställ dig hur mycket bättre du mår när du kommer hem från jobbet efter en sådan här dag! Hur mycket mer energi du har, hur mycket mer du fått gjort, hur mycket mer tillfredsställd du känner dig.

Så vad är skillnaden? Hur kan du byta scenario ett mot scenario två?

Egentligen handlar det bara om ett internt skifte. En insikt, en medvetenhet om att det faktiskt är så här, att du kan välja ett annat sätt.

När du börjar välja att agera från dig själv (och din själ!) istället för att enbart reagera på det som sker kommer du själv märka skillnaden det gör för dig och inte längre vilja hamna i reaktion.

Jodå, du kommer få påminna dig en hel massa gånger på vägen, för det här är en djupt liggande vana som du behöver bryta. Men steg för steg kommer du kunna välja aktion framför reaktion och det kommer göra ALL skillnad. Jag lovar!

Sen hjälper det förstås om du tar ansvar för det du behöver för att må bra och hålla hög energi, som t ex att se till att äta bra, sova och röra på dig, göra din grej, skapa kärleksfulla relationer och ha kul.

Men allt det där brukar komma av sig själv så snart du inser att det egentligen är, och alltid har varit, du som har makten i ditt liv. Att du kan välja hur du reagerar på det som sker. Att du kan välja att AGERA istället för att REAGERA.

Egentligen är det precis så enkelt. I de där två bokstäverna – att ta bort RE framför agera – ligger hela skillnaden.

Prova själv! Vad hände? Dela gärna i kommentarerna. Jag är nyfiken!

Önskar dig medvetenhet och glädje!

Med kärlek & omtanke om dig & ditt liv,
Carolina

Carolina Gårdheim är grundare av Shine Your Light Sisterhood & Kreativ Insikt, författare, prästinna, Shaman, civ ek DHS & diplomerad coach för kreativa kvinnor med hjärta som vill leda sig själva & andra i Själens era. Anmäl dig gärna till hennes nyhetsbrev för att få inspiration att leva & leda från själen samt skapa ett liv att älska.

Fler relaterade

Dela gärna

Facebook

2 svar

  1. Detta träffade mig direkt! Först när jag gjorde te och läste det lilla meddelandet på tepåsen där det stod Act don´t React sedan 5 minuter senare när jag öppnade min mail och läste bloggen!

    Helt otroligt!

    Tack för påminnelsen! Det tål att tränas på varje dag!

    1. Haha, jag älskar när vi får sådana där upprepade påminnelser, då är det verkligen något att lägga märke till! :) Tack för din kommentar! ♥ Carolina

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *