Världen behöver inte fler kopior – sluta jämföra dig med andra!

Hej fantastiska du!

Jag tittar fram och tillbaka mellan modellen, som poserar så ledigt naken framför mig och de tjugotalet andra kursdeltagarna i cirkeln, och skissblocket i mitt knä, där jag har gjort mina första försök att efterlikna kvinnan i blyerts.

Jag kan enbart se felen på min skiss – det är ju inte ens i närheten likt! Det är så uppenbart … armen är för lång, benen för korta, näsan ser ut som en kork och var ligger tyngdpunkten egentligen – håller hon ens balansen? Jag konstaterar besviket för mig själv att det här med kroki, nej, det är tydligen inget för mig …

Hela vägen hem på bussen surar jag över att det var så svårt. Att jag var så dålig på detta, som jag ändå hade trott att jag borde kunna behärska åtminstone hjälpligt. Att jag förmodligen aldrig kommer lära mig teckna en människa.

Kommer hem till maken. Vill ändå visa vad jag har sysslat med hela kvällen på kursen och tar fram mitt block, redo att må dåligt igen.

Öppnar upp första sidan och hajar nästan till … Är det här samma teckning som jag tittade på förut? Det syns ju faktiskt att det är en människa … Det syns att det är en kvinna … Hon ser ganska ”normal” ut, som en ”vanlig människa” …

Jag vänder upp nästa blad, och nästa, och nästa … Det är ju inte SÅ illa … Inte så pjåkigt alls egentligen, för att vara första gången … Ett leende sprider sig över ansiktet och jag känner mig ändå ganska nöjd. Jag har tecknat en människa. Man ser att det är en kvinna. Inte så tokigt, faktiskt … Och jag har ju bara börjat än!

Vad hände egentligen?

När allt fallit på plats förstår jag att det som hänt här är ungefär samma sak som de flesta av oss råkar ut för i olika versioner hela livet igenom:

När vi jämför oss med andra (i det här fallet: jämför teckningen med modellen, i andra fall: jämför oss själva med andra) tycker vi ofta inte att vi räcker till.

När jag ser modellen framför mig och kan jämföra skissen med henne är det ju faktiskt uppenbart att min teckning inte ser ut exakt som den verkliga människan. Då är det lätt att bli besviken.

Men är det verkligen målet? Att min teckning ska se exakt likadan ut som modellen?

Samma sak när du jämför dig med en annan person: Är målet verkligen att vara likadan som den personen? Är målet att det du skapat, din produkt, ska vara likadan som den andra personens?

Nej, naturligtvis inte. Eller hur?

(Men, invänder du då kanske, jag vill inte vara likadan som den andra – men jag vill vara lika bra som hon. Jag vill att min produkt ska vara lika bra, eller kanske ännu hellre, ännu bättre än hennes.

Jag förstår det och återkommer snart till det.)

Men under tiden, fundera över det här:

Vad händer när vi tar bort modellen, den vi har jämfört oss med? Vad hände när jag kom hem och såg på teckningarna utan att längre kunna jämföra med modellen?

Jo, då kunde jag se min teckning, det jag skapat, med min egen blick. Från mitt eget perspektiv. Jag fick kontakt med min egen känsla inför det jag skapat.

Så länge vi jämför är vi i huvudet, i intellektet, i egot, om du vill. Då har vi inte kontakt med känslorna, vår inre vägledning, själen, om du vill.

(Men, säger du då kanske, du kände ju visst – du blev ju besviken? Jo, men det var efter att jag tänkt tankarna som jämförde. Den känslan var ett resultat av mina tankar. I det ögonblick jag tittade på min teckning, jämförande med modellen, var jag i huvudet – inte i mina känslor, inte i upplevelsen av min teckning.)

När vi släpper jämförandet och istället bara upplever teckningen, i det här fallet, inifrån oss själva sätter vi upp ett nytt mål: Det ska inte vara likadant som modellen, utan det ska ge oss en upplevelse. Det ska få oss att känna något.

Samma sak händer när du släpper jämförelsen med andra, med det som andra har skapat. När du istället hämtar hem ditt medvetande till din kropp och ser på dig själv och det du har skapat med din egen blick, inifrån. När du upplever livet och skapandet inifrån dig själv, från dina känslor, utan någon tanke om vad andra ska säga eller tycka, då händer något magiskt: Du får kontakt med din egen inre skaparkraft, din egen inre längtan efter att uttrycka dig och din innersta essens på jorden.

Det är här magin sker. Det är det här som gör all skillnad.

För om det är något jag lärt mig så är det det här:

Konst är aldrig bra eller dålig. Bara äkta - eller inte. Samma med dig. Så sluta jämföra dig & börja göra din grej!När det kommer till alla de sätt vi uttrycker oss på – oavsett om det är genom kreativitet och konst, genom vårt blotta varande eller genom våra talanger som coacher, lärare, snickare, entreprenörer, föräldrar eller bara oss själva – så handlar det aldrig om vad som är ”bra”, ”bättre” eller ”bäst”. Det handlar heller aldrig om vad som är “dåligt”, “sämre” eller “sämst”.

Aldrig.

Det enda det handlar om är detta: Är det äkta? Eller inte? Är det autentiskt? Eller inte? Ger det mig en genuin känsla när jag upplever det? Eller inte?

Visar det vem du är och vad som är viktigt för dig? Eller bara vem du försöker efterlikna?

Eller hur? Tänk efter själv: När du möter en människa, oavsett i vilken roll eller situation, så känner du direkt om hon är äkta eller om hon spelar en roll eller försöker vara någon annan. När du möter ett konstverk eller en produkt någon gjort, känner du direkt om det kommer från hjärtat eller om det bara blivit till för att imponera eller tjäna pengar på. När du får ta del av någons tjänster, känner du direkt om det är något hon brinner för och gör allt för att hjälpa dig med, eller om det bara är något hon gör för att visa sig duktig eller härma någon annan.

Och är det något vi människor längtar efter idag, i den strida ström av reklam och andra försök att manipulera oss att agera för endera det ena eller det andra, som vi möter konstant, är det som är äkta, autentiskt, genuint, ärligt. Jag undrar om det inte till och med är det enda vi söker och längtar efter?

Ändå är det så många som lägger ner otroliga mängder tid och energi på att göra som alla andra och därmed bara bli kopior, för att de tror att det är vad som ”efterfrågas”!

Eller för att de tror att de inte skulle räcka till om de ”bara” var sig själva …

Det får vara slut på det nu!

Om det är du, snälla lyssna noga:

Världen behöver inte fler kopior. Världen behöver DIG – unika, äkta, personliga DU, precis som du är!

Världen behöver inte fler kopior. Världen behöver dig och ditt unika uttryck - det som du kom hit för att bidra med

För det finns ingen annan som du. Du är fullständigt UNIK.

Och du har kommit hit för att vara just DU och ingen annan. Om du försöker vara någon annan kommer ju DU och din pusselbit att saknas – det blir ett hål i universum, som ingen annan kan fylla!

Så sluta genast att jämföra dig med andra på skalan Bra – bättre – bäst! Den skalan finns ju inte ens, eftersom vi alla är unika i vårt varande, vår energi och vårt uttryck.

I samma ögonblick du jämför dig med andra och tycker de är bättre än du har du tappat kontakten med din egen unikitet. Din egen fantastiska skaparglädje, som ger dig så mycket energi. Ditt eget unika uttryck – det, som är det enda som kommer ge dig det resultat du innerst inne längtar efter: Kombinationen av att få dela dina gåvor med världen genom ditt autentiska uttryck – och därigenom bidra med gott, hjälpa eller ge något till andra.

Det kommer inte hända, i alla fall inte i den skala du är här för, om du inte tar blicken från ”modellen” och istället går inåt, till din egen känsla. Kommer från ditt eget hjärta och din egen längtan.

I samma ögonblick du jämför dig med andra tappar du dessutom kontakten med själen, som är din inre vägledning till ditt och allas högsta och bästa.

Liten brasklapp: I början lär vi oss genom att härma. Men fastna inte där!

I början, när vi lär oss ett hantverk, en konstart, ett sätt att uttrycka oss i världen, som till exempel att skriva, coacha, föreläsa, konsulta, leda andra eller något annat, innan vi skaffat oss tillräcklig kunskap och erfarenhet på egen hand – då lär vi oss genom att härma andra. Precis som små barn, som härmar föräldrar och syskon. Det är inget som helst fel i det! Det är inte det jag pratar om här.

Självklart ska du lära dig genom att studera andra som är mästare inom ditt “hantverk”. Absolut! Självklart ska du också låta dig inspireras av andra som gör sin grej inom ditt område – det är bara härligt!

Inspiration låter: Kan hon, så kan jag! Jämförelse låter: Hon kan, men inte jag.

Men gå sen hem och släpp blicken på “den andre”. Återvänd till dig själv, till din själ, dina drömmar och dina känslor. Vad är det som vill skapas genom dig? Vad är det som vill komma till uttryck genom dig och ditt varande?

Där hittar du guldet. Där har du dina svar, din kärlek, din tillit och din glädje.

Vad blir du inspirerad att skapa eller dela med världen nu och på vilket sätt? Dela gärna i kommentarerna!

Med kärlek & inspiration,
Carolina

Carolina Gårdheim är grundare av Shine Your Light Sisterhood & Kreativ Insikt, författare, prästinna, Shaman, civ ek DHS & diplomerad coach för kreativa kvinnor med hjärta som vill leda sig själva & andra i Själens era. Anmäl dig gärna till hennes nyhetsbrev för att få inspiration att leva & leda från själen samt skapa ett liv att älska.

Fler relaterade

Dela gärna

Facebook

2 svar

  1. Jag har hittat min grej!! Jag ska börja föreläsa om mental träning i vardagen med hjälp av min egen berättelse och mina kunskaper som stresspedagog. TACK för ALLT du ger!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *