Blogg

Gör plats för det som lyser upp mörkret

Hej fantastiska du!

Nu när vintern rycker närmare, och med den en försmak av de lite dovare känslor som den brukar föra med sig in i mitt liv, blir det ännu viktigare för mig att fokusera på det som ger mig glädje.

Just nu är det målning. Målning, målning, målning – morgon, middag, kväll …

Även när det emellanåt kan vara både tungt, svårt och emotionellt utmanande, även när jag tycker det blir fullständigt uselt, även när jag får ont i ryggen eller i frustration målar över allt jag spenderat timmar på att skapa, så finns det hela tiden en djupt liggande, innerlig, glittrande, varm och aldrig sinande glädje i botten. En glädje, som väcker upp livet inom mig …

Det är glädjen i det helt fria skapandet, det som kommer inifrån och inte bryr sig om mottagaren. Det som inte är planerat, inte kräver något särskilt resultat, inte låter andras åsikter styra. Det som är i kontakt med källan, med livskraften, själva skaparflödet, som ständigt rör sig genom oss, vare sig vi är medvetna om det eller ej.

Jag har alltid varit väldigt medveten om den här kontakten. Min inre skaparkraft har styrt mycket av det jag har gjort i livet och jag har ofta prioriterat den framför mycket annat. Jag har till och med ofta känt att jag inte har haft något val. Den har alltid varit den yttersta drivkraften i mitt liv, vad jag än har sysslat med.

En del separerar sin skaparglädje från sitt yrkesliv. (Och med skaparglädje menar jag inte enbart det vi kallar kreativt skapande, som att måla, sticka, sjunga eller fotografera, utan allt skapande – skapande av kärleksfulla miljöer, respektfulla relationer, fungerande och hjälpsamma tekniska och administrativa system, personlig utveckling och så vidare.)

Men jag har alltid velat sammanföra de två. Alltid velat låta den inre, fria skaparkraften vara den som leder i mitt liv, den som styr – inte exempelvis vad andra tycker och efterfrågar, vad normerna säger eller vad som fungerat tidigare.

Jag tror ju att vi har fått den här inre drivkraften att skapa för att det är meningen att vi ska använda den.

Och jag tror att den innerliga glädje och meningsfullhet vi känner när vi utövar detta skapande från själ och hjärta är en kompass – som visar oss vägen till vad det är meningen att vi ska göra och bidra med i detta liv.

Den innerliga glädjen är ett sätt som vår själ kommunicerar med oss. Ett sätt som vår inre vägledning använder för att tala om för oss vad vi mår bra av och därför ska göra och vara.

Så jag går in i ateljén och litar på min inre vägledning ...

Jag vet att min själ har någon slags plan med allt det här målandet, även om jag inte kan se den än. Är det helande? (Ja, det vet jag förstås att det är, men är det just därför jag målar nu?) Är det för att öppna upp för en ny slags kommunikation? (Jag kanaliserar ju – kanske det även kan ske på duken? Jag vet inte än.) Ska det leda vidare till något jag kan använda i min verksamhet? Jag har inte en aning …

Just nu struntar jag i ”planen”. Jag bara målar. Jag tar – med ett stort ”äntligen!” – klivet in i mitt barndomsland, som var ett magiskt land av konstant skapande.

Jag målade, ritade, fotograferade, skrev, gjorde keramik och collage, knypplade, broderade, sydde, stickade, virkade, tovade, färgade kläder och batikade, gjorde pärlplattor, gummifigurer och smycken, dansade, sjöng och spelade teater, hittade på nya lekar, gjorde skoltidning och satte upp föreställningar, spelade instrument, själv och i orkester, skrev både musik och poesi, … ja, nämn något kreativt och jag kan lova att jag har gjort det!

I den här magiska världen av glädjefullt, fritt skapande från hjärtat är jag djupt och innerligt lycklig. Min inre fyraåring dansar av glädje – och jag känner mig som Ferdinand, där han sitter och luktar på blommorna under sin korkek …

Och just nu, när mörkret lägger sig mjukt runt knutarna och kylan drar in över vårt land, är jag extra glad för det. Jag välkomnar denna glädje i skymningstid, jag är så tacksam över vad den ger mig av inre styrka och ny, källren energi.

Vad ger dig innerlig glädje?

Vad gör dig lycklig inifrån? Vad älskade du som barn, men kanske inte har tillåtit dig själv att göra fullt ut i vuxen ålder? Vad längtar du efter? Vad drar i dig? Vad ger dig energi? Vad känns viktigt eller meningsfullt (det är också en form av innerlig glädje)? Vad drömmer du om, kanske i hemlighet?

Ta nu en titt på vad som egentligen – om något! – hindrar dig från att göra mer av det?

Rannsaka dig själv. Det finns alltid möjligheter, det är min erfarenhet. Bara vi vänder blicken mot dem istället för mot de hinder vi tycker oss se.

Och om du redan gör plats för din skaparglädje – var är nästa steg i det för dig?

Det finns alltid ett nästa steg, och nu är tiden för att ”levla upp”, det får jag hela tiden till mig. Det kan se väldigt olika ut för olika personer, men om du söker och följer din inre glädje, så kommer du åtminstone veta i vilken riktning det är du ska röra dig.

Önskar dig modet att följa din inre glädje. Det är din väg. Det är ditt liv.

Med kärlek,
Carolina

Carolina Gårdheim är nyfiken livskonstnär & coach för energimedvetna. Anmäl dig gärna till hennes nyhetsbrev för att få inspiration att leva & leda från själen samt skapa ett liv att älska.

Fler relaterade

Dela gärna

Facebook

Ett svar

  1. Hej Carolina
    Då och då följer jag dig på sociala medier, handlar i din webbutik, läser de böckerna som fick från dig för länge länge sedan /har fortfarande: de första magneter, tändstickor ….
    och lite andra fantastiska saker som du och Dan skapade i sovrummet i Spånga och tänker att jag var med dig på något sätt när du började din underbart resa med Kreativ Insikt och nu av en slump är med dig när du avslutar den och låter livet ”visa vägen”
    Lycka till Carolina och mycket god hälsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *