Blogg

Trollet hjälpte mig få syn på mina egna rädslor

Hej fantastiska du!Allt du möter

Som jag ser världen är allt vi möter en spegelbild av vårt inre.

Allt vi råkar ut för ger oss därför en möjlighet att lära oss något om oss själva, om vi vågar se efter, och därigenom växa som människor.

Jag själv fick en sådan möjlighet för några år sedan när jag fick en hatisk kommentar här på bloggen

Den handlade om att jag, som (i hennes ögon förstås, men jag får väl ändå tacka för omdömet!) är “så lyckad, tjänar pengar, har egen business och bor i svindyra Vaxholm”, egentligen inte var kvalificerad att få uttala mig om livet – ungefär.

Det intressanta är att de enda gånger jag tidigare gånger fått negativa kommentarer har varit precis innan jag varit på väg att våga följa min inre vägledning och ta ett stort nästa steg som inneburit att jag visat lite mer av mig själv i världen för att kunna följa mitt syfte.

Alltså precis när jag skulle göra något som egentligen gjorde mig livrädd …

Så jag blev inte förvånad att det här hände vid just ett sådant tillfälle. Jag var precis på väg att ta ett stort kliv utanför min bekvämlighetszon och igen utmana mig själv att expandera och följa själens längtan. Då kommer rädslor upp i mig, även om de är omedvetna, och det kan manifesteras även i min omvärld.

När jag läste kommentaren blev jag först jätteledsen. Så klart! Här lägger jag ut mitt hjärta till allmän beskådan, och så går någon fram och trampar på det … Självklart känner jag mig sårad, jag är bara människa. Det gjorde ont.

Men ganska snart växlade jag över till att istället bli nyfiken …

Jag tänkte att eftersom jag blir ledsen, så måste det finnas ett budskap här till mig.

Jag slappnade av och kände efter: Vilken del av mig tyckte, precis som den här kvinnan, att jag egentligen inte hade någon rätt att uttala mig, eftersom jag bodde bra och hade mat på bordet?

Jag hittade direkt en väldigt arg tonåring inuti. Mig själv som 14, 15, 16 år. Medlem i Amnesty International, fruktansvärt upprörd över alla orättvisor, stående högst upp på barrikaderna mot krig och intolerans i hela världen.

När jag började prata med den här delen av mig så upptäckte jag att hon hade en ganska enkel bild av världen. Hon trodde att det enda sätt man kunde göra gott i världen på var att demonstrera och protestera högljutt på gator och torg, åka ner till krigszoner som volontär på sjukhus eller jobba med att hjälpa flyktingar komma över krigstrauman.

Jag förstod att den här delen av mig, mitt tonårsjag, var rädd för att jag inte gjorde gott i världen. Det hade jag ju lovat mig själv redan som ung! Hon var också rädd för att andra skulle tycka att jag inte gjorde något gott.

Det finns olika sätt att göra gott på

Jag fick förklara för mitt tonårsjag att det finns många olika sätt att göra gott i världen.

Vi måste alla hitta just vårt sätt.

Det gör vi genom att göra det vi älskar, är bra på och känner starkt för. Då mår vi själva bra och då bidrar vi med vårt bästa till allas bästa. För att själv må dåligt har aldrig hjälpt någon annan. Och om vi gör saker för att vi tror att det är “det rätta” att göra eller för att andra ska tycka att vi gör det rätta, utan att ha hjärtat med, blir det inte heller bra.

För en del människor handlar att hitta sin grej om precis det som min arga inre tonåring tyckte var “bra grejer” – att delta aktivt i krigszoner och högljutt stå på barrikaderna. För andra kan det handla om helt andra saker, som att få människor att skratta, att göra världen lite vackrare, att balansera räkenskaper, städa, vara en bra förälder eller, som för mig själv, att skriva, coacha och inspirera människor att våga följa sina hjärtan.

När vi mår bra och har kontakt med våra hjärtan gör vi mer gott i världen.

Du känner väl till det numera klassiska experimentet i Washington? Hundratals människor mediterade samtidigt under ett par sommarmånader och kriminaliteten i staden minskade med hela 25% under samma tid. Samma experiment har upprepats på andra platser världen över med liknande resultat.

Det är ett praktexempel på hur viktigt det är att vi försöker må så bra vi kan. När vi känner harmoni, när vi mår riktigt bra, kan inte kriminalitet, krig och våld existera på samma plats.

Du kan prova själv: Slappna av och låt känslan av fred, kärlek eller harmoni sprida sig i din kropp. Försök sedan behålla den här känslan samtidigt som du känner hat eller rädsla. Det är omöjligt!

Alltså är det min starka tro att om jag kan hjälpa människor att må lite bättre, så hjälper det mer än just den personen. Det hjälper världen.

Och när jag inspirerar någon att följa sitt hjärta så kommer hon eller han dessutom att själv göra gott i världen. För det gör vi alltid när vi följer våra själar och våra hjärtan. För de vet bättre än vi vad världen behöver av oss.

Det här fick jag nu möjlighet att förklara för mitt tonårsjag: Det finns olika sätt att dra sitt strå till stacken. Olika sätt att göra gott i världen.

Och det har absolut ingenting att göra med var vi bor, hur mycket vi tjänar (förutom att om vi tjänar mer kan vi också ge mer för att hjälpa andra!) eller hur framgångsrika vi uppfattas vara av andra.

Så tack för möjligheten att växa, även om det gjorde ont!

Jag är tacksam att jag hittade och kunde integrera den här delen av mig. Den som gick runt och var rädd för att jag inte levde upp till mina egna drömmar. Trots det massiva, fantastiska gensvar jag hela tiden känner från er som jag gör det för! Tack.

För varje del av oss som vi kan få att gå åt samma håll istället för att, undermedvetet, kämpa emot oss, får vi mer kraft och större möjligheter att uppnå våra drömmar (och därmed göra ännu mera gott i världen!).

(Jag kan tillägga att idag läser jag inte ens sådana här kommentarer – om det kommer några, går de rakt ner i skräpkorgen utan att jag slänger så mycket som en blick på dem. För i 99% av fallen handlar sådana här kommentarer mer om den som skriver kommentaren än om mig. Det här är sånt som kommer när vi själva håller mera ljus – det triggar och väcker rädslor hos andra som inte har jobbat med sina egna skuggor. Och den möjliga insikt eller lärdom som den enstaka procent som berör oss på något sätt skulle kunna komma med, som i fallet jag berättar om här, kan vi få på andra sätt, som inte innebär att behöva ta emot så mycket tung energi. Men vid det här tillfället var det bara kanske tredje gången jag råkade ut för något liknande. Jag hade svårt att förstå hur någon kunde lägga tid på att både läsa det jag skrivit och skriva en kommentar när de ändå inte gillade det jag gjorde. Idag förstår jag att det finns människor som gör sånt för att hålla sin egen smärta stången. Men jag gör mig inte längre tillgänglig för att ta emot den energin.)

Har du stött på något i ditt liv, som du sedan kunde se speglade en egen rädsla? Kommentera gärna! Jag är nyfiken.

Med ljus & kärlek,
Carolina

Carolina Gårdheim är grundare av Shine Your Light Sisterhood & Kreativ Insikt, författare, prästinna, Shaman, civ ek DHS & diplomerad coach för kreativa kvinnor med hjärta som vill leda sig själva & andra i Själens era. Anmäl dig gärna till hennes nyhetsbrev för att få inspiration att leva & leda från själen samt skapa ett liv att älska.

Fler relaterade

Dela gärna

Facebook

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *