Min historia

Carolina Gårdheim. Foto: Anja Callius.Hösten 1997 började i ett rasande tempo.

Jag var trettio år, hade gått ut Handelshögskolan några år tidigare, och jobbade som projektledare och påläggskalv i en stor organisation i näringslivet.

Jag trodde att jag hade mitt drömjobb, på ytan såg allt bra ut, men allt stod inte rätt till.

Den här dagen var den sista på en två månader lång period med många uppdrag och offentliga framträdanden. Jag skulle upp tidigt för att ta ett flyg och hålla ett seminarium över dagen i södra Sverige.

Det var bara det att jag inte vaknade – inte den här morgonen.

När jag vaknade var det morgon dagen efter, och jag hade sovit i nästan trettiosex timmar … Telefonen, som legat avstängd i min väska, var full av meddelanden från oroliga kollegor.

Du kan förstå att jag blev rädd. Vad hade hänt? Det här blev ett riktigt wake up call för mig. Hur kunde jag ha missbedömt min energi och hur trött jag var så fatalt? Och varför orkade inte jag det, som jag själv bedömde som ett visserligen ambitiöst, men ändå ganska normalt arbete?

Inte långt senare kraschade jag in i väggen på riktigt och blev sjukskriven. Jag blev tvungen att ställa mig de här frågorna på allvar.

Det tar väldigt mycket energi att inte vara sig själv!

Ganska snart insåg jag, med hjälp av en bra terapeut och mycket eget arbete, att anledningen till att min kropp sa ifrån var hade hamnat väldigt långt ifrån den jag egentligen, innerst inne var. Jag var och gjorde sådant som egentligen inte var jag. Jag insåg till exempel att jag hade stängt av min kreativitet helt och hållet, att jag såg på mig själv som en totalt okreativ människa. Och alla som känt mig som barn förstår att det är helt galet! Om det var något jag gjorde hela min barndom, förutom att dansa, spela och sjunga, så var det att skapa – skriva, sy, sticka och virka, göra keramik, brodera, knyppla – you name it, jag gjorde det.

Något annat jag snart förstod var att jag inte alls trivdes i rollen som projektledare, där jag ofta satt i telefon och försökte få andra att göra olika saker. Istället upptäckte jag, nästan förvånat men med en stark igenkänning in i själen, som gjorde mig oerhört rörd, att jag innerst inne var mer av en konstnär, som helst ville sitta ensam vid min dator och skriva eller skapa.

Jag ville bidra med något vackert i världen.

Jag upptäckte också att jag inte var extrovert, vilket jag hade trott och vilket var det som uppskattades mest i mitt arbete. Jag är ju introvert. Det vill säga, jag hämtar energi ur att spendera mycket tid för mig själv, då får jag bäst idéer och insikter. Jag älskar också att arbeta med andra, särskilt i samarbete med gemensamma, kärleksfulla visioner och mål – bara jag också får min ensamtid där emellan.

Idag har jag också konstaterat att jag dessutom är högsensitiv, HSP = Highly Sensitive Person, en personlighetstyp som tar emot fler stimuli/intryck än andra människor, och därför blir väldigt trött av att spendera mycket tid i miljöer med hög ljudnivå och mycket människor. Så nu förstår jag verkligen att jag blev utmattad av att sitta på kontor!

Jag ifrågasatte allt och vände upp och ner på min värld

Jag insåg att jag var behövde gå igenom precis alla sanningar och berättelser som jag gick runt med i mitt liv för att kolla om de verkligen var mina och sanna för mig.

Jag slängde upp allt jag kunde komma på i luften och när det ramlade ner tittade jag på varje påstående och frågade mig själv:

– Är det här verkligen sant för mig? Är det mitt? Eller kommer det från någon annan?

Det som kom från mig, det som kändes sant i mitt hjärta, det behöll jag. Allt annat slängde jag bort!

I den här processen upptäckte jag bland annat att jag avskyr nylonstrumpor och högklackade skor, något jag hade nästan varje dag i mitt arbete – nej, jag är ju en barfotatjej! Jag kom på att jag älskade stora smycken, och inte de små man har i den värld jag levde i. Och så var ju jag en silvertjej – varför hade jag bara haft guldsmycken i flera år?

Jag lade märke till hur jag hade anammat ett mera manligt sätt – allt var analys och struktur, vänster hjärnhalva, resultat och prestation. Jag återupptäckte min kvinnlighet, och började känna mig mer hel igen.

Jag fann också en andlighet från min barndom, som jag hade lagt på hyllan under åren av studier och karriär. Jag hittade tillbaka till kärlek och tillit, något jag inte hade lagt vikt vid att utveckla i den värld jag då levde.

Det var som att ha tappat bort sig själv, och nu sitta och hitta en pusselbit i taget för att lägga ihop och se vem jag egentligen var …

Det var en oerhört mäktig process, när jag ser tillbaka. Och den lade grunden för allt som hände därefter.

När jag lärde känna mig själv visste jag också vad jag ville ha – och fick det! För i min process med att bli klar över vem jag var, blev jag också på ett självklart sätt medveten om och klar över vad jag ville, och kunde formulera det.

Carolina Gårdheim. Foto: Kate Gabor.Mina drömmar började slå in

Jag ville till exempel vara egen och jobba med något kreativt i nätverk med andra likasinnade människor. Jag ville ha sköna och vackra kläder och smycken som jag trivdes i. Jag ville bo vackert nära naturen. Och jag ville träffa en riktigt bra man, och bilda familj med. Jag ville gärna ha barn.

Bara ett par månader efter att jag formulerat det här för mig själv träffade jag min blivande man, sade upp mig från fasta anställning och startade en konsultfirma. Ett år senare bodde vi i en vacker vindslägenhet som vi kallade vårt love nest, ytterligare ett år senare föddes vår första son, vi flyttade till en fin gammal villa närmare naturen, och son nummer två föddes. Jag hade sköna kläder som jag trivdes i, och jag arbetade medvetet med att få in kreativiteten i mitt liv, även om jag ännu inte jobbade med något kreativt, utan fortfarande hade min konsultfirma.

Så, 2003, gick jag andra året på HumaNova och i nästan varenda meditation fick jag upplevelser och meddelanden som handlade om kreativitet, att jag skulle skriva och skapa. Det var som en nio månader lång graviditet, jag förstod att något var på gång, men till en början inte vad.

Men jag fortsatte att lyssna, för det hade jag lärt mig, att det var viktigt.

Och jag gjorde plats för det nya som skulle komma – jag sade upp mig från alla konsultprojekt jag höll på med just då och kände in vad det var som var på väg.

I slutet av året föll alla bitar på plats. Jag började skriva om de tio komihåg eller budord som jag samlat mina insikter runt när jag gick in i väggen, och jag hade nog aldrig tidigare i mitt liv upplevt ett sådant flow! Jag flög omkring i en vecka medan jag skrev som en galning. Min man tittade på mig, en vanligtvis så trött småbarnsmamma, och konstaterade att han hade fått en ny hustru!

Här fanns det magi, det kände jag!

Vips ramlade tändsticksaskarna med mina insikter på, som jag hade gjort under min sjukskrivning, ner från hyllan, och idén var klar: Skriva böcker och designa produkter som alla kommer med en tanke om vad som är viktigt i livet, jag ville “inspirera till stora tankar i den lilla världen”.

Namnet, Kreativ Insikt, kom till mig i en meditation. De två stora intressena i mitt liv skulle förenas – kreativiteten och den personliga utvecklingen, insikterna. Jag hade äntligen hittat min grej!

De senaste tio åren har jag och min älskade man Dag drivit Kreativ Insikt ihop, och det kommer vi att fortsätta med, även om det kanske kommer att se lite annorlunda ut framöver.

Carolina Gårdheim. Foto: Anja Callius.På väg mot nya äventyr …

För nu har jag lyssnat till min själ igen, och nu vill den att jag åter ska gå utanför min bekvämlighetszon och utmana mig själv, för att dela mer av mig själv med världen.

Länge kämpade jag emot, för jag är inte den som frivilligt står på scen – introvert, högsensitiv, konstnär i själen! – men har man väl börjat lyssna på den där själen så ger den sig ju inte, utan hittar på det ena efter det andra för att få dig att gå det som är just din väg att gå …

Så här är jag nu – på nya äventyr! Hoppas du vill följa med mig en bit på vägen …

Med mycket kärlek,

Carolina

Anmäl dig till mina inspirationsutskick och få e-boken “Guide för känsliga kanaler – Så uppgraderar du dina Må bra-rutiner i Corona-tider!”