Blogg

Hitta din sanna arketypiska energi & börja blomstra som dig själv

Hej fantastiska du!

Har du jobbat mycket med din personliga utveckling, men känner ändå att det är något som saknas? Någon pusselbit som du inte riktigt kommer åt, för att kunna bli den ledare – över ditt eget liv, och kanske även över andras − som du är här för att vara.

Många av mina klienter kan vittna om att arbetet med arketyper har hjälpt dem att upptäcka saker hos sig själva som de aldrig sett tidigare.

Kanske har de genom arketypens skuggor fått syn på ett mönster hos sig själva eller sorger de burit på utan att de har förstått det. Genom kunskap om arketypernas egenskaper har de kunnat hitta sin ledarstil och fått hjälp att hitta hem. Genom att landa i sitt eget element, sin egen naturliga energi, uppstår självacceptans och självkärlek som tidigare drunknade i dömanden och självkritik.

Tänk dig själv lättnaden när du med äkthet kan säga: ”Äntligen kan jag vara mig själv och komma till min rätt, precis som jag är!”

Om du är intresserad av det här med ledarskapsarketyper och arketypisk energi har du kanske redan gjort vårt quiz?

Där har du kunnat få reda på vilket element som representerar din naturliga, medfödda energi och dessutom fått förslag på vilka ledarskapsarketyper som agerar utifrån just ditt element. Kanske du redan har känt in vilken av dem som känns mest i harmoni med dig? Eller så tvekar du fortfarande.

För det är inte alltid helt enkelt. För det första har du självklart tillgång till alla ledarskapsarketyperna (ja, all arketypisk energi över huvud taget!) och kan därför lätt känna igen delar av dig själv i flera av dem.

För det andra finns det två olika sätt att prata om och arbeta med arketyper och ibland kan dessa vara svåra att hålla isär – vad är vår medfödda, naturliga grundenergi och vad är andra arketypiska energier som vi kallar in tillfälligt när vi behöver dem (eller som kan kalla in oss) i olika situationer?

Min erfarenhet är att det är bra att börja med att ta reda på vilken som är din arketypiska grundenergi.

Din grundenergi är det som jag kallar för din personliga ledarskapsarketyp. Den är något du alltid har haft och alltid är, oavsett vilken situation du är i, oavsett vem du träffar och oavsett vad du gör. Den är du född med, kan inte förändra och har med dig hela livet.

Det handlar om ditt allra mest grundläggande sätt att ta dig an världen. Är du mestadels extrovert eller introvert? Går du mer på detaljer eller det övergripande? Har du mest fokus på idéer och nyheter, relationer och planer, resultat och effektivitet eller analys och balans?

Hoppar du snabbt och oproblematiskt från sak till sak, går du mer grundligt tillväga och ser lätt flöden från A till Ö, sätter du igång på studs och får med dig alla andra i dina projekt eller är du mer för att finslipa och se till att något blir helt ”perfekt”? Och så vidare.

Allt i naturen bygger på någon av de fyra grundenergierna luft, vatten, eld eller jord. Elefantens lugna, långsamma färd över savannen har en helt annan energi än kungsfiskarens ilsnabba dyk för att få tag i en munsbit. Ett stort vattenfall har en helt annan energi än en slingrande bäck.

Och en människas ständiga brainstormande och ivriga, aldrig sinande kommunikation skiljer sig från en annans återkommande behov av att dra sig undan för att bearbeta alla intryck och komma tillbaka med en väl övervägd reflektion och rekommendation.

När du kan se och respektera din egen grundenergi kommer allt i livet gå betydligt lättare och du kommer känna större balans. Du slutar kämpa emot dig själv, slutar försöka vara någon annan än den du är och börjar vara den du kom hit för att vara.

Det är därför det är så mäktigt att hitta sin egen grundenergi och börja agera från den istället för från idéer om hur vi borde eller skulle vilja vara. Ju mer du tillåter dig att vara och agera från din grundenergi, desto större harmoni kommer du känna (och desto bättre resultat kommer du dessutom att uppnå!).

Sen handlar det förstås också om att skapa balans generellt i livet, genom att se till att må så bra som möjligt, ta hand om dina behov, sätta gränser, göra det du älskar och sluta stressa. Men även sånt brukar falla på plats och bli lättare när du ökar din självkänsla, självacceptans och självkärlek genom att agera i harmoni med din egen grundenergi.

På sätt och vis går det här lite på tvärs med vissa budskap vi hört sedan barnsben ...

Vi får ju ofta höra att vi kan bli vad som helst, att vi kan (och bör) förändra oss, att bara vi försöker och vill tillräckligt mycket så klarar vi allt.

Det stämmer också − men enbart om du gör det i harmoni med din egen energi. Då kan du verkligen gå hur långt som helst inom det du sysslar med.

Men så snart du försöker vara någon annan än den du är, försöker göra saker på andra sätt än det som är naturligt för dig, så börjar du kämpa i motvind och tappa energi.

Här handlar det alltså inte längre om att vara som någon annan, att förändra sig till det bättre, att utvecklas från det ofullständiga till det fullständiga. Här handlar det istället om att inse att du redan har allt du behöver, att du redan är ”perfekt” för det du är här för att göra.

Det betyder inte att du inte kommer utvecklas – tvärtom! Men du kommer växa och utvecklas som dig själv, du kommer bli mer av dig själv – inte någon annan, inte något annat.

För kom ihåg: Din grundläggande, personliga arketypiska energi uttryckte du redan när du först kom hit, med självklarhet.

Du levde ut den naturligt, säkert redan i mammas mage!

Men din naturliga, medfödda energi & dess uttryck kan ha blivit nedtryckt.

Speciellt om du i många år inte har känt att det var helt okej att vara som du var. Det kan göra det svårt att veta – är det här jag? Eller är det här det jag, som jag har anpassat mig att bli, för att jag inte trodde jag var okej som jag var?

Därför är det många som inte riktigt känner sig själva så väl som de kanske först trodde.

Jag vet till exempel inte hur många nedtryckta och undangömda Drottningar, Valkyrior och Häxor jag stött på genom åren! Som kvinnor uppmuntras vi sällan att visa upp den kraftfullhet som eld-energin kommer med.

Dessa kraftkvinnor tystas ofta tidigt och får höra att de inte ska låta så mycket, ta så mycket plats eller vara så påstridiga. De uppfattas lätt som aggressiva, trots att de bara uttrycker sin medfödda energi.

Det är synd! Vi behöver dem lika mycket som vi behöver de varma vatten-ledarna, de kreativa luft-ledarna och de reflekterande jord-ledarna.

Här finns fantastiska möjligheter till utveckling!

För att ytterligare komplicera det hela har var och en av ledararketyperna två element – ett grundelement och ett stöttande element.

Shamanen har till exempel JORD som grundelement och ELD som stöttande element, medan Drottningen har ELD som sitt grundelement och JORD som stöttande element.

Så du har redan två element inom dig. Men det är bara ett av dem som är din grundenergi.

Så om du exempelvis undrar över om du är Shaman eller Drottning har det alltså att göra med vilken av energierna JORD eller ELD som är ditt grundelement, dvs det du har allra mest av.

För naturligtvis har du alla fyra elementen i dig, bara i olika hög grad.

Ditt grundelement är ditt viktigaste element, det du har mest av, det du är mest. Det, som du behöver respektera och leva utifrån för att må riktigt bra och komma mest till din rätt i livet.

Men det är också bra att veta vilket ditt stöttande element är, för det är den energi du har näst mest av. Det ska inte styra dig, men det kan stödja dig genom de gåvor och styrkor som det för med sig. Tillsammans skapar dessa två element ditt specifika uttryck.

Shamanen har jordens mer stillsamma energi som uttryck, men i bakgrunden finns kraften från elden som gör henne lite mer extrovert och kraftfull än t ex Prästinnan, som också har jord som grundelement, men vatten som stöttande element, och därmed två introverta energier.

Det stöttande elementet ska inte styra, men den får heller inte tryckas undan.

Drottningen, som agerar från elden, har också den mer reflekterande energin jord i sig. Det gör att hon kan ta kloka, långsiktiga beslut för sitt rike. Men om hon skulle låta jorden styra och gå före elden skulle hon tappa energi och inte bli lika kraftfull som hon ska vara.

Ibland är det klurigt att veta vilket element som är vilket, det kan kräva lite utforskande.

Och som jag nämnde tidigare är det inte helt ovanligt att vi förtryckt vår naturliga energi och försökt anpassa oss – jag skulle nästan säga att det är vanligare än att vi inte gjort det.

När vi som barn känner att det är inte är okej att vara som vi är, då brukar vi gå över i och ”bli” vår stöttande energi, det vill säga det element/den energi vi har näst mest av.

Så om du känner att du inte riktigt är i harmoni med dig själv och din innersta essens, om du inte känner att du kommer riktigt till din rätt och kämpar lite i motvind, så kan det vara så att du lever ut din stöttande energi istället för att äga din grundenergi, ditt grundelement. Du agerar utifrån ditt stöttande element och har därmed dömt och förtryckt några av de egenskaper hos dig själv som är dina egentliga, största gåvor, nämligen de som hör till ditt grundelement.

Det är det som händer när vi som barn känner att vi inte kan vara oss själva. Då fördömer vi helt normala egenskaper, som till exempel att vara fysiskt aktiv eller göra sin röst hörd, trycker ner dem i skuggan, där vi inte längre har kontroll över dem, och får svårt att känna oss hela.

Det brukar vara utmattande att leva i en annan energi än vår medfödda. Du har alltså mycket att vinna på att hitta din sanna grundenergi, den du föddes med!

Du ser, den här resan kan innehålla så många fler lager än vad du kanske först trodde … Och när du vet din grundenergi kan du ju sedan fortsätta med att kalla in andra ledarenergier för att ta hjälp i olika situationer. Det är bara du som sätter begränsningarna.

Det kan vara början på en riktig upptäcktsfärd in i det äventyr som är DU, allra innerst inne.

Önskar dig lycka, glädje och många insikter i ditt arbete med arketyper i ditt liv!

Med kärlek,
Carolina

Carolina Gårdheim är andlig barnmorska & coach för energimedvetna ljusledare. Anmäl dig gärna till hennes nyhetsbrev för att få inspiration att leva & leda från själen samt skapa ett liv att älska.

Fler relaterade

Dela gärna

Facebook

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *