Blogg

Sluta be om ursäkt för att du är du!

Hej fantastiska du!

– Ursäkta mig, jag är ledsen att jag är sen. (Fem minuter sen till en middag med vänner.)
– Förlåt mig, men jag har glömt ditt namn?
– Ursäkta mig, men jag är inte nöjd med det här. (Under löneförhandlingen.)
– Ursäkta att jag är lite låg idag, det blir bättre i morgon.
– Förlåt, men får jag be dig om hjälp? (Följt av en lång harang om varför, att det aldrig hänt förut och att det aldrig kommer hända igen.)
– Ursäkta mig, jag brukar inte bli så berörd … (Torkar försynt ögonvrårna.)
– Förlåt älskling, jag är hemskt ledsen, men jag glömde köpa mjölk på hemvägen.
– Jag är hemskt ledsen, men jag kan tyvärr inte. (Svar på förfrågan om att föreläsa någonstans där du inte har lust att tala.)

Så här pratar vi ofta, eller hur? Det är helt naturligt och anses dessutom både artigt och trevligt. Vi är så vana vid att ursäkta oss på det här sättet att vi sällan ens lägger märke till att det egentligen tappar oss på energi.

För under alla dessa ursäkter ligger ofta – förmodligen väl nedgrävt, för vi vill inte riktigt se det – en vilja att vara till lags. En rädsla för att inte räcka till, sticka ut, inte få vara med.

Varje gång du agerar från den rädslan förminskar du dig själv. Oavsett om det går på autopilot, oavsett om du är medveten om det eller inte.

Så snart du talar från en plats inom dig som utgår från att du är mindre än den fantastiska, hela, resursstarka varelse du egentligen är, så tappar du energi.

Du står inte i din fulla kraft.

Men var inte orolig! Du behöver inte bli helt asocial bara för att du slutar ursäkta dig.

Det går alldeles utmärkt att både stå i sin kraft och “vara trevlig”.

Känn på skillnaden i energi i dessa fraser, sagda vid samma tillfällen som ovan:

– Hej, här är jag! Åh, vad jag är glad att vara här! (Fem minuter sen till en middag med vänner.)
– Hej, dig känner jag igen! Och du heter …?
– Tack, men det här känns inte bra för mig. Jag tycker mitt arbete är värt mer.
– Jag har inte så hög energi idag. (Eller säg ingenting alls! Låg energi behöver inte ursäktas, det är en del av att vara människa och ingen kan förvänta sig att du är på topp hela tiden.)
– Jag vore tacksam för din hjälp! eller Har du möjlighet att hjälpa mig? (Rätt upp och ner, utan lång urskuldrande historia.)
– Det gick rakt in i mitt hjärta! (Sagt med öppet hjärta och tårar i ögonen. Det är normalt och vackert att bli berörd och inget vi behöver ursäkta oss för.)
– Älskling, jag glömde köpa mjölk på hemvägen – jag tar det i morgon bitti istället. Eller ska vi ta en kvällspromenad tillsammans och fixa det efter maten?
– Tack för din förfrågan. Jag kan inte delta på ert event, men önskar er varmt lycka till! (Eftersom du inte vill föreläsa där är du ju inte ”ledsen” och det är inte ”tyvärr” som du tackar nej – när du inte talar sanning tappar du energi. Säg bara att du inte kan!)

Känner du skillnaden i kraft? Så här talar någon som vet att hon inte behöver ursäkta sig för att hon finns till eller för att hon är människa och därmed mänsklig.

Du behöver inte be om ursäkt för att du är människa

Du behöver inte be om ursäkt för att du är några minuter sen, för att du har glömt någons namn eller för att du behöver hjälp, inte heller för att du tar plats, för att du gör ett val som inte din partner skulle ha gjort, för att du gillar musikaler, för att du gråter, för att du är tystlåten, har stora drömmar eller inte är nöjd som det är.

Gör inte dig själv mindre än du är! Be inte om ursäkt när du är eller gör något som helt normalt och mänskligt. Varje gång du ber om ursäkt för att vara dig själv ger du iväg lite av din egen kraft.

När du står för den du är och de val du gör, utan att ursäkta dig, får du istället energi och styrka. Du är i harmoni med dig själv och det som är sant för dig, innerst inne. Det känns bra.

Så nästa gång du kommer lite för sent, be inte om ursäkt utan stå för ditt val. Om du vill, förklara – utan skuldkänslor – att du valde att arbeta fem minuter till för att bli klar med din viktiga arbetsuppgift innan du åkte och att du nu är jätteglad att vara här! Förutsätt inte att värden eller värdinnan är arg på dig för att du kom fem minuter efter utsatt tid – hon eller han kanske bara uppskattade den extra tiden att förbereda sig.

Eller nästa gång du glömmer namnet på någon, ursäkta inte ditt “dåliga minne” eller säg att du “börjar bli gammal”, utan be bara personen i fråga påminna dig.

Nästa gång du blir tårögd när du hör någon berätta en sorglig historia, ursäkta inte dina tårar, utan stå för dem. Säg, utan skuldkänslor över att du är ”så känslig”, att du blev berörd av historien. Det är normalt! Det är fint! Det visar att det är okej att visa känslor, så att andra också kan våga göra det.

Om du har glömt passerkortet och behöver be en kollega om hjälp att komma in genom dörren, be bara om hjälp rakt upp och ner, ursäkta dig inte med en lång historia om hur det gick till. Du gillar ju själv att hjälpa andra, eller hur? Det är sällan en börda, utan något vi mår bra av. Det är det till och med forskat på!

Jo. Självklart. Det finns naturligtvis tillfällen när vi absolut SKA be om ursäkt.

När vi har gjort någon illa, förstört något eller betett oss odrägligt och dumt. När vi verkligen har något att be om ursäkt för. Då gör vi det från hjärtat, och DET ger oss energi, för då står vi upp för det högsta bästa i oss. Vi vet att det var dumt gjort, alltså ber vi om ursäkt. Då växer vi.

Men alla dessa slentrianmässiga “ursäkta mig”, “förlåt” och “jag är ledsen”, som i grund och botten inte är sanna och därmed tar vår kraft, de tycker jag vi kan begrava. Eller vad säger du?

Känn skillnaden i att stå för den du är och det du gör – du är drottningen i ditt rike!

Du får ta plats, du får vara tyst, du får gråta, du får skratta högt, du måste inte veta eller kunna allt, du får tacka nej till saker utan att förklara varför, du får be om hjälp, du får snubbla eller glömma eller komma lite sent eller vad det nu är du har för vana att ursäkta dig för.

Gör dig inte mindre än du är. Be inte om ursäkt för att du är helt normal.

Ge istället den del av dig som är rädd för att inte bli älskad, inte räcka till, inte få vara med, lite kärlek. Se på den delen av dig med den medkänsla och omsorg som kommer från insikten att du, innerst inne, vet att du är en hel, komplett, kapabel och självständig människa, som ÄR kärlek och därför inte behöver be någon annan om att bli älskad. Det är den storslagna varelse du innerst inne är. Låt henne få komma ut.

Låt henne hjälpa dig att stå för den du är och det du gör, utan att ursäkta dig. Då får du kraft och energi och då kan du skapa mer av det, som just du är här för att göra.

Prova själv och känn skillnaden! För du är drottningen i ditt rike.

Tack för att du finns.

Vad väcker det här i dig? Känner du igen dig? Har du provat och känt skillnaden? Kommentera gärna!

Med kärlek,
Carolina

Carolina Gårdheim är grundare av Shine Your Light Sisterhood & Kreativ Insikt, författare, prästinna, Shaman, civ ek DHS & diplomerad coach för kreativa kvinnor med hjärta som vill leda sig själva & andra i Själens era. Anmäl dig gärna till hennes nyhetsbrev för att få inspiration att leva & leda från själen samt skapa ett liv att älska.

Fler relaterade

Dela gärna

Facebook

4 svar

  1. Så sant. Varmt tack Carolina. För mig handlar det om att stå i min fulla kraft. Dina ord talar till mig. Söger något som är så självklart men ändå svårt. Nu är jag mer medveten.Tack ❤

  2. Fantastisk text, tusen tack! Den berör mig och stärker mig. Jag behöver ändra min utgångspunkt som är exakt det, ursäktande. Alltid ursäktande. Jag vill inte be om ursäkt för mig själv längre, inte när det handlar om att jag bara är den jag är. Den jag ska vara. Tack och kram!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *