Hur du tappar kraft genom att hindra dig själv från att tala din sanning

Hej fantastiska du!Du är inte här för att bekräfta din litenhet

För några veckor sedan höll jag ett webinar på temat Spread Your Light – Stå trygg i dig själv & nå ut med ditt budskap på ett autentiskt sätt.

Jag pratade om hur viktigt det är i vår tid att du som kommer från tillit och kärlek, som kanske annars inte tar så stor plats eller hörs särskilt mycket, börjar göra din röst hörd och stå upp för din sanning. Du behövs nu! Vi står i ett skifte där alla röster från kärlek och tillit behöver hjälpa till för att skapa den värld vi alla längtar efter.

Jag tror mig också veta att du innerst inne vill.

För när vi lever vår sanning får vi enorma krafter. Vi blir starkare, mår bättre, får mer energi och klarar mer än vi annars gör. Vi håller oss friskare, känner större mening och upplever större tacksamhet i livet. Det här visar flera undersökningar som gjorts om människor som gör sin grej (vilket är detsamma som att vara sann, följa sin inre vägledning och stå upp för sig själv).

Men våra rädslor hindrar oss och ibland tar egot till alla möjliga sätt för att hålla oss tillbaka och få oss att tappa kraft. Idag vill jag dela något som kan hjälpa dig att få syn på hur du kanske hindrar dig själv från att stå upp för dig själv och din sanning.

Här är några strategier som vi omedvetet tar till för att slippa tala vår sanning & göra vår grej – känner du igen dig i någon?

 1. “Jag kan inte ______ förrän ______” (linjärt tänkande/det här måste gå före det här)
  Bygger på en idé om att vissa saker måste ske innan nästa sak kan ske. Det stämmer väldigt sällan, men låter logiskt och vi vill så gärna tro på det eftersom det hjälper oss att inte ta steget som vi bävar för. Kanske tänker du att du måste ha en hemsida uppe innan du kan boka möte med den där före detta kollegan som kan så mycket om internet? Men det du lär dig av henne kanske kommer få dig att inse att du behöver göra om hela hemsidan på nytt! Får du en impuls att göra något, lita på att din inre vägledning leder dig rätt, även om allt inte är på plats så som du skulle vilja.
 2. Komplicera så att vi blir överväldigade
  Det enkla är oftast det geniala. Men vi vågar inte tro på det, så vi gör det mer komplicerat än nödvändigt. Lägger till fler och fler delar i projektet och övertygar oss själva om att det verkligen behövs. Risken är att vi istället blir överväldigade och på så sätt stoppar oss själva från att gå vidare. Många kvinnor är exempelvis vana vid att prestera hårt för att kunna bedömas som lika duktiga som män. Då kan det vara svårt att tro att det får vara enkelt. Låt “håll det enkelt” bli ditt ledord, så får du ut mer i världen.
 3. Polera, polera, polera … Perfektionism skjuter dig själv i foten
  Det här är en kusin till att komplicera. Du blir aldrig nöjd, utan att fortsätta putsa och putsa och kommer aldrig till skott. Du känner dig aldrig klar – men då blir heller ingenting gjort av det du är här för att göra. Bättre att få ut något som du känner dig “nästan-klar” med, och sedan få återkoppling, så att du kan förbättra om det behövs (ofta är det redan tillräckligt bra, det är dina egna rädslor som säger att det inte räcker till!).
 4. Övervärdera andras idéer framför egna
  Vi fastnar i att samla och dela andras idéer, åsikter och modeller istället för att stå upp för våra egna. Andras idéer känns liksom bättre och viktigare … Vi tänker att våra idéer och åsikter inte är lika mycket värda och låter därför bli att föra fram dem. Men då gör du inte det du är här för att göra. Lyssna inåt, du har något som vill ut. Eller hur? Det är lika mycket värt som alla andras. Och du är här för att dela det.
 5. Utelämna din egen story
  Ett subtilt sätt att stoppa oss själva är att strunta i att berätta vår egen historia. Återigen låter det så logiskt när intellektet säger “Det handlar ju ändå inte om dig” eller “Du och din historia är inte viktig”. Men det kanske är just det som gör att du inte kommer vidare. De människor du är här för att hjälpa vill få lära känna dig. Hela dig. Det är gammaldags att tro att vi inte tar med oss våra egna historier in i det vi väljer att göra. De kommer alltid vara en del av dig.
 6. “Jag behöver en till kurs”
  Det här är så vanligt! Här är några olika varianter: “Jag är inte tillräckligt kompetent”, “Jag har inte tillräckligt med erfarenhet”, “Jag är inte någon expert”, “Jag kan inte ALLT om detta ämne”, “Jag har inte rätt utbildning – jag behöver en examen/en titel/en diplomering/en auktorisering/ett intyg/ett certifikat/ett betyg …” Stopp! Du har förmodligen redan allt du behöver för att sätta igång! Skulle det visa sig längs med vägen att du behöver något annat, ordna det då. Men låt inte det här stoppa dig från att börja!
 7. “Någon annan har redan gjort det jag hade tänkt att göra”
  Så här kan det låta: “Jag har inte samma erfarenhet som hon” eller “Hon är mycket duktigare än mig på det här”. Vi jämför oss med någon annan – ofta någon som redan har hållit på i tio år med det vi vill börja göra och bestämmer att det inte är någon idé att sätta igång. Det här är återigen egots sätt att på ett till synes logiskt vis hålla oss tillbaka. Men du KAN inte jämföra dig med någon annan, för du är helt unik! Ingen annan kan göra det som du drömmer om på just ditt sätt. Ingen annan har din röst, din erfarenhet, ditt uttryck … Det är ditt sätt som behövs. Det är din röst som de som du är här för att hjälpa längtar efter.
 8. “Jag är ju inte chef – det där är chefens ansvar”
  Här är några olika alternativ: “Jag är inte tillräckligt hög chef”, “Ingen annan säger ju något …” eller “Jag är inte en sån som talar om sådant som är viktigt”. Vi intalar oss själva att det inte är vår sak att göra något åt det vi vill göra något åt. Men vem ska då göra det? Det är ju du som har fått impulsen, drömmen eller viljan att säga ifrån! Hur känns det inombords om du då låter bli? Litar du inte på din inre vägledning? Är det rädslor som stoppar dig. Mycket troligt. När du vågar stå upp för det som är sant och viktigt för dig växer du så enormt, och börjar tycka ännu bättre om dig själv. Så våga! Vänta inte på chefen eller någon annan. Det är ditt jobb.
 9. Dövande av olika slag
  Så fort vi får en impuls om att vi skulle vilja säga eller göra något som kommer från själen, och därmed känns lite läskigt, finns det mängder av distraktioner som vi kan ta till istället. Vi dövar oss med exempelvis Netflix, sociala medier, shopping, godis, spel, bekräftelsesökande, alkohol osv. Allt det här är kan i lagom portioner vara sköna tidsfördriv som ger oss energi och glädje. Men om du kan se ett mönster av att du tar till det som distraktion för att inte lyssna till din inre vägledning är det dags att se upp och våga gå emot den impulsen, för den kommer inte göra dig gladare, utan tvärtom ta din energi.

Känner du igen dig i någon av dessa gömma-strategier?

Så bra! Då är det dags att välja något annat istället. Vad ska du göra? Be din inre vägledning om hjälp att hitta svar om det känns oklart. Du har redan allt du behöver för att börja tala din sanning och göra din grej. Resten kan du skaffa längs vägen.

För du är inte här för att bekräfta din litenhet. Du är här för att växa in i din egen storhet.

Tack, tack, tack. Du behövs.

Med kärlek,
Carolina

Carolina Gårdheim är grundare av Shine Your Light Sisterhood & Kreativ Insikt, författare, prästinna, Shaman, civ ek DHS & diplomerad coach för kreativa kvinnor med hjärta som vill leda sig själva & andra i Själens era. Anmäl dig gärna till hennes nyhetsbrev för att få inspiration att leva & leda från själen samt skapa ett liv att älska.

Fler relaterade

Dela gärna

Facebook

2 svar

 1. Hej jag är så tacksam för att jag hittade den här sidan. Jag behöver verkligen jobba med (tala min egen Inre sanning.) Själv känslan till mig själv. Att älska mig själv. Finns det någon som kan vägleda mig?

  1. Hej Gunilla, vad roligt att du hittade hit och känner att det talar till dig! Du är varmt välkommen att till exempel prenumerera på mitt nyhetsbrev (som du hittar på sidan, förmodligen i högermarginalen när du läser det här, annars på startsidan), där jag försöker inspirera och vägleda till hur du kan bli mer själsklar och lita på och följa din inre vägledning i större utsträckning. Känner du efter ett tag att du vill ha mer stöd är du välkommen att bli medlem i Shine Your Light Sisterhood, där jag och en mängd kvinnor som du stöttar varandra på just den här magiska resan. Ser fram emot att få hjälpa dig på vägen! Och har du några frågor eller vill veta mer, så mejla lovingsupport@carolinagardheim.com så får du hjälp. Kram ♥ Carolina

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *