Varför “gratis” kan vara egots sätt att stoppa dig från att växa

Hej fantastiska du!

Tycker du att det är bra när saker är ”gratis”?

Är det en dum fråga? Det tycker väl alla, kanske du tänker.

Ja, de flesta av oss uppskattar nog att få en gåva då och då, även jag. ”Gratis” har en naturlig dragningskraft på oss.

Men redan i skolan fick jag lära mig att ”There is no such thing as a free lunch”: Det som utmålas som “gratis” har egentligen alltid ett pris, även om vi inte ser det direkt.

Det priset har jag under senare år börjat skönja allt tydligare och tydligare, särskilt i min egen bransch. Och det har fått mig att ifrågasätta hela det här gratis-fenomenet, som fått sådan enorm spridning på senare år.

Anledningarna är flera. Den första är viktigast för dig just nu (och därmed även för mig). Men på sikt kommer även de andra att bli allt mer viktiga och i slutänden påverka även dig, det är jag övertygad om.

Här är varför jag ber dig tänka över om du verkligen ska nappa på nästa gratis-erbjudande som kommer din väg (trots att jag själv också erbjuder det då och då!):

1. “Gratis” kan bli egots bästa sätt att stoppa dig från att blomstra

En effekt av att vi dagligen översköljs av erbjudanden om gratis webinar, gratis e-kurser, gratis e-böcker, gratis meditationer och så vidare, är att det ger vårt ego (det vill säga våra rädslor) en fantastisk möjlighet att distrahera oss från vår verkliga expansion genom att hela tiden peka på att vi ska ta del av nästa erbjudande, nästa möjlighet, nästa inspiratör.

Och vi är ju så lättduperade (jodå, jag har också fallit i den fällan!) … För inte bara “sparar vi pengar” och “gör ett klipp”, vi tycker faktiskt att vi gör något bra (vi behöver ju verkligen utveckla och förbättra oss, vi räcker ju inte till som vi är!). På köpet slipper vi känna FOMO (Fear Of Missing Out) och riskera att missa vad vännerna kommer prata om på nästa tjejkväll. Det vill säga bristtänk, otillräcklighet och rädslor – tre av egots mest effektiva verktyg i spel på en gång.

Resultatet blir att vi hoppar från den ena utlovade gratis-kursen till den andra, sökande efter nästa sensation, nästa verktyg, nästa modell som (vi tror) ska hjälpa oss må bättre. Ett toppensätt att slippa växa, alltså!

För svaret finns ju inte där ute. Det finns inom dig. I tystnaden. Inuti. I din alldeles egna skattkammare.

Den hjälp du får av en inspiratör (en coach, författare, tänkare, guide, förändringsledare, kurs- eller retreatledare) handlar om att hen genom sin energi, sin inspiration och sina verktyg hjälper dig att höja din energi. Då kan du lättare höra din egen inre vägledning och få kontakt med din egen tillit så att du också vågar följa den vägledning du får. Det är så du expanderar in i nästa version av dig själv och ditt uppdrag.

Men det händer inte om du inte använder de nycklar du får.

Om du rusar från den ena inspiratören till den andra och får nyckel på nyckel, men aldrig tar dig tiden att använda dem, för du är redan på väg till nästa … ja, då blir det inte mycket växt åstadkommen, eller hur?

Våga istället stanna upp en stund. Fokusera på en inspiration, en inspiratör, ett verktyg, en modell, åtminstone så länge att du lyckas prova nycklarna, öppna din egen skattkista och komma åt din egen sanning.

Och när de där tankarna kommer som säger: ”Tänk om jag missar nästa stora grej om jag stannar hos den här inspiratören!” eller “Det är säkert i nästa erbjudande/bok/kurs som de verkliga insikterna kommer!”, påminn dig då om att det är egot som har hittat ett supereffektivt sätt att hålla dig tillbaka från den expansion som du är här för att genomgå.

Låt inte egot ta fokus från din unika resa. Det som du är här för att göra. Det som du innerst inne längtar efter. Själva anledningen till att du ändå fortsätter söka och söka och söka efter nästa grej (trots att den alltid funnits precis under din näsa) … Det är både den och du alldeles för viktiga för.

2. Gratis skapar utarmning och utmattning bland våra mest älskade inspiratörer

Den andra anledningen till att jag börjar bli kritisk mot den här enorma ökningen av gratis-erbjudanden är att det i längden är fullständigt ohållbart att så många duktiga coacher, författare och inspiratörer ska fortsätta att bjuda på så mycket gratismaterial, dag efter dag, vecka efter vecka.

Det skapar utarmning och utmattning, vilket gör att de inte längre kommer kunna bidra med det som de är här för att göra. Med den kvalitet som de egentligen är kapabla till, och som är det som skapar den verkliga transformation vi alla är ute efter. (För gratismaterial i alla ära – det kan aldrig ersätta att arbeta personligen med en riktigt duktig coach! Det ger dig exponentiellt större resultat, varje dag i veckan.)

Jag har redan sett flera fantastiska inspiratörer som nu lämnar sociala medier eller slutar erbjuda gratismaterial, åtminstone i den omfattning de gjort tidigare, just av den här anledningen. Och det är ju en förlust för oss alla!

Dessutom medför trycket på att föra ut mer och mer gratismaterial risken att det material som bjuds ut också blir av sämre och sämre kvalitet. Och det är ju heller inte bra för någon av oss.

3. Minskad förståelse för inspiratörens arbete – och sämre resultat för dig

Den här floden av gratis-erbjudanden gör också att många verkar tappa förståelsen för vad det faktiskt kostar att skapa riktigt bra material, kurser, föreläsningar, modeller och verktyg. När vi börjar förvänta oss att “allt” ska vara gratis, eller nästintill, har vi tappat respekten för innehållet. Vi värdesätter det inte längre – vilket i sin tur leder till att vi inte ens gör ansträngningen att ta till oss materialet och då får det, naturligtvis, inte heller den effekt som det var skapat för.

Visst, det finns (även om det är ovanligt) gratismaterial som skulle kunna förändra ditt liv. Men – eftersom du inte har betalt för det – är risken tyvärr stor att du bara skummar igenom det lite snabbt, eller lägger det i högen “att läsa igenom senare” (vilket ju aldrig blir av, eller hur?), för att sedan gå vidare till nästa (gratis-)grej. Och då kan ju materialet vara hur bra som helst, det är ändå inte till någon nytta eller glädje.

Kanske tänker du till och med “Det var ju inte särskilt märkvärdigt!” – när det egentligen handlar om att du inte tog dig tid att ta till dig materialet, agera på det och låta det skapa de resultat i ditt liv som det annars hade haft kapacitet till.

Jag ser själv dagligen skillnaden på hur mycket tid och energi mina kursdeltagare lägger ner på – och därmed hur enormt stort resultat de får ut av! – en kurs som de har betalat för, jämfört med något de fått gratis. Det är en milsvid skillnad.

Så är du ute efter verkliga resultat i ditt liv kan jag bara rekommendera dig att betala för att få hjälp att också skapa det.

Vad kan vi göra åt det här?

Själv sållar jag stenhårt i vilka gratis-erbjudanden jag väljer att anmäla mig till (ytterst få). De jag väljer ser jag till att verkligen ta del av. Sedan återkopplar jag till inspiratören ifråga, berättar vad jag tyckt om med materialet och tackar så mycket för att de bjudit på inspirationen.

Jag har också med glädje börjat betala för det jag verkligen uppskattar och de inspiratörer jag vill ska fortsätta sin viktiga verksamhet. Jag söker medvetet upp vad jag kan köpa av dem – har de en bok, en kurs, en app? Jag betalar gärna!

Dels vill jag betala och därigenom visa min uppskattning och tacksamhet till dem som verkligen ger mig någonting – det handlar om att skapa balans, en känsla av att göra rätt för sig och en känsla av att ge tillbaka till den som givit mig något av värde.

Men det handlar också om att spara mig själv. Jag tar hellre emot färre intryck från ett fåtal utvalda personer – bara dem jag själv valt att lyssna på för att jag vet att de har något av värde att säga mig – och skapar istället mer tid att lyssna på mig själv.

Vi vet att vi värdesätter det vi betalar för högre än det vi får gratis. Ett par solbrillor som du köpte på macken för 10 spänn har du inget emot att slänga i det sandiga baksätet, men de som du köpte för 800 kronor hos optikern lägger du varsamt ner i fodralet. Detsamma gäller både andra produkter och tjänster.

Ja, det finns absolut gratismaterial som skulle kunna förändra ditt liv, om du verkligen använder det som det var tänkt. Men – och det här är insikten som jag hoppas fler och fler ska ta till sig – det är egentligen inte gratis.

Det kommer med en kostnad, som jag har visat: För dig, för mig, för inspiratören i fråga, och för branschen som helhet.

Jag tycker inte vi ska sluta med gratis-erbjudanden helt. Det är ett fint sätt att lära känna de inspiratörer vi är nyfikna på, och det är en fantastisk möjlighet att kunna ge värde till den som inte just nu kan betala för en hel kurs eller ett coachningsprogram.

Men vi som kan betala tycker jag ska se igenom gratis-illusionen och börja betala för det vi verkligen uppskattar! Och sedan fokusera på vad vi själva kan göra för att expandera ytterligare och fortsätta vår resa mot att bidra med mera ljus, glädje, kärlek och tillit till oss själva och till andra.

För vi är inte här för att springa från gratis-erbjudande till gratis-erbjudande. Vi är här för att göra vår grej, lysa vårt ljus i världen och njuta av färden.

Tack för att du finns.

Med kärlek,
Carolina

Carolina Gårdheim är grundare av Shine Your Light Sisterhood & Kreativ Insikt, författare, prästinna, Shaman, civ ek DHS & diplomerad coach för kreativa kvinnor med hjärta som vill leda sig själva & andra i Själens era. Anmäl dig gärna till hennes nyhetsbrev för att få inspiration att leva & leda från själen samt skapa ett liv att älska.

Fler relaterade

Dela gärna

Facebook

2 svar

  1. Så bra skrivet, känner verkligen igen mig och har faktiskt sen ett litet tag tillbaka tänkt på det här hos mig själv! Tar till mig och ska bli bättre på att välja bort :)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *